Zobacz pełną wersję : 580ex przestała wyświetlać ogniskową
Nie wiem co może być przyczyną, nagle lapa przestała wyświetlać informacje o ogniskowej.Przewertowałem jesze raz instrukcje i według tego co jest tam napisane wszystko powinno być ok. W czym tkwi problem czy ktoś miał podobną sytuację. Lampa podpięta jest do 350.
Peri Noid
01-07-2007, 14:46
Sprawdź, czy nie masz zmienionego ustawienia na manualne. Sprawdziłeś, czy dobrze siedzi w sankach? Może się poluzowała?
Canclerz
01-07-2007, 14:50
Nie wiem co może być przyczyną, nagle lapa przestała wyświetlać informacje o ogniskowej.Przewertowałem jesze raz instrukcje i według tego co jest tam napisane wszystko powinno być ok. W czym tkwi problem czy ktoś miał podobną sytuację. Lampa podpięta jest do 350.
Sprawdź czy nie masz jej czasem skierowanej nieco w dół.
Mam to samo z 430 ex. Czasem pomaga zdjęcie i ponowne założenie lampy na aparat a w ostateczności... lekkie puknięcie w obudowę (ciekawe dlaczego).
Nie jest opuszczona. A pukanie nie pomaga :)
możliwości są następujące
- opuszczenie lampy dla zdjęć z bliska (ale wtedy miga)
- podniesienie lampy do odbicia od sufitu
- ustawienie manualnie ogniskowej
- kłopoty z obiektywem
- korzystanie z obiektywu bez elektroniki
Lampa jest ustawiona na wprost,M ogniskowej jest wyłączone na wyświetlaczu pojawia się tylko wartość przysłony w miejscu ogniskowej jest --funkcja w tej chwili nie działa z żadnym z obiektywów:kit,tamron 28-75,L 70-200,50 1.8 do 105 powinna działać i na L-ce, ale nie dziła. Wiem że być może wielka tragedia się nie dzieje ale skoro jest taka funkcja to fajnie by było gdyby działała
Czy na Żytniej mogą udzielić odpowiedzi telefonicznie, wiem zamiast pisać lepiej zadzwonić, ale dzwonię i jest zajęte albo nikt nie odbiera. Pytanie czy jest sens się tam dobijać?
iktorn92
02-07-2007, 14:04
No to masz walnięta lampę jak nie wyświetla ci się ogniskowa tylko ---. Ja mam 540 EZ i wszystko się wyświetla. Tak wiec jedź z nia do serwisu ale sprawdź jeszce na innym body.
Lampa miała uszkodzone sterowanie zoom-u, koszt naprawy na Żytniej 150 zł. Piszę bo może się komuś przydać.