Zobacz pełną wersję : Jaka karta pamięci do A710 IS?
Witam
Przymierzam się do zakupu takiej karty pamięci
http://www.allegro.pl/item211895694_karta_platinum_sd_4_gb_predkosc_x120 _krakow.html
lecz sprzedawca zasiał ziarno zwątpienia czy aby Canon 710 poradzi sobie z taką kartą ponieważ może nie być obsługiwana przez ten aparat.Stąd też moje pytanie-da radę czy nie-bardzo proszę o pomoc.
Jeśli chodzi o obslugę kart SDHC, czyli o pojemności powyżej 2GB, to A710IS śmiało sobie z nimi radzi.
Ostatnio kupiłem sobie 4GB Goodram, chodzi bardzo dobrze. Wg testu dostępnego w apracie z nowym, softem, zapis powyżej 5MB/s.
A przepraszam ten soft muszę ściągnąć z sieci?czy też coś w aparacie trzeba ustawić?
Uściślijmy, nie potrzebujesz żadnego softu żeby korzystać z kart SDHC, czyli powyżej 2GB, soft o którym wsponiałem, oprócz wielu funkcji, (przede wszystkim daje możliwosć zapisywania w RAW'ach) ma też ocję testowania pamięci.
Przeczytaj. (http://canon-board.info/showthread.php?t=21097)
Wielkie dzięki za wyjaśnienie.
mam karty Platinum i muszę przyznać że sprawuja sie bardzo dobrze :-)
Nawet taka duża działa w takim aparacie jak A710 IS bo aparat mam nowy i nie chciałbym wgrywać jakiegoś oprogramowania do obsługi dużych pojemności-chcę kupić dużą pojemność a jeśli to wymaga jakiegoś wgrywania softu kupię dwie mniejsze .
Jak już pisałem, możesz używać w A710IS bez wgrywania żadnego oprogramowania kartę 4GB, jak masz fundusze to też kartę 8GB a w przyszłości do 32GB. I to wszystko standardowo, "fabryka" (czyli obsługa przez aparat systemu plików FAT32) na to pozwala.
Jeśli chodzi o obslugę kart SDHC, czyli o pojemności powyżej 2GB, to A710IS śmiało sobie z nimi radzi.
Ostatnio kupiłem sobie 4GB Goodram, chodzi bardzo dobrze. Wg testu dostępnego w apracie z nowym, softem, zapis powyżej 5MB/s.
To mnie zmyliło
Wg testu dostępnego w apracie z nowym, softem,
jeśli tak to jutro idę kupić ww kartę.
Odetchnąłem. ;) Niepotrzebnie pisałem o możliwościach nowego softu jak oryginał wystarczy, ale widzę, że jakoś się dagadaliśmy. :)
Ja też jak przeczytałem o sofcie to się wystraszyłem :-) ale dobrze że nie trzeba nic wgrywać i kombinować :-D
Właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem karty o której mowa na samym początku-wszystko współpracuje razem w najlepszym porządku.
I tak trzymać. :)
ps. To kiedy kupujemy 8GB? ;)
Coś tak czuję, że w przyszłym roku już się tej 8 gigowej nie oprę. ;)
Patrząc realnie to 4Gb wystarczy mi chyba do przysłowiowej śmierci więc nie ma potrzeby kupować 8Gb bo nie wykorzystam jej możliwości.
Patrząc realnie to 4Gb wystarczy mi chyba do przysłowiowej śmierci więc nie ma potrzeby kupować 8Gb bo nie wykorzystam jej możliwości.
2-3 lata temu tez tak "realnie" myslalem ;) (teraz mam 16GB w 7 kartach).
Taa, kiedyś jednak zapragniesz robić w RAW'ach, może trochę avików skręcisz i zobaczysz jak szybko topnieje miejsce na karcie.
Jeszcze w zeszłym roku, sądziłem że 2 karty po 512 MB to nadmiar szczęścia, dziś majac 7 GB w kartach planuję dalsze zakupy. ;)