PDA

Zobacz pełną wersję : 350D czy 300d dla grafika

Kamel
19-03-2005, 01:28
Witam.

Wkrótce mam zamiar zakupic aparat cyfrowy, który mam zamiar wykorzystywać do robienia zdjęć na potrzeby profesjonalnych stron we fleszu lub plakatów reklamowych itp.

Czy te aparaty znacząco różnia się od siebie, który bardziej nadaje się do zdjęć macro (mimo że wiem że to kwestia gł. obiektywu), ludzi... ogolnie wszystkiego co moze przydac się projektantowi stron wyrózniajacych sie pod wzgledem graficznym o reszty.

Musze liczyć się z ograniczonymi zasobami finansowymi, ale jestem w stanie choc niełatwo zalatwić gotówke na ten droższ.. tylko czy to sie oplaca ?? :idea:

Tomasz Golinski
19-03-2005, 01:44
jak z gotówką cienko, to brałbym 300d i zostawił kasę na lepsze obiektywy. Do makro można niezły zestaw stworzyć z obiektywów zenitowych (był tu dziś post z podobnym pytaniem, prosze szukać).

Ponadto, moim zdaniem, do stron wyróżniających się graficznie to wystarczy jakiś kompakt ;)

Kamel
19-03-2005, 02:36
Czytałem jakiegoś podobnego posta, ale on nie odpowiada mi na pytania, ktore dokladnie mnie nurtują....
Do stron byc moze kompakt by wystarczył... ale do plakatów to juz chyba nie...
Poza tym czy mozna zrobić dobre zdjęcie makro standardowym obiektywem ?? Czy trzeba dokupić jakiś specjalny do tego typu zdjęc?

Tomasz Golinski
19-03-2005, 03:18
standardowym obiektywem nie ma szans na makro. a post odpowiada na ten temat (czesc o przeszukaniu forum)
http://canon-board.info/viewtopic.php?t=2852

gietrzy
19-03-2005, 10:02
Witam.

Wkrótce mam zamiar zakupic aparat cyfrowy, który mam zamiar wykorzystywać do robienia zdjęć na potrzeby profesjonalnych stron we fleszu
Do tej pory 300D jak znalazł

lub plakatów reklamowych itp.
No ale tu to już sam musisz sobie odpowiedzieć: jakiego formatu będzie bitmapa na plakacie, czy te nędzne* 6 MPx Ci wystarczy.

Ja bym brał 300D i lepsze czytaj Canonowskie szkła.

Musze liczyć się z ograniczonymi zasobami finansowymi, ale jestem w stanie choc niełatwo zalatwić gotówke na ten droższ.. tylko czy to sie oplaca ?? :idea:
Czyli wybrałeś 300D :wink:

* - stary wyjadacz analogowy używający D70 w trybie P w reporterce :wink: powiedział mi, że ten aparat ma nędzne 6 MPx podczas gdy slajd (po skanerze oczywiście) tych MPx ma 20...czasami i dziadek potrafi jeszcze rozmieszyć.

AGO
04-04-2005, 10:50
Witam

jesli chodzi o plakaty to chyba matryca 8 mln jest lepsza :D
co do ceny powiem tak: roznica nie jest az taka duza, a jakosc (szczegolnie procesor, oryginalny firmware) jest znaczaca.

To moin skromnym zdaniem