Zobacz pełną wersję : Ktory statyw??
Witam!
Mam dylemat nad tymi 2ma statywami z allegro. Co radzicie?
http://allegro.pl/item213218333_nowy_stabilny_japonski_statyw_velbon _sherpa_200r.html
http://allegro.pl/item213218336_superstabilny_statyw_dla_profesjonal isty_169cm_.html
Ja osobiscie sklaniam sie ku 2giemu - ciezszy, wszysto masywne i metalowe
FOTOGRAF
12-07-2007, 13:02
ja bym wybral 1, seria sherpa volbona cieszysie bardzo dobrymi opiniami. ale niech sie wypowiedzia inni...
Sherpa daje zdecydowanie większe możliwości. Możesz aparat ustawić dużo niżej nad ziemią.
Poza tym sam muszę teraz pomyśleć nad nowym statywem. Stary mi się rozleciał. Wybór padł na Sherpę 450R. Po prostu drugi raz nie kupię już jakiegoś nieznanego, niesprawdzonego produktu. Mam nauczkę;)
Mimo iż nie znam tego drugiego, wybrałbym Sherpę. Pewnie dlatego bo sam mam 600R, dla mnie ważna jest minimalna wysokość, szeroki rozstaw nóżek.
O Sherpa'ch i różnych FanCier'ach napisano niemało, także na tym forum, niewielkim wysiłkiem znajdziesz wiele opinii.
Porównując te dwa konkretne i zakładając, że sprzęt będziesz nosił w teren, bez wahania Sherpa - niezależne nogi i demontowalna (tutaj skracana) kolumna to wielka wygoda i tego na nic bym nie zamienił. Sherpa jest też wyższy po rozstawieniu i krótszy po złożeniu, wybacz, sugeruję się danymi z link'ów, nie chce mi się szukać u producentów dla pewności.
Tak zgrubnie, to wszystko zostało już chyba napisane - opinie o FanCier'ach są różne, generalnie masywne i cięzkie toto, ale to (ponoć) trochę loteria, bo czasami spasowanie szwankuje, a niekiedy i sam materiał. O Sherpa'ch trudno znaleźć złe słowo (najwyżej to, że komuś przestał wystarczać, bo cięższy sprzęt kupił itp. albo że wolałby inne rozwiązanie czegoś tam), na wykonanie nie narzeka nikt, nie przypominam też sobie wypowiedzi "rozczarowanych".
Czy jesteś pewny, że akurat te dwa chcesz porównywać? FanCier czy Calumet mają chyba w ofercie modele bardziej pasujące do tego zestawienia (różne modele z niezależnymi nogami), jeśli ryzykować mniej znaną markę, to chyba tylko dla jeszcze większej funkcjonalności - patrz np. GoldPhoto (YH311 - kładziona kolumna, nie wiem czy jakiś Calumet tego nie ma), ale tam ceny już nieco wyższe.
Ja kombinowałem już jakiś czas temu w podobny sposób - po przejściach z najtańszym Velbon'em (nie Sherpa, też miał połączone nogi) - może FanCier(?)... może bezpieczniej sprawdzoną Sherpę(?)... może jednak zaryzykować, bo ta kładziona kolumna w tym GoldPhoto (?)... i wykombinowałem... Manfrotto 190PROB - wydałem spoooro więcej (2x) niż początkowo chciałem, ale jestem bardziej niż zadowolony i drugi raz też bym tak zrobił, czasem tylko trochę ciężkawe mi się to z głowicą wydaje (łącznie wychodzi niecałe 3kg, ilekroć o tym pomyślę, cieszę się, że nie wziąłem 055, bo to byłoby już o jeden most za daleko).
Tia... czemu takie wątki zawsze schodzą na M? ;-)
ja nie chce juz nic innego jak Manfrotto
po co kupowac kilka statywow jak mozna raz kupic porzadny
Ja tez wlasnie stoje przed wyborem statywu. Mam na oku wstepnie Velbon Shepa 600R lub 750R. Zastanawia mnie czym mialaby byc usprawiedliwiona co najmniej 2x wyzsza cena takiego Mafrotto 190 + glowica? :neutral:
Tak, dla niektórych różnica nie będzie warta 2x (jeśli szukać Sherpy możliwie zbliżonej do 190+głowica, to raczej nie będzie to PONAD 2x, ja kupowałem w sklepie - nie chciałem ryzykować bez macania), zwłaszcza jeśli budżet jest bardzo napięty i dzięki Bogu, że taka alternatywa istnieje, oby każdy miał tak, jak lubi, ja nie żałuję ani złotówki i z czystym sumieniem polecam każdemu, kto może trochę poczekać/dozbierać.
Co by nie mówić, frotki są jednak solidniejsze od Sherp. Dla mnie ważna była też kładziona kolumna w wersji PRO, a głowica - ludzie nie narzekają na tą z Sherp, ale dla mnie osobiście takie rozwiązanie regulacji głowicy, a przede wszystkim ustawiania kadru do pionu ostatecznie przesądziły sprawę - wolę dopłacić niż znów ryzykować walkę z własnym sprzętem. Poza tym kupując frotkę wybiera się od razu taką glowicę jaką chcesz, do Sherpy można dokupić oczywiście inny typ i nadal wyjdzie taniej (i nadal nie tak solidnie :-P ), ale różnica pomalutku pomalutku topnieje, wracamy więc do początku akapitu. No i teraz jeszcze jest wersja XPRO - nie macałem, ale jeśli nie straciło to swojej solidności, to bije już chyba wszystko na rynku jeśli chodzi o elastyczność/wygodę.
Ach(!), najważniejsze.... wbudowana w statyw poziomiczka 8-) :roll: :grin: No i TEN lans... A tak szczerze... aparat = Xkpln, szkło = Ykpln... a 200/300pln ciężko dołożyć na solidne nogi, tak pomyslałem i jestem zadowolony. Oczywiście z szacunkiem, bo sam wiem, że te 200-300pln czasem po prostu jest nie do wysupłania i tyle, a zdjęcia chce się robić.
Duzo sie naczytalem na forum o statywach no i wszedzie wlasnie chwali sie praktycznie tylko sherpe. Chce sie zamknac w 300zl, moze i stac mnie na manfroto ale poprostu szkoda mi kasy ;-) Niestety nie mam gdzie przyjzec sie z bliska tym 2 statywom ale na zdjeciach drugi wydaje mi sie poprostu solidniejszy... No ale skoro wszyscy jednoglosnie wskazali jednak na sherpe wezme chyba jego.
A ja powiem ,że mam ten drugi i nie narzekam , lecz szczerze powiem - nie mam porównania z Sherpą bo jej nie miałem. Ale dotychczasowe zabawy z tym statywem nie sprawiły żadnego kłopotu.
Dzieki APP za konkretna odpowiedz :)
Co do 190XPRO jaka, zastanawia mnie ktora glowica by byla rozsadna, przeznaczenie raczej "wszechstronne" :roll:, ale glownie portrety.
Co sadzicie o 804RC2 ?
jeśli już to ten pierwszy. ale jeśli można coś zaproponować to:
http://allegro.pl/item212577346_statyw_velbon_sherpa_600_r_futeral_k rakow_fv.html
dwa lata temu ktos mi go polecił i nie żałuję. jest rewelacyjny. robiłem nim wszystkie możliwe rodzaje fotografii w różnych warunkach i doskonale pracuje. to niezniszczalny sprzęt więc jeśli już to zdecydowanie Velbon
Mam jeszcze pytanie - jaka jest roznica pomiedzy 200, 200pro, i 600? Jest sens dokladac 70zl i kupic 600?
ecki74 - jak jest ze stabilnoscia tego statywu? Mozna pozwolic sobie na zdj w plenerze przy wietrze itp ?
Teoysta - Velbon.com (http://www.velbon-tripod.com/sherpa.htm) ew. + trochę googlania z obrazkami detali i wszystko będzie jasne, a jak nadal nie wiadomo, bo te 200 i 200pro to chyba starsze wersje, to może do sprzedawcy?
Co do stabilności, to uprzedzę innych i napiszę - podaj więcej szczegółów - puszka, szkło+ogniskowa, inny sprzęt, czasy które chcesz uzyskać, teren/podłoże, inaczej jedyna słuszna odpowiedź to "to zależy" (i to bez względu na markę i model statywu) ;)
Mam jeszcze pytanie - jaka jest roznica pomiedzy 200, 200pro, i 600? Jest sens dokladac 70zl i kupic 600?
ecki74 - jak jest ze stabilnoscia tego statywu? Mozna pozwolic sobie na zdj w plenerze przy wietrze itp ?
Wg mnie statyw jest stabilny. Robiłem nim zdjęcia przy drodze szybkiego ruchu (nocne zdjęcia - wiatr od ciężarówek i innych szybkich samochodów) - zapięty miałem 400D + 17-50 - było OK.
Co do 190XPRO jaka, zastanawia mnie ktora glowica by byla rozsadna, przeznaczenie raczej "wszechstronne" :roll:, ale glownie portrety. Co sadzicie o 804RC2 ?
Statyw jak statyw, ale głowica to już znacznie bardziej indywidualna sprawa, bo przy niej w końcu grzebie się więcej i ludzie mają tutaj bardzo zróżnicowane upodobania. Opinie odnośnie poszczególnych modeli znajdziesz wszędzie, czy takie lub inne rozwiązanie Ci podejdzie, tego się nie dowiesz, dopóki osobiście nie spróbujesz. 804RC2 to fajna "typowa" głowica dla typowego nabywcy 190, niektórzy jednak bardzo wysoko cenią sobie ogólną poręczność głowic kulowych - ja mając wszystko to do wyboru wziąłem 141RC, poszedłem na solidność (vs 804) i precyzję (vs kula).
Sorki za małe zamieszanie, nie chciałem wrzucać edit'a.
EDIT: (no jednak mi się nie upiekło, hehe) Link dla hosi (http://canon-board.info/showthread.php?t=11352).
804 RC2 byłaby ok ale jak dla mnie to brakuje jej poziomniczki za niedługo będe sprzedawał i następna musi mieć poziomnice, po zatym jest dobra nie wiem jak z większymi tele ale na mniejszy obiektyw bardzo dobra
804 RC2 byłaby ok ale jak dla mnie to brakuje jej poziomniczki (...)
:shock: 804RC2 nie ma poziomiczki? Zmienili coś? :roll: Oj, chyba coś pomyliłeś Novaro 8)
Sorki za OT Teoysta, ja się już nie odzywam :oops:
Sorki myślałem o 484 a pisze o 804 ale reszta jak pisałem każdy maniek jest ok
APP, dzieki za linka!
Jak sadzicie, nie bedzie problemu z 70-200 f4 L na 804RC2 ?
Obejrzyj sobie jeszcze GoldFoto (podobno podrobka Frotki) Ja sam mam i jestem bardzo zadowolony. Bardziej odpowiada mi glowica do Gold foto niz w SHerpa, ale to moje zdanie. Staty jest solidny i stabilny.
http://www.allegro.pl/item214876913_goldphoto_yh314_solidny_statyw_teraz _taniej_.html
a glowice mam taka:
http://www.allegro.pl/item212306375_goldphoto_410_tania_glowica_do_manfr otto_.html
Calosc w sklepie kosztowala mnie 280 zl. RObilem na nim makro i portrety i kilka koncertow. Wiadomo ze kazdy ma inne potrzeby ale jesli nie masz na Manfrotto to moze akurat ten?
Mi zależało na małej wadze przy zachowaniu solidności i uniwersalności (min wyskokość) i właśnie nabyłem Sherpa 435. Pierwsze wrażenia po obmacaniu - b. pozytywne i tylko 1,5 kg wagi.
ja bym brał sherbe (sam mam 600r :) - wygodniejsza będzie obsługa jedną rączką niż trzema. po za tym jakoś nie ufałbym firmie bez nazwy..
no i w sherbie nie ma łącznika nóg (co jest wadą i zaletą zależnie od sytuacji..)
Miałem dylemat wyboru sherpa 250R lub wyższy. To mam teraz 250R leciutki, stabilny.... na kilka lat starczy. Bawiłem się manfrotto. Nie ma porównania, stabilność + jakość wykonania. To właśnie będzie mój następny statyw gdy sherpa odmówi posłuszeństwa. Tylko nie mogłem sie jeszcze przekonać (ale to kwestia doświadczenia w manipulacji) głowicy w manfrotto, zamast głowicą aparatem :)