antoniantoni
02-07-2007, 02:54
Prosze o wskazowki uzywania swiatlomierza Sekonic L-308. Chodzi mi bardziej o uzywanie go przy swietle zastanym, architektura i ogolnie zabudowania .. jak uzywanie w studio. Nie mam pojecia jak go obslugiwac, a wlasnie kupilem okazyjnie :) Ktory przycisk sluzy do czego itd.. ;) pozdrawiam
Tomek
Poniewaz nikt sie nie wypowiada wiec sprobuje pomoc,nie jestem pewien w 100% czy tak samo to pracuje w L-308, ja mam L-358 i to musi byc bardzo podobnie.Do pracy przy swietle zastanym masz ikonke sloneczka, aby ja wybrac musisz nacisnac przycisk ( i trzymac)"MODE" i jednoczesnie krecic pokretlem az wspomniane sloneczko zostanie podswietlone, krecac dalej ponizej podswietli Ci sie literka "T"( czas) i dalej "F"( przyslona), zatrzymujesz sie na tym co Ci odpowiada i to wszystko.Przycisk do pomiaru masz z boku. Bardzo wazne abys nie zapomnial wysunac glowicy( czarne pokretlo w lewo) w przeciwnym razie bedziesz mierzyl swiatlo punktowo ( chyba ze Ci o to chodzi).Ze swiatlomierzem pracuje tylko z lampami studyjnymi wiec nie mam doswiadczenia w klimatach o ktore pytasz.:sad: ;-)
-
Na stronie Sekonica sa manuale (pierwszy z linkow google'u po wpisaniu - zgadnij co - Sekonic L 308 manual).
A generalnie światłomierza uzywa się trywialnie - ustawiasz ISO, czas i po wcisnieciu przycisku dostajesz przyslone (niektore maja tez tryb Av). W zaleznosci od tego czy chcesz mierzyc swiatlo zastane czy padajace zaklada sie (lub przesuwa) specjalna kopulke do pomiaru padajacego.
No i L-308 nie ma spota, wiec fragment postu truckera dotyczacy wysuwania glowicy nie specjalnie do 308-ki sie aplikuje...
antoniantoni
09-07-2007, 21:45
Dziekuje Panowie ;D
Tak jak ostatni kolega pisal, niestety nie mam spota, z tego co widze. To jest bardziej uboga wersja swiatlomierza tej marki...
A kiedy odslaniam to lustereczko ( zwane obiektywem ), to jak mam nim mierzyc swiatlo i do fotografii czego najlepiej uzywac go. Jak przykladac, to chodzi o swiatlo odbite? Stoje na przeciwko jakiegos tam budynku, staje w cieniu, czy wystarczy byle gdzie, i odbijam poprostu tym lusterkiem swiatlo od budynku ?
Wybaczcie, ale do tej pory uzywalem swiatlomierza Leningrad 7 i to bardzo krotko, bo pozbylem sie go, widzac, ze stojac ciagle w tym samym miejscu, wyniki roznily sie od siebie.
I jeszcze jedno, tam z boku jest przycisk, ktorym uruchamiam mierzenie swiatla. Naciskam i pojawia mi sie wynik. Tuz pod tym przyciskiem jest kolejny, tak jakby plus i minus, ktory kiedy wciskam pokazuje mi rozna przyslone i rozny czas.
Chodzi o to, ze po zmierzeniu swiatla, moge sobie wybrac jaka chce przyslne i jaki czas ? I nie musze juz wciskac za kazdym razem kiedy jednak chce wybrac inna przyslone, ten przycisk, ktorym mierze swiatlo ?
O matko! Znowu 8 godzina pracy, bredze wybaczcie ;)
Inaczej:
1. Z boku swiatlomierza jest przycisk, po uruchomieniu ktorego swiatlomierz bierze sie za robote.
2. Pod tym przyciskiem jest kolejny w formie " plus - minus "
3. Uruchamiam przycisk z punktu nr. 1 i mierze swiatlo. Przykladowo, po zmierzeniu wyswietla mi sie przyslona f 22 i czas 1/125.
4. Mnie taki czas i taka przyslona nie pasuje.
5. Wciskam plus lub minus w przycisku z punktu nr. 2 i wybieram odpowiedni dla siebie czas i odpowiednia przyslone, bez koniecznosci wciskania po raz kolejny przycisku z punktu nr. 1
Bardzo prosze o zrozumienie, chce sie jak najwiecej dowiedziec, moj angielski jest na poziomie dopuszczajacym, wiec nici z instrukcji obslugi. Mam wydrukowana od POLARIS ( modelu swiatlomierza nie pamietam ), ale to bardziej rozbudowany sprzet.
Kolejna kwestia, sa tam " kreseczki " z ekspozycja. Jak to rozszyfrowac. Na wyswietlaczu wyswietlaja sie moznaby powiedziec, ze w formie zegara. Taki ich jest mniej wiecej uklad.
Za kazdym razem kiedy mierze swiatlo, tych kreseczek jest raz mniej raz wiecej. A ile ma byc, by ekspozycja byla prawidlowo naswietlona, i czy koniecznie trzeba sugerowac sie tym, co one wskazuja. To dla mnie bardzo wazne, i slicznie ;) prosze o pomoc. Na L 308 S chyba nie ma tych kreseczek, no coz.. taka wersje kupilem, i teraz nie wiem jak ma wygladac to wszystko, kiedy ekspozycja jest OK!
Tutaj jest link do zdjecia mojego swiatlomierza. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3f2980c39857e2a5.html ( chodzi o to pod literka "T" )