Zobacz pełną wersję : Dźwigienka AF-MF na obiektywie...
Mam pytanko, może wyda się ono śmieszne, ale mnie nie jest do śmiechu. Mianowicie od dwóch dni ostrzyłem obiektywem manualnie, bo jakoś bardziej mnie to kręci niż AF, ale dopiero dziś uświadomiłem sobie, że na obiektywie jest dźwigienka AF-MF. Niestety nie przełączałem jej jak manewrowałem między automatycznym a manualnym ostrzeniem. I teraz mam pewne obawy, czy mogłem jakoś uszkodzić obiektyw? Dodam, że dźwigienka była cały czas na AF.
mattnick
13-07-2007, 23:10
to zależy jakie szkło...jeśli takie co ma FT-M to ok...jeśli nie to już może być róznie...ale nie powinno się nic stać
ps...nie kręciło ci się ciężko ??
to zależy jakie szkło...jeśli takie co ma FT-M to ok...jeśli nie to już może być róznie...ale nie powinno się nic stać
ps...nie kręciło ci się ciężko ??
A co to jest ten FT-M?
Mam taki sam opór na AF jak i na MF ;p.
A jakie szkiełko??
Canon 50/1.4
Canon 50/1.4
To kręć dalej.
Mam taki sam opór na AF jak i na MF ;p.no bo masz FTM :) czyli Full Time Manual. Oznacza to ze mozesz ostrzyc recznie bez koniecznosc wylaczania autofocusa. Najlepiej wez obiektyw bez FTM i wtedy załapiesz o co chodzi.
no bo masz FTM :) czyli Full Time Manual. Oznacza to ze mozesz ostrzyc recznie bez koniecznosc wylaczania autofocusa. Najlepiej wez obiektyw bez FTM i wtedy załapiesz o co chodzi.
Uff już wszystko połapałem. Dzięki :)