PDA

Zobacz pełną wersję : Lowepro Mini Trekker AW dodatkowy stelaż?

Costus
14-07-2007, 20:24
Witam serdecznie
Po dłuższej nieobecności wracam na forum :grin:
Wracam z małym pytaniem. Jestem - obok szeregu innych pasji :grin: - zapalonym amatorem wędrowania po górach. Oczywiście nie wyobrażam sobie żeby na każdą wyprawę nie zabrać sprzętu foto :-D Za każdym razem jednak jak włożę body, kilka obiektywów, trochę osprzętu, statyw itd. zbiera się tego w okolicach kilkunastu kilogramów. No cóż pasja ma swoją cenę (czytaj wagę :grin: ). Mam plecak Lowepro Mini Trekker AW - jest genialny do pakowania sprzętu.Jednak jak się pochodzi 6-8 godzin po górach, zrobi się jakieś ładne traski z ostrymi podejściami to trochę przestaje być plecak komfortowy. Po prostu plecy się kleją i nie bardzo pomaga nawet jakaś techniczna odzież. Miałem to okazję przećwiczyć wiele razy w górach - niedawno m.in podczas tygodnia chodzenia po Tatrach Zachodnich . Za chwilę wybieram się ponownie na 2 tygodnie do Szwajcarii i stąd też może to dziwne pytanie. Czy ktoś z grupowiczów nie wymyślił czegoś, co dawałoby jakiś większy komfort i jakieś wietrzenie pleców? Coś może na kształt stosowanych powszechnie systemów w plecakach typu Air Flow System? Może jakiś dodatkowy stelaż?

TomS
14-07-2007, 21:07
Jedynie wyjście to inny plecak. Dlatego mam zamiar kupić inny jakiś wygodniejszy.

Costus
14-07-2007, 21:15
Też się zastanawiałem nad taką opcją ale nie widzę jakiegoś poważnego kandydata dla Mini Trekkera - przynajmniej w tej kategorii cenowej.
Wiem że jeszcze jakiś czas temu Muflon (że pozwolę sobie Ciebie wywołać do wątku 8) miał taki plecak. Może masz jakieś przemyślenia w tym względzie?

Vitez
14-07-2007, 23:22
Uwaga teoretyzuje - GDYBYM sie wybieral w gory to nie bralbym w nie Mini Trekkera (mialem go przez chwile). Cos co najmniej klasy Roverow z racji wlasnie ulozenia na pleca i inszych mocowan (w pasie i na piersi).

Costus
15-07-2007, 10:42
Przeglądałem trochę Rovery - wydaje mi się, że trochę za mało miejsca miałbym na sprzęt. Tu jednak mini trekker jest nie zastąpiony - można do niego zapakować zadziwiającą ilość sprzętu.
Górna część która jest w obu Roverach jest mi nie bardzo potrzebna - zawsze wędruje z żoną, która ma właściwy plecak ;) Nie mogę też nigdzie się dopatrzeć, czy jest w tych plecakach jakiś bardziej oddychający system

Vitez
15-07-2007, 14:34
To chyba w takim razie przy takich wymaganiach zostaje ci Nature Trekker i powyzej... ale cena...

Diabeł
15-07-2007, 20:06
Cpctus może Cię to zainteresuje,
kiedyś bardzo chwalony plecak na pl.rec.foto PHOTOPACK 16 L Jack Wolfskin
http://www.e-horyzont.pl/site/?mod=offers&kat=&prod=1683
W swojej ofercie mają dwa plecaki. W warszawie można obejrzeć zdaje się, że w Centrum Handlowym Targówek. Widziałem obydwa i system nośny rozwiązany duzo lepiej niż w MiniTrekerze.
Jest jeszcze plecak Kapadocja firmy Pajak www.pajak.com.pl też niezłe recenzje zbierał na pl.rec.foto, system nośny na zdjęciu prezentuje się całkiem nieźle. O ten plecak pytałem w wątku w czym nosić sprzęt, ale z forumowiczów nikt nie zetknął się z tym plecakiem.
Ja osobiście zdecydowałem się na mini trekkera, wcześniej śmigałem po górach z Orion Trekkerem, ale po dokupieniu 70-200 okazał się za mały.

TomS
16-07-2007, 08:21
Zobacz sobie tamraca. Oglądałem i jak dla mnie wygodniejszy i trochę lepiej wykonany niż lowepro. Chociaż w następnym tygodniu będę w Gliwicach to sobie obejrzę katę. I może się skuszę tylko nie wiem jak to będzie ze statywem bo w większych modelach mocuje się go z boku.

Costus
16-07-2007, 09:16
Myślałem że cos wymyślę do swojego mini trekkera - coś co poprawiłoby komfort noszenia przy długich wedrówkach. Wygląda na to jednak że chyba będę musiał rozważyć zakup kolejnego plecaka.
Oglądałem trochę różnych modeli (niestety wszystko w necie :sad: bez mozliwości przymierzenia) .
Bardzo interesująco wyglądaja nowe modele Lowepro (seria Vertex ze wskazaniem na 100AW), bardzo ciekawie wygląda też Primus ale wygląda na to, że za wiele się do niego nie włoży sprzętu. Bardzo ciekawy jest też model Kata R-102 - trochę tylko mnie zastanawia ten system bocznego mocowania statywu. Nie wiem tylko jak wygląda kwestia komfortu noszenia tych plecaków przy długich wędrówkach w górach - może ktoś ma jakieś doświadczenia w tym względzie.A może jakiś inny model?

Cpctus może Cię to zainteresuje,

Nie cpctus tylko costus :grin: albo costuś . To skrót od mojego imienia Konstanty - trochę staroświeckie ale niestety dostało mi się po dziadku :grin: (taka juz tradycja rodzinna).

Diabeł
28-09-2007, 19:43
trochę odświeżę temat, Costus znalazłeś jakieś rozwiązanie? Ja w tym roku trochę pochodziłem z MiniTrekkerem w Tatrach i stwierdzam, że ten plecak na takie wypady to kompletna pomyłka. Na dłuższe chodzenie niewygodny(Orion trekker był wygodniejszy pod tym względem), godzinka z plecakiem i całe plecy mokre.
Na forum jest zapewne kilka osób które chodzą po górach więc może podzielą się swoimi doświadczeniami z targaniem całego ustrojstwa po górach.
Ostatnio zastanawiałem się nad dostosowaniem plecaka turystycznego na potrzeby fotograficzne.
Zastanawiam się na takim plecakiem: http://www.cristobal.pl/sklep/szczegoly-1489-plecak_deuter_futura_4010_vario.html
plecak 40 L ma dwie komory, myślę, że jedną można by dostosować na potrzeby foto, do plecaka zawsze można przytroczyć np. Lowepro Lens Case 3, aby wygodniejszy był dostęp do tele.

TomS
28-09-2007, 19:50
Ja ostatnimi czasy zafundowałem sobie photo trekker i jestem bardzo zadowolony. Mieszczę wszystko to co w stopce i mam jeszcze miejsce na 2 obiektywy i puszkę. No i dodatkowo dopinam do niego daypack do którego mieszczę coś do picia i jedzenia. Trochę waży ale po całym dni noszenia jest wygodnie.

Diabeł
28-09-2007, 20:12
Trochę waży ale po całym dni noszenia jest wygodnie.
A jak z wentylacją pleców ?

TomS
28-09-2007, 20:23
Nosiłem go jak miałem i polar i sam krótki rękawek i jest dużo lepiej niż w mini trekker. Niby podobnie przylegają do ciała ale photo trekker lepiej odprowadza cały pot.
Jest on też bardziej stabilny. Statyw przypięty z boku ale nie czuć żeby przechylało na jedna stronę.

Kubak82
28-09-2007, 22:22
moim ulubionym plecakiem na jednodniowe wycieczki w gory jest wolfgang walker (najwiekszy ma 42l) z rewelacyjna siatka dystansowa na plecach.. pierwszy plecak w ktorym plecy mi sie nie poca :mrgreen: .. czasem wiec na dol wrzucam kurtke i cos do jedzenia a na gorze laduje sprzet i szkla w futeralach.. nosi sie to super ale srednio wygodny jest dostep do sprzetu :(

testowalem ostatnio tez Tamrac'a expedition 8 ale to bydle zapakowane sprzetem, ze statywem + picie i jedzenie jest masakrycznie ciezkie i.. srednio wygodne :evil: .. pas biodrowy jest za nisko i brak regulacji wysokosci szelek :(

tak zle i tak niedobrze :neutral:

Vitez
29-09-2007, 14:32
Pogdybam sobie ze gdybym mial jechac w gory na weekend to moj CompuRover swietnie by sie nadal, ale na dluzszy wyjazd to skusilbym sie na to: http://www.torbylowepro.pl/product_info.php?cPath=64&products_id=183
ale i tak druga osoba do noszenia sprzetu niefoto bylaby potrzebna.

TomS
30-09-2007, 07:44
Nie wiem jak jest naprawdę ale podobno te boczne kieszenie przypinane z boku są mało pojemne. I zostaje jeszcze kwestia czy ktoś lata samolotem czy nie. Bo ten pro trekker jest niby za duży a największy jaki ma lowepro to photo trekker.

Vitez
30-09-2007, 19:32
Nie wiem jak jest naprawdę ale podobno te boczne kieszenie przypinane z boku są mało pojemne.

Te boczne kieszenie sa na szkla :roll: (Pouch Lens Trekker). Na podreczne graty nie foto jest przypinany na jego tyl Trekker DayPack.

I zostaje jeszcze kwestia czy ktoś lata samolotem czy nie. Bo ten pro trekker jest niby za duży a największy jaki ma lowepro to photo trekker.

Zeby plecaki tej klasy brac jako bagaz podreczny to mozna zapomniec. Rozne daypacki czy minitrekkery to tak... ale nie na wielodniowa wycieczke w gory.
A poza tym Pro Trekker jest wiekszy i nowoczesniejszy od Photo Trekkera ( 53.5cm x 38cm x 59,5cm vs 37 x 38 x 54,5cm - wymiary zewn. ).

TomS
30-09-2007, 19:36
Vitez napisał:Te boczne kieszenie sa na szkla (Pouch Lens Trekker).
Borze wiedzieć. Bo oglądnąć go nie miałem gdzie a pytałem się o niego kolesia z lowepro i nic o tym nie mówił. Wspominał tylko że są one na drobne rzeczy.

Vitez
30-09-2007, 20:24
Borze wiedzieć. Bo oglądnąć go nie miałem gdzie a pytałem się o niego kolesia z lowepro i nic o tym nie mówił. Wspominał tylko że są one na drobne rzeczy.

Tam tez jest jakis Pouch na drobne rzeczy ale chyba nie ma go na zdjeciach... to bardziej luzna sakwa niz takie dlugie tuby. No ale najlepiej to jednak obejrzec i wypytac u jakiegos przeszkolonego dystrybutora.