PDA

Zobacz pełną wersję : Warto kupić Tokina AF 19-35 mm f/3.5-4.5 ??

jasnezetak
18-07-2007, 12:22
Mam pytanie czy posiad ktoś z was ten obiektyw ?? jeżeli tak to proszę o opinie, bardzo mi zależy na porównaniu ostrości zdjęc..

iktorn92
18-07-2007, 14:03
Ja mam..... I jestem średnio zadowolny. Kupowałem go jako tanią przyszłościówke pod dsrl i jest tak sobie. mam go od miesiaca i dopiero teraz wyw. foty niestety na pełnej dziurze są raczej nie ostre nie wiem czy to wina filmu czy szkła (kupiłem jakie trefne egzemplarze reali kompletny brak kolorów i jakies kiczowe wogóle) Wiadomo ze na negatywie raczej ostrości sie dobrze ocenić nie da czasem. Ogólnie konstrukcja świetna metal metal i metal na poczatku pierścień ogniskowej chodzi trudno ale sie później wyrabia i jest ok. jak się go przymknie do np 8-11 jest super ostry oczywiście nie można go porownywac np z 17-40 na 5.6 bo poprostu nie jest tak ostry ale myśle ze da sie robić z 5.6 później wyostrzanie i jest ok. Napoczatek jest super szczególnie pod FF świetna perspektywa architektura reportaż wychodzą ok. póxniej jak kupie dslr'a to myślę ze kupie 17-40L. Jeszcze zależy do czego go potrzebujesz bo jak chcesz pracować na pełnej dziurze to raczej nie;( napisz do jakiego aparatu jeszcze chcesz go używać. jest świetnym zamiennikiem kita. to chya tyle jak jeszcz ejakies pytania to śmiało. Napisz jak będziesz kupić to sie może dogadamy bo ja raczej bede chciał go opchnąć......jest prawie nówka.

jasnezetak
19-07-2007, 11:54
N owłasnie kita bym chcial nim zastapic, ale glownie mi chodzi o pracowanie na 3.5..

Daj znac ile bys chcial z aniego to moze sie dogadamy..

Pozdrawiam..

moregun
19-07-2007, 13:55
jak kupiłem cyfre to miałem trzy podobne obiektywy

1. tokina 19-35
2. Canon EF 28-105 f/4-5.6 USM
3. canon 18-55 kit

i chcialem sie troche pozbyc - zrobiłem w domowych (balkonowych) warunkach testy na tablicach rejestr. samochodów tych trzech obiektywów i na odobnych ogniskowych i wszystkich porzysłonach (juz nie ma tych zdjec - ale wyniki pamietam)

na slajdach normalnie cieszysłem sie jak dziecko z tokiny bo była super ale zrobiłem testy 20 d i takie był wynik:

1. kit
2 canon 28-105
3. tokina

oczy mi wyszły na wierzch - sprawdzalem i patrzyłem , czytałem testy i pozbyłem sie dwóch i wszystko robie na kicie dopuki nie kupie sobie utraszerokiego
takie sa moje spostrzeżenia