Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : zewnetrzne czyszczenie

fotosc
23-07-2007, 20:35
fotografuje ptaki , w wiekszosci wodne i moj aparat jest bardzo nisko ziemi , blota , wody itp , jest bardzo brudny dol i jego boki ( szkoda mi ) probowalem to czyscic , ale nic z tego zanika to gdy jest nawilzone , ale jak wyschnie znow sa plamy,
czym mozna to wyczyscic ?????

bartoszsowa
23-07-2007, 20:37
pianka do czyszczenia plastików przy komputerze próbowałeś btw. czy taki aparat bardziej profi nie wygląda :twisted:

Toffic
23-07-2007, 20:43
Po umyciu na mokro może środek do nabłyszczania desek rozdzielczych w samochodach? "Plak" czy jakoś tak. Aparat powinien wyglądać jak nówka.

stdanielo
23-07-2007, 21:16
W życiu nie używaj plaka, jeśli już to Pronto, po tym plaku to ci się tylko kleić będzie, a najlepiej szmatka, ciepła woda i płyn do naczyń.

jacekxyz
23-07-2007, 21:33
Ja ci polecam preperat FOAMCLENE w tej chwili nie widze ale byl do kupienia na allegro za jakies 15-17 zl ja go z powodzeniem uzywam od 2 lat do czyszcenia obodow, laptopow, lcd, aparatow, kamer i itp. jest to antystatyczna pianka usuwa brud, kurz, tluszcz, zdaje sie ze jest dostepna w MM jesli nie znajdziesz tej to jest np active jet do czyszcenia obodow komputerowych tez powinna miec podobne wlasciwosci, zadnych plakow czy innych pronto nie stosuj to sa tluste preparaty a wiec po jakims czasie bedziesz mial jeszce wiekszy syf bo wszytko sie bedzie kleic, ta pianka po wyschnieciu nie zostawia zadnych sladow ani smug i jak pisalem jest tez antystatyczna i bardzo wygodna w uzyciu

fotosc
24-07-2007, 00:07
to nie sa zwykle plamki, probowalem je zmyc plynem do mycia naczyc ze szmatka i nie chca zejsc , wiec tego typu jak plaki i inne wynalzki samochodowe watpie w to aby chcialo to zejsc, myslalem o benzynie do zapalniczek , ale sie boje ze plamy moga zostac
potrzebuje cos mocniejszego .

stdanielo
24-07-2007, 06:33
Benzyne, rozpuszczalniki i inne tego typu wynalazki odpuść sobie bo mogą wejść w reakcję z plastikiem i trwale go zmatowić. Popróbuj domowe środki, np. Cilit Bang czy jakoś tak. Ale najlepiej spróbuj gdzieś najpierw na spodzie aparatu, jaki efekt to daje.

arkadek
24-07-2007, 22:40
Popróbuj domowe środki, np. Cilit Bang czy jakoś tak.

Zdecydowani odradzam - zbyt agresywne.
Powierzchnia aparatu jest porowata, wysychająca woda pozostawia osad wapienny, zwykły płyn tego nie usunie (co innego na gładkiej powierzchni + potarcie, ale tu odpada). Tego typu osady usuwam czystą ściereczką (mikrofibra) lekko nasączoną octem spirytusowym. Ściereczka ma być lekko wilgotna tak, aby przy dociskaniu jej do obudowy ocet nie wpłyną do środka. Po tej operacji czasami powtórzonej 2-3 razy przemyć czystą wodą i wytrzeć do sucha.
Pozdrawiam,
Arkadek

jacekxyz
25-07-2007, 01:07
Jak wczesniej pisalem polecam foamclene on jest lekko "zracy" ale nic mi jeszce nie zmatowil jesli tego typu preparaty czy poprostu woda z plynem nie pomoga daruj sobie czyszcenie bo narobisz jeszce wiekszego balaganu