Zobacz pełną wersję : Reklamacja
Witam,
Zastanawia mnie, co obejmuje gwarancja na obiektyw. Czy np. nieszczelnosc obiektywu, gdy do wewnetrznych szkiel dostanie sie jakas drobinka (nie kurz - tylko cos wiekszego) to czy mozna skladac reklamacje. Dla pelnosci dodam, ze mam tutaj na mysli obiektywy kosztujace co najmniej kilka tysiecy PLN.
Wlasnie mi sie taka sytuacja przydarzyla i szczerze mowiac jestem bardzo zaskoczony:
- po pierwsze jak to jest mozliwe,
- po drugie co bedzie dalej z obiektywem.
Witam,
Zastanawia mnie, co obejmuje gwarancja na obiektyw. Czy np. nieszczelnosc obiektywu, gdy do wewnetrznych szkiel dostanie sie jakas drobinka (nie kurz - tylko cos wiekszego) to czy mozna skladac reklamacje. Dla pelnosci dodam, ze mam tutaj na mysli obiektywy
Oczywiście że nie można... A przynajmniej na żaden z tych których masz w podpisie bo żaden z nich nie jest uszczelniany...
- po pierwsze jak to jest mozliwe,
Normalnie, jak coś ktoś złożył to szczeliny siłą rzeczy muszą być...
- po drugie co bedzie dalej z obiektywem.
Nic, a co ma być ? Będzie dalej działał...
Rozumiem, ze kurz moze sie dostac - sprawa oczywista, ale "paproch" o rozmiarze 0.5 cm x 0.25 cm ?
Rozumiem, ze kurz moze sie dostac - sprawa oczywista, ale "paproch" o rozmiarze 0.5 cm x 0.25 cm ?
?? No faktycznie spory... Może to jakaś część obiektywu ?
No juz nie strszcie czlowieka :)
Bo nie dlugo dojdziemy, ze to soczewka sie odczepila, zahaczajac o bagnet i uszkadzajac matryce wpadla z powrotem do obiektywu.... paproch to paproch - chociaz duzy...
?? No faktycznie spory... Może to jakaś część obiektywu ?
Aktualnie, niewątpliwie jest to już integralna część obiektywu - chociaż Canon w specyfikacji nic o niej nie wspomina :wink:
Masz paproch w obiektywie? bierzesz obiektyw i idziesz z nim do serwisu. Nie wiem czy gwarancja obejmuje czyszczenie wnętrza obiektywu, ale jeżeli nie to mnie za czyszczenie (wyjęcie paprochów) obiektywu ostatnio serwis (nie autoryzowany) skasował 40 zł - to raczej nie dużo (tak mi się wydaje) :)
A widac go na zdjeciach?
a) Tak - idz do serwisu obiektywow i wyczysc
b) Nie - przestan sie przejmowac, zdjec gorszych przez to nie zrobi... co najwyzej szpan troche oslabnie ;)
mnie za czyszczenie (wyjęcie paprochów) obiektywu ostatnio serwis (nie autoryzowany) skasował 40 zł - to raczej nie dużo (tak mi się wydaje) :)
Dla kogos, kto moze pare tysiecy wydac na szklo 40 zl to rzeczywiscie nie powinien byc ogromny majatek :roll: .