Zobacz pełną wersję : Nowy Canon 30D - co sprawdzić?
MariuszM
03-07-2007, 21:46
Witam,
Wkrótce stanę się szczęśliwym - miejmy nadzieję - posiadaczem Canona 30D.
Trzy szybkie pytanka zanim pójdę do sklepu:
Czy można w prosty sposób sprawdzić ilość zrobionych zdjęć? Czy nowa puszka powinna mieć folię ochronną na LCD? Co sprawdzić przy kupnie?
--
Mariusz M.
Witam,
Czy można w prosty sposób sprawdzić ilość zrobionych zdjęć? Czy nowa puszka powinna mieć folię ochronną na LCD? Co sprawdzić przy kupnie?
--
Mariusz M.
Witam, wiem jedno nowy Canon 30 D nie posiada folii ochronnej. Przynajmniej tak było w moim przypadku, sprzedawca otwierał pierwszy raz pudełko przy mnie (było zapieczętowane). Sprawdź czy masz wszystkie duperele w środku, ja nie miałem oprogramowania. Co do przebiegu to przed wyjazdem z fabryki trochę nim pstrykali więc się tym bardzo nie masz co przejmować.
Obiektyw
04-07-2007, 01:39
...sprawdz, czy bez karty korpus moze "wykonywac zdjecia". Jezeli tak, to znaczy, ze ktos przelaczyl w menu na "dzialanie korpusu bez karty pamieci" a firmowo o ile wiem jest ustawione tak, zeby sygnalizowal brak karty.
...sprawdz, czy bez karty korpus moze "wykonywac zdjecia". Jezeli tak, to znaczy, ze ktos przelaczyl w menu na "dzialanie korpusu bez karty pamieci" a firmowo o ile wiem jest ustawione tak, zeby sygnalizowal brak karty.
fabrycznie jest włączone, że można :) sprawdź - daj sobie "przywróć ustawienia fabryczne" to zobaczysz :)
foli na ekraniku nie ma.
Co do przebiegu to przed wyjazdem z fabryki trochę nim pstrykali więc się tym bardzo nie masz co przejmować.
sprzedawca ci tak powiedział żeby uzasadnić przebieg migawki ??
juz widze jak dzienna produkcja ( 5 -5 tys (?) puszek ) jest przepstrykiwana po 30 fot a potem skrupulatnie sprawdzana czy wsio budiet :mrgreen:
myśle że w ten sposób to płaciłbyś za 30-tke z 10 tys i odbierał ją w 2035 :mrgreen:
Obiektyw
04-07-2007, 11:21
fabrycznie jest włączone, że można :) sprawdź - daj sobie "przywróć ustawienia fabryczne" to zobaczysz :)
foli na ekraniku nie ma.
...no to wlasnie sie dowiedzialem, ze ktos "pstrykal" moim korpusem zanim go kupilem.:-D
Na moim folii ochronnej tez nie bylo. Sprawdz czy jest wszystko w srodku. Przebiegu sam nie sprawdzisz, ale jesli nie widac sladow uzytkowania to znaczy ze aparat jest nowy. :) Te pare zdjec ktore ktos tam moze zrobil w sklepie to dla 30D tyle co nic. Przeciez migawka ma klapac 100000 razy, zanim sie popsuje. :)
Zaryzykowalbym ze jesli pudelko mialo plomby to aparat jest nowy. Zawsze mozesz wyslac na ZYtnia i Ci powiedza faktyczny przebieg migawki, ale nie lepiej sie cieszyc nowym aparatem i robic fotki zamiast meczyc sie "czy ktos przede mna macal moj aparat a jesli tak to ile razy spust nacisnal, a moze nie nacisnal" :)
Milego fotorafowania! (Tylko jak to ktos juz napisal, unikaj ceglanych scian na swej drodze, unikaj kierowania obiektywami na bateryjki i na dziwne kartki z kreseczkami i numerkami bo se go popsujesz.. zdrowie tez.)
ja bym spryskał puszke spirytuswm, albo wypażył zeby bakterie po kimś unicestwić...:mrgreen:
ja miałem na mojej nowej 5tce 9374 fotki - bo wsadziłem sobie starą kartę bez formatowania..;)
a poważnie to rób chłopie zdjęcia bo do tego jest aparat...
witaj w klubie zmartwionych wydatkami..
Masz rok gwarancji, więc jak nie ma ewidentnych oznak używania, to po co sie martwić. Wyobraź sobie, jaki będziesz miał ból jak zechcesz kupić uzywany obiektyw. Tam nie sprawdzisz "przebiegu" i stanu wyeksploatowania napędu AF.
Baw się ile wlezie i przestań zamartwiać sie problemami. Ja kupiłem roczny 20D i to z Kanady i jakoś nigdy nie przyszło mi do głowy, żeby sprawdzać przebieg. Działa jak ta lala i na razie wystarczy. A życie i tak pełne jest problemów (np. skad wziąć kasę i jak ją ukryć przed połowicą na następne szkiełka he he).
a u mnie byla folia na LCD tyle ze kupiony w USA.
a u mnie byla folia na LCD tyle ze kupiony w USA.
bo dostałeś pewnie używkę i ktoś nakleił folię aby wyglądało, że nowy :)
prosto ze sklepu, zapakowany w pudelku :)
co to ma za znaczenie czy jest folia czy byl pstrykany czy nie - ma byc sprawny i juz.
jarekA zgadzam sie z toba w 100%
jarekA zgadzam sie z toba w 100%
lenny85 zgadzam sie z tobą w 200%
ja bym spryskał puszke spirytuswm, albo wypażył zeby bakterie po kimś unicestwić...:mrgreen:
ja miałem na mojej nowej 5tce 9374 fotki - bo wsadziłem sobie starą kartę bez formatowania..;)
a poważnie to rób chłopie zdjęcia bo do tego jest aparat...
witaj w klubie zmartwionych wydatkami..
Minimalista jesteś, co znaczy "albo"???
Spirytus się doskonale pali.:rolleyes::!: :rolleyes:
dentharg
05-07-2007, 07:59
Takie marnotrawstwo spirytusu... fotograf niech się lepiej odkazi ;)
tylko nie panikować. brać aparat i normalnie zdjęcia robić.
MariuszM
05-07-2007, 19:56
Mam jeszcze pytanie: czy Canon 30D nie będzie miał problemu z obsługą karty CF SanDisk Extreme III 2 GB?
a dlaczego miałby mieć kłopoty?
No właśnie. Dlaczego miałby mieć? Ludzie nie takich kart używają w tym sprzęcie:mrgreen: A tą, o którą pytasz, sam mam, używam i zero problemów.
Mam jeszcze pytanie: czy Canon 30D nie będzie miał problemu z obsługą karty CF SanDisk Extreme III 2 GB?
karta jak karta... ale tą akurat wkadałem i nie ma problemów... tak jak zresztą z wieloma innymi CF to CF po to jest standard zeby nie było problemów (przynajmniej w teorii) ... ;)
Będzie działał z Extreme III a nawet z Extreme IV. testowałem:) ale nie ma sensu inwestować w IV, lepiej wziać wiekszą xtrm III
KubaZowsik
05-07-2007, 20:55
Witam,
--
Mariusz M.
Nie obraź się, ale takiego pytania spodziewałbym się od osoby, która za moment będzie posiadaczem aparatu Praktica 6.8 czy Samsung S630 ( niczego im nie ujmując ). Na marginesie, aparaty Praktica posiadają folie ochronne na LCD, które z uwagi na średnią przezroczystość - należy zdjąć zaraz po kupnie.
Nie przypominam sobie żadnej lustrzanki cyfrowej na wyposażeniu której była naklejona czy też w zestawie - folia na LCD. Ostatnio miałem w ręku EOSa 1D Mark III, niestety nie było foli na ekran LCD. A przecież tak by się przydała :roll:
Folia na ekranie LCD znajdowala sie na lustrzankach KonicaMinolta D5D
Na Sony Alpha prawdopodobnie takze jest.
Podzielam zdanie przedmowcow ze nalezy robic zdjecia. Moj zestaw nie byl zapieczetowany.
Niestety po 2 tygodniach siadl LCD i aparat wyladowal na Zytniej.
Przy okazji zostawilem obiektyw by sprawdzic czy nie ma problemu z ostroscia z tym zestawem.