Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 20D-działanie AF jesli obiektyw ma max f 8?

aqua
21-03-2005, 09:29
Czy 20D działa przy takim swiatelku i czy zadziała tylko centralny punkt czy wszystkie?
np. 300 f/4L + konwenter x2 lub 400 f/5.6L z konwenterem x1.4

tpop
21-03-2005, 10:15
a czemu mialby nie zadzialac?

muflon
21-03-2005, 10:22
Czy 20D działa przy takim swiatelku
To jest w sumie dobre pytanie. Canon trąbi wszem i wobec, że w 20D jest cross-sensor "z jedynki", ale na ten temat jakoś cicho... Technicznie niby nie powinno być problemów, ale nie zdziwiłbym się, gdyby w firmware był zaszyty marketingowy hack, który w takim wypadku wyświetla: "haha, i co, myślałeś że dostaniesz AF z 1D za 1/4 ceny? No way, give us your money again!" :-)

czy zadziała tylko centralny punkt czy wszystkie?
Tylko centralny (o ile w ogóle ;-) )

kavoo
21-03-2005, 10:57
a czemu mialby nie zadzialac?
Zawsze mi sie wydawalo (i wiele razy czytalem na ten temat), ze AF w Canonach dziala do f/5.6. Przy mniejszej dziurze MF.

Niech mnie ktos poprawi, jesli jestem w bledzie.

muflon
21-03-2005, 11:02
Jesteś w błędzie :) W aparatach "jednocyfrowych" (czyli np. wszystkie cyfrowe jedynki) są "lepsze" czujniki (cross sensors), które działają do f/8. W 20D centralny sensor jest równiez krzyżowy - i stąd dywagacje na temat działania AF.

Tomasz Golinski
21-03-2005, 11:15
Zaraz. Nie rozumiem stwierdzenia, że działa od jakiegoś f. To chyba jakiś skrót myślowy, np. że przy tym f w jakimśtak oświetleniu ostrzy. IMHO przy f8 czy nawet f16 w pełnym ostrym słońcu zadziała, bo co z tego, że f duże, skoro światła nadmiar? Chyba, że chodzi jeszcze o GO, ale przy 400+TC na f8 pewnie GO mniejsze niż na 18/3.5...

tpop
21-03-2005, 11:27
W aparatach "jednocyfrowych" (czyli np. wszystkie cyfrowe jedynki) są "lepsze" czujniki (cross sensors), które działają do f/8.
Czyli co? Np w 10D/300D jesli minimalne przysloma to F8 to AF nie bedzie dzialal?

muflon
21-03-2005, 11:28
Zaraz. Nie rozumiem stwierdzenia, że działa od jakiegoś f. To chyba jakiś skrót myślowy, np. że przy tym f w jakimśtak oświetleniu ostrzy. IMHO przy f8 czy nawet f16 w pełnym ostrym słońcu zadziała, bo co z tego, że f duże, skoro światła nadmiar?
Nie chodzi o to do jakiej przysłony aktualnie domykasz (domknij chocby i do f/32), ale o to przy jakiej ostrzysz - czyli maksymalnej aktualnie dostępnej. Jeśli tylko body "wie", że ma np. podpięte 400/5.6 z konwerterem 2x (czyli efektywnie 9.5 czy jakoś tak) to po prostu odmówi ostrzenia, mimo że być może by "sie dało".

[ Dodano: 21-03-2005, 10:29 ]
Z tego też wynika sztuczka z zaklejaniem kontaktów na telekonwerterze (albo uzywaniem niefirmowych) - wystarczy, że body nie będzie wiedziało, że max. przysłona jest zmniejszona i AF (w dobrych warunkach) zadziała :)

Tomasz Golinski
21-03-2005, 11:33
Aaa, czyli komuna! Jakies kretyńskie ograniczenia. Nic dziwnego, że rozum tego nie złamie...

Jurek Plieth
21-03-2005, 12:19
...Z tego też wynika sztuczka z zaklejaniem kontaktów na telekonwerterze (albo uzywaniem niefirmowych) - wystarczy, że body nie będzie wiedziało, że max. przysłona jest zmniejszona i AF (w dobrych warunkach) zadziała :)
Popieram Tomka, że to pytanie o max f dla poprawnie działającego AF jest kompletnie bez sensu.
Ostatnio trochę fotografuję na koncertach jazzowych i z racji bardzo słabego światła muszę korzystać z przysłony f/2.8. Ale co z tego, jeśli AF i tak nie działa :cry:
Prawidłowo skonstruowane pytanie powinno mieć taką postać: w jakim zakresie EV prawidłowo działa system AF? Odpowiedź: 1DsMKII 0 do 18, 20D 0.5 do 18, D2H -1 do 19 (!), Kodak 14N -1 do 19, Minolta D7 -1 do 18, Fuji S2 -1 do 19 itd.
Musimy przyznać, że akurat w tym względzie Canony do czołówki nie należą.

muflon
21-03-2005, 12:33
Popieram Tomka, że to pytanie o max f dla poprawnie działającego AF jest kompletnie bez sensu.
Ostatnio trochę fotografuję na koncertach jazzowych i z racji bardzo słabego światła muszę korzystać z przysłony f/2.8. Ale co z tego, jeśli AF i tak nie działa :cry:
Źle to ująłeś: nie "nie działa" tylko "nie działa dobrze, choć próbuje". Pytanie było o działanie w sensie "czy w ogóle się włącza, czy też body w ogóle odmawia kręcenia szkłami, bo wie że ma za ciemny obiektyw". A to nie ma nic wspólnego z EV, dostępnym światłem itp.

Jurek Plieth
21-03-2005, 12:40
...czy też body w ogóle odmawia kręcenia szkłami, bo wie że ma za ciemny obiektyw".
A skąd wiesz co autor miał na myśli? :mrgreen:
Nawiasem mówiąc nie wiedziałem, że są takie ograniczenia w korpusach Canona, jak wykrywanie szkła ciemniejszego niż 5.6 :shock: Moim zdaniem sensu to nie ma czego najlepszym przykładem jest podawany przez Ciebie przykład oszukiwania korpusu poprzez zaklejanie kontaktów na obiektywie.
Widać tak Canon broni się przed próbami użycia obiektywów lustrzanych innych producentów :idea:

muflon
21-03-2005, 12:46
Nawiasem mówiąc nie wiedziałem, że są takie ograniczenia w korpusach Canona, jak wykrywanie szkła ciemniejszego niż 5.6 :shock: Moim zdaniem sensu to nie ma czego najlepszym przykładem jest podawany przez Ciebie przykład oszukiwania korpusu poprzez zaklejanie kontaktów na obiektywie.
Jest nawet śmieszniej :) Gdzieś czytałem, że po podpięciu TC do jasnego szkła (np 70-200/2.8L) body "kręci trybikami" nieco inaczej, wolniej - co sprawdza się, jeśli warunki oświetleniowe nie są perfekcyjne, bo pozwala dokładniej ostrzyć. Ale teraz uwaga :) : w dobrych warunkach, po zaklejeniu stosownych styków i oszukaniu body, że TC "nie ma", obiektyw działa znacznie lepiej :-) :-) :-)

kavoo
24-03-2005, 09:52
Jesteś w błędzie :) W aparatach "jednocyfrowych" (czyli np. wszystkie cyfrowe jedynki) są "lepsze" czujniki (cross sensors), które działają do f/8. W 20D centralny sensor jest równiez krzyżowy - i stąd dywagacje na temat działania AF.
Wracam do tematu, bo przegladalem strone Canona i cos ciekawego znalazlem ;-)

This tele extender can be used with fixed focal length lenses 135mm and longer (except the 135mm f/2.8 Softfocus lens), and the EF 70-200 f/2.8L, 70-200 f/2.8L IS, 70-200 f/4.0L, and 100-400 f/4.5-5.6L IS zoom lenses. Superb optically, it preserves the image quality of the lens it's mounted to and multiplies its focal length 1.4x. Effective aperture is reduced by one f-stop; autofocus is possible on any EOS camera when combined with a lens having an f/4 or faster maximum aperture. The new version II maintains the outstanding optics of the previous version, and adds enhanced weather-resistant construction, and improved anti-reflective surfaces in the barrel.
Z tego wniosek, ze jednak cos w tym jest. Szklo ze swiatlem F/4.0 w polaczeniu z TC 1.4 da F/5.6, czyli to graniczne swiatlo dla AF, o ktorym gdzies kiedys czytalem/slyszalem.
Z drugiej strony - wiem, ze centralny sensor AF w 20D jest krzyzowy, ale w opisie telekonwertera nie ma jak widac rozbicia na konkretne modele (a nawet jest odniesienie do "any EOS camera") - po prostu ze szklami ciemniejszymi niz F/4.0 nie dziala AF i kropka...

Moglby ktos rzucic jakims wiarygodnym linkiem na ten temat (jesli takowy zna)? Bo zdrowo mi to wszystko w glowie namieszalo ;-)

aqua
24-03-2005, 10:03
Mi EOS 3 stawia jeszcze ostrość przy f8(max), do 300/4L podpinam konwenter 2 x i centralny działa ale nic pozatym, a EOS 33 już nie ustawia ostrość.
Jestm ciekaw jak by to było przy 20D?
I jak to jest z tym zaklejaniem styków?

kavoo
24-03-2005, 10:10
Mi EOS 3 stawia jeszcze ostrość przy f8(max), do 300/4L podpinam konwenter 2 x i centralny działa ale nic pozatym
Acha, czyli wyglada na to, ze Canon na wlasnej stronie w opisie wlasnego sprzetu farmazony wypisuje :mrgreen: Dzieki za info :-)

aqua
24-03-2005, 10:24
w jakimś folderze canon podawał do jakich obiektywów pasuja jakie konwentery i 2x były do tych jaśniejszych

Jurek Plieth
24-03-2005, 11:31
Z tego wniosek, ze jednak cos w tym jest. Szklo ze swiatlem F/4.0 w polaczeniu z TC 1.4 da F/5.6, czyli to graniczne swiatlo dla AF, o ktorym gdzies kiedys czytalem/slyszalem.

Albo tylko źle wyrażasz myśl, albo co gorsza źle myślisz. Pisaliśmy o tym z Danielem wcześniej.
Powinieneś operować wartościami EV, a nie wartościami przysłony, bo to co piszesz może doprowadzić do mylnych wniosków czytającego. Przy dobrym świetle bowiem AF działa prawidlowo "nawet" przy f/22 :mrgreen:

Tomasz Golinski
24-03-2005, 11:34
Jurek Plieth, z tego co Muflon pisał to wynika, że jest jakaś blokada w aparacie. Tzn, mimo, że EV jest dobre, to aparat sie wykłada.

aqua, TC był oryginalny canona?

muflon
24-03-2005, 11:34
Przy dobrym świetle bowiem AF działa prawidlowo "nawet" przy f/22 :mrgreen:
.. o ile body nie jest sztucznie ograniczone, żeby "nie działać" :) I niestety jest :(

Jurek Plieth
24-03-2005, 11:50
.. o ile body nie jest sztucznie ograniczone, żeby "nie działać" :) I niestety jest :(
Ale ja cały czas abstrahuję od najlepszego, czy najgorszego światła w obiektywie! Dla przykładu. Zakładam istnienie obiektywu ze światłem f/2.8, do tego TC 1.4x, ustawiam w trybie manualnym, lub w trybie Av f/11. Oświetlenie obiektu jest super, co potwierdza światłomierz. I co, chcesz powiedzieć, że AF w tych warunkach nie będzie działać? :shock: :shock:

kavoo
24-03-2005, 11:53
Ale ja cały czas abstrahuję od najlepszego, czy najgorszego światła w obiektywie! Dla przykładu. Zakładam istnienie obiektywu ze światłem f/2.8, do tego TC 1.4x, ustawiam w trybie manualnym, lub w trybie Av f/11. Oświetlenie obiektu jest super, co potwierdza światłomierz. I co, chcesz powiedzieć, że AF w tych warunkach nie będzie działać? :shock: :shock:
Jurku... obawiam sie, ze to jednak ty mylisz pojecia ;-) Przeciez ostrzenie (a wiec dzialanie AF) przebiega na pelnej dziurze, bez wzgledu na to jaka przyslone ustawisz ;-)
Dlatego tez ograniczenia dzialania AF z konwerterami odnosza sie do max. swiatla jakie obiektyw oferuje, nie do stopnia naswietlenia kadru ;-)

muflon
24-03-2005, 11:57
Ja myślę, że tu trzeba po prostu napisać HOWTO :) Bo podejrzewam, że wszyscy mówimy o tym samym, tylko innymi słowami...

Jurek Plieth
24-03-2005, 11:57
Jurku... obawiam sie, ze to jednak ty mylisz pojecia ;-) Przeciez ostrzenie (a wiec dzialanie AF) przebiega na pelnej dziurze, bez wzgledu na to jaka przyslone ustawisz ;-)
Masz rację w 100% :oops:

aqua
24-03-2005, 15:06
TC to orginalny canona

[ Dodano: 24-03-2005 ]
Piszac swój post miałem na myśli to, że obiektyw 300/4 + TC 2x = najwekszy otwór f 8 i wtedy juz poza EOSami jedno cyfrowymi nie ustawia ostrości. Chodzi o to w tym połaczeniu powstale obiektyw 600 z f 8, a f8 to zamało żeby zadziała AF.

Kubaman
01-04-2005, 15:12
Sprawa wygląda następująco i nie jest zbyt skomplikowana:

1) Canon stosuje trzy rodzaje czujników AF- vertical, horizontal i cross

2) w aparatach, które mają czujniki cross przy szkłach f2.8 i jaśniejszych umożliwiaja one bardzo precyzyjne ostrzenie

3) pozostałe czujniki sa w stanie ostrzyć do f5.6 (czyli, jeśli nie mamy czujników cross jest
to nasz limit dla AF). Jest kilka starszych body, które ostrzą tylko do f4.0 :(

4) czujniki cross mają możliwość ostrzenia AF do f8.0, przy czym w aparatach, które mają więcej takich czujników aktywny jest tylko środkowy (najwięcej światła w osi szkła)

5) czujniki cross maja wszystkie aparaty pro Canona, czasem po kilka (np. 1Ds ma chyba 7 :roll: ), a także 20D - jest to czujnik centralny

6) pomiar światła zawsze dokonuje się przez pełny otwór przysłony :wink:

7) 20D jest wyjątkiem wśród body z cross sensorami, AF działa tylko do f5.6 :evil:

8 ) jest sposób na oszukanie chipów w aparatach działających do f5.6 przez zaklejenie dwóch złaczy w obiektywie/konwerterze - ale AF działa niezbyt pewnie i nie zawsze, tylko jak jest bardzo dużo światła

9) z dwóch powyższych można wysnuć wniosek, że 20D ma celowo zablokowany przez producenta AF w zakresie do f8.0 mimo cross sensora :evil:

10) ogólnie przyjmowaną granicą dla prawidłowego AF jest f8.0 a dla MF jest f11.0

aqua
01-04-2005, 15:19
KUBAMAN, jesteś wielki!!!
Dzieki za wyjaśnienie.
A które to maj być te styki, jakies konkretne?

Kubaman
01-04-2005, 15:27
Muszę poszukać w google, nie pamiętam teraz linka. Nigdy nie próbowałem, bo co to za radocha jeśli AF będzie działał jak żółw i w dodatku niezbyt pewnie :roll:

Podepnę linka jak znajdę.

muflon
01-04-2005, 15:39
20D jest wyjątkiem wśród body z cross sensorami, AF działa tylko do f5.6
Skad masz taka informacje? Bo to jest wlasciwie odpowiedz na tytulowe pytanie :)
(pewnie okaze sie ze "z instrukcji" i mi sie dostanie :mrgreen:)

Kubaman
01-04-2005, 16:55
Pewnie, że Ci się dostanie :wink:

Ale swoją drogą to niełatwe pytanie zadałeś ... nie znam jednej strony, na której to wszystko byłoby opisane na raz. Ale są przykłady, np tutaj (http://www.bobatkins.com/photography/eosfaq/eos3af.html) dosyć dobrze opisujące działanie AF w EOSie 3. Jeśli połączyć to z informacjami zawartymi w wielu innych przeglądach sprzętu Canona, można ogólnie zdobyć wiedzę streszczoną w moim poście powyżej. Informacje o konkretnych body najlepiej szukać na dpreview.com, Luminous-landscape.com i u Boba Atkinsa - w każdym znajduje się komentarz na temat min jasności obiektywu i działania AF.

muflon
01-04-2005, 17:01
No ale właśnie na tym "cały pic" polega - ja z osobna wiem to wszystko z wyjątkiem tego jednego klocka: czy w 20D nie ma sztucznej blokady.

Vitez (albo ktokolwiek inny z 20D i TC Canona) - podepnijcie coś f/5.6 (1.4x) albo f/4 (2x) i sprawdźcie przy okazji :)

Vitez
01-04-2005, 22:22
Vitez (albo ktokolwiek inny z 20D i TC Canona) - podepnijcie coś f/5.6 (1.4x) albo f/4 (2x) i sprawdźcie przy okazji :)
Sigmy 18-50 3.5-5.6 DC nie da sie podpiac do TC 1.4x :roll: (Sigma ma inna budowe tylnej scianki choc gwint niby EF a nie EF-S).
Dla przypomnienia - TC 1.4x i 2x Canona to tak naprawde nie TC (czyli konwertery nakrecane na pyszczek szkla) a extendery - konwertery przyczepiane do body jak obiektyw i dopiero do nich przyczepiane sa wlasciwe szkla, tak wiec nie da sie ich po prostu nakrecic na Sigme.
Innego, tak ciemnego szkla - nie mam.

aqua
01-04-2005, 22:38
extendery pasuja chyba tylko do białych szkieł bo ich przód wchodzi do wewntrz obiektywu, ale mozna pomiedyt nie włozyc pierścien pośredni

Kubaman
01-04-2005, 23:08
Muflon, znalazłem coś takiego (http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1029&message=12890505) z czego wynika:
1) 20D AF działa tylko ze szkłami 5.6 i jaśniejszymi
2) da się to oszukać :D tak jak robi to Bigma (50-500) 8)

muflon
01-04-2005, 23:26
Muflon, znalazłem coś takiego (http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1029&message=12890505) z czego wynika:
Ale w kwestii działania/nie 20D to są spekulacje, podobne jak nasze. Nie dowiemy się, dopóki ktoś nie sprawdzi :)

Vitez
02-04-2005, 08:00
Ale w kwestii działania/nie 20D to są spekulacje, podobne jak nasze. Nie dowiemy się, dopóki ktoś nie sprawdzi :)

Czyli musimy znalezc kogos kto ma 20D + 70-200 4L + extender 2x 8)

aqua
02-04-2005, 08:04
Tylko czy czy da sie podpiąć 70-200 4L do 20D?

Luca
02-04-2005, 08:22
Tylko czy czy da sie podpiąć 70-200 4L do 20D?
a dlaczego miałoby się nie dać?? :shock:

aqua
02-04-2005, 09:14
Chyba TC nie sa polecane do tego obiektywu?
I czy maj odowiednej wielkosci otwor zeby weszla soczewka TC?

Kubaman
02-04-2005, 10:46
Nie ma czegoś takiego jak "polecanie" TC. Albo działa, albo nie. Zoomy 70-200/2.8 i 70-200/4 i 100-400 IS działają z TC jeśli tylko body na to pozwala (patrz kilka postów wyżej).

Jurek Plieth
02-04-2005, 17:12
Nie ma czegoś takiego jak "polecanie" TC. Albo działa, albo nie.
I tak i nie. W katalogu cwanona znajdziesz wykaz szkieł zalecanych do podpięcia canonowskiego TC. Czy da się go podpiąć do innych, nawet nie zalecanych tego nie wiem, bo go nie mam. Mam Kenko, które pracuje prawidłowo nawet z Sigmą 15-30, co oczywiście nie ma sensu, ale działa :mrgreen:

Kubaman
02-04-2005, 17:54
OK, tak można to nazwać :roll: - ale to się sprowadza do tego, że Canonowski TC nie będzie działał z "nie zalecanymi" szkłami :o . A co do podpięcia, to wszystkie obiektywy EF (bez EF-S :!: ) da się podpiąć do TC, przy czym w przypadku kiedy połączenie nie jest obsługiwane trzeba robić na MF i na pełnej dziurze :wink: )

Vitez
02-04-2005, 21:04
A co do podpięcia, to wszystkie obiektywy EF (bez EF-S :!: ) da się podpiąć do TC, przy czym w przypadku kiedy połączenie nie jest obsługiwane trzeba robić na MF i na pełnej dziurze :wink: )

Przeciez napisalem ze tej Sigmy sie nie da. Jest ona EF a nie EF-S bo mozna ja podpiac do 10D/D60/D30 . Ale jest rowniez typu DC i to powoduje niemoznosc podpiecia a nie typ b agnetu EF czy EF-S .

Krzychu
02-04-2005, 21:36
OK, tak można to nazwać :roll: - ale to się sprowadza do tego, że Canonowski TC nie będzie działał z "nie zalecanymi" szkłami :o . A co do podpięcia, to wszystkie obiektywy EF (bez EF-S :!: ) da się podpiąć do TC, przy czym w przypadku kiedy połączenie nie jest obsługiwane trzeba robić na MF i na pełnej dziurze :wink: )

Co Ty wypisujesz... Przecież dokładnie wiadomo że Canon'owskie TC da się podpiąć (uogólniając) tylko do L-ek, bo do reszty _fizycznie_ nie będzie pasował. Było to wałkowane z jakieś 5000 razy...

Kubaman
03-04-2005, 00:31
Krzychu, a co masz na myśli mówiąc, że nie da się podpiąć?
Ja rzecz jasna nie miałem możliwości podpięcia wszystkich szkieł do TC i bazuję na informacjach zebranych tu i tam w sieci. Z chęcią poznam twoje źródło informacji na temat braku możliwości podpięcia innych szkieł niż Lki do TC. Moim zdaniem nie masz racji :roll: . Konstrukcja TC pasuje do wszystkich body serii EOS, więc nie widzę powodu, dla którego któreś szkło prokektowane do tych body nie miałoby możliwości fizycznego podpięcia do TC Canona.

Vitez, myślałem jedynie o szskłach Canona :wink: .

Krzychu
03-04-2005, 09:29
Krzychu, a co masz na myśli mówiąc, że nie da się podpiąć?

To że się nie da :)

Ja rzecz jasna nie miałem możliwości podpięcia wszystkich szkieł do TC i bazuję na informacjach zebranych tu i tam w sieci. Z chęcią poznam twoje źródło informacji na temat

Słabo szukałeś... Nie przyznawałbym się na Twoim miejscu ;-)

Z photozone.de bo dalej mi się szukać nie chciało...

"The EF converters are among the best on the market but can only be used with fix-focal Canon "L-class" lenses with a focal length of min. 135mm & up plus the Canon EF 70-200 f/4 and f/2.8L (IS) & EF 100-400/4.5-5.6L IS. They CANNOT be used on other Canon EF lenses (incl. the EF 80-200/2.8L). "

Nawet na forum o tym było z pięc razy (choćby przy okazji jak Czacha sprzedawał swojego 80-200/2.8L), nie wspominając u usenecie....

racji :roll: . Konstrukcja TC pasuje do wszystkich body serii EOS, więc nie widzę powodu, dla którego któreś szkło prokektowane do tych body nie miałoby możliwości fizycznego podpięcia do TC Canona.

Istotne że Canon widzi taki powód :) :)

Vitez
03-04-2005, 14:17
Moim zdaniem nie masz racji :roll: . Konstrukcja TC pasuje do wszystkich body serii EOS, więc nie widzę powodu, dla którego któreś szkło prokektowane do tych body nie miałoby możliwości fizycznego podpięcia do TC Canona.

W polaczeniu z postem Krzycha zaproponuje ci cos Kubaman - wez idz do jakiegos porzadniejszego sklepu foto czy na jakas gielde, czy na spotkanie w klubie OKO (uprzedz ludzi by przyniesli extendery Canona i Lki oraz nie Lki). Obejrzyj te extendery, obejrzyj tylne mocowania szkiel Canona... poprzymierzaj...zbadaj wlasnorecznie jak i do czego pasuje konstrukcja TC... (do body - owszem, kazdego EOS, ale to nie znaczy ze od razu do kazdego szkla) i dopiero potem zarzucaj komus ze nie ma racji 8) .
Bo takie pisanie palcem po wodzie to niezbyt rozsadne jest.
Dlaczego sie nie da? Ano taka konstrukcja fizyczna... chyba ze chcesz cos pilowac? ;)

Jedyny sposob na sprawdzenie czy ostrzy na f8 to podpiecie 70-200 4L lub 100-400 do extendera 2x .
I od dzis zaczynam to cholerstwo nazywac extender bo nazwa telekonwerter dla zbyt wielu osob moze byc mylaca - TC to cos co sie nakreca na szklo od pyszczka strony, a extender to co co sie zaklada od pupki strony... tak uogolniajac 8) .

kavoo
03-04-2005, 14:35
Jedyny sposob na sprawdzenie czy ostrzy na f8 to podpiecie 70-200 4L...
Tu zgoda...

lub 100-400 do extendera 2x .
...a tu niezgoda :arrow: 100-400 + TCx2 > F/8.0

[ Dodano: 03-04-2005 ]
Prosze bardzo... mozna przeczytac, porownac, nauczyc sie na pamiec jak dziesieciu przykazan... i nie macic wiecej w glowach ;-)

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://kavoo.psp.com.pl/ef_extenders.jpg)

Vitez
03-04-2005, 18:18
lub 100-400 do extendera 2x .
...a tu niezgoda :arrow: 100-400 + TCx2 > F/8.0

Alez mi chodzi o to by miec zestaw > 5.6 a nie = 8.0 :roll: i sprawdzic jak i czy hula AF na > 5.6 .

aqua
03-04-2005, 18:20
To nowy extender EF 2.5 razy powieksza?
Myslalem ze 2?!

kavoo
03-04-2005, 19:19
Alez mi chodzi o to by miec zestaw > 5.6 a nie = 8.0 :roll: i sprawdzic jak i czy hula AF na > 5.6 .
Wiem o co ci chodzi, ale zestaw ten _nie_moze_ byc ciemniejszy niz F/8.0, wiec 100-400 do tego testu odpada (przynajmniej w polaczeniu z x2.0, bo z x1.4 jak najbardziej).

To nowy extender EF 2.5 razy powieksza?
Myslalem ze 2?!
Dzisas... zerknij do tabelki i nie zadawaj nieprzemyslanych pytan, na ktore odpowiedzi masz przed nosem...

aqua
03-04-2005, 19:27
Robiłem fotki z extenderem 2x z 300 f/4L i 70-200 f/2.8L i ameryki nie odkryłem ale z 300 chyba wychodza lepiej, sa ostrzejsze ale specialnie sie temu nie przygladalem, jak bedzie cyferka to pokusze o jakies testy

Dolek
03-04-2005, 19:59
No to już odpowiadam kenko pro 300 x2 z canon 2.8L działa AF natomiast z f4L już niestety nie działa :P
Dlatego właśnie zamawiam 2.8L a nie 4L :mrgreen:

Kubaman
03-04-2005, 20:17
o hoho ! chwilkę mnie na forum nie było, a nieźle mi się po tyłku dostało :wink:
Zwłaszcza nieomylny kolega Vitez poddał krytyce moje intelektualne starania - mniemam, że wałsnie tak zrobiłeś - podpiąłeś wszystkie szkła Canona do TC i upewniłeś się, ze nie pasują.

OK, ale do rzeczy:
1) popełniłem błąd :oops:
2) wy też nie do końca macie rację :D

Nie zauważyłem że TC canona ma wypustkę. Pozostałe TC jej nie mają i wszystko da się podpiąć (ale przezornie się zastanowię :roll: :wink: ). Na photozone.de na przykład można znaleźć opis 85/1.8 podsdpiętego do TC :mrgreen:

Kavoo - twoja lista to lista obiektywów współpracujących, a nie podpinalnych. Dowiedziałem się (a jakże - takie dyskusje kształcą!) o tym , że są dwa rodzaje obiektywów Canona - old style barrel i new barrel. Do "new barrel" pasują TC Canona, do pozostałych Canona nie ale w większości TC innych producentów.

3) cała ta dyskusja jest mało istotna, bo kto wywali 300$ na TC z manual focus - to tylko taka ciekawostka była 8) w istocie lista kavoo jest jedyną, którą praktycznie należy rozpatrywać (co nie jednakże ma nic wspólnego z moim poprzednim postem :P )

Dla ogólnej zgody i poszerzenia horyzontów polecam lekturę
tej przydługiej strony (http://photonotes.org/articles/beginner-faq/lenses.html) a zwłaszcza części dotyczącej TC.

pozdrawiam

Krzychu
03-04-2005, 21:20
Kavoo - twoja lista to lista obiektywów współpracujących, a nie podpinalnych.

A co rozumiesz przez współpracę ? Działający AF ? To przyjrzyj się na takie fajne X-y w rzędzie AF, np. dla extendera (to specjalnie dla Viteza ;-) ) 2x i EF 400/F4.0 L DO. To jest właśnie lista obiektywów podpinalnych... Poza tym słabo odrobiłeś pracę domową, bo to nie jest kwestia jakiegoś tam wypustka tylko wystającej soczewki w extenderze i odpowiednio cofniętej w obiektywie...

Dowiedziałem się (a jakże - takie dyskusje kształcą!) o tym , że są dwa rodzaje obiektywów Canona - old style barrel i new barrel. Do "new barrel" pasują TC Canona, do pozostałych Canona nie ale w większości TC innych producentów.
tej przydługiej strony (http://photonotes.org/articles/beginner-faq/lenses.html) a zwłaszcza części dotyczącej TC.
pozdrawiam

A tu cytat ze wspomnianej przez Ciebie części faq'a na photonotes :

Second, there’s the question of compatibility. Canon manufacture two teleconverters - Extender EF 1.4x and Extender EF 2x - but they are specifically designed to work only with the handful of L-series telephoto lenses listed below. These extenders have protruding front elements and so physically can’t attach to most EF lenses - the protruding element simply gets in the way. You could work around it by sticking an extension tube between the TC and the lens, but this would cut even more light and would also mean you lose infinity focus.

Więc może już nie brnij dalej w te maliny.... Zwróć uwagę na protruding front element w konwerterze... A szukanie ctrl-F "barrel" (bo czytać mi się całości nie chciało) zatrzymało się tylko na fragmentach w których nic o konwerterach nie było, więc nie wiem skąd te old i new barrele żeś wziął...

Kubaman
03-04-2005, 21:40
oj chyba nie umiesz czytać ze zrozumieniem :roll:

tylko nie wiem, czy po angielsku, czy moich postów :roll: :P . Cały cytowany przez ciebie tekst mówi o tym, co właśnie przytaczałem. I nigdzie nie brnę, bo podałem wiarygodne źródło informacji w przeciwieństwie do ciebie. Myślę, że ta lektura ci nie zaszkodzi a raczej pomoże. Proponuję ci ponowne przeczytanie moich postów, sprawdzenie czego nie twierdziłem, a co twierdziłem. I wyluzowanie :| .

acha, tak dla ścisłości i dla niewtajemniczonego czytelnika -
w połączeniu z lekturą moich poprzednich postów (wszystkich!) zalecam cytowanie całych wyjątków a nie tylko tych, które ci pasują. Wspomniany rozdział na stronie do której podałem linka jest dłuższy i pasuje do tego co napisałem.

koniec OT (z mojej w każdym razoie strony)

Krzychu
03-04-2005, 22:09
oj chyba nie umiesz czytać ze zrozumieniem :roll:

A może Ty pisać jasno nie potrafisz... Sorry, ale wystająca przednia soczewka to nie jest wypustka...

tylko nie wiem, czy po angielsku, czy moich postów :roll: :P . Cały cytowany przez ciebie

O angielski bym się raczej nie martwił, więc chyba to drugie...

tekst mówi o tym, co właśnie przytaczałem. I nigdzie nie brnę, bo podałem wiarygodne

To proszę o pokazanie palcem gdzie tam jest o barrelach i ich związku ze współpracą z telekonwerterami... Jak będzie, to odszczekam...

źródło informacji w przeciwieństwie do ciebie. Myślę, że ta lektura ci nie zaszkodzi a raczej pomoże. Proponuję ci ponowne przeczytanie moich postów, sprawdzenie czego nie twierdziłem, a co twierdziłem.

Odnosiłem się do konretnych cytatów. Mam jeszcze raz zacytować ten w którym piszesz że wszystkie obiektywy EF działaja z TC Canona, a który to był kompletną bzdurą i od którego to zaczęła się dyskusja ? Generalnie po lekturze doszedłeś do wniosków o których pisałem znacznie wcześniej w tym wątku, a zamiast przyznać innym rację kombinujesz jak tu zarzucić im brak czytania ze zrozumieniem.
Mi chodziło tylko i wyłącznie o współpracę części EF'ów z TC Canona. Miałem rację czy nię ? Proszę o odpowiedź tak lub nie albo zamilknięcie.

I wyluzowanie :| .

Wzajemnie.

80-200mm 2.8L
Old-style barrel; not compatible with teleconverters

O to chodziło ? ROTFL

Vitez
03-04-2005, 23:16
Krzychu, Kubaman - moglibyscie zamiast sie gryzc podac jakies wiarygodne i niepodwazalne konkluzje w stylu podklejonego watku o E-TTL II ?

Bo ja juz zaczalem sie gubic i wycofuje sie rakiem cieszac sie po prostu ze moj extender dziala mi z 70-200 2.8 IS L i nic wiecej mnie nie obchodzi na razie ;)

muflon
04-04-2005, 08:05
Ja się do kłótni tez nie mieszam, ale... Vitez, zgadaj się z p13ka (on też jest przecież z Warszawy), podłączcie Twoje 1.4x do jego 100-400. Zrobi się z tego 140-560/6.7-8.0. I po 5 sekundach będziesz mógł napisać podsumowującego posta i zamknąć wątek.

Kubaman
04-04-2005, 12:25
jak pisałem z mojej strony koniec OT, jak ktoś chce to może z uwagą poczytać

Podałem wcześniej likna do ciekawej dyskusji na dpreview.com, opisującej, że pomimo iż faktyczna jasność Sigmy 50-500 wynosi 6.3 na długim końcu obiektyw "oszukuje" aparaty (nie tylko 20D !) i pokazuje 5.6 umożliwiając poprawne działanie AF. Tutaj (http://forum.pbase.com/viewtopic.php?p=57070) kolejna ciekawostka, pokazująca, że przy TC tamrona dla ciemnych szkieł jednak AF nie działa, przy czym nie odmawia współpracy tylko nie potrafi znaleźć punktu ostrości.

muflon
04-04-2005, 12:35
Kubaman, my to wszystko wiemy. Wiemy, że nawet jak nakręcisz trzy konwertery x2 (a co :-)) to body i tak będzie w dobrym świetle ostrzyło. Pod warunkiem, że się nie dowie, że ma podpięte ciemniejsze szkło! I o tym jest ta dyskusja: czy 20D nie odmówi ostrzenia, jeśli dowie się że ma szkło f/8, a nie o tym, że różnymi sztuczkami, czy to producentów obiektywów, czy to użytkowników (zaklejanie kontaktów) "da się nawet ciemniej".

Kubaman
04-04-2005, 15:54
Muflon,
:roll: podpięty link pokazuje, że faktycznie AF 20D nie działa skutecznie, jeśli jest zbyt ciemno, nawet jak go oszukać :( . To nie wyjaśnia sprawy do końca :wink: , ale przynajmniej zawęża obszar dyskusji do zakresu pomiędzy f6.3 (działa) do gdzieś około f8.0 (wiecej juz nie działa).

Czekam z niecierpliwościa na wyniki Viteza .

[ Dodano: 04-04-2005 ]
aqua
załączam sznurek (http://www.fredmiranda.com/TipsPage/) do strony o przeróbce TC aby działały z ciemniejszymi szkłami.

:!: :!: Ale uwaga - czytałem również, że czasem, z niektórymi szkłami może to spowodować po jakimś czasie uszkodzienie silnika USM. Jeśli ten nie działa normalnie, lub się grzeje odłącz lepiej zaislanie i usuń taśmę ze styków :!: :!:

kavoo
04-04-2005, 17:50
załączam sznurek (http://www.fredmiranda.com/TipsPage/) do strony o przeróbce TC aby działały z ciemniejszymi szkłami.
Cholera, a wlasnie mialem cytowac ten sajt i wkleic obrazek :mrgreen:

Vitez
08-04-2005, 00:13
Canon 100-400 4.5-5.6 L IS USM podpiety do extendera Canon 1.4x i body 20D, tryb Av:

100mm = wizjer pokazuje max otwarta przyslone 6.3, AF NIE DZIALA!
400mm = F8 , AF NIE DZIALA!

Nie dziala tzn nawet nie probuje ostrzyc. IS startuje, ale ostrzyc trzeba recznie... co przy teleobiektywie jest dosc upierdliwym i niepewnym zadaniem, szczegolnie jeszcze z taka matowka.

Pozyczylem dzis rowniez TC Kenko Pro 300 2x . Jutro/pojutrze pstrykne porownanie jakosci 70-200 2.8 L IS bez TC, z 1.4x i z 2x a tak zeby dobic jeszcze moze uda sie tego Kenko do 70-200 4L podpiac i upewnic ze AF nie bedzie dzialal.

muflon
08-04-2005, 07:58
No i to w zasadzie wyczerpuje wątek :)

kavoo
08-04-2005, 08:39
Czyli w zasadzie na poczatku tego topicu mialem racje piszac, ze powyzej F/5.6 manual :-)

muflon
08-04-2005, 08:40
W zasadzie tak :)

Vitez
08-04-2005, 16:37
Czyli w zasadzie na poczatku tego topicu mialem racje piszac, ze powyzej F/5.6 manual :-)

W zasadzie tak, jednak ustalilismy w trakcie tego watku ze sa sposoby na oszukanie body - przerobka TC albo specjalne TC albo specjalne szkla ktore oszukuja... takiego nie mamy na stanie by sprawdzic jak sie sprawdza takie 'oszustwo' . Podjrzewam ze AF by dzialal, ale im ciemniej by bylo faktycznie (choc do body by slal taki komplecik ze jest 5.6) tym precyzja i szybkosc by leciala w dol :roll: ... ale to juz gdybanie - co bylo do sprawdzenia to sprawdzilem i wynik wyszedl zgodny z moimi przewidywaniami (choc wyczuwam tu silowe ograniczenie do 5.6 jesli to sensor z 1ki naprawde wziety w 20D... czekam na wasiaware :> )

muflon
08-04-2005, 20:37
W zasadzie tak, jednak ustalilismy w trakcie tego watku ze sa sposoby na oszukanie body - przerobka TC albo specjalne TC albo specjalne szkla ktore oszukuja...
Ja nic takiego nie ustalałem ;) To było wiadome od dawna (już kiedyś o tym była dyskusja na forum). Tym niemniej mamy odpowiedź na główne pytanie - niestety negatywną :(

kavoo
08-04-2005, 21:25
Ja nic takiego nie ustalałem ;)
Same here... jak to gorale mowia ;-) Chyba, ze to mialo byc w domysle tak :arrow: "My, Vitez, ustalilismy..." ;-)

Vitez
08-04-2005, 22:06
Chyba, ze to mialo byc w domysle tak :arrow: "My, Vitez, ustalilismy..." ;-)

No ... a ja nie tak napisalem? ;) :mrgreen:

stratus
30-11-2007, 16:15
Odświeżę burzliwy wątek bo potrzebuje informacji w tej właśnie materii, jak widać sprzedaję Extendera 2x II Canona i klient chciałby wiedzieć czy z jego 70-200/4 będzie otrzymywał potwierdzenie ostrości przy manualnym ostrzeniu?

Dodam że interesuje mnie ten zestaw i żaden inny, jaka puszka? - nie wiem.
Z góry dziękuję jeśli konkretnie wypowie sie ten kto ma taki zestaw i to przećwiczył bez względu na puszkę.

iktorn92
30-11-2007, 17:12
Raczej nie to można wywnioskować z tego watka. Daje to światło 8.0 a z tym świtałem pracują tylko body jednocyfrowe. Chyba że zakleisz styki....

stratus
30-11-2007, 20:52
... no właśnie, RACZEJ - teorie to ja znam ale potrzebuję organoleptycznego sprawdzenia....
... naprawdę nikt nie ma takiego zestawu? :)

milinet
23-05-2008, 00:44
TO ja odświeżę raz jeszcze i podsumuję:
1) im ciemniejszy obiektyw tym odległość bazowa systemu pomiarowego musi być mniejsza co skutkuje większą niepewnością pomiaru, ponieważ im mniejsza odległość bazowa tym "przesunięcia fazy" w parze czujników mniejsze dla tego samego błędu w ustawieniu ostrości,
2) odległość bazowa systemu pomiarowego jest ustawiana dla średniej wartości jasności obiektywów jakie będą użytkowane, akurat dla 20D f5,6 jest graniczną wartością dla której promienie załamywane przez pryzmaty wpadają na linijki pikseli pomiarowych czujnika
3) 20D posiada w środku dodatkową parę czujników o większej odległości bazowej co skutkuje zwiększeniem precyzji AF dla obiektywów f2,8 i jaśniejszych,
a tak poza tym wszystko jest tutaj http://www.fotosite.pl/artykuly/sprzet-fotograficzny/zasada-dzialania-lupy-nastawczej-i-af-w-slr.html

marcusp
23-05-2008, 20:52
To ja jeszcze dorzucę pytanie do tego wątku.
Od kiedy mam Canony, wiem że w dwucyfrowych body mamy AF do 5,6 a w jednocyfrowych do 8.
Ostatnio zostałem poproszony przez kogoś o pomoc w wyborze obiektywu i z racji, że osoba ta dużo podróżuje i nie bardzo ma możliwość wozić pełne torby sprzętu wybór padł na 18-200 Sigmy lub Tamrona ewentualnie 18-250. Przejrzałem zdjęcia z tych obiektywów na sieci i jakość jest wystarczająca. Jednak wszystkie one mają światło od 3,5 do 6,3. Obiektyw ma być do 30D, które teoretycznie ostrzy do 5,6 więc wykonałem trochę telefonów do sprzedawców, do dystrybutora Sigmy i nikt nie był w stanie udzielić mi informacji, czy z tymi obiektywami na pewno na długim końcu będzie działać AF w 30D. Wszyscy twierdzili, że skoro jest to produkowane do Canona, to na pewno będzie działać, jednak na pytanie czy ktokolwiek to sprawdzał otrzymywałem odpowiedź, że nie. Wielu sprzedawców twierdziło, że musi działać, bo sprzedali dużo tych obiektywów i reklamacji nie ma.

Jeśli nie działa, to sprzedają niepełnowartościowe obiektywy - bo nie moża wykorzystać pełnego zakresu ogniskowych.

Jeśli działa obiektyw, to reguła że jednocyfowe body: AF <=8, inne AF <=5,6 nie działa.

Nasuwa się jeszcze takie rozwiązanie, że obiektywy tych firmi oszukują body i pomimo, że faktycznie na długim końcu mają światło 6,3 to podają do body informację, że jest 5,6.

Może ktoś z czytających ma możliwość sprawdzić któryś z obiektywów Sigmy czy Tamrona 18-200 lub 18-250 z dwucyfrowym body Canona, najlepiej z 30D czy na ogniskowej 200 - 250 działa AF ?

muflon
23-05-2008, 21:19
Z grubsza:

obiektywy tych firmi oszukują body i pomimo, że faktycznie na długim końcu mają światło 6,3 to podają do body informację, że jest 5,6.
:)

marcusp
23-05-2008, 21:24
OK, czyli w EXIF-ie będzie informacja, że obiektyw ma 5,6 ?

muflon
23-05-2008, 21:50
OK, czyli w EXIF-ie będzie informacja, że obiektyw ma 5,6 ?
Nie sprawdzałem, ale tak bym obstawiał.

marcusp
23-05-2008, 22:10
A jednak nie, http://www.pbase.com/lightrules/image/81450380&exif=Y w EXIF-ie jest F6,3.

Ale najciekawsze jest to: http://www.pbase.com/lightrules/image/82462662
i podpis pod zdjęciem: "This shot and the next are two quick snaps I took using the Kenko 1.5x DG TC for a FOV of 480mm and f9 (wide open). The AF has no problems and the OS works flawlessly. IQ actually shocked me; it's more than "usable". "

Może obiektyw podczas pomiaru światła podaje do body informację, że ma światło 5,6 a w momencie wciśnięcia spustu migawki "niby" przymyka przysłonę do 6,3? I wtedy w EXIF-ie znajdzie się prawidłowa wartość przysłony.

Jeśli chodzi o telekonwerter Kenko, to czy on nie ma żadnej elektroniki i po prostu "przepuszcza" styki obiektywu 1:1 do body? W takim wypadku body dostawałoby informację od obiektywu o jego świetle i AF powinien przy dużej ilości światła działać nawet przy rzeczywistym F9...

milinet
23-05-2008, 23:00
Jeśli chodzi o telekonwerter Kenko, to czy on nie ma żadnej elektroniki i po prostu "przepuszcza" styki obiektywu 1:1 do body? W takim wypadku body dostawałoby informację od obiektywu o jego świetle i AF powinien przy dużej ilości światła działać nawet przy rzeczywistym F9...

Wrrrrr.. powtórzę jeszcze raz, jak czujnik jest zaprojektowany do maks f5,6 to choćby scena miała i 20EV a obiektyw będzie miał jasność f8 to nie będzie działał poprawnie, coś tam będzie próbował robić, raz ustawi raz nie, z wypowiedzi kolegów widać że bywa to różnie.
Weź ze strychu starego Zenita lub cokolwiek innego z lupą nastawczą czy mikrorastrem w środku matówki przymknij przysłone do F8 i zobacz czy łatwo będzie ustawić ostrość :) i jak bardzo wraz z przymykaniem przysłony skuteczność mikrorastra będzie maleć :)

marcusp
23-05-2008, 23:09
Rozumiem, że to tak jest zaprojektowane, ale jeśli obiektyw poda do body informację, że ma światło 5,6 to bez względu na to czy faktycznie ma 5,6 czy ma 8 albo więcej - AF będzie starał się ustawić ostrość - czy mu się to uda to inna sprawa. Body nie wie, że obiektyw je "oszukuje".
Weźmy na ten przykład Dandeliona - on pokazuje bodaj F1.4 - niezależnie co dni niego przykręcimy, a jak jest dużo światła to i na F8 AF łapie ostrość.

milinet
23-05-2008, 23:57
Starać się będzie, i o to chodzi żeby go oszukać i żeby sie starał ale trzeba mieć świadomość że wtedy celność spada bardzo mocno bo promienie światła załamywane przez pryzmaty w czujniku pomiarowym nie padają na matryce pikseli czujnika pomiarowego. I scena może być bardzo jasna, strumień światła idący do czujnika AF może być super jasny ale co z tego skoro po przejściu przez pryzmaty separujące nie trafia w matryce czujnika AF.

A co do Dandeliona, nie wiem jaką wartość F wysyła do body, ale jeżeli faktycznie F1,4 to troche kicha, bo np. w 20D wtedy uruchamia się inny czujnik AF, dokładniejszy ale tylko dla obiektywów do f2,8, jak podepniesz jakiegoś f5,6 a puszka nadal myśli że ma F1,4 to dopiero sie robi kicha.