PDA

Zobacz pełną wersję : Jh6800

iREM
14-07-2007, 13:32
Witam.
Przejrzałem wątki dotyczące żarówki JH6800, lamp blyskowych i zwłaszcza 350D. Brakuje mi kilku informacji. Bardzo proszę o pomoc w (może) podsumowaniu wątku.

1. Lampa błyskowa symbol JH6800. Energia błysku 58Ws. czas ładow. ok. 6 s, niskie napięcie na wyjściu. Lampa może być wyzwalana przez fotokomórkę (umieszczona z przodu lampy), z przewodu synchronizacyjnego (w komplecie przewód 3 m) i z przycisku test.

symbol JH6800+ Dostępna również w wersji z fotocelą z boku obudowy. Nasadki zakładane na lampę nie powodują zasłaniania fotokmórki.

Pytanie: Fotocela może wyzwalać lampę następną, ale jeśli dobrze zrozumiałem wyzwalaczem może być tylko taka sama lampa JH 6800 podpięta przewodem synchro. Jeśli podepnę Canon Speedlite 380EX, która nie ma gniazd, to przez fotocele wyzwoli się błysk pozostałych JH6800 - ale dokładnie w momencie PRZEDBŁYSKU 380, czy tak? Czyli błysk lampy 380 będzie za wczesny czy dobrze myślę? Czy też światło odbite np. od sufitu jest na tyle opóźnione że uruchmi na czas fotocele?

2. Oświetlenie przykładowego namiotu bezcieniowego (lub dowolnie innego planu z dwoma/trzema lampami typu JH6800) będzie najskuteczniejsze poprzez wsadzenie kostki w szyny lampy błyskowej i podpięcie kablem synchro jednej z lamp JH6800 i wyzwalamy fotocelą kolejne lampy. Ponieważ nie ma przedbłysku, mamy w miarę zsynchronizowaną sytuację.
Dobrze myślę? Czy taka (no i właśnie - jaka musi być ta kostka?) kostka nie uszkodzi aparatu?
I ostatnie pytanie czy wyzwalanie ww. sceny (EOS 350D -> stopka -> przewód -> JH6800 -> reszta lamp przez fotocele) działa na zasadzie jakby lampy nie było wcale? Nie występuje tu żaden z TTLi, więc czy jest jakiś pomiar? Te lampy mają chyba stałą moc blysku? Jak wygląda to w praktyce? Zakładając że nie mamy światłomierza? Metodą "na czuja"?

Sorry, za tak długi wywód pytający. Liczę na cierpliwość i pomoc. :-)

tomasek
14-07-2007, 20:02
1. EX380 w tryb manual (jeśli ma) i nie masz przedbłysku, wyzwalasz w dobrym momencie

Co do opóźnienia światła odbitego od sufitu - nie pamiętasz z fizyki, że prędkość światła wynosi "jedynie" 300 000 000 m/s? :) Licząc nawet odległoś 3m którą pokona światło w drodze do fotoceli, da nam 1/100 000 000 s czyli.... trochę za krótko na "opóźnienie" ;-)

2. Dobrze myślisz. Dowolna kostka z wyjściem synchro (polecam taką z przyciskiem TEST). Kostka sama w sobie nie uszkodzi aparatu, chyba że podepniesz do niej 300V.

3. Żarówki mają w miarę ustabilizowaną moc błysku, chociaż rozrzut potrafi być widoczny w niektórych przypadkach ;-) Ustawiasz metodą prób i błędów.

iREM
14-07-2007, 20:31
1. EX380 w tryb manual (jeśli ma) i nie masz przedbłysku, wyzwalasz w dobrym momencie
Co do opóźnienia światła odbitego od sufitu - nie pamiętasz z fizyki, że prędkość światła wynosi "jedynie" 300 000 000 m/s? :) Licząc nawet odległoś 3m którą pokona światło w drodze do fotoceli, da nam 1/100 000 000 s czyli.... trochę za krótko na "opóźnienie" ;-)

Ta lampa niestety nie ma.

Co do fizyki, to bardziej istotne jest to co porównujemy :-)
"Lot światła" z lampy, odbicie i powrót do aparatu - analiza procesora i błysk właściwy - kontra - błysk o sufit, odbicie i wyzwolenie lampy studyjnej.
Ale pewnie i tak wychodzi na Twoje...

tomasek
14-07-2007, 20:46
Skoro nie ma, to nawet i lepiej - po co marnować palnik i akumulatorki ;-)

Kostka synchro kosztuje ~20zł. Kabel synchro masz w komplecie z żarówkami.

Miłej zabawy ;-)

ishi
15-07-2007, 15:00
350D na niej kostka synchro, przewód do CY-100MR, jej błysk wyzwala JH6800 -tak to działa u mnie... (chociaż to czysta chińszczyzna, wszystko działa i dymek z aparaku jak na razie nie poszedł) :)

iREM
15-07-2007, 17:20
350D na niej kostka synchro, przewód do CY-100MR, jej błysk wyzwala JH6800 -tak to działa u mnie... (chociaż to czysta chińszczyzna, wszystko działa i dymek z aparaku jak na razie nie poszedł) :)
Spoko, nie chińszczyzna, tylko dlaczego do CY a nie do JH i ta wyzwala drugą JH?

ishi
15-07-2007, 21:47
powód prozaiczny, na CY wisi duży softbox (on też odgrywa większą rolę przy portrecie oraz ma regulacje siły błysku) , na JH wisi tylko biała parasolka (JH nie ma regulacji siły błysku) czyli służy jako błysk dopełniający (moc światła zawsze na maxa więc ważna jest odlegość i tyle też reguluję przy JH :) )

iREM
15-07-2007, 22:07
powód prozaiczny, na CY wisi duży softbox (on też odgrywa większą rolę przy portrecie oraz ma regulacje siły błysku) , na JH wisi tylko biała parasolka (JH nie ma regulacji siły błysku) czyli służy jako błysk dopełniający (moc światła zawsze na maxa więc ważna jest odlegość i tyle też reguluję przy JH :) )

A dzięki wielkie za wyjaśnienia! :-)

iREM
18-07-2007, 19:32
No to Panie i Panowie artylerzyści pomocy pls! :-)
Kupiłem żarówy i stopkę. Podpiąłem wszystko i stopka nie wyzwala żarówki. Testowy jest OK, a migawkowy ani drgnie. EOS 350D a stopka jak tu:
http://afe.pl/catalog/product_info.php?cPath=22_105&products_id=853
Czy coś robię nie tak, czy też ta stopka jest do d... ?
Help, pls...

Już widzę coś o przerabianiu kabla. Ale co jak... Czytam dalej, może coś znajdę, a jak się znajdzie jakaś dobra dusza to chętnie wysłucham :-)

Sam sobie odpowiadam. Kuchatkowe rady pomogły i tu. Już działa. Kabelek przerobiony! :-)

iREM
22-07-2007, 17:26
Powiedz mi jeszcze jeśli mogę prosić - ta regulacja to działa? W jakimś takim zakresie, że da się porządnie odsłonić obiektyw? Np. 2,8? Bo przy tych typu JH, zakładam jeszcze parasole przed namiot. Odsuwam dość sporo i dopiero wtedy nie ma przepaleń. Ratunkiem (dla uzyskania małej GO) czasem staje się szkło makro. Ale to trochę atrapa :-)
Mam jeszcze jedno bardzo ważne pytanie. Czy zdarza Wam się czasem że aparat kopie prądem - przy podłączonej stopce i lampach? Czy mam się tego bać? Czy to się zdarza? Bardzo proszę o odpowiedź.

Eryk
22-07-2007, 17:41
Jeśli aparat nie wyzwala to zmień polaryzację kabelka - mnie pomogło.

Żarówki nie mają regulacji - aby użwać 2.8 musisz bardzo oddalić lampy, a jeszcze innym rozwiązaniem jest użycie filtra szarego.

iREM
22-07-2007, 21:26
Jeśli aparat nie wyzwala to zmień polaryzację kabelka - mnie pomogło.
Żarówki nie mają regulacji - aby użwać 2.8 musisz bardzo oddalić lampy, a jeszcze innym rozwiązaniem jest użycie filtra szarego.

Wyzwala, tylko czasem "kopie" co mnie bardzo martwi.
No fakt o filtrach nie pomyślałem! Dużo się na nich traci w przypadku detali?

Eryk
23-07-2007, 16:09
Jak kupisz dobrej jakości filtr... to wydaje mi sie że nic nie tracisz...

Choć ja na filtrach się nie znam.