Zobacz pełną wersję : agencja Magnum
kastesia
11-07-2007, 12:42
witam wszystkich. Pisze prace na temat agencji fotograficznej Magnum. Jak się okazuje nie ma za wiele materiałów na ten temat oprócz kilku artykułów, stron internetowych itd. Wiem że istnieje film dokumentalny pt. "Magnum Photos The Changing of a Myth" reżyserii Reiner Holzemer. Jezeli ktoś z Was wiedział by w jaki sposób można by go zobaczyć, lub wiedzieli byście o jakiś innych materiałach na temat Magnum była bym bardzo wdzięczna. Pozdrowienia
ostatnio koleżanka dostała na urodziny nieźle wydany album z fotografiami ludzi pracujacych dla Magnum (wersja ang.). jeśli Cię to interesuje, postaram sie zdobyć namiar na tę książkę.
na fotoplis na pewno zauwazyles ze dni temu kilka pojawil sie news o nagrodach dla jednego z fotografow z tej agencji - na lamach fv tez krotko napisali o tej agencji (zdaje ze w numerze 3 lub 4 / z 2006)ale to doslownie kilka zdan - jak na cos trafie co mogloby posluzyc Ci do pracy dam znac
Nie ma za wiele materiałów o najbardziej prestiżowej agencji fotograficzne na świecie? Nie możliwe. Może źle szukasz.
Wpisz w googlach takie nazwiska jak: Smith, Capa, Bresson.
Jak wpiszesz Magnum Photos to jednym z pierwszych linków będzie ich strona. Tam znajdziesz fotografów, którzy działali i działają dla agencji.
kastesia
13-07-2007, 13:38
Nie ma za wiele materiałów o najbardziej prestiżowej agencji fotograficzne na świecie? Nie możliwe. Może źle szukasz.
Wpisz w googlach takie nazwiska jak: Smith, Capa, Bresson.
Jak wpiszesz Magnum Photos to jednym z pierwszych linków będzie ich strona. Tam znajdziesz fotografów, którzy działali i działają dla agencji.
Stronę Magnum Photos znam niemal na pamięć,tak samo mogę podać dziesiątki linków związanych z osobą Bressona, Capy czy Bischofa a wiec i pośrednio z Magnum. Jednak jak to często z informacjami w internecie bywa krążą jedne i te same teksty lub są to artykuły typu: "legendarna agencja fotograficzna założona w 1947 r. w Paryżu przez i Roberta Capa, Henri Cartier-Bressona, George'a Rodgera, Davida Seymoura..."
Dlatego bardzo mnie interesuje wyżej wspomniany film,no ale chyba będę sobie musiała poradzić bez niego:)
A to że jest mało publikacji na temat Magnum tez mnie kiedyś zdziwiło, sami wiemy jaki jest problem z prasą o fotografii w Polsce (chyba że interesują nas tylko testy sprzętu czy tutki photoshopa: jak usunąć efekt czerwonych oczu)
podobnie jest z wydawaniem np. albumów o fotografii, bezpieczniej jest wypuścić na rynek album o Polsce z bocianami (zawsze można wysłać znajomym za granicą). No może to troszkę przerysowałam.
Są jeszcze biblioteki i czytelnie,ale nawet w Muzeum Historii Fotografii w Krakowie oprócz króciutkich artykułów (które zresztą też juz istnieją w sieci),publikacji H.Latosia z 85 roku nie ma wiele.Z tego co wiem mieli zakupić zagraniczne dwu kilogramowe wydanie książeczki Magnum Stories, no ale budżet by tego nie wytrzymał więc zrezygnowali.
Tak czy innaczej pracę pisemną już kończe:)
dziękuje za za rady
POZDROWIENIA
jesli jeszcze jestes zaintereswana to moge podac Ci adres z nowym artykulem na temat tejze agencji - artykul jest w Spieglu wiec co nieco jezyka Goethego streng empfohlen ;) w krytycznych wypadkach sluze pomoca
jesli jeszcze jestes zaintereswana to moge podac Ci adres z nowym artykulem na temat tejze agencji - artykul jest w Spieglu wiec co nieco jezyka Goethego streng empfohlen ;) w krytycznych wypadkach sluze pomoca
Rzeczywiście masz taki - ogólnodostępny - link? Bo artykuł jest w archiwum, ale wymaga logowania i wykupienia dostępu do tekstu za 50 eurocentów. To oczywiście drobiazg, ale nie każdemu chce się brnąć przez takie procedury (a szkoda...).
http://service.spiegel.de/digas/find?DID=50424675
Chyba, że chodzi o inny tekst w Spieglu.
W ksiegarni http://humalibra.pl są do kupienia "Magnum Degrees", "Magnum Landscape", "Magnum Football", " Magnum Stories"
Rzeczywiście masz taki - ogólnodostępny - link? Bo artykuł jest w archiwum, ale wymaga logowania i wykupienia dostępu do tekstu za 50 eurocentów. To oczywiście drobiazg, ale nie każdemu chce się brnąć przez takie procedury (a szkoda...).
http://service.spiegel.de/digas/find?DID=50424675
Chyba, że chodzi o inny tekst w Spieglu.
chodzi o ten artykulik http://einestages.spiegel.de/static/authoralbumbackground/654/ulrich_booms_magie_des_moments.html
- a jesli chcesz wiedziec wiecej o tej agencji to jest tez nowy, duzo ciekawszy i bardzo obszerny artykul, ktory ukazal sie w lipcowym wydaniu GEO - najszybciej mozna go znalezc w jakiejs uniwersyteckiej bibliotece jezykowej