Zobacz pełną wersję : Pytanie do uzytkownikow 70-200 f4
Witam,
niedawno nabylem uzywanego Canona 70-200 f4; ostatnio moj niepokoj wzbudzilo "telepanie" wewnatrz - przy ruszaniu obiektywem w przedniej czesci (w obszarze ustawania ostrosci) wewnatrz obiektywu cos sie przemieszcza. Luzow na pierscieniach nie stwierdzilem, sam obiektyw jak narazie wydaje sie pracowac i otrzyc poprawnie.
Czy obserwowane grzechotanie to normalna wlasciwosc tego szkla?
u mnie się nic nie telepie
paweleverest
30-06-2007, 14:29
ja juz nie mam ale z tego co pametam nic nie grzechotało ( a nie grzechocze ci czasm żle zamocowana osłona słoneczna ??)
Tomasz Urbanowicz
30-06-2007, 14:52
U mnie nic nie grzechocze.
stdanielo
30-06-2007, 15:15
U mnie cisza
a nie grzechocze ci czasm żle zamocowana osłona słoneczna ??
nie, wewnatrz.
Dzieki wszystkim za odpowiedz - bede zatem chyba musial przejsc sie z nim do serwisu zanim calkiem mi sie rozsypie :(
U mnie coś cichutko telepie, ale przez ponad rok nie miałem z obiektywem żadnego problemy, więc się nie przejmuję.
Witam,
telepanie" wewnatrz - przy ruszaniu obiektywem w przedniej czesci (w obszarze ustawania ostrosci) wewnatrz obiektywu cos sie przemieszcza.
Normalka- wewnętrzne ogniskowanie.Jak zajrzysz do środka to jest jakby taki rowek po którym przemieszczaja się soczewki.Ale nic nie powinno się telepać....
Miałem to szkło i nie sprawiało żadnych problemów, nie słyszałem telepania. Sprawdź może w serwisie.
Przy normalnym obchodzeniu się z nim nic się w środku nie telepie.
Jak potrąchnę jakbym drina robił :grin: to faktycznie coś słychać ale to chyba normalne :-D
towersivy
01-07-2007, 13:32
Przy normalnym obchodzeniu się z nim nic się w środku nie telepie.
Jak potrąchnę jakbym drina robił :grin: to faktycznie coś słychać ale to chyba normalne :-D
Miałem, kilka sztuk tego szkiełka. jak najbardziej normalne.
Pzdr
Grzechotanie niezbyt szczesliwie opisywalo niepokojacy dwiek - chodzi mi odglos, ktory mozna (przynajmniej u mnie) zaobserwowac przekrecajac szklo z poziomu do pionu (przodem do gory) i spowrotem - slychac jakby przytlumione stukniecie wewnatrz, polaczone z wrazeniem, ze cos sie tam lekko przemieszcza. Co Wy na to?
Boss to fotony się obsypują.:-D
One tak mają.
Kolekcjoner
02-07-2007, 01:49
(....) to fotony się obsypują.:-D
(...)
:lol: Genialne :lol:.
W moim egzemplarzu też nic nie lata i żadnych luzów nie wyczuwam
u mnie też lata jak mam delirium, a jak kręcę zoomem to troche mocniej
Może jestem już głuchy, ale ja nie słyszałem żeby coś latało w moim.
Znajomy pozycyzl tą Lke i z tego co pamietam to czasem cos jakby telepalo, jak kostki lodu w szklance ;)
a tak an poważnie to może złuszczyła sie warstwa UV lub inna od wewnętrznej strony szkła i dlatego grzechocze, może nawet w trybiki sie posypało. najwyraźniej za suche powietrze przetrzymywania obiektywu