Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pomocy - problem z odczytaniem zdjęć z CF

mina
21-07-2007, 14:04
Witam,

mam problem z komunikacją. Mój laptop nie widzi czytnika kart CF. Po podłączeniu aparatu (350D) bezpośrednio do laptopa i uruchomieniu DPP lub ZoomBrowser'a przy próbie połączenia przy włączonym aparacie pojawia się komunikat:
[CameraWindows]is not compatible whit the detected camera.

Po przełożeniu karty do S1IS zdjęcia można zczytać, ale tylko jpg. (raw nie widać).

Z poziomu Mój komputer Eos jest widziany (pojawia się w podmenu skanery i aparaty fot.), ale rawów w ten posób nie mogę zapisać.

Może ktoś wie, jaka jest przyczyna ?
Czy DPP i ZoomBrowser musi być jakoś skonfigurowany z Eosem?

pozdrawiam
Kamila

ps. czytnik kart nie widziany przez laptopa jest widziany w stacjonarnym kompie.

APP
21-07-2007, 15:17
Czy wcześniej ten zestaw już działał? Jeśli tak, to co było zmieniane od czasu kiedy ostatni raz funkcjonował?
Jeśli nie było wcześniej prób (lub nigdy nie działało), to czy system w laptopie jest ten sam co na stacjonarnym? Ew. jeśli system to np. Win98 albo i 95(?), to czy zadbałaś o odpowiednie sterowniki (czytnika.. ale i aparatu, bo mamy tu widać dwa problemy)? Może na stacjonarnym (jeśli ten sam sytem) coś było kiedyś wrzucone i temu wykrywa czytnik? Może po podłączeniu czytnika do laptopa trzeba trochę dłużej poczekać? Inne gniazda zapewe sprawdzone?
Sprawdź też czy masz zainstalowane sterowniki samego aparatu (w XP "Canon xxxxx WIA driver",dla 98 jakoś inaczej, ew. "Canon Camera Core Library Support" czy coś takiego, bo może nie weszły i temu programy nie rozpoznają aparatu?
Co do czytnika - czy zapoznałaś się z opisem i instrukcją? Może coś się tam wyklucza(choćby właśnie system/sterowniki... itp)?
Czy 350 jest wykrywany na komputerze stacjonarnym?
Na koniec - zwyczajowo wszelkie połączenia wykonuje się kiedy urządzenie (tutaj aparat) są wyłączone, choć w tym wypadku działa akurat na oba sposoby.
DPP, ZoomBrowser i CameraWindow nie wymagają żadnego "dostrajania". Jeśli nie działa, spróbuj może przeinstalować, ew. ściągnąć najnowszą wersję z sieci.
Link do globalnej strony Canon'a (http://www.canon.com/) > tam już można różnymi drogami dojść do "download".

Zapytam jeszcze, dla pewności, czy programy i sterowniki były instalowane z płyty od 350D? Bo jeśli nie to nie ma na bank sterowników do aparatu w systemie i/lub wersja programów może być za stara (S1IS jest nieco starszy od 350D)

mina
21-07-2007, 16:48
Bardzo dziękuję za zainteresowanie. Już sobie poradziłam. Pomogło odinstalowanie i nowa instalacja. W każdym razie działa :-P

pozdrawiam
Kamila

ps. Jak się łączy podwójne wpisy? czy poprzez edytuj, czy też jakoś inaczej?

ErnestPierwszy
21-07-2007, 16:49
Witam,

mam problem z komunikacją. Mój laptop nie widzi czytnika kart CF. Po podłączeniu aparatu (350D) bezpośrednio do laptopa i uruchomieniu DPP lub ZoomBrowser'a przy próbie połączenia przy włączonym aparacie pojawia się komunikat:
[CameraWindows]is not compatible whit the detected camera.

Aby komputer widział 350D musisz zainstalować EOS UTILITY. Camera window jest dla kompaktów.
Najpierw instalujesz oprogramowanie a potem podpinasz 350D. Wszystko jest dokładnie opisane w instrukcji!

Vitez
21-07-2007, 23:52
ps. Jak się łączy podwójne wpisy? czy poprzez edytuj, czy też jakoś inaczej?

Przez pierwsze ilestam godzin (6 albo 8, nie pamietam) jesli sie napisze kolejnego posta pod swoim to lacza sie automatycznie. Pozniej trzeba albo edytowac albo czekac az ktos z zielonym nickiem posprzata o ile zauwazy :roll: .