Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : canon 400D+ sigma 17-70 2,8-4,5

mksanok
20-07-2007, 10:46
Witam.
Przymierzam się do zakupu 400D body +sigma 17-70 2,8-4,5 Macro. Decyduję się na ten obiektyw, bo zamierzam go stosować do przede wszystkim do macro(robale itp.),ale oczywiście i do "wszystkiego" poza macro. Wygląda na to, że jestem przekonany że to dobry wybór:smile: , dlatego chciałbym zapytac co Wy o tym sądzicie, być może tkwię w błędzie;-) może ktoś używa tego sprzetu z podobnym zastosowaniem i ma jakies sugestine na ten temat.
dzieki.

jotes25
20-07-2007, 10:56
Do makro ten obiektyw raczej się nie nadaje - ma pewnie maks. ok. 1:2 i brak możliwości jej zwiększenia przez dołączenie pierścieni pośrednich (obiektyw dla aps-c). "Makro" w tym przypadku to raczej chwyt marketingowy.
Akurat za cenę tego obiektywu dostaniesz porządne, stałoogniskowe szkło typowo do makro (1:1).

mksanok
20-07-2007, 11:05
zgadza się, ale to może kiedyś. Niestety na poczatek nie przwiduje kupna dodatkowego obiektywu, dlatego próbuję cos dobrać optymalnie i szukam czegoś godnego polecenia. Widaomo ze szkło kupuje się na dłużej, dlatego jeśli chcę wydac kasę na coś ambitniejszego niż kit, to nie chciałbym tego żałować hehe. Oczywiście wybór nie jest przesądzony, dlatego czekam na sugestie
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
acha, chciałbym dodać że posiadam konwerter raynox dcr-250, który do tej sigmy się raczejnie przyda, ale może do czegos innego ...?

jotes25
20-07-2007, 11:18
Z tanich "półśrodków" dobrym rozwiązaniem jest 50/1.8, który po dołączeniu pierścieni pośrednich pozwala robić ciekawe zdjęcia makro. Może lepiej zostawić sobie "kita" jako szeroki kąt i zainwestować w takie rozwiązanie?

negatyv
20-07-2007, 11:50
Jezeli do wszystkiego to w tej cenie nic lepszego nie ma moim zdaniem. A jezeli przede wszystkim do makro szukasz... to chyba szkoda kasy na tą sigme.

mksanok
20-07-2007, 12:28
chodzi mi o obiektyw, ktorym bede mogl robic takie fotki http://photo.net/photodb/folder?folder_id=714209 - te zrobilem S1IS +raynox dcr 250. Ale jednoczenie jakis pejzaż, portrciki -okazyjnie. W sumie widzialem sporo cropow z sigmy i byly to foty tego typu. Zaluje tylko ze do tej sigmy nie podepne tego raynoxa;/