Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z fotografowaniem obrazu z rzutnika multimedialnego

jastrzemb
08-07-2007, 13:42
Fotografowałem obraz z rzutnika multimedialnego, moja 400D. No i pojawił się problem. Otóż, na wyświetlaczu pokazał sie obraz z przebarwieniami wzdłuż dłuższych boków kadru, niezależnie od tego czy to kadr pionowy czy poziomy. Próbowałem różnych ustawień balansu bieli i bez zmian- wzduż jednego dłuższego boku zielono, wzdłuż przeciwnego boku fioletowo, lub odwrotnie w innych zdjęciach. Tak sie złożyło, że kolega fotografując to samo 30D nie miał tego efektu. Wprawdzie fotografowanie obrazu z rzutnika multimedialnego nie stanowi nawet ułamka procentu tego co fotografuję, to jednak chciałbym poprosić kolegów zaznajomionych w temacie o wyjaśnienie tego zjawiska.

Peri Noid
08-07-2007, 14:45
Rzutnik wyświetla cały obraz w kolejnych kolorach składowych na przemian - Red, Green, Blue i tak w kółko. Za każdym razem oczywiście odpowiednie piksele. No i to wszystko sobie mruga z odpowiednio dużą częstotliwością tak, żeby oko ludzkie widziało jeden obraz we właściwych kolorach. Jak chcesz mieć czysty obraz bez przebarwień to musisz ustawić czas max. równy czasowi wyświetlania jednej ramki obrazu. Tak na oko bezpiecznie powinno być 1/20s.

mathom
08-07-2007, 21:03
Tak zdaje się wyświetla projektor DLP, w przypadku LCD obraz rzucany jest przez przezroczystą matrycę...

Peri Noid
09-07-2007, 09:29
Być może. Ale wiem, że projektor który widziałem w akcji (przez wizjer aparatu) dawał taki właśnie efekt.

canis_lupus
14-07-2007, 12:09
Zgadza się, projektory DLP wyświetlaja kolory kolejno, projektory LCD mają 3 ekrany LCD kazdy do innego koloru i obraz jest wyswietlany jednoczesnie.

mathom
14-07-2007, 12:15
Zgadza się, projektory DLP wyświetlaja kolory kolejno, projektory LCD mają 3 ekrany LCD kazdy do innego koloru i obraz jest wyswietlany jednoczesnie.

Te lepsze mają 3 LCD, gorsze mają 1 ;)