Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 350D i kilka dylematów

Grisha
22-07-2007, 14:31
Witam!
Dosyć nie dawno zostałem posiadaczem 350D. Kupiłem go jako nowego, lecz mam co do tego pewne wątpiwości. Pierwszą z nich jest numeracja zdjęć. Z tego co zdąrzyłem się zorientować numer pierwszego zdjęcia to 100-0001. U mnie jest 198-9673. Wyczytałem iż ta pierwsza setka zmienia się co 9999 zdjęć, więc by wychodziło, że przebieg apratu jest niespełna miliona:shock: I teraz pare argumentów, dlaczego sam w to nie wierze. Po milionie zdjęć obudowa by wyglądała znacznie gorzej niż teraz (załączam zdjęcia aparatu), a pozatym z tego co kiedyś słyszałem to po pół milionie lubi migawka odmówić współpracy chociaż nie jest to zasadą. Zna ktoś może jakiś sklep, serwis we wrocławiu, który jest w stanie sprawdzić przebieg aparatu?

Tutaj rodzi się też druga wątpliwość związana z gwarancją. Mam Euro gwarancje tyle, że nie jest ona w sumie wypełniona. Do tego mam paragon/ dowód zakupu z niemieckiego sklepu czy coś. Jest podana cena, model apartu i pieczątka sklepu. I teraz czy jest ona należycie wypełniona? Jak nie to czeka mnie przejażdżka do sklepu i wymuszenie poprawnego wypełnienia gwarancji?

Ostatnim dylematem jest AF. Obiektyw C18-55 (Kit). Gdy jest ujmijmy to jasno nie ma większych problemów. Wczoraj natomiast miałem okazje robić zdjęcia w zamkniętym pomieszczeniu, ale nie oświetlonym jakoś w wybitnym stopniu. Obiektyw nie bardzo chciał poprawnie ostrzyć. Jeździł po całym zakresie potem ostrzył prawie w dobrym miejscu poczym mijało z 3-4sek i dopiero ostrzył tak jak trzeba. Najgorsze w tym było to, że jak już było naostrzone i chciałem powtórzyć to samo zdjęcie to zaś szukał ostrości mimo, że było ostro. Zdaje sobie sprawe, że to nie jest mercedes wśród obiektywów i domyślam się, że on tak poprostu ma, lecz wole się upewnić.

Z góry dziękuje za przeczytanie tego eseju i za odpowiedzi ;)

Pozdrawiam.

http://www.trial.auto-spec.com.pl/tymczasowe/c1.jpg
http://www.trial.auto-spec.com.pl/tymczasowe/c2.jpg
http://www.trial.auto-spec.com.pl/tymczasowe/c3.jpg
http://www.trial.auto-spec.com.pl/tymczasowe/c5.jpg

PS przepraszam za jakosc zdjec, ale robione na szybko ;)

arturs
22-07-2007, 15:07
Co do numeracji to poszukaj na forum.. generalnie jak była włożona karta z innego aparatu to aparat przejmuje tą numerację i leci dalej.. w wyszukiwarce znajdziesz jak to ewentualnie zmienić.. Rzeczywisty przebieg podadzą ci tylko w serwisie i nikt nie ma programu żeby to sprawdzić.
Co do AF i kita to tak ma, zwłaszcza jak jest ciemno..
Gwarancja jakby co to powinna być bez problemu uznana, najwyżej przed skorzystaniem wpiszesz sobie nr seryjny.

Pozdr
Artur

zajec3
22-07-2007, 15:14
moj AF w kicie jest git , http://zaitsew.digart.pl/digarty/ a widac w jakich miejscach robie zdjecia

bartoszsowa
23-07-2007, 03:46
bo kita to sie trzeba nauczyć obsługiwać i rozgryźć co i jak :)

APP
23-07-2007, 08:58
Mam Euro gwarancje tyle, że nie jest ona w sumie wypełniona. Do tego mam paragon/ dowód zakupu z niemieckiego sklepu czy coś. Jest podana cena, model apartu i pieczątka sklepu. I teraz czy jest ona należycie wypełniona?
Zasadniczo nie powinno być problemów jeśli jest dowód zakupu + w karcie gwarancyjnej wpisany numer seryjny aparatu i data zakupu (nawet tak na logikę). Diabli wiedzą jak to jest z pieczątką - może po prostu zadzwoń i zapytaj jak to potraktują, bo masz taką a taką sytuację - "Po co nerwy, po co stres?". Niemcy raczej nie będą robili kłopotów jeśli się z nimi umówisz i podeślesz im dowód zakupu, pewnie elegancko podbiją kwit i tyle, albo nawet sami podeślą wypełniony papier na podstawie numeru paragonu i nr. seryjnego aparatu (?), tylko wcześniej z nimi się skontaktuj (tam na szczęście klient coś znaczy). A na marginesie, to podobno niemieckie serwisy nie robią problemów nawet jeśli karta jest pusta, Ciebie jednak interesuje zapewne nasz krajowy?

ewg
23-07-2007, 10:38
Ustaw sobie C.Fn-4 na 1 zamiast 0 a nie będziesz musiał ponownie szukać ostrości przy każdym naciśnięciu spustu.

Grisha
23-07-2007, 11:12
Z gwarancją to zadzwonie dzisiaj do Canona w wawie i się dowiem jak by oni rozpatrzyli takie papiery i co trzeba dopisać aby byli w pełni usatysfakcjonowani. W niemczech domyślam się, że nie było by problemu i mimo że to euro gwarancja czyli u nas panują te same zasady gwarancji to by robili problemy, że oni nie wiedzą skąd to bo czegoś nie ma czy coś. NIe mniej jednak z tym się dowiem. Przy okazji się może dowiem gdzie we Wrocławiu sprawdze przebieg.

Z ostrością już sobie poradziłem ;) Tak jak to powiedział bartoszsowa trzeba się go nauczyć, a więcej na ten temat mi powiedział ewg ;) Dzięki.

Matsil
23-07-2007, 13:06
Ostatnim dylematem jest AF. Obiektyw C18-55 (Kit). Gdy jest ujmijmy to jasno nie ma większych problemów. Wczoraj natomiast miałem okazje robić zdjęcia w zamkniętym pomieszczeniu, ale nie oświetlonym jakoś w wybitnym stopniu. Obiektyw nie bardzo chciał poprawnie ostrzyć. Jeździł po całym zakresie potem ostrzył prawie w dobrym miejscu poczym mijało z 3-4sek i dopiero ostrzył tak jak trzeba. Najgorsze w tym było to, że jak już było naostrzone i chciałem powtórzyć to samo zdjęcie to zaś szukał ostrości mimo, że było ostro. Zdaje sobie sprawe, że to nie jest mercedes wśród obiektywów i domyślam się, że on tak poprostu ma, lecz wole się upewnić.

No niestety, to jest obiektyw za 200pln :-).
Polecam dokupić zewnętrzną lampę ze wspomaganiem AF. Sprawdza się rewelacyjne, u mnie za czasów kiedy używałem jeszcze KITa nawet w kompletnym mroku AF trafiał bez problemów. Spawarka z wbudowanej lampy na niewiele się zdaje.

bo kita to sie trzeba nauczyć obsługiwać i rozgryźć co i jak :)
350D ma to do siebie, że AF nie jest jego najmocniejszą stroną. Nie tylko KIT gubi się w ciężkich warunkach oświetleniowych, to samo miałem z ponad 10-razy droższym 17-40L. W 30D było już znacznie lepiej.

Grisha
31-07-2007, 13:44
Z gwarancją mam wszystko ok (jak by kogoś interesowało ;) ) natomiast ze sprawdzeniem przebiegu to tylko warszawa jeżeli to ma być serwis autoryzowany. Wobec tego, zna ktoś może serwis nieautoryzowany we wrocławiu, gdzie można to sprawdzić?:P