Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Manfrotto 055X PRO B

Lesoniusz
04-07-2007, 00:42
Witam.

Chciałem zapytać czy użytkuje już ktoś z Was tą nowość Manfrotto 055 X PRO B???

http://allegro.pl/item212101170_multifoto_pl_manfrotto_055x_pro_b_no wosc_.html

W katalogu Manfrotto na 2006/2007 nie ma o nim mowy...

http://www.manfrotto.com/webdav/site/manfrotto/shared/pdf/catalogues/GB_MANFROTTO_photo_catalogue2007.pdf

...ale tłumacze sobie to tak ze to hiper nowość i dlatego nic o nim nie wspomnieli a pytam o ten statyw bo właśnie go zamówiłem a widzę że tylko MultiFoto go ma i nikt inny a po wątku z podróbami kart SanDiska popadam w lekką paranoję ze może i ja dałem sie nabrać :roll: statyw zamówiłem 30 czerwca podobno wysłano go 2 lipca koło godz.16 UPS'em i przesyłka miała dotrzeć w 24h jak dotąd nie ma ani statywu ani info w jego sprawie :???: Cóż czekam cierpliwie...

Gdyby ktoś miał do czynienia z tym statywem to napiszcie jakie odczucia co i jak - wady zalety,itd.Z góry dzięki.

stdanielo
04-07-2007, 07:19
ja niestety musiałem kupić wcześniej i mam wersję bez X, ale też kupowałem w multifoto i to bardzo solidna firma, więc myślę, że nie musisz się obawiać

AVIGDOR
04-07-2007, 09:33
Lesoniusz ja to ci napisze że z UPSem miałem dużo przesyłek i jeszcze nigdy mi się nie spóźniali dlatego sugeruje ci napisać do sprzedawcy i poprosić go o Tracking number po którym na oficjalnej stronie UPSa będziesz mógł sprawdzić gdzie jest paczka i co się z nią dzieje względnie zadzwonić do nich i spytać w UPS co się dzieje, a i taki numer ma każda nadana paczka więc nie słuchaj bzdur w stylu " oni mi takiego numeru nie dali", a jeżeli UPS tak ci się opóźnia to pisz do sprzedawcy o zwrot kosztów przesyłki bo w taki przypadku on ma możliwość domagania się zwrotu pełnych kosztów przesyłki, a skoro sprzedający jest nadawcą to on dostanie kase.

Lesoniusz
04-07-2007, 13:26
Do Multifoto wysłałem już dwa maile i nic, żadnej odpowiedzi. :? Napisze trzeciego maila z pytaniem o numer paczki i bede sie domagał zwrotu kasy za transport.W drugim mailu napisałem im że poprostu nie zapłacę za transport kurierowi bo są niesłowni. Narazie jednak nie mam za co płacić bo jest godzina 13:30 4 lipca a przesyłki nie ma. :evil:

kaen
04-07-2007, 13:41
Tydzień temu kupiłem 055X PROB właśnie w Multifoto. Kontakt z nimi był świetny i wszystko poszlo bezproblemowo, wręcz wzorcowo, mimo, że nie zamawiałem via sklep tylko emailem. Na dodatek dali sensowny rabacik, bo brałem przy okazji 2 głowice. UPS dostarczył paczkę w ciągu 24h.

kaen

Lesoniusz
04-07-2007, 14:32
Kaen i jak oceniasz ten statyw? Najbardziej mnie interesuje kolumna centralna to nowe jarzmo.Jak z jego trwałościa bo na Allegro widziałem juz 190X z czyms tam odłamanym na koncu kolumny:???: Jak możesz napisz kilka słów.

P.S.Miło poznac ziomka z Łodzi:-D

kaen
04-07-2007, 15:17
Statyw naprawdę wysoki - właściwie nie muszę wysuwać kolumny centralnej. Samo mocowanie kolumny wygląda na solidne. Wewnątrz mocowania kolumny (w jarzmie jak to nazwałeś) jest plastikowy pierścień. Nie sądzę, żeby dało się go łatwo złamać. Sama kolumna ma na dole plastikową blokadkę, którą należy wcisnąć przy wyjmowaniu jej do zmiany położenia. Generalnie bardzo funkcjonalne rozwiązanie. Co do jego trwałości, to czas pokaże. Do tej pory nie spotkałem się, żeby ktoś zgłaszał problem ze 190X, więc można domniemać, że z 055X też jest ok;)

pozdrawiam
kaen

Lesoniusz
04-07-2007, 15:37
Dzięki Kaen.

Właśnie przed chwila zadzwonił do mnie przemiły gość z Multifoto i tłumaczył sie ze oni wysłali i dzwonił do UPS pytając co sie u nich dzieje z paczka i usłyszał że wczoraj była próba dostarczenia paczki ale mnie nie było (cały dzień od rana do 18:30 siedziałem jak pies czekając na paczkę:-? ) i była próba awizowania ale nie zostało zostawione awizo (rozumie ktoś coś z tego???). Tak nawiasem mówiąc to podałem numer telefonu na komórkę i kurier mógł się ze mną skontaktować.Gość z Multifoto powiedział również że on tez jest zdziwiony bo mają umowę z UPS ze ich paczki maja być dostarczane do godziny 17.Będą wyjaśniać całą sprawę z UPS a UPS zobowiązał się dostarczyć paczkę dziś do godz. 17.Poprosił żeby po dostarczeniu paczki napisać im maila.

Mam nadzieję że sprawa sie pozytywnie zakończy a kurier i tak dostanie... reprymendę :lol:

matzone
04-07-2007, 15:43
Czy kolumna centralna jest dzielona tak jak w 055 PROB ?

Lesoniusz
04-07-2007, 17:58
matzone ja Ci nie odpowiem bo narazie nie mam statywu(pomimo obiecanek UPS:evil: )

matzone
04-07-2007, 18:16
Rozumiem.

kaen
04-07-2007, 18:56
Nie jest dzielona.

Lesoniusz
05-07-2007, 00:02
Statyw dotarł o godzinie 19:40 z haczykiem :-D Porządny, masywny, wysoki, czuje ze kasa nie poszła w błoto a kolumna nie jest dzielona ale myślę że to nie będzie żaden problem:smile:

adamek
05-07-2007, 09:03
Rozumiem że nieudana próba awizowania to chodzi o to, żę się panu długopis wypisał, tak?
;)

AVIGDOR
05-07-2007, 11:05
Statyw dotarł o godzinie 19:40 z haczykiem :-D Porządny, masywny, wysoki, czuje ze kasa nie poszła w błoto a kolumna nie jest dzielona ale myślę że to nie będzie żaden problem:smile:

Rozumie że będziesz się domagał zwrotu kosztów przesyłki, ja miałem taka sytuacje niedawno z inna firma kurierską i po 2 tyg. przysłali mi przekaz na kwotę kosztów przesyłki, nie popuszczaj zawsze trzeba walczyć o swoje :wink:

matzone
05-07-2007, 11:59
Lesoniusz wielkie dzięki za info.

Lesoniusz
05-07-2007, 13:10
Nieudana próba awizowania może od wypisanego długopisu a może drzwi od klatki i skrzynkę na listy zaspawali;-) Powiem Wam jeszcze że Pan Kurier UPS pomimo że wczoraj nie działał u mnie domofon dostał sie pod same drzwi do mieszkania:) i jakież to było moje zdziwienie jak zobaczyłem gościa w średnim wieku odzianego w kresz(nie wiem jak to sie pisze?)dres trzymającego w rękach paczkę i świstek potwierdzający nadanie i odbiór - dziś widziałem kuriera UPS i był w oznakowanym samochodzie i ładnie ubrany w mundurek firmowy - a ten wyglądał jakby podjechał prosto z pola ciągnikiem URSUS.Jak zapytałem czy nie mógł do mnie zadzwonić to lekko się oburzył pomamrotał coś pod nosem i tyle:???: Co do odzyskiwania kasy to sam nie wiem czy jest sens?Dostałem maila ze firma Multifoto się tym zajmie i że będą to wszystko wyjaśniać i mają dać znać jak się sprawa wyjaśni.Ciesze się poprostu że statyw dotarł i że mam to z głowy;-)

FOTOGRAF
06-07-2007, 23:50
W

w przyszlym tyg zamierzam kupic statyw i zastanawiam sie w jakich przypadkach lub do czego mozna zastosowac zmiane kolumny z pionowej na pozioma?

pozdrawiam

Lesoniusz
07-07-2007, 01:34
Napewno w makro sie przyda 055X PRO B po rozłożeniu nóg do 90 stopni i i poziomej kolumnie masz aparat prawie na glebie a to moim zdaniem przydatna sprawa, myślę też że jakieś zdjęcia na skarpie gdzie masz teren pod kątem i jakiś obiekt do fotografowania tez się przyda a tak musiałbyś ostro kombinować z ustawieniem nóg i chyba tez nie uzyskałbyś stabilnego podparcia.Myślę że jest więcej takich mało komfortowych miejsc gdzie takie "łamanie" kolumny się przyda... poprzednio miałem Velbona Sherpa 600r i mogę śmiało powiedzieć że porównując z Manfrotto( nie wiem czy to nie grzech porównywac?;-) ) był diabelnie niewygodny szczególnie jesli chodzi o makro.

Nemeo
09-08-2007, 20:51
Jaką głowicę wybraliście do tego statywu ?

TomS
09-08-2007, 20:54
A jakie zdjęcia i jakim sprzętem zamierzasz robić zdjęcia?

FOTOGRAF
09-08-2007, 21:24
804rc2 no taka jest mi wystarczajaca choc w glowie chodzi mi jeszcze kulkowa :)

Bagnet007
09-08-2007, 21:44
Właśnie przed chwila zadzwonił do mnie przemiły gość z Multifoto i tłumaczył sie ze oni wysłali i dzwonił do UPS pytając co sie u nich dzieje z paczka i usłyszał że wczoraj była próba dostarczenia paczki ale mnie nie było (cały dzień od rana do 18:30 siedziałem jak pies czekając na paczkę:-? ) i była próba awizowania ale nie zostało zostawione awizo (rozumie ktoś coś z tego???).

Taki mały ot:
Miałem w tym tygodniu taką samą sytuację. Paczka wysłana w piątek, miała być w poniedziałek. Pomimo, że w domu byli wszyscy (poza mną) to nie dotarła. Oczywiście na ich www była informacja iż nikogo nie było w domu, aviza również brak.
Dzwoniłem w sumie trzy razy, ale za każdą próbą wyciągnięcia informacji zmieniali temat, więc nie dowiedziałem skąd takie opóźnienie :-x

janmar
09-08-2007, 23:23
Napewno w makro sie przyda 055X PRO B po rozłożeniu nóg do 90 stopni i i poziomej kolumnie masz aparat prawie na glebie a to moim zdaniem przydatna sprawa, myślę też że jakieś zdjęcia na skarpie gdzie masz teren pod kątem i jakiś obiekt do fotografowania tez się przyda a tak musiałbyś ostro kombinować z ustawieniem nóg i chyba tez nie uzyskałbyś stabilnego podparcia.Myślę że jest więcej takich mało komfortowych miejsc gdzie takie "łamanie" kolumny się przyda... poprzednio miałem Velbona Sherpa 600r i mogę śmiało powiedzieć że porównując z Manfrotto( nie wiem czy to nie grzech porównywac?;-) ) był diabelnie niewygodny szczególnie jesli chodzi o makro.

Poziome ustawienie kolumny przydaje się przy fotografowaniu z góry: cos jest na podłodze ,lezy na stole od biedy nawet reprodukcje ,fotki tekstów itp.natomiast aby aparat był nisko rozkrecamy kolumne na dwie części i uzywamy tej króciutkiej, nogi statywu mogą być nawet poziomo,mozna jeszcze włozyc kolumne do góry nogami a że kazda noga moze byc pod innym kątem
wiec w zasadzie możliwe jest ustawienie aparatu dla kazdego obiektu i na kazdej nierównosci.:D

kaen
09-08-2007, 23:38
Tyle, że 055X PRO B nie ma rozkręcanej kolumny :) Można za to ją położyć i efekt jest ten sam, a nawet chyba lepiej, bo większe pole manewru. Jedynie trzeba miec odpowiednią głowicę - prawdopodobnie wystające gałki będą przeszkadzać, więc albo typowa głowica makro, albo kulowa.

kaen

enter
10-08-2007, 01:17
ja jako że mańkut jestem to władowałem kasę w płytki sześciokątne z kulowej to 488rc0 jestem bardo zadowolony 3d również bardzo precyzyjna
przy poziomym położeniu kolumny przydaje się adapter kątowy lub płytka eL kształtna

Mellan
11-08-2007, 01:10
mam w uzytkowaniu stare manfrotto 55.ogolnie standard,spoko.nie wiem jak to nowe,fajnie wyglada.zwroc uwage na srubki.w starym sie czasem rozkrecaja.warto je dokrecic na ile to mozliwe,bo mozna miec przygode z posuwistymi nozkami,ze tak sie wyraze

janmar
11-08-2007, 09:50
mam w uzytkowaniu stare manfrotto 55.ogolnie standard,spoko.nie wiem jak to nowe,fajnie wyglada.zwroc uwage na srubki.w starym sie czasem rozkrecaja.warto je dokrecic na ile to mozliwe,bo mozna miec przygode z posuwistymi nozkami,ze tak sie wyraze

Do mojego 055 Pro B Manfrotto dołaczył specjalny kluczyk do tych że śrubek.Wyglada na to że nie bez powodu.Kluczyk wyglada jak półpierscien z tworzywa i siedzi sobie na nodze.Długo sie zastanawiałem co to jest:?: :?: :mrgreen:

enter
12-08-2007, 01:21
Do mojego 055 Pro B Manfrotto dołaczył specjalny kluczyk do tych że śrubek.Wyglada na to że nie bez powodu.Kluczyk wyglada jak półpierscien z tworzywa i siedzi sobie na nodze.Długo sie zastanawiałem co to jest:?: :?: :mrgreen:

Tak kluczyk u mnie też był tali lowend plastikowy, mialem okazje go wykorzystać już krótko po zakupie - jedna z nóg była słabiej dokręcona i przy silniejszym nacisku się zsuwała.
teraz zapięty w breloku dynda

adamek
12-08-2007, 01:38
tak, tak, ten kluczyk pozyteczna sprawa.
lepiej go nei gubic.
predzej czy pozniej przyu intensywnym uzytkowaniu bedzie potrzebny.
:)

czajna
12-08-2007, 11:52
Mam właśnie zamiar kupić ten statyw z 488rc2 i jeśli mógłby mi ktoś napisać gdzie byłoby najtaniej (może która firma daje jakieś sensowne zniżki) ewentualnie ile sam zapłacił?? Patrzyłem w multifoto ale może ktoś zna lub ma jakieś dojścia :) ?? Z góry dzięki za pomoc

Nemeo
12-08-2007, 12:10
Najtaniej wychodzi w Gliwicach w FOTO7.

zanussi
12-08-2007, 12:41
użytkuję od kilku lat statyw manfrotto 055PRO co ciekawe - srebrny ;-) z głowicą 029. mam goz pięć lat. nic się z nim złego nie dzieje, nie stało i zapewne nie stanie. ja zamiast kluczyka w zestawie mam nasadową ósemkę i tez jest ok. myślę o kupnie krótszej rurze centralnej bo primo sa dostępne, secundo z tą rurą nie da się w sposób klasyczny zejść nisko na trzech nogach ;-). jeśli rurę centralną zainstalujesz poziomo musisz uważać na siłę ciążenia - zbyt dalekie wysunięcie powyższej może się zakończyć efektowną glebą aparatu i statywy razem z nim... głowica 029 to głowica 3d z dwiema poziomicami i płytką sześciokatną.... podsumowując statyw i głowica sa super, świetny komplet o podobnych możliwościach udźwigu.

Mellan
12-08-2007, 14:07
Jasne.Wspominajac o dokrecaniu srubek o ten plastykowy kluczyk na nozce mi chodzilo.swoja droga,odkrylem jego funkcje tez dopiero jakis czas po zakupie.na moj gust,moglby byc troszke solidniejszy,ale spelnia swoja role.pozyteczna rzecz

janmar
12-08-2007, 17:17
jeśli rurę centralną zainstalujesz poziomo musisz uważać na siłę ciążenia - zbyt dalekie wysunięcie powyższej może się zakończyć efektowną glebą.[/QUOTE]

Wiesz to trzeba tak: jak rura poziomo,to nogi szeroko.:oops:

czajna
12-08-2007, 17:42
Najtaniej wychodzi w Gliwicach w FOTO7.

Jesteś pewien?? Bo wg mnie mają akurat drogo... zadzwonie zapytam

Krzychu
12-08-2007, 18:07

Praktycznie wszystko Manfrotto co jest u nas sprzedawane pochodzi od nich, ktokolwiek by tego nie sprzedawał

kaen
12-08-2007, 18:17
jeśli rurę centralną zainstalujesz poziomo musisz uważać na siłę ciążenia - zbyt dalekie wysunięcie powyższej może się zakończyć efektowną glebą.

Nie wiem jak jest w starszych modelach 055, ale w wersji 055X jest hak to dodatkowego obciążenia.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://kaen.pl/foto30d/manfrotto-hak.jpg)

Statyw obciążyłem ciężarkiem 5kg - sprawdzałem najcięższą konfigurację (30D + 70-200/4 IS + MN410) na pełnym wysunięciu położonej kolumny środkowej przy różnych rozstawieniach i długościach nóg, całość była naprawdę stabilna. Przy nogach złożonych musialem jedyne zwiększy ich rozstaw do 45stopni, bo na pierwszym kącie (23stopnie) było niezbyt pewnie.

W Foto7, jak trochę ponegocjujesz, dostaniesz rabacik 10%. Ceny "cennikowe" są chyba cenami zalecanymi. Po rabacie 10% wychodzą podobnie jak w Multifoto. Osobiście kupiłem u tych ostatnich, bo mieli wszystko od ręki i dali sensowny rabat + bardzo miła i szybka obsługa. W Foto7 nie mieli nietety wszystkiego.

kaen

Nemeo
12-08-2007, 19:57

Do foto7 najlepiej pojechać osobiście i ponegocjować na miejscu, / oczywiście jak ktoś mieszka w miarę blisko / jak ja do nich zadzwoniłem, to podali mi ceny katalogowe, a na miejscu to już była całkiem inna rozmowa - ceny też.:lol:

czajna
12-08-2007, 20:00
Do foto7 najlepiej pojechać osobiście i ponegocjować na miejscu, / oczywiście jak ktoś mieszka w miarę blisko / jak ja do nich zadzwoniłem, to podali mi ceny katalogowe, a na miejscu to już była całkiem inna rozmowa - ceny też.:lol:

Aha... no chyba, że tak... Do nich mam 25km więc bliziutko i chyba się przejade w tym tygodniu... Poczekam też na maila z foto7 i multifoto i zobacze, która oferta lepsza... A potem targowanie...
A jeśli można spytać jaką zniżkę dostałeś??

Nemeo
12-08-2007, 20:18
Za Manfrotto 055X PRO B dałem 550 PLN.

czajna
13-08-2007, 19:50
Mam jeszcze jeden dylamat a mianowicie model 190xprob... Mam 185cm wzrostu i po max wysunięciu + głowica 10,8 cm (488rc2) + wysokość do wizjera ok. 7cm wychodzi ok. 164cm. Wiadomo że trzeba patrzeć na wys. oczu - wychodzi 170cm czyli brakuje mi tych 6cm. W zasadzie dlatego też myślałem o 055xprob ale przy okazji jest droższy i cięższy. Sprzęt wagowo max na nim umieszczany to raczej będzie 30d + 70-200/4 chyba że dokupie coś dłuższego w co wątpię... Doradźcie jeśli z tego coś rozumiecie... :)

janmar
13-08-2007, 21:20
Mam jeszcze jeden dylamat a mianowicie model 190xprob... Mam 185cm wzrostu i po max wysunięciu + głowica 10,8 cm (488rc2) + wysokość do wizjera ok. 7cm wychodzi ok. 164cm. Wiadomo że trzeba patrzeć na wys. oczu - wychodzi 170cm czyli brakuje mi tych 6cm. W zasadzie dlatego też myślałem o 055xprob ale przy okazji jest droższy i cięższy. Sprzęt wagowo max na nim umieszczany to raczej będzie 30d + 70-200/4 chyba że dokupie coś dłuższego w co wątpię... Doradźcie jeśli z tego coś rozumiecie... :)

Chyba nie brakuje.Przeciez nie bedziesz stał przy statywie jak do pomiaru wzrostu na bacznosc.Nogi są lekko rozstawione a fotograf lekko sie czai Ja zawsze w 055 PRO B skracam nogi zeby móc zerknać z góry na LCD choćby przy ustawianiu ISO czy af ,pomiar swiatla itp.Aparat z gripem to tez wiecej niz 7cm.Ale najlepiej weż aparat do sklepu i zrób pare fotek zmieniajac ustawienia.Nie porównywałem 055 PRO B do tego ,ale mam 187 cm i 055 opuszczam.Nie wysuwam w ogóle kolumny bo to zmienia stabilność.Generalnie to statyw im ciężejszy to lepszy.Warto kupic taki żeby mieć na zawsze.Zastanowiłbym sie nad 055.Pozdrawiam:-)

czajna
13-08-2007, 21:58
Chyba nie brakuje.Przeciez nie bedziesz stał przy statywie jak do pomiaru wzrostu na bacznosc.Nogi są lekko rozstawione a fotograf lekko sie czai Ja zawsze w 055 PRO B skracam nogi zeby móc zerknać z góry na LCD choćby przy ustawianiu ISO czy af ,pomiar swiatla itp.Aparat z gripem to tez wiecej niz 7cm.Ale najlepiej weż aparat do sklepu i zrób pare fotek zmieniajac ustawienia.Nie porównywałem 055 PRO B do tego ,ale mam 187 cm i 055 opuszczam.Nie wysuwam w ogóle kolumny bo to zmienia stabilność.Generalnie to statyw im ciężejszy to lepszy.Warto kupic taki żeby mieć na zawsze.Zastanowiłbym sie nad 055.Pozdrawiam:-)

Dzięki za odpowiedź, masz dużo racji. Ja takich obserwacji nie poczyniłem bo statyw miałem tylko kilka razy i to pożyczony... Wychodzi na to że ten 190x by mi wystarczył ale pojawia się kolejne pytanie, jak ze stabilnością na max wysuniętej kolumny, czy to już się np. nie terlepie więcej??

kaen
13-08-2007, 22:14
Wysokość to nie tylko kwestia wzrostu, to także uniwersalność i stabilność - możesz szerzej rozstawić nogi statywu i nadal mieć wysoko. Wyższy statyw możesz zawsze "srkócić". Niskiego nie wydłużysz. Poza tym wysunięcie kolumny środkowej zwiększa podatność na drgania. Ja mam 183cm wzrostu i na pełnej wysokości statywu nie muszę wysuwać kolumny centralnej - czyli jest idealnie. Ty masz 2cm więcej, więc będzie Ci jeszcze wygodniej. Jedyny "minus" 055X to jego waga 2.4kg, 190X waży 1.8kg. 190X PRO B ma mój znajomy, więc mogłem sobie porównać oba te statywy - jeżeli nie masz specjalnych wymagań co do wagi, to bierz 055X.

kaen

janmar
13-08-2007, 22:36
Dzięki za odpowiedź, masz dużo racji. Ja takich obserwacji nie poczyniłem bo statyw miałem tylko kilka razy i to pożyczony... Wychodzi na to że ten 190x by mi wystarczył ale pojawia się kolejne pytanie, jak ze stabilnością na max wysuniętej kolumny, czy to już się np. nie terlepie więcej??

Terlepie.:-)I niestety przy pełnej wysokosci jest mniej stateczny.Upadek statywu to klęska:shock:

czajna
13-08-2007, 22:38
Terlepie.:-)

Tak więc chyba tylko 055 mi pozostaje... ale pojade do foto7 i sobie przetestuje, ale u nich nie kupie bo mimo, że dystrybutor mają drogo...

Edit. Dla zainteresowanych podaje ceny z popularnych źródeł jakie mi zaproponowano za 055XPROB i 488RC2:
Multifoto.pl - 900zł + 25zł pobranie UPS
Fotozakupy.pl - 889zł + 19zł pobranie DHL
Foto7.com.pl - 940zł sic!! + ileś tam za wysyłke