PDA

Zobacz pełną wersję : Używany sprzęt z eBaya w USA - jak się ma sprawa z cłem?

jedrucha
05-07-2007, 08:36
Witam.
Przeszukiwałem forum i znalazłem wiele postów dotyczących sprowadzania nowego sprzętu ze Stanów (pod kątem możliwych opłat dodatkowych, jak cło, podatek, etc.).
Ja mam natomiast taki problem, że kupiłem używane body analogowe (EOS 3) na eBayu. Paczka została wysłana do znajomego, który mieszka w Stanach. Teraz chciałbym, żeby mi tą paczkę wysłał do Polski.
Czy jest możliwość, że naliczą mi również za to cło i podatek? Jeśli tak, to na jakiej zasadzie, skoro do body nie będą dołączone żadne paragony, rachunki...?
Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie w tej materii prosze o info.
Pozdrawiam,
Jedrek

Kubaman
05-07-2007, 10:38
skoro czytałes, to powinieneś wiedzieć. Cło i VAT nie maja nic wspólnego z metodą kupowania czy stanem sprzętu. Jeśli wartośc poniżej 100USD to nie naliczą, inaczej naliczą. Oczywiście możesz liczyć na szczęście i założyć, że i tak nie naliczą - ale radzę się nie nastawiać.

jedrucha
05-07-2007, 10:42
No dobra, ale w jaki sposób określana jest wartość: czy zakładają cenę nowego body?

popi
05-07-2007, 10:46
niech Ci wyśle przez polonez parcel service paczkę morska expresową. Dostaniesz ją w 4-6 tygodni do domu, a cła Ci nie naliczą, bo tych paczek nie sprawdzają. SPOSÓB SPRAWDZONY I DZIAŁA NA 100%. Mam z tym doświadczenie niemal 5 lat :D

www.polonezparcelservice.com

jedrucha
05-07-2007, 11:08
Kurka wodna. Problem w tym, ze potrzebuje to body na urlop ktory rozpoczynam 3 sierpnia. Plan byl taki, ze znajomy przylatuje do Polski i przywozi sprzet, ale okazalo sie ze przylatuje dopiero w polowie sierpnia, wiec tylko poczta lotnicza wchodzi w gre niestety... :(

Kubaman
05-07-2007, 11:25
popi, a jak naliczą to oddasz mu? Na forum były juz takie zdecydowane deklaracja, a potem żale że jednak naliczyli. Przepisy stanowią jasno, reszta to przypadek i szczęście lub jego brak.

popi
05-07-2007, 11:33
sluchaj sciagałem laptopa za 2000$ i cały moj sprzęt foto (podpis) i nie naliczone, poza tym komputer stacjonarny, kamere cyfrowa, ipoda:D Możesz wziać tez paczke morska superexpress za 0,80$ za 1lb i dostaniesz to w 3 tygodnie, kurierem do domu. Tak sprowadzałem swojego sprzedanego juz 350D dwa lata temu. Nie ma sie czego bać. Tylko musi napissać ze paczka warta około 50$ i ze w srodku jakies ubrania, srodki czystosci:D

Kolaj
05-07-2007, 11:33
Kurka wodna. Problem w tym, ze potrzebuje to body na urlop ktory rozpoczynam 3 sierpnia. Plan byl taki, ze znajomy przylatuje do Polski i przywozi sprzet, ale okazalo sie ze przylatuje dopiero w polowie sierpnia, wiec tylko poczta lotnicza wchodzi w gre niestety... :(Masz duże szanse na uniknięcie cła jeśli kolega zadeklaruje przesyłkę jako "gift with no commercial value"

jedrucha
05-07-2007, 11:38
Dzieki Kolaj! :)
Sprobuje tak zrobic.

popi
05-07-2007, 11:41
jak napiszesz ze gift with no comercial value to Ci dowalą cło. Ja drukarke kupiłem w usa i przesłałem do polski lotniczą. W polsce była po 1 tygodniu, ale dostałem pismo z okęcia z nakazem przyjazdu i tlumaczenia sie. I niestety cło zapłaciłem 147,81zł (drukarka kosztowała 99.99$) Nie naliczaja cla ponizej 50$

temol
05-07-2007, 11:55
niech Ci wyśle przez polonez parcel service paczkę morska expresową. Dostaniesz ją w 4-6 tygodni do domu, a cła Ci nie naliczą, bo tych paczek nie sprawdzają. SPOSÓB SPRAWDZONY I DZIAŁA NA 100%.
www.polonezparcelservice.com

No to albo Ty masz szczescie, albo ja mam pecha. Polonez, paczka morska,zadeklarowane zdecydowanie ponizej dozwolonej wartosci dla "giftu" i jednak oclili.. wiec z tym 100% pewnosci, ze nie ocla byl bym ostrozny...
Wedlug mnie wszystkie zabiegi typu zanizanie wartosci, gift, brak rachunkow, itp zmniejszaja ryzyko, jednak wcale nie gwarantuja, ze sprzet nie trafi na clo.
Moja paczka byla bez rachunkow, wiec zaproponowali mi swoja wycene lub dostarczenie rachunkow.

Tomek

popi
05-07-2007, 12:04
no to nie wiem jak. zalezy co napisałeś jako zawartość. Od 15 lat mam rodzine w stanach i nic nam jeszcze oprucz wyslanej samolotem drukarki nie oclili

jedrucha
05-07-2007, 12:04
Moja paczka byla bez rachunkow, wiec zaproponowali mi swoja wycene lub dostarczenie rachunkow.

A jeśli nie ma możliwości dostarczenia rachunków, to rozumiem że trzeba się zgodzić na ich wycenę?
Na jakiej zasadzie oni to wyceniają w ogóle? Nowy EOS 3 kosztuje 900$, a ja na eBayu kopiłem za 160$. Trochę głupio byłoby gdybym zapłacił cło jak za nowego :(

popi
05-07-2007, 12:06
wracajac jescze do temol. A czy sprzęt wysylales sam, czy w paczce byly jeszcze jakies, ciuchy, srodki czystosci?? bo jak sam sprzet to logiczne ze dali clo. Lol nowy EOS 3 jest tanszy o 124$ od EOSA 30D :D

temol
05-07-2007, 12:23
A jeśli nie ma możliwości dostarczenia rachunków, to rozumiem że trzeba się zgodzić na ich wycenę?
Na jakiej zasadzie oni to wyceniają w ogóle? Nowy EOS 3 kosztuje 900$, a ja na eBayu kopiłem za 160$. Trochę głupio byłoby gdybym zapłacił cło jak za nowego :(

W moim przypadku byl to uzywany skaner epsona. Nie pamietam dokladnie ile za niego zaplacilem na ebayu, ale chyba nie wiecej niz 130-150$ (zwykle schodzily w okolicy 230$). Zadeklarowane bylo 35$. W dokumentach, ktore otrzymalem od agencji celnej bylo napisane "nowy skaner, brak rachunkow" czy jakos tak.. Zadzwonilem tam, i po krotkiej rozmowie, tlumaczeniach, ze to uzywany sprzet, itp. "wynegocjowalem" wartosc 160$.
Jezeli juz Ci sie przytrafi taka sytuacjia, to miej pod reka ceny z ebaya, i zawsze mozesz probowac zaprononowac swoja wartosc. Przeciez tam nie pracuja matolki, i na pewno sprawdzaja ceny uzywanego sprzetu na ebayu - zreszta osoba, z ktora rozmawialem sama o tym wspominala.

wracajac jescze do temol. A czy sprzęt wysylales sam, czy w paczce byly jeszcze jakies, ciuchy, srodki czystosci?? bo jak sam sprzet to logiczne ze dali clo.

W paczce nic wiecej nie bylo.. heh.. nie wiem jak duza paczke musial bym wyslac, zeby skaner nie rzucal sie w oczy :). Pudlo mialo rozmiar ok 60x70x70 cm.

Tomek

popi
05-07-2007, 12:29
ja jak aparat wysylalem, to w paczce, bylo 10 recznikow papierowych, jakies ciuchy, buty, proszek do zmywarki itp.

Kubaman
05-07-2007, 12:33
popi, o tym pisałem, przykład temola daje do myślenia. MOżna dawać dobre rady, ale lepiej zwrócić uwage na możliwe komplikacje niż pisac na hurra, bo później będize łyso jak cos pójdzie inaczej.

popi
05-07-2007, 12:35
łyso będzie jak ktos wyśle sam aparat:D jak wyslesz duza paczke z różnościami i z nimi aparat do dam sobie glowe i dwie rece odciac ze dojdzie bez problemów. POZDRO

towersivy
05-07-2007, 15:20
To ja wtrącę swoje 3 grosze, jako że z paczkami z US czy to HK mam mnóstwo do czynienia z racji iż sporo tam kupuje powiem że cło naliczyli mi zawsze, mało tego jeśli paczka trafi na urząd celny w Poznaniu to macie jak w banku że będzie ono naliczone tzn 22% vatu i 6,7% cła, z UC dostaje się odpowiednie pisemko które trzeba wysłać faxem wraz z fakturą lub wydrukiem z paypal, czyli trzeba pokazać ile ten sprzęt jest faktycznie wart, 2 sprawa to taka iż tam bardzo często paczki otwierają i sprawdzają co jest w środku więc nie ma tak łatwo, bez dobrej znajomości "tego wszystkiego" lepiej dać sobie spokój z takimi zakupami bo suma sumaru będzie nas to kosztowało więcej aniżeli zakup na allegro.

Pzdr.

tomygun
05-07-2007, 17:08
Kurka wodna. Problem w tym, ze potrzebuje to body na urlop ktory rozpoczynam 3 sierpnia. Plan byl taki, ze znajomy przylatuje do Polski i przywozi sprzet, ale okazalo sie ze przylatuje dopiero w polowie sierpnia, wiec tylko poczta lotnicza wchodzi w gre niestety... :(

gdybyś powiedział o tym tydzień wcześniej...
ja kupiłem specjalnie analogowe body, tylko dlatego żeby dwie nowe eLki nie wyglądały podejrzanie w bagażu podręcznym, a już z body wygląda, nie jak prezent wieziony do polski, tylko jak sprzęt do robienia zdjęć...

popi
05-07-2007, 20:08
To ja wtrącę swoje 3 grosze, jako że z paczkami z US czy to HK mam mnóstwo do czynienia z racji iż sporo tam kupuje powiem że cło naliczyli mi zawsze, mało tego jeśli paczka trafi na urząd celny w Poznaniu to macie jak w banku że będzie ono naliczone tzn 22% vatu i 6,7% cła, z UC dostaje się odpowiednie pisemko które trzeba wysłać faxem wraz z fakturą lub wydrukiem z paypal, czyli trzeba pokazać ile ten sprzęt jest faktycznie wart, 2 sprawa to taka iż tam bardzo często paczki otwierają i sprawdzają co jest w środku więc nie ma tak łatwo, bez dobrej znajomości "tego wszystkiego" lepiej dać sobie spokój z takimi zakupami bo suma sumaru będzie nas to kosztowało więcej aniżeli zakup na allegro.

Pzdr.

Bo najlepiej jest robić ze kupuje ktoś tam w USA i Ci wysyła do polski, a nie ze Ty kupujesz np na ebayu, placisz paypalem i ktoś Ci wysyła. W takim przypadku cło masz jak w banku

jedrucha
06-07-2007, 08:02
No cło 6,7% to jeszcze bym przebolał. Ale VAT... A to jest tak, że jak już naliczą cło to VAT też dowalą? Czy może być taka sytuacja że tylko cło a VAT podarują?

towersivy
06-07-2007, 08:07
No cło 6,7% to jeszcze bym przebolał. Ale VAT... A to jest tak, że jak już naliczą cło to VAT też dowalą? Czy może być taka sytuacja że tylko cło a VAT podarują?

Jedno i drugie, czyli Vat i cło.

Pzdr.

Kubaman
06-07-2007, 22:41
oczywiście, że oba, jak sobie wyobrażasz, że celnik podaruje ci jeden podatek, a obłoży drugim? Takie są przepisy. Zerknij do T&T odnośnie najbezpieczniejszej metody przywożenia sprzętu z USA (#2)