Zobacz pełną wersję : 30d + tryb portretowy + wyłączona lampa
Witam wszystkich, ostatnio odkryłem dziwną zaleznosc w 30D przy robieniu zdjec z wlaczona lampa w trybie portretowym wszystko bylo ladnie, oswietlenie bylo nie najlepsze wiec mialem zdjecia z iso 400 (max na automacie), gdy wylaczylem lampe lub lampa nie zdazyla sie jeszcze naladowac to nie wiem dlaczego porobil mi zdjecia z iso 100 (przy tym uzyskalem czasy w okolicy 1/20 sekundy, gdyby bylo iso 400 to mialbym 1/80 i wszystko byloby ok) Zastanawia mnie dlaczego obniza on te iso do 100 przy braku mozliwosci doswietlenia lampa.
daruj sobie robienie zdjęć programami tematycznymi tylko sam ustawiaj potrzebne parametry na priorytetach przesłony lub czasu. zależnie co potrzebujesz. wtedy nie będziesz miał takich problemów. i tematów do rozmyślań dlaczego automatyka aparatu zrobiła tak a nie inaczej :)
grimaldi
14-07-2007, 22:37
zgadzam się z kolegą mkwiekiem - poprostu jeśli będziesz robił na programach tematycznych to czego oczekujesz że zapamięta ISO?
nie chodzi mi o pamietanie iso tylko dlaczego zostaje zmniejszone z max 400na min 100 w tych samych warunkach oswietleniowych, rozumialbym ze zmniejsza iso jak wykryje wlaczona lampe ale ze robi odwrotnie to mnie zastanawia; jesli chodzi o programy tematyczne to rzadko z nich korzystam, ale widze ich wyzszosc jesli trzeba szybko wyciagnac z torby aparat i zrobic zdjecie, bo wtedy przy wyciaganiu przekrecam koleczko na odpowiedni temat i robie, a jesli mialbym na priorytecie przeslony lub czasu to jeszcze musze wybrac odpowiedni czas lub przeslone, ok to nie zajmuje wiele czasu, ale jesli mialbym jeszcze zmienic ustawienia czulosci i pomiaru swiatla zalozmy z punktowego, to juz mozna stracic pare sekund
E tam. Wyższość tematycznych.
Dziś robiłem reportaż ze strzelanki ASG w Szczecinie. Wszystko na ustawieniach manualnych i jakoś nie miałem problemów z tym, że się nie wyrabiam z ustawianiem ekspozycji.
A prawda jest taka, że automatyka aparatu jest kiepska. Nie dziw się z tym ISO. Wg aparatu ekspozycja została poprawnie ustawiona i tyle.
grimaldi
16-07-2007, 11:29
programy tematyczne to rzadko z nich korzystam, ale widze ich wyzszosc jesli trzeba szybko wyciagnac z torby aparat i zrobic zdjecie, bo wtedy przy wyciaganiu przekrecam koleczko na odpowiedni temat i robie, a jesli mialbym na priorytecie przeslony lub czasu to jeszcze musze wybrac odpowiedni czas lub przeslone, ok to nie zajmuje wiele czasu, ale jesli mialbym jeszcze zmienic ustawienia czulosci i pomiaru swiatla zalozmy z punktowego, to juz mozna stracic pare sekund
moja rada proponuje poćwiczyć nabierzesz wprawy i odczujesz zazadniczą różnicę pozdrawiam;)
juz wiem dlaczego 5D nie ma takich glupot :) , chetnie bym je zamienil na 2 tryby indywidualnych ustawien z G3