Zobacz pełną wersję : Jakie szkło do pomieszczeń bez lampy - 300d
radoslavv
18-03-2005, 21:46
Puszka 300d
Szkło - jak narazie kit
Mam aparat do testów i muszę przyznać, że kit trochę słaby jest do zdjęć w domu wykonywanych bez lampy. Na zewnątrz za tą cenę niczego sobie. W związku z tym mam pytanie jaki obiektyw polecicie do zwykłych zdjeć w domu dosyć szybkiego malucha????
np Canon EF 16-35mm f/2.8L USM
radoslavv
18-03-2005, 22:01
No niezły niezły, cena też niezła .. :shock:
Myślałem o czymś tańszym ... :oops:
jaki obiektyw polecicie do zwykłych zdjeć w domu dosyć szybkiego malucha????
ef 50mm f/1.8
ef 85mm f/1.8
Sigma 20 f/1.8
Sigma 30 f/1.4
ef 100mm f/2.8 macro
radoslavv
18-03-2005, 23:31
ef 50mm f/1.8
ef 85mm f/1.8
Sigma 20 f/1.8
Sigma 30 f/1.4
ef 100mm f/2.8 macro
Tak chyba 50/1.8 kupię bez zastanowienia bo chcę pobawić się GO, ale czy nie będzie to za wąski kąt???
Tomasz Golinski
19-03-2005, 00:47
zdecydowanie wąski, dobry do portretów bardziej. szerokiego planu raczej nie złapiesz, ale zakup i tak dobry. sam chyba w koncu kupie, bo wstyd, że nie mam...
No niezły niezły, cena też niezła .. :shock:
Myślałem o czymś tańszym ... :oops:
Jesli jakosc kita cie nie zadowala to niestety, musisz sie szykowac na wydatki.
Masz albo szkla klasy kitowca - w cenie ok 400zl , czyli wlasnie EF-S 18-55 albo Sigma 18-50 3.5-5.6 .
Nastepnym krokiem sa szkla klasy Tamron 17-35 2.8-4, Sigma 18-50 2.8 EX DC, Canon 17-40 4L , Sigma 20 1.8 . Sa to szkla sporo lepszej jakosci niz kitowiec, ale niestety - dzieli je tez przepasc cenowa bo kosztuja od 1500zl wzwyz mniej wiecej.
Nie znajdziesz nic podobnie szerokiego jak kit w porownywalnej lub tylko nieco wyzszej cenie.
Puszka 300d
Szkło - jak narazie kit
Mam aparat do testów i muszę przyznać, że kit trochę słaby jest do zdjęć w domu wykonywanych bez lampy. Na zewnątrz za tą cenę niczego sobie. W związku z tym mam pytanie jaki obiektyw polecicie do zwykłych zdjeć w domu dosyć szybkiego malucha????
A tak na marginesie - dlaczego bez lampy? Lampę Canona 420 EX można nową dostać za ok. 850 zł a dobry szeroki kąt nie dostaniesz za tą cenę. Też fociłem sporo czasu 300D z lapą w body no a teraz to rewelacja (odchylana i obracana głowica robią swoje) :D
no właśnie lampa to mus do tego jakies jasne szkiełko min 2,8 i zdjęcia w pomieszczeniech wypas
no właśnie lampa to mus do tego jakies jasne szkiełko min 2,8 i zdjęcia w pomieszczeniech wypas
A zwróć uwagę na EF 28/1.8. Jasna, fajna stałka z USM i FTM. Przymknięta do 2.8 staje się żyletką :) Ktoś właśnie na Allegro wystawił używkę za 1100 zł. Nie jest to obiektyw zbyt często spotykany.
Puszka 300d
Szkło - jak narazie kit
I jeszcze jedno co uważasz pod stwierdzeniem że kit jest za słaby???
Piszesz że ma być to szkło do :arrow: cytuję: zwykłych zdięć w domu - czyli co jest za ciemny czy co bo do końca nie jarzę? Moim zdaniem dobra lampa z zoomem i regul. głowicą powinna wszystko załatwić no ale niech się inni wypowiedzą - sam jestem ciekaw co napiszą? :roll:
Pozdr
Leo
radoslavv
22-03-2005, 10:33
Moim zdaniem dobra lampa z zoomem i regul. głowicą powinna wszystko załatwić no ale niech się inni wypowiedzą - sam jestem ciekaw co napiszą?
Leo
Właśnie chodzi mi o słabość kita przy zdjęciach robionych bez lampy.
Właśnie chodzi mi o słabość kita przy zdjęciach robionych bez lampy.
Nie odpowiedziałeś na pytanie co w obiektywie kitowym tak naprawdę Tobie nie pasuje. Obiektyw ten został stworzony przez chłopaków z Canona właśnie do takich zastosowań o których piszesz czyli typowych zdięć.
Pozdr
Zdjęcia w pomieszczeniach bez lampy to nie są "typowe" zastosowania. :roll: W każdym razie na pewno kit nie był konstruowany z myślą o nich
Właśnie - dlaczego bez lampy? i to do zdięć "szybkiego malucha"!!!
towersivy
24-03-2005, 15:44
Ja zaproponuje sigme 18-50 bardzo przyjemny moim zdaniem ostry juz od F2,8 cena około 1800zł
Popieram zdanie kolegow - nie ma sensu sie siliic i ladowac ciezkich tysiecy $, a i tak nie uzyskac zadawalajacego efektu. Lampa i po sprawie.