PDA

Zobacz pełną wersję : spust i migawka w 20D

Frontside
18-07-2007, 08:51
Witam

Jako ze ostatnio nabylem 20D mam pytanko do jego uzytkownikow...
Chodzi o spust migawki, czy to jest normalne ze wciskajac spust moge zrobic tylko jedna fote?? wczesniej w moim analogowym EOSie 5 jak i teraz w firmowym 1 Ds jest tak ze jesli ustawie ostrosc i pstrykne fote to puszczajac spust do polowy moge go znowu wcisnac robiac tym samy zdjecie z tym samym nastawem ostrosci co poprzednie... w tej 20D tak niestety nie jest (musze znowu pozwolic AFowi ustawic ostrosc i dopiero wtedy moge zrobic nastepna fote) i nie wiem czy ten typ tak ma czy ta sztuka jest jakas walnieta... Mowa caly czas o zdjeciach pojedynczych, nie seryjnych.

Z gory dzieki za odpowiedzi.

piast9
18-07-2007, 09:18
Przestaw na serię ale rób zdjęcia pojedynczo, krótkimi przyciśnięciami. Wtedy to zadziała, przynajmniej działa w moim 350D.

bakulik
19-07-2007, 11:07
Możesz też przestawić start AF na przycisk z gwiazdką (pod kciukiem) przy użyciu C.Fn.4, spust będzie wtedy tylko mierzył światło i wyzwalał migawkę.

EDIT: Właśnie sprawdziłem: w 10D trzeba puścić spust, żeby zrobić drugie zdjęcie, w 30D można trzymać wciśnięty do połowy. Czyli w 20D może być albo tak, albo tak... ;)

Frontside
19-07-2007, 11:16
dzieki, o mozliwosci zamiany AF i * wiem. po prostu zastanawialem sie czy wszystkie 20D tak maja czy tylko ten moj ma jakas "wade" bo skoro w analogowej 5 i cyfrowej 1 to jest to myslalem ze w 20 tez bedzie :/

Lodek
19-07-2007, 11:59
Przestaw na serię ale rób zdjęcia pojedynczo, krótkimi przyciśnięciami. Wtedy to zadziała, przynajmniej działa w moim 350D.

w 20d też tak jest przestaw na tryb zdjęć seryjnych i wtedy będzie działało tak jak chcesz :)

moregun
19-07-2007, 13:41
ale nie o to mu chodzi - nie odpowiem ci teraz - wieczorem jak bedze w domu - chodzi mu o to ze po pstryknieciu zdjęcia czyli nazwijmy to pozycja 1 nie puszczam zupełnie czyli pozycja 0 ale z 1 wracamy pomału do 1/2 i wciskamy znów do pozycji 1 - i pyta czy przy pojedyńczych (nie seryjnych ) moze tak zrobić

Frontside
20-07-2007, 16:04
dokladnie o to mi chodzi ;) jak narazie sie do tego jakos przyzwyczajam aczkolwiek zaluje ze nie dziala to tak jak w pozostalych eosach z jakimi mam kontakt.
Pytanie tylko czy wszystkie 20D tak maja czy tylko moja (mowa caly czas o zdjeciach pojedynczych, nie seryjnych)

TomS
20-07-2007, 16:20
Ten typ tak ma ;-)

Frontside
20-07-2007, 16:29
ok, dzieki. czyli przynajmniej mam pewnosc ze z nim wszystko "ok"