Zobacz pełną wersję : Ktory wybrac??? - Prosze o szybka pomoc
Przemek66
22-03-2005, 13:57
Witam
Mama problem co wybrac:
Canon 300d black + 18-55 USM + grip+ "wasiaware" czy Canon 350d kit
Prosze pomozcie gdyz do konca tygodnia musze zamowic , poza tym 350d
jeszczenie nie widzialem i boje sie rozczarownia ( ze za maly)
czy duzo zyskam kupujac 350d???
Pozdrawiam
Przemek W.
Ja obstawiam 350D. Przeciwko jest tylko ten grip i powiedzmy usm chociaz z drugiej strony 350 ma 18-55 II.
DoMiNiQuE
22-03-2005, 14:09
bierz 350D ...gripa mozna dokupic pozniej a i bez niego mozna zyc.
zdecydowanie 350D - to lepszy aparat, usm w tym obietywie nie robi wielkiej róznycy, a grip sobie z czasem dokupisz.
Pozdrawiam
Za masz mozliwosć wyboru trybu pomiaru swiatła, lepszą matrycę z mniejszymi szumami (możliwość robienia sensownych fotek na iso 1600 w pokoju np), szybszy, ładnejszy.
Mysle że matryca, szykość i pomiar światła to jego główne atuty.
Ktoś orientował się jaka jest różnica pomiędzy 350D a 10D?
Może warto kupić 10D?
Ktoś orientował się jaka jest różnica pomiędzy 350D a 10D?
10D to starsze pokolenie. Nie ta predkosc review, zapisu. Nie te szumy. Jest tylko potezniejszy i solidniejszy oraz ma pare szczegolikow solidniejszych w budowie wewnetrznej.
350D funkcjonalnoscia procesora i matrycy oraz E-TTL II przewyzsza 10D a 300D dystansuje na kilometry (tryby AF, pomiaru swiatla, Custom Functions itd), za 10D przemawia jedynie metal, wymiary i waga, i gniazdo PC-Sync - to wg mnie lepszy sprzet do studio czy na krajobrazy/makro/portrety niz 300D/350D . Jednak do reporterki (w tym rodzinnej) to 350D i jego udoskonalony pomiar blysku, nizsze szumy i szybszy zapis - zdecydowanie lepszy.
Kolega nie napisal do jakich zdjec potrzebuje aparatu, ale poniewaz nie ma dylematu szklanego bo prawie takie same szkla dobiera do obu puszek - to stawiam na 350D.
Aha 18-55 II nie ma USM, ma tylko lekko zmieniony wyglad chyba, ale szkielku tej klasy USM niewiele pomoze ;)
Ale czy amator - bo o takim mowa w wątku, zobaczy różnice w ilości szumów???
Niesądzę,
Czy zobaczy różnicę w zapisie. To że zapisuje się o 20% szybciej czy wolniej.
Dla Amatora znaczącym kryterium jest cena, przy spjrzeniu na rynek aparatów trochę przez palce.
Bo Amator nie kupi sobie 1DsMII, czy innego cacka, tylko dlatego, że niema co zrobić z 30kPLN.
Dalej idę w zaparte, że wybrałbym 10D, zamiast 350D - choć dalej nieznam tego aparatu.
Tomasz Golinski
22-03-2005, 19:08
Aszu, to czemu nie 300d?
300d to dobry zakup dla początkującego. Jednak warto brać 350d jeśli ma się jakiś margines finansowego manewru.
Przydatność gripa to kwestia subiektywna.
Jurek Plieth
22-03-2005, 19:11
350-ka nie ma gripa? Naprawdę nie wiem, ale proszę, nie odsyłać mnie do funkcji Szukaj :twisted:
Tomasz Golinski
22-03-2005, 19:17
Jurek Plieth, tu prawdopodobnie chodziło raczej o zasoby finansowe Przemka66, niż o nieistnienie gripa.
Jurek Plieth
22-03-2005, 19:19
Jurek Plieth, tu prawdopodobnie chodziło raczej o zasoby finansowe Przemka66, niż o nieistnienie gripa.
Czyli może mieć gripa? Takiego jak w 300D, czy zupełnie innego?
Tomasz Golinski
22-03-2005, 19:22
Tego nie wiem, a nie chce mi się szukać :twisted:
Czyli może mieć gripa? Takiego jak w 300D, czy zupełnie innego?
Tego nie wiem, a nie chce mi się szukać :twisted:
Grip jest inny niż ten z 300d m.in. dlatego, że zmieniono położenie slotu na akumulatorek i tak w 300d był BG-E1 (o ile dobrze pamiętam), a w 350d BG-E3 (o ile dobrze pamiętam).
Grip jest inny niż ten z 300d m.in. dlatego, że zmieniono położenie slotu na akumulatorek i tak w 300d był BG-E1 (o ile dobrze pamiętam), a w 350d BG-E3 (o ile dobrze pamiętam).
Czyli ten od 10D?
...to dlatego tak zdrożały te gripy na Allegro??? były już po 400-450, a teraz znowu są po 600-700 :(
Czyli ten od 10D?
Grip do 10D nazywa sie BG-ED3 .
Grip do 350D nazywa sie BG-E3 .
Widzisz roznice?
Jesli nie to ... okulista cie czeka? ;)
Ale czy amator - bo o takim mowa w wątku, zobaczy różnice w ilości szumów???
Niesądzę,
Czy zobaczy różnicę w zapisie. To że zapisuje się o 20% szybciej czy wolniej.
Po pol roku namietnego pstrykania, prawie kazdy amator wskoczy szczebelek wyzej i ta roznice w ilosci szumow/szybkosci zapisu dostrzeze bez problemu. I co wtedy zmieniac body?To bez sensu jest, lepiej kupic od razu cos szybszego z mniejsza iloscia szumow.
Bzdura
Po pol roku namietnego pstrykania, prawie kazdy amator wskoczy szczebelek wyzej i ta roznice w ilosci szumow/szybkosci zapisu dostrzeze bez problemu. I co wtedy zmieniac body?To bez sensu jest, lepiej kupic od razu cos szybszego z mniejsza iloscia szumow.
Bo idąc tym tokiem myślenia każdy powinien kupować profesjonalne aparaty, a minimum do Canon 1DsMII?
Aszu, to czemu nie 300d?
300d to dobry zakup dla początkującego. Jednak warto brać 350d jeśli ma się jakiś margines finansowego manewru.
Bo 300D jest plastikowy. - A plastik poprzez swoje właściwości przyciąga kurz i brudzi bardziej matrycę.
DoMiNiQuE
23-03-2005, 10:32
Bo 300D jest plastikowy. - A plastik poprzez swoje właściwości przyciąga kurz i brudzi bardziej matrycę.
Aszu jestes moim idolem :lol: :lol: :lol:
Racja, racja,
Jak wracam wieczorem do domu, to w miejscu gdzie mam torbe z trzysetka - robi mi sie kupka kurzu - oblepia torbe jak cholera. Moze to i swiadectwo jak jest brudno u mnie, ale mam wrazenie ze trzysetka tez przez szpary pod drzwiami sciaga mi kurz od sasiada.
W sumie to niezly sposob na swiateczne porzadki - codziennie torba w innym pokoju :mrgreen:
Na wesolo,
Pozdr..
Parteq
rozumiem, że obaj Panowie powyżej skończyli podstawówkę z kiepskim wynikiem, a i o fizyce niewiele wiedzą, nie wspominając o elektrostatyce.
DoMiNiQuE
23-03-2005, 13:42
rozumiem, że obaj Panowie powyżej skończyli podstawówkę z kiepskim wynikiem, a i o fizyce niewiele wiedzą, nie wspominając o elektrostatyce.
Aszu, Twoje teorie sa po prostu smieszne (zeby nie powiedziec zalosne) ...wiec jakiej rakcji sie spodziewales ?
Moja rada na przyszlosc: najpierw pomysl - pozniej pisz ...po co sie osmieszac? :roll:
Zgadza sie, wynik byl zaledwie dobry,
ale za to przedmiot "wychowanie w stadzie" mam zaliczony na bdb :twisted:
Naaara.. :mrgreen:
Parteq
Tomasz Golinski
23-03-2005, 14:43
A co powiesz na takie rozumowanie? Plastik 300d przyciąga kurz, więc mniej trafia go na matrycę, bo się klei do obudowy? Fizycznie poprawne. Potrafisz powiedzieć, które ze zjawisk dominuje? Ja nie, a fizykę jednak zdałem (na kilku poziomach :twisted: )
KuchateK
23-03-2005, 17:24
Widzialem srebrnego rebela XT (350D) z nowym 18-55 w wersji USM na wystawie... Niestety czasu nie mialem zeby macac i sprawdzac, ale "ULTRASONIC" na froncie rzucalo sie z daleka w oczy...
Podejzewam ze bedzie kilka kitow jak z 300D. Moj czarny nie mial ani usm'a ani grip'a w standardzie.
Pszczola
23-03-2005, 18:48
A co powiesz na takie rozumowanie? Plastik 300d przyciąga kurz, więc mniej trafia go na matrycę, bo się klei do obudowy?
To rzecz jasna celowe dzialanie Canona - taki antykurzowy filtr elektrostatyczny. 10D go nie ma. :) :mrgreen:
Bo idąc tym tokiem myślenia każdy powinien kupować profesjonalne aparaty, a minimum do Canon 1DsMII?
Troszeczke chyba poplynales :roll: Dyskusja toczyla sie na temat aparatow 300D i 350D, a ty starasz sie uogolnic maksymalnie. Troche wyczucia na przyszlosc.
Troszeczke chyba poplynales Dyskusja toczyla sie na temat aparatow 300D i 350D, a ty starasz sie uogolnic maksymalnie. Troche wyczucia na przyszlosc.
Dobra, popłynąłem.
Ale i tak wybrałbym 10D.
A co do kurzu...
Jest mi to w kratę, bo mam 10D.
No nie, zaraz, chwileczkę! Nie wszyscy zajmują się fotografią sportową czy koncertową, a i nawet w tym przypadku do publikacji internetowych (czy małych odbitek) nie bedzie różnicy pomiędzy 350D/20D i 300D/10D w jakości obrazu po obróbce do ISO 800 (ja robię trochę koncertów i w większości przypadków ISO 800 wystarcza). Przykłady zobacz tutaj http://www.pbase.com/arkan69/concert_photo_01 .
Jeśli ktos ma ograniczony budżet to lepiej kupić 300D i dobre, jasne szkło (np Tamron 28-75), niż 350D i kitowe szkło. Większe ograniczenie dla fotografującego stanowi byle jaki obiektyw, niż trochę gorsze body. Body i tak za jakiś czas pójdzie do wymiany, a dobre szkło jest na lata.
Arkan