Zobacz pełną wersję : 400D i co dalej, jaka optyka i lampa?
Nikonfan
07-07-2007, 17:50
Witam Wszystkich. Niebawem kupuję Canona 400D, przekonało Mnie kilka drobiazgów oraz cena;) chciałbym zapytać jakie obiektywy polecacie i co dobrze działa z tym body, fotki głównie plenerki więc myślałem o Tokinie 12-24, którą posiadam, jeśli chodzi o 20mm, 35mm, 50mm to będą manualne Zeiss, zastanawiam się nad Sigmą 30 f/1.4, do tego przydało by się coś do sportu tu rozważam 70-200 f/4 L lub Sigmę f/2.8 lub 70-300 IS, do macro mam na dzień dzisiejszy słynnego Vivitara 1 100 f/2.8 1:1 vel Kiron;-) i tu pytanie do znawców tematu macro, jaką lampę polecacie do macro na przyszłość bo na razie, muszę kupić jakąś EX (i zrobić patencik do macro) i tu też potrzebuję pomocy;) gdyż jak mój Nick wskazuje, mam dobre pojęcie o systemie ale przeciwnym;) więc ogólnie, co byście wybrali na moim miejscu. Z góry dzięki, pozdrawiam Jaca
Jak masz dobre pojęcie o systemie N to po co zmieniać?
Nikonfan
07-07-2007, 19:41
bo się obraziłem na Nikona;) 400D ma automatykę z manualami to 1, po 2 cena w porównaniu do D80, a po 3 nie mam najdroższej Nikonowskiej optyki aby nie zmieniać systemu i ostatnie mam S2 Pro i tak naprawdę, wisi mi co kupię lecz Canon ma w tej chwili lepszą ofertę, jak dla Mnie.
lecz Canon ma w tej chwili lepszą ofertę, jak dla Mnie.A skad wiesz skoro wedlug Twojego opisu wynika ze nie znasz szkiel ktore ma do zaoferowania canon...?
Nikonfan
07-07-2007, 20:01
A skad wiesz skoro wedlug Twojego opisu wynika ze nie znasz szkiel ktore ma do zaoferowania canon...?
A czy teraz będzie nagonka bo mam nick Nikonfan? Skąd wiesz jakie mam pojęcie o szkłach Canona i dla czego uważasz, że nie znam szkieł Canona, jeśli je wymieniłem. Miałem styczność z Canonem jak i posiadałem kilka puszek od AE1 przez F1, Eos RT, 50E, 5 i 5E i wcale nie narzekałem, wymieniłem szkła, którymi Jestem zainteresowany, gdyż jestem na forum Canon i nie będę zgrywał jakbym pozjadał wszystkie rozumy, gdyż 1/2 życia fotografowałem Nikonem, skąd mam wiedzieć czy rewelacyjna optycznie 70-200 f/4 L styknie czy może kupić 70-300 IS, bo ma stabilizację. Proszę o konkretne odpowiedzi, od Was gdyż szukam pomocy w wyborze i nie pojawiłem się tutaj, aby udowadniać wyższość 1 systemu nad 2, bo nie ważne czym fotografujesz ale jakie są tego efekty, Canon jak i Nikon to konkurencja, mają swoje zalety jak i wady, dla Mnie dziś w D80 wadą jest brak pomiaru z manualami, jak i soczewki w przejściówkach, i najważniejsze CENA oczywiście. Mam nadzieję, że moje uzasadnienie zmiany, systemu wystarczy.
Pozdrawiam Wszystkich
Jacek
chciałbym zapytać jakie obiektywy polecacie i co dobrze działa z tym body, fotki głównie plenerki więc myślałem o Tokinie 12-24, którą posiadam,
OK. o ile jest z bagnetem EF :-)
jeśli chodzi o 20mm, 35mm, 50mm to będą manualne Zeiss,
OK. Twoj wybor.
zastanawiam się nad Sigmą 30 f/1.4,
pogadaj z Niedzwiedziem :-)
http://canon-board.info/member.php?u=10
do tego przydało by się coś do sportu tu rozważam 70-200 f/4 L lub Sigmę f/2.8 lub 70-300 IS, ...
skąd mam wiedzieć czy rewelacyjna optycznie 70-200 f/4 L styknie czy może kupić 70-300 IS, bo ma stabilizację.
stabilizacja w sporcie raczej nic Ci nie da, bo zawodnicy szybko sie ruszają.
Ja bym wybrał jak najjaśniejsze szkło.
do macro mam na dzień dzisiejszy słynnego Vivitara 1 100 f/2.8 1:1 vel Kiron;-) i tu pytanie do znawców tematu macro, jaką lampę polecacie do macro na przyszłość
http://www.stopa.cso.pl/technika/sprzet/sprzet1.html
bo na razie, muszę kupić jakąś EX (i zrobić patencik do macro) i tu też potrzebuję pomocy;)
http://www.stopa.cso.pl/technika/sprzet/sprzet2.html
Nikonfan
08-07-2007, 00:13
Wielkie dzięki Tomek. Do sportu to nie stać Mnie na 2.8 bo widzę, że Sigma też w cenie:( stąd pomyślałem o 70-200 f/4 L myślę, że na razie wystarczy na stadion;) bo jest świetna optycznie (czy mocowanie statywowe jest w komplecie z obiektywem?) nim się dorobię czegoś jaśniejszego, do macro właśnie o takim patenciku jak na końcu myślałem, jaką lampkę proponujesz do 400D. Co do mojego wyboru manuali Zeiss, czy to zły wybór czy proponujesz coś innego, bo oprócz Nikkora MF nie przychodzi mi nic do głowy, a finanse też odgrywają jakąś rolę;)
Pozdrawiam Jaca
Wielkie dzięki Tomek. Do sportu to nie stać Mnie na 2.8 bo widzę, że Sigma też w cenie:( stąd pomyślałem o 70-200 f/4 L myślę, że na razie wystarczy na stadion;) bo jest świetna optycznie (czy mocowanie statywowe jest w komplecie z obiektywem?) nim się dorobię czegoś jaśniejszego, do macro właśnie o takim patenciku jak na końcu myślałem, jaką lampkę proponujesz do 400D. Co do mojego wyboru manuali Zeiss, czy to zły wybór czy proponujesz coś innego, bo oprócz Nikkora MF nie przychodzi mi nic do głowy, a finanse też odgrywają jakąś rolę;)
Pozdrawiam Jaca
- Zależy jak mocne masz oświetlenie na tym stadionie ;)
- Mocowania statywowego nie ma w komplecie
- 50mm po taniości no to jest 50/1,8 (jakośc optyczna -ok; jakośc wykonania - pozostawia troszkę do życzenia)
- korzystałem z 430EX i z 580EX i ja będe kupował 580EX (dla mnie ważny błysk stroboskopowy) ale niech inni się wypowiedzą
pozdrawiam
Nikonfan
08-07-2007, 00:37
-jeśli chodzi o stadionik to raczej naturalne, więc wszystko zależy od pogody;)
- co do ogniskowych 20mm-80mm, AF raczej nie jest Mi niezbędny, dla tego zainteresowałem się obiektywami MF
- lampa to zupełnie inna bajka, Ja ostatnią jaką posiadałem była to 540EZ 5 lat temu, więc to historia, ze strobo raczej nie korzystam, więc 430EX chyba wezmę lecz poczekam jeszcze, na inne posty może coś sensownego poskładam;)
Pozdrawiam i dzięki
To może ja w kwestii lampy - polecam 580EX, jak się trochę poszuka to można ją kupić za stosunkowo dobre pieniądze. Ten zakup to same zalety.
Nikonfan
08-07-2007, 20:11
Na razie zdecydowałem się na Tokina 12-24 f/4 i Canon 70-200 f/4 L, co do lampy cały czas się zastanawiam, więc może przekonacie Mnie do czegoś lub wymienicie zalety jak i wady 430EX i 580EX(choć ta wad raczej nie ma jak widzę) chcę też coś 300mm i myślałem o Sigmie, lecz słyszałem, że Canon z Sigmą się nie lubi, a 100-400 L IS na dzień dzisiejszy jest na wyrost, choć przydał by się do flory i fauny, może ktoś wie ile ten obiektyw waży ?
Pozdrawiam Jacek
100-400 L IS na dzień dzisiejszy jest na wyrost, choć przydał by się do flory i fauny, może ktoś wie ile ten obiektyw waży ?
1,36 kg
http://www.canon.com/camera-museum/camera/lens/f_lens.html
http://www.canon.com/camera-museum/camera/lens/ef/data/ef_100~400_45~56lis_usm.html
Na razie zdecydowałem się na Tokina 12-24 f/4 i Canon 70-200 f/4 L, co do lampy cały czas się zastanawiam, więc może przekonacie Mnie do czegoś lub wymienicie zalety jak i wady 430EX i 580EX(choć ta wad raczej nie ma jak widzę) chcę też coś 300mm i myślałem o Sigmie, lecz słyszałem, że Canon z Sigmą się nie lubi, a 100-400 L IS na dzień dzisiejszy jest na wyrost, choć przydał by się do flory i fauny, może ktoś wie ile ten obiektyw waży ?
Pozdrawiam Jacek
Lubi się - korzystam z wielu sigm i działają :)
Pobiegaj z 70-200 - może do Twojego typu fotografii to wystarczy? Jak będziesz się brał _profesjonalnie_ za ptaki to i tak 100-400 ominiesz łukiem w kierunku stalek 300, 400 mm...
Wadą 580EX jest jest wyższa cena niż 430 EX. Wszystko inne to same zalety i co tu dużo mówić do dobrego człowiek się szybko przyzwyczaja.
ja dzisiaj sobie kupiłem 430 EX i jest bardzo fajna - przesiadka z 420EX;)
a 580 jest mocniejsza i większa
Nikonfan
08-07-2007, 22:50
myślałem o Sigmie 100-300 f/4 i w sumie mogła by być zamiast 70-200 f/4, ale to kosztuje;) i ciężko mi się zdecydować, obawiam się też FF/BF, jeśli chodzi o lampkę to muszę porównać ceny;)