Zobacz pełną wersję : Ile Mp????
Witam, mam pytanko....ile muszę mieć MP w aparacie żebym mógł wywołać zdjecie o wys 1,5m i 300dpi?? da się z mniejszej ilości przekonwertować na taką wielkość i jakość?
A może ktoś pożyczy?:D(chyba jakiś ksiądz który fotografuje;])
Pytam ponieważ dostałem takie zlecenie a mam jedynie 6MP w moim 300D......
mi wychodzi niecałe 240 megapikseli :mrgreen: - pod warunkiem jednak, że te 1,5 metra to dłuższy bok :roll:
No chyba ze się gdzieś walnąłem (senny jestem dzisiaj).
Ale chyba się nie dogadałeś. Po co komu 300 dpi i 1,5 metra. Będzie Poltorametrowe zdjęcie z lupą oglądać ?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
... a mniejszą ilość da się "przekonwerować" :mrgreen: jak zrobisz dużo zdjęc i je posklejasz
Coś ponad 200mega. Zgadza się.
czyli termin realizacji zlecenia 2025 rok ;)
sniper88
02-07-2007, 16:36
Zawsze mozna zrobic gigantyczna panorame, a potem czekac pol roku az to komp posklada do kupy:p
hmmmm ok rozumiem;] no koleś tak powiedział.
a jakim programem mogę przekonwertować moje 6 MP na więcej??
Tak żeby przy 1,5m była jak najlepsza jakość!
Jak interpoluje w Genuine Fractals to RAW/TIFF czy Jpeg??
I jeszcze pytanko--wgrałem próbną wersje Genuine<-tylko nie wiem jak go włączyć?? wyświetlił coś o photoshopie--to jest jakiś plug-ins czy co?
Ktoś ci nagadał bzdur i tyle.
Wydruki wielkoformatowe drukuje sie w ok 100 dpi
Nawet jak podniesiesz rozdzielczosc pliku do 300 dpi, to niewiele to zmieni na jakości, wiec nie bardzo jest sens to robic.
Na dobrej maszynie i papierze w 100 dpi druk wygląda świetnie.
Myślę, że nawet 72dpi by wystarczało przy takim rozmiarze. No chyba, że chcesz oglądać ten plakat z odległości centymetra...
Ktoś ci nagadał bzdur i tyle.
Wydruki wielkoformatowe drukuje sie w ok 100 dpi
1.5 metra to _nie_jest_ wielki format. I jak wisi choćby na ścianie to nic nie stoi na przeszkodzie, aby obejrzeć go z bliska. I lepiej, żeby miał dobrą rozdzielczość.
A możecie mi pomóc w zainstalowaniu Genuine??
Wrzucam go w plug-insy do photoshopa 7.0 ale nie działa.....
1.5 metra to _nie_jest_ wielki format.
To może mi powiesz jaka maszyna drukuje coś takiego?
Bagnet007
05-07-2007, 20:21
To może mi powiesz jaka maszyna drukuje coś takiego?
Tu (http://www.skanowanie.com.pl/) :-) Ci to zrobią za 180zł.
Widziałem próbkę (z małego obrazka) i muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem.
Nie pytam gdzie, tylko na JAKIEJ maszynie :-)
Dla mnie powyżej A1 to juz wielki format. I robię to na pewno dobrze i znacznie taniej niz 180.
A Qbe znam :-)
jesli twoj lab robi odbitki w 250dpi a ty chcesz miec 10x15cm czyli 4x6cala to
finalny plik podeslany do labu musi miec 4*250 x 6*250 co daje ci rodzielczosc pliku 1000x1500
analogicznie policz ze 1,5m=150cm=> ~59cali
jak ktos wyzej wspomnial 70-100dpi powinno wystarczyc wiec plik musisz miec miedzy 4425 a 5900 pikseli
ktory aparat to daje? 30d chyba daje 3052pikseli (dluzszy bok)
a 5d? albo 1ds?