PDA

Zobacz pełną wersję : [Olgierd] Wakacje z mkIIIką

Olgierd
28-06-2007, 19:34
Tak na gorąco przesyłam kilka wakacyjnych fotek w mkIIIki.
Fajna zabawka do krajobrazu :lol:

DoMiNiQuE
28-06-2007, 19:40
Oj zaraz sie zacznie ;-)

snow
28-06-2007, 19:41
To są jakieś jaja te zdjęcia ;)

marekb
28-06-2007, 19:45
właśnie się zaczęło:mrgreen:

sniper88
28-06-2007, 19:57
Podoba mi sie focus na ostatnim zdjeciu, niezly pomysl z ustawieniem ostrosci na ...(fale?)...w kazdym razie nieszablonowe podejscie do fotografii:mrgreen:

Diabel03
28-06-2007, 20:06
Mi się trójka podoba :)

wiktoch
28-06-2007, 20:22
Podoba mi sie focus na ostatnim zdjeciu, niezly pomysl z ustawieniem ostrosci na ...(fale?)...w kazdym razie nieszablonowe podejscie do fotografii:mrgreen:

hihiihihih :)

Kubaman
28-06-2007, 20:23
oj :|

marekb
28-06-2007, 20:28
to chyba jednak jest do innej reporterki aparat...

snow
28-06-2007, 20:30
to chyba jednak jest do innej reporterki aparat...

Na przykład do koni ;)

TOPOL
28-06-2007, 20:32
ej, nie demonizujmy, wakacyjne fotki można ciachać wszystkim, zależy to tylko od fantazji i grubości portfela :D
A ja i tak cały czas podejrzewam Autora Wakacyjnych Fotografii o małą prowokację :D

sniper88
28-06-2007, 20:34
Na przykład do koni ;)

Jakas aluzja do tematu 1D Mk III vs. 5D:?::D
Cos czuje ze zaraz moze byc wesolo:mrgreen:

Zigi
28-06-2007, 20:36
ewidentna pod_pucha ;)

Kubaman
28-06-2007, 20:38
ale przecież oj nie dotyczyło puszki tylko zdjęć :/

swnw
28-06-2007, 20:44
Moja III setka robi dużo lepsze, chyba zrezygnuję z upgradu :).

swnw

esteper
28-06-2007, 20:46
Moja III setka robi dużo lepsze, chyba zrezygnuję z upgradu :).

swnw

Ja bym stwierdził operator III setki :p

snow
28-06-2007, 20:47
Próbujecie sie dowartościować bo was nie stać ! :razz: To z zazdrości tak piszecie ;)

mungo
28-06-2007, 20:53
Jakbym miał publikować takie zdjęcia, to przynajmniej bym nie pisał w tytule "mkIIIką" tylko IXUSem 40.

Tomasz1972
28-06-2007, 20:54
Jakbym miał publikować takie zdjęcia, to przynajmniej bym nie pisał w tytule "mkIIIką" tylko IXUSem 40.

Ale marki III fajne są :) http://img505.imageshack.us/img505/7024/markzy1.jpg

chavez
28-06-2007, 20:55
ewidentna pod_pucha ;)
Chciałbym żeby tak było... ;) ale coś nie chce mi się wierzyć.

sniper88
28-06-2007, 21:02
Wy ślepcy! Czy duch komercji i totalnej znieczulicy artystycznej i was dosięgnął, o jakże niewielcy fotografowie? Dążąc ku absolutnemu onanizmowi sprzętowemu zapominacie o tym co, w tejże jakże zacnej sztuce, jest najważniejsze...o uchwyceniu chwili! Dla was niewierni liczy się tylko technika! Patrzycie na kolory, ostrość obrazu, a zapominacie o temacie! Na placu boju pozostał tylko jeden wytrwały, jedyny odważny, OLGIERDEM ZWANY!, który to chciał pokazać świat takim, jakim jest naprawdę. Dążąc do perfekcji wyostrzacie swe zdjęcia, dodajecie kolorów, jednakże wasze prace są płytkie, bez pomysłu, bez reflesji, bez uczuć...

MacGyver
28-06-2007, 21:10
Na przykład do koni ;)
... albo do psów :-D

an_zak
28-06-2007, 21:12
ale, jakby nie patrzeć, nikt z nas nie ma galerii z takim lotnym tytułem :)

Kubaman
28-06-2007, 21:33
Na placu boju pozostał tylko jeden wytrwały, jedyny odważny, OLGIERDEM ZWANY!, który to chciał pokazać świat takim, jakim jest naprawdę.
To pewnie przez to, ze nie noszę silnych okularów przeciwsłonecznych mój świat wygląda deczko inaczej ;)

MacGyver
28-06-2007, 21:40
To pewnie przez to, ze nie noszę silnych okularów przeciwsłonecznych mój świat wygląda deczko inaczej ;)
Raczej maski spawalniczej :mrgreen:

Bahrd
28-06-2007, 21:44
Na przykład do koni ;)

... albo do psów :-D

Czy wspomnienie o kotach to już wprost prowokacja, czy trzeba jeszcze dodać, że na wystawach? ;)

DoMiNiQuE
28-06-2007, 21:44
A tam narzekacie, przeciez 1D nie ma wbudowanej lampy to musi byc ciemno ;)

stdanielo
28-06-2007, 21:56
eeech ... zamknąć ten wątek i nie robić niepotrzebnego ruchu na łączach

Kubaman
28-06-2007, 22:00

i to jest trafna analiza. Mnie też pewnie by na lampę brakło po kupieniu Marka po podwyżce :lol: ;)

Tomasz1972
28-06-2007, 22:01
eeech ... zamknąć ten wątek i nie robić niepotrzebnego ruchu na łączach

Po co zamykać ? niech autor się wypowie co chciał osiagnac przez prezentację arthystycznych fotek z marka trzeciego .

snow
28-06-2007, 22:07
Może to że w Grecji sprzedają dobre wino i kolega po jego spożyciu nie mógł ustawić dobrze ostrości? ;)

sv
28-06-2007, 22:09
Może to że w Grecji sprzedają dobre wino i kolega po jego spożyciu nie mógł ustawić dobrze ostrości? ;)
przecież na wszystkich forach piszą, że 1d mk iii robi nieostre zdjęcia :-)

Kubaman
28-06-2007, 22:15

"to się działo w Grecji, a przecież tam nie ma miłości.."
widać nawet fotki to wyczuły :D

sniper88
28-06-2007, 22:25
A moze autor chcial pokazac widoki swoimi oczami a ma wade wzroku?:D

Kolekcjoner
29-06-2007, 02:36

Eeee to jak lampy nie ma to tym się w ogóle da robić zdjęcia :oops:?

Po co zamykać ? niech autor się wypowie co chciał osiagnac przez prezentację arthystycznych fotek z marka trzeciego .

Marka trzeciego - chyba Antoniusza :lol:.

marekb
29-06-2007, 08:41
moja ciotka miała restauracje i pizze gotową mrożoną w miarę dobrą znanej marki sobie zamówiłem- bo wczesniej do robionych dań się zraziłem- i okazało sie że to też możnabyło spiep...ć bo z mikrofali i do tego brzegi gorące a cały środek lód że zęby połamać...

qrde nie wiem czy to dobre porównanie...;)

Niedzwiedz
29-06-2007, 08:51
kurcze to znaczy ze jak masz 1ds i pojedziesz na wakacje masz robic foty malpa ? ja tam tacham lustrzanke zawsze (mimo ze na wkacje jade motocyklem i miejsca tam malo) wiekszosc fot to takie jak to na wakacjach ale nie wziol bym kompakta bo i po co ;)

marekb
29-06-2007, 09:15
kurcze to znaczy ze jak masz 1ds i pojedziesz na wakacje masz robic foty malpa ? ja tam tacham lustrzanke zawsze (mimo ze na wkacje jade motocyklem i miejsca tam malo) wiekszosc fot to takie jak to na wakacjach ale nie wziol bym kompakta bo i po co ;) mój eos 300 zrobił chyba ze 20tys km w torbie na bak w ręczniku w razie slizga i reklamówce w razie deszczu.

ale w tym przypadku wydaje mi sie,że nie o to chodzi żeby kompaktem robic wakacje.. wg mnie sprzęt zobowiązuje. Jestem instruktorem narciarstwa alp. i widzę jak początkujący narciarze kupują zawodniczy sprzet..
kupujesz jako pierwszy motocykl np. srada 1000 ??

Niedzwiedz
29-06-2007, 09:32
marekb wlasnie ja podobnie okrecam sprzet czym sie da , denerwuje sie ze musze go za kazda raza odkrecac ale i zawsze potem z przyjemnosci wspominam te chwile jak ogladam foty :)

z tymi motocyklami i nartami masz racje ,ale niektorzy nie lubia kompromisow i konczy sie to tak jak u mnie w pracy motocyklem gsxr przejechal 60m potem sie wywali i pekla rama :(

Tomasz Urbanowicz
29-06-2007, 10:28
Nie wiem czy wiecie, ale telefonem też można robić zdjęcia:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img214.imageshack.us/img214/3623/moniczkayp2.jpg)
(moja córka)

Po co komu "jedynka"? :D

mungo
29-06-2007, 10:48
ale w tym przypadku wydaje mi sie,że nie o to chodzi żeby kompaktem robic wakacje.. wg mnie sprzęt zobowiązuje. Jestem instruktorem narciarstwa alp. i widzę jak początkujący narciarze kupują zawodniczy sprzet..
Zgadzam się;)

Piszecie, że mkIIIka jest nieostra. I jest nieostra, tylko co z tego?! Te zdjęcia nawet ostre by nie powalały...

Arek Piekarz
29-06-2007, 15:12
A co mi tam, doleję oliwy do ognia...

... Ej, chłopaki, on używa Photoshopa CS3! :D:D:D

TOPOL
29-06-2007, 15:41
... Ej, chłopaki, on używa Photoshopa CS3! :D:D:D

Niektórym to się powodzi... stać go i na wakacje, i MK III i CS3... eh... pozazdrościć... :D

yogi-bear
29-06-2007, 15:42

To MKIII może robić tylko reporterkę? :| Art tylko z analoga? Jeśli Olgierd ma ochotę zrobić zdjęcia "art" to robi "art" i umieszcza je we właściwym miejscu. Chyba każdy czasami może oderwać się od pracy... co? Jeszcze pytanie "co chciał osiągnąć" robiąc TAKIE zdjęcie MKIII. Ręce opadają.

Ktoś napisał żeby zamknąć. Z całym szacunkiem ale trochę bez sensu. Człowiek zakłada swoją galerię i ludzie mu śmiecą głupimi uwagami (nie na temat). To ma być powodem zamknięcia? :roll: Lepiej wywalić zbędne posty. O MKIII mamy przynajmniej 2 inne wątki. Tam można pisać swoje uwagi nt. puszki.

btw. Jeśli kogoś stać na Ferrari to dlaczego ma jeździć 126p? Jakieś chore klimaty wywołuje ten MKIII.

MacGyver
29-06-2007, 15:59
...Człowiek zakłada swoją galerię i ludzie mu śmiecą głupimi uwagami (nie na temat)...
Śmiecą vel trollują bo Marek trzeci jest w tytule galerii, a zdjęcia wyglądają jak pstryknięte byle jakim kompaktem przez przypadkowego operatora (no bo nie fotoamatora a tym bardziej fotografa). I to że pstryknięte zostały Mk III w żaden sposób nie podnosi ich wartości technicznej, artystycznej czy jakiejkolwiek innej :-|

Kubaman
29-06-2007, 16:40
yogi, przecie z piąty raz piszę - te zdjęcia są tak kiepskie, że przerażająca staje się świadomość tego kto i po co kupuje drogie sprzęty. I się nimi w ten sposób chwali :shock: Jeśli ktoś ma ochotę niech robi zdjęcia przez teleskop, byle coś sobą reprezentowały.

Myślałem, że to prowokacja, ale autor milczy jak grób - pewnie się obrazi na mnie za ostre słowa. Ale to jest wątek do publikowania zdjęć i ich krytyki.

liquidsound
29-06-2007, 17:08
Sprawdzal ktos exifa?? Faktycznie jedynka :D przynajmniej pierwsze hehe. Tak swoja droga Was tu wszystkich szlag trafia ,z gosc ma jedynke i robi slabe foty, zazdrosnicy. Jakie to polskie...a ja koledze napisze. Masz juz jedynke to masz na czym sie uczyc foty robic :)

Niedzwiedz
29-06-2007, 17:08
dajcie spokoj juz ! mgol to robic dla mnie cyfrowym MF, nie to jest wazne , wazne sa zdjecia i nie ma co bic piany , jak by smark3 kosztowal 4000 pln nie bylo by dyskusji :(

yogi-bear
29-06-2007, 17:15
jak by smark3 kosztowal 4000 pln nie bylo by dyskusji :(

True, true.

Dlatego proponuję wywalić to "głupie gadanie" i zostawić tylko pierwszy post. :)

Niedzwiedz
29-06-2007, 17:17
i poszukac cos w tych zdjeciach ciekawego np nr 1 jest fajne

Fan nr 1
29-06-2007, 17:28
Olgierd - kup sobie filtr połówkowy, masz strasznie niedoświetlone "doły" zdjęć

swnw
29-06-2007, 18:17
Jakie to polskie...

Bez przesady - "jakie to polskie" - mozliwości apatatu zdecydowanie przekraczają możliwości użytkownika. Jak napisałem wcześniej moją "DIII sta" robię lepsze zdjęcia. I to jest właśnie w piękne w fotografii, ktoś utalentowany może być dużo lepszy od dziesiątków tysięcy władowanych w sprzęt. Nie piszę tu o sobie bo mój talent jest przeciętny, ale zrobić coś lepszego od zademonstrowanych zdjęć to niewielka sztuka. Ta zasada odnosi sie do wielu dziedzin sztuki. Jak ktoś ma talent to patykiem na piasku stworzy dzieło i na tym to polega.

Pozdrowienia swnw.

Vresviik
29-06-2007, 19:24
"męczywory zawistne" jesteście,nie chcę byc małostkowy i szukać ale przekonany jestem że w galerii każdego z was znalazlbym zdjęcie absolutnie nieadekwatne do aparatu którym robiliscie.Tak że dajcie spokój:nauczy się to i będzie lepsze robił.

matt
29-06-2007, 21:30
widzeze tu ilosc komentarzy jest zalezna od tego jak bardzo sie cos spieprzy,to gorzej niz na PLFOTO :) wstyd.

adalbert
29-06-2007, 21:50
"męczywory zawistne" jesteście,...
nic dodać, nic ująć... podobna sytuacja jak w wątku svena -> http://canon-board.info/showthread.php?t=23424
aż żal czytać... ilu użytkowników CB ma "kompleksy sprzętowe"...

DoMiNiQuE
29-06-2007, 21:58
Noo nareszcie znalezli sie obroncy ucisnionych ...juz zaczynalem tracic nadzieje :lol:

adalbert
29-06-2007, 22:08
DoMiNiQuE :D - przecież taka jazda po Olgierdzie - jak po łysej kobyle do niczego konstruktywnego nie prowadzi ... nie bronię zdjęć, nie bronię MkIII (nawet w łapie nie miałem) - ale co poniektóre komentarze w tym wątku są po prostu żałosne (IMO jeszcze bardziej niż wojenki systemowe)

DoMiNiQuE
29-06-2007, 22:28
Wiesz co. Widzialem kiedys taki filmik jak koles wsiadl w nowiutkie ferrari i przy pierwszej jezdzie przywalil prosto w mur. Wiesz co sie okazalo? Po prostu nie potrafil jezdzic i to bylo smieszne :) Ale on sie tym nie chwalil ;)

sniper88
29-06-2007, 22:30
A jak dla mnie to ten watek wyglada jak prowokacja:D Nie oceniam teraz zdjec, ale wydaje mi sie, ze jak ktos juz wydaje tyle kasy na super sprzet, to powinien choć trochę wolnego czasu poswiecic na nauke teorii, a przy okazji poogladac zdjecia innych i samemu dojsc do wnioskow, jakie zdjecia powinien robic takim aparatem. Ja niedlugo po zaopatrzeniu w 400D zabralem sie za przeczytanie 2ksiazek o fotografii, bo zauwazylem, ze moje fotki a te ktore sa tutaj Z REGULY prezentowane to 2 rozne ligi. Patrzac na ilosc postow Olgierda mozna dojsc do wnioskow, ze troche juz na tym forum czasu spedzil, wiec publikujac takie fotki z dopiskiem 'wakacje z Mk III' mogl sie spodziewac tego co nastapilo. Takie juz chyba jest to forum, ze zeby otrzymac konstruktywna krytyke, to trzeba utrzymywac pewien poziom. Czy to dobrze to niewiem, bo raczkujacy w fotografii (chociazby ja) zapewne bardzo by chcieli otrzymywac mase komentarzy co na ich zdjeciach jest nie teges, co bylo w miare ok a co powinni zrobic zeby bylo lepiej. Tak czy siak raczej ciezko bedzie zmienic istniejace 'zwyczaje' wiec trzeba sie do nich przyzwyczaic:mrgreen:

Driver
29-06-2007, 22:30
kto i po co kupuje drogie sprzęty.

Ze tak napisze najłagodniej jak potrafie. Co cię to obchodzi ??Jest to towar do sprzedania i każdy może go kupić i robić z tym co mu się odoba

Będziesz chodził po ulicy i zaczepaiał kierowców porsche z pytaniem "po co ci taka bryka, skoro i tak nie potrafisz jej wykożystac ?"

nie powiem, można czasem porobić jaja, ale tu gdzieś tak od topic #6 wylewa się żółć z ekranu w podtekście "qrka, czemu ja nie mam czegoś takiego ?? mnie to się bardziej należy"

kto wam brni kupic taki aparat i zrobic foty przed którymi kleknie 3/4 forum ?

sniper88
29-06-2007, 22:33
kto wam brni kupic taki aparat i zrobic foty przed którymi kleknie 3/4 forum ?

Jak dla mnie finanse:D A co do robienia super fotek, to chyba wiekszosc os. ma cos takiego, ze patrzac na swoje fotki mysli ze sa super i nie widzi ich wad;)

kane
29-06-2007, 22:34
no niestety zdjecia mi sie nie podobaja, wiecej pracy proponuje.

Driver
29-06-2007, 22:36
do robienia super fotek, to chyba wiekszosc os. ma cos takiego, ze patrzac na swoje fotki mysli ze sa super i nie widzi ich wad;)

oczywiście.

ale napisanie

"fotki sa nie najlepsze bo ....." jest krytyką

natommiast tekst "jak na jedynkę to słabo. po co to kupiles ?" jest juz zwykłą zazdrościa pisaną z gulem na szyi

DoMiNiQuE
29-06-2007, 22:40
Driver, wydaje Ci sie.

P.S.
Dwa dni i ponad dwa tysiace odwiedzin w galerii. Ja to przez dwa lata tyle nie mialem ;) No ale ja mam tylko trabanta :(

kane
29-06-2007, 22:43
P.S.
Dwa dni i ponad dwa tysiace odwiedzin w galerii. Ja to przez dwa lata tyle nie mialem ;) No ale ja mam tylko trabanta :(

grunt to dobry marketing, musisz siem podszkolic. :mrgreen:

Kubaman
29-06-2007, 22:46
Ze tak napisze najłagodniej jak potrafie. Co cię to obchodzi ??Jest to towar do sprzedania i każdy może go kupić i robić z tym co mu się odoba

gó.no mnie to obchodzi. Staraj się czytać z uwagą i w kontekście. Pisałem o zdjęciach, które są fatalne. Do tego stopnia, że problemem wydaje się być opanowanie wyboru punktów AFa :!: Nie chodzę i nikogo nie wypytuję co po co sobie kupił do momentu, kiedy nie zaprezentuje gniota podpisanego z dumą marką sprzętu. Bo jakbyś nie zauważył, to tak właśnie autor zrobił.

I jeszcze na koniec, chciałem kupić ten aparat ale wybrałem coś droższego. Nie pisz mi więc o rzekomym żalu, co mi ponoć ma ściskać cztery litery.

Dominique, miałeś rację, sami błędni rycerze. Ino fotek nie chcą oglądnąć.

marekb
29-06-2007, 22:48
Bez przesady - "jakie to polskie" - mozliwości apatatu zdecydowanie przekraczają możliwości użytkownika. .
nie mówiąc już o możliwościach CS3

sniper88
29-06-2007, 22:48
"fotki sa nie najlepsze bo ....." jest krytyką

Dlatego tez wczesniej napisalem:

(...) Takie juz chyba jest to forum, ze zeby otrzymac konstruktywna krytyke, to trzeba utrzymywac pewien poziom.
:D

Kolekcjoner
30-06-2007, 01:22
Sprawdzal ktos exifa?? Faktycznie jedynka :D przynajmniej pierwsze hehe. Tak swoja droga Was tu wszystkich szlag trafia ,z gosc ma jedynke i robi slabe foty, zazdrosnicy. Jakie to polskie...a ja koledze napisze. Masz juz jedynke to masz na czym sie uczyc foty robic :)

Liquidsound wpadasz trochę w pułapkę pisząc coś takiego. Bo idąc dalej tym tokiem rozumowania to w ogóle nie można krytykować zdjęć robionych droższymi sprzetami, "bo to zazdrość" etc. Po drugie są tacy na tym forum, którym "nic nie ściska", bo Marka Trzeciego :lol: mogliby kupić choćby jutro i specjalnie by ich to nie zrujnowało. To że go nie mają nie koniecznie musi oznaczać, że ich nie stać. Wydaje mi się, że nie ma co uogólniać. A to że ktoś pokazuje gnioty (proszę nie odnosić tego do autora wątku - jest to refleksja ogólna) i podpisuje, że robił superhiperduper puszką - naraża się na śmieszność czy tego chce czy nie.

liquidsound
30-06-2007, 01:46
Liquidsound wpadasz trochę w pułapkę pisząc coś takiego. Bo idąc dalej tym tokiem rozumowania to w ogóle nie można krytykować zdjęć robionych droższymi sprzetami, "bo to zazdrość" etc. Po drugie są tacy na tym forum, którym "nic nie ściska", bo Marka Trzeciego :lol: mogliby kupić choćby jutro i specjalnie by ich to nie zrujnowało. To że go nie mają nie koniecznie musi oznaczać, że ich nie stać. Wydaje mi się, że nie ma co uogólniać. A to że ktoś pokazuje gnioty (proszę nie odnosić tego do autora wątku - jest to refleksja ogólna) i podpisuje, że robił superhiperduper puszką - naraża się na śmieszność czy tego chce czy nie.
Ta kolekcjoner ale ja akurat pisze konkretnie o tych zawistnych wiec mijasz sie troszke ztym co napisales;)

Kolekcjoner
30-06-2007, 02:00
Ta kolekcjoner ale ja akurat pisze konkretnie o tych zawistnych wiec mijasz sie troszke ztym co napisales;)

Aaaa to przepraszam :mrgreen: - jeśli było o konkretach to co innego :D.

Buster
30-06-2007, 02:03
moze sie naraze ale jest sporo gula w tych komentarzach .... nie twierdze ze we wszystkich ale te ktore nim ociekaja wystarczyly by zamiast pisac o zdjeciach zrobil sie z tego totalny OT .....
zdjecia ... jedynie 3 mi sie jako tako podoba .... ;)

Obiektyw
30-06-2007, 02:09
Zastanawiam sie, jak to jest mozliwe, ze nie wolno na forum wytykac bledow ortograficznych a wolno pisac przesmiewczo, co sie tylko podoba, na temat bledow popelnionych podczas robienia zdjec.

Jezeli zdjecia sa ponizej krytyki... to jej oszczedzcie. Mozna napisac na PW, co sie mysli o fotkach, bo to bardziej po rycersku.

Robcie swoje foty, a jak macie ochote wykazac sie wiedza-zalozcie temat z analiza problemu i tyle. Powinna obowiazywac regula lekarska: po pierwsze nie szkodzic. ...a mozliwosci kupienia dowolnego kopusu jaki jest na rynku zycze kazdemu forumowiczowi. Nie uwierze jak ktos napisze, ze woli swoja trzysetke albo PowerShota niz maszyne do zabijania (tak wygladem jak i, khe khe, waga).

Buster
30-06-2007, 03:15
ja wole ... :razz:
poki co oczywiscie bo w tej chwili to poza zabojcza seria jaka mozna puscic nie wykorzystalbym pewnie 90% tej maszyny ;)

marcinssdd
30-06-2007, 07:55
Bardzo ciekawy wątek - z uwagą go przeczytałem.
Troszkę dziwie się autorowi bo sam pod sobą dołek wykopał nie mniej jednak to wolny kraj (podobno) więc nie widzę sensu w rozwodzeniu się nad tym czy powinien tak Markować swoje zdjęcia czy nie.

Autorze - naucz się, że nie każde zdjęcie nawet jak Ci się podoba nadaje się do pokazania publicznie bo później efekt jest taki że się z Ciebie ludziska nabijać będą.

Bagnet007
30-06-2007, 08:44
Nie uwierze jak ktos napisze, ze woli swoja trzysetke albo PowerShota niz maszyne do zabijania (tak wygladem jak i, khe khe, waga).

Ja tam wolę moją srebrną puszkę :-D Nie dla wszystkich liczy się fps i waga.

Poza tym autor publicznie wystawiając zdjęcia chyba zgodził się na ich publiczne ocenienie ?
Szczerze mówiąc taki kubeł zimnej wody raz na jakiś czas dobrze robi (wiem co mówię). Nie wpada się w samozachwyt nad zdjęciami, które niekoniecznie muszą być tak dobre jak nam się to wydaje.

DoMiNiQuE
30-06-2007, 09:49
Zastanawiam sie, jak to jest mozliwe, ze nie wolno na forum wytykac bledow ortograficznych a wolno pisac przesmiewczo, co sie tylko podoba, na temat bledow popelnionych podczas robienia zdjec.
Czyli co? Od dzisiaj zakaz komentowania fotek w galeriach?
Ty chyba za krotko jestes na forum. Tutaj nie jedna geleria miala ciekawsze komentarze. Nie bede wymianial czyja ;) Poblemu z tego powodu raczej nie bylo bo autor focil trabantem. A jak ktos strzeli gniota jedynka to juz nie mozna krytykowac bo komentujacym gul lata.

Buster
30-06-2007, 17:49
ludzie wezcie sie uspokojcie .. kto twierdzi ze nie wolno .. wrecz przeciwnie - trzeba ale jesli jest to komentowanie przesmiewcze a nie konstruktywne to nie dziwcie sie ze ludzie potem odejda ...
wydawalo mi sie ze forum jest jakas spolecznoscia ktora wspolpracuje i jesli ktos cos zrobi zle to inni mu to owszem - wytkna ale tak by wyciagnal na przyszlosc odpowiednie wnioski i bledow nie powtorzyl. jesli jest inaczej to moze po prostu zamknac dla publiki forum a nowych przyjmowac tylko z podaniem i z zalaczonymi probkami prac zeby miec pewnosc ze na forum sa tylko superhiper mistrzowie fotografii .....:roll:

jest to jedno forum uzytkownikow Canona i zamiast trzymac sie razem i jakos sobie pomagac to sie zachowujecie jak hieny .. o! moge komus dokopac! juz sie robi!

:rolleyes:

no, to teraz mi sie oberwie :mrgreen:

stdanielo
30-06-2007, 18:29
A mówiłem, żeby zamknąć autor się nie wypowiedział a zrobiło się już 8 stron czczej gadaniny i to tylko dlatego, że w tytule jest markIII, gdyby ktoś robił to kompaktem albo 300D czy innym tanim aparatem to nawet nikt by nie skomentował. Dziwię się, że chce wam się tyle pisać :confused:

matt
30-06-2007, 18:48
A mówiłem, żeby zamknąć autor się nie wypowiedział a zrobiło się już 8 stron czczej gadaniny i to tylko dlatego, że w tytule jest markIII, gdyby ktoś robił to kompaktem albo 300D czy innym tanim aparatem to nawet nikt by nie skomentował. Dziwię się, że chce wam się tyle pisać :confused:

racja

Tomasz1972
30-06-2007, 20:42

OK ; czekam do poniedziałku :) jak autor się nie wypowie to nie zamykam , ale kasuję :)

sniper88
30-06-2007, 21:47
Czemu od razu kasujesz, moze zostac na pamiatke-jedna z najczesciej komentowanych galerii:D (a ze to to jeden wielki offtop z trollowaniem to inna sprawa:mrgreen:)

M.I.K
30-06-2007, 22:16
Driven, 'wykorzystać' mała uwaga :)
Panowie Panowie.... spokojnie. Prowokacja czy brak wiedzy, to już sprawa autora, ale zachowajmy jakiś poziom. Oglądająć moje zdjęcia ktoś może się zastanowić po co ja kupowałem 400D :/ mogłem strzelać małpą za 300 zł identyczne. Ale nie o to tu chodzi!!! Zawiść jest niestety naszą cechą narodową :|

snow
30-06-2007, 22:17
OK ; czekam do poniedziałku :) jak autor się nie wypowie to nie zamykam , ale kasuję :)

I warna za trollowanie zdjęciami daj ;)

M.I.K
30-06-2007, 22:17
łohoo... no to sory, przeczytałem komentarz ze strony 7 :D

Biperek
30-06-2007, 22:45
Autor się raczej nie odezwie i się nie dziwię. Chociaż z drugiej strony, mam sporo lepszych zdjęć, a jeszcze nie jestem gotów się nimi chwalić, bo widzę jak wiele się jeszcze muszę nauczyć. Zajrzałem tu zanęcony tytułem wątku i sie spodziewałem super zdjęć - stereotypowe myślenie, drogi sprzęt - świadomy użytkownik. Niestety rozczarowanie - stąd pewnie takie, a nieinne posty, zazdrości tu nie widzę.

Kolekcjoner
30-06-2007, 23:19

Tomasz jedną z zalet tego forum jest właśnie to, że nie kasuje się tutaj wątków/postów. Jak to często bywa na innych forach. Co się powiedziało to niech zostanie. Akurat w tym wątku nie ma nic takiego co by się nadawało do usunięcia. Zwłaszcza że kilka wniosków płynących z tej dyskusji jest całkiem konstruktywnych. Ja bym po prostu zamknął.

Kubaman
01-07-2007, 00:13
dobra, ponieważ widzę, że w ramach obrony dziewic oraz biednego Olgierda błędni rycerze wybierają się nawet i do mojej galerii aby znaleźć okazję do rewanżu, powiem konkretnie dlaczego te zdjęcia są "do pupy".

Weźmy na przykład pierwsze.
Strona estetyczna - zdjęcie w cieniu, pozbawione wyrazistych kolorów strzelone w samiusieńkie południe (godzina 12 z minutami - zbrodnia). Cmentarz, który stanowi 30% kadru jest mało widoczny, pod bardzo nieatrakcyjną perspektywą. Kadr dziwaczny, niezdecydowany i krzywy - "dzwonnica" leci w prawo. Do tego została tak wkomponowana w kadr, że zasłania horyzont z tym co w tym zdjęciu mogło być ciekawe i co autor chyba chciał pokazać sądząc z ustawień technicznych.

A teraz najgorsze: użyty obiektyw jest na 17mm. Przy tak bliskim elemencie jak dzwon muszą powstać zniekształcenia. Autor ustawił przysłonę F22, czyli maksymalną dla modelu 17-40L :shock: (to Mark więc mógł użyć ewentualnie tylko 16-35 gdzie sprawa jest identyczna). Dzieci w szkole się uczą jakie to ma konsekwencje i że nie należy tego robić. Aż się prosiło doświetlić pierwszy plan lampą, zamiast tego jest ciemna plama. Pomiar światła matrycowy, co znowu daje do myślenia. Jak ktoś przy matrycowym bez kombinowania strzeli dobrą ekspozycję w tak skomponowanym kadrze ( w samiusieńkie południe), to pewnie będzie to jakiś stary wyga. Poziom zdjęcia nie sugeruje starego wygi.

Jeśli opłakujący kolegę za niesprawiedliwy atak na niego chcą, możemy analizować kolejne arcydzieła.

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
acha, i żeby nie było - Olgierd, ja nie mam nic do ciebie, tylko że podobnie jak koledzy rozczarowałem się poziomem tych zdjęć. Ale sam widzisz, że sprawa stała się "poważna" bo gęby nie można otworzyć, bo zaraz się znajdą tacy, którzy mi gębę obsmarują rzekomym gulem, zazdrością itp. Pozdrawiam.

Tomasz Urbanowicz
01-07-2007, 07:53
Myślę, że niepotrzebne to zaangażowanie emocjonalne - autor wątku nie wypowiada się, więc chyba nie ma sensu sobie strzępić języka, czy tam palców na klawiaturze.
Zdjęcia czym by nie były zrobione zasługują na krytyke, a że na "marka" decydują się zawodowcy (proszę wybaczyć, ale odsetek "zielonych amatorów" kupujących "marka" jest tak znikomy, że nie biorę go pod uwagę), podwójnie się dziwuję.
Z trzeciej strony każdy z nas chciałby się pochwalić swoim nowym sprzętem - praktycznie każdy robi to w stopce - ale...

thinredline
01-07-2007, 08:54
Nie wiem czy wiecie, ale telefonem też można robić zdjęcia:

Po co komu "jedynka"? :D

Ładnie wygląda;)

marekb
01-07-2007, 10:08
Kubaman, wreszcie konstrukytwna ocena ale skąd takie długie cienie w samo południe...??

Kubaman
01-07-2007, 16:05
sam o tym pomyślałem
jest jeszcze możliwość, że autor nie ma ustawionego czasu, ale to by było dziwne, bo datę ustawił. Jeśli to była Grecja to godzina pierwsza odpowiada pozycji słońca o jakąś godzinę później u nas. Ale faktycznie zagwostka.

Kolekcjoner
02-07-2007, 00:33
(...)
acha, i żeby nie było - Olgierd, ja nie mam nic do ciebie, tylko że podobnie jak koledzy rozczarowałem się poziomem tych zdjęć. Ale sam widzisz, że sprawa stała się "poważna" bo gęby nie można otworzyć, bo zaraz się znajdą tacy, którzy mi gębę obsmarują rzekomym gulem, zazdrością itp. Pozdrawiam.

No i właśnie to jest istota rzeczy w tym wątku. Nie dajmy się zwariować teorią, że jak ktoś używa aparatu za ileś tam (naście, dziesiąt) tyś. zł to niemożliwa jest krytyka takich zdjęć, bo zazdrość, gniewiść :lol: etc. I nawet jeśli Tomasz usunie ten wątek (rozumiem powody) to może choć kilka osób, które go przeczytało zwróci uwagę na miałkość tego typu argumentów.

Olgierd
04-07-2007, 10:17
O ile postów! Fajnie
:mrgreen:
Dziękuję za cenne uwagi. Być może do niektórych się odniosę, ale raczej nie w tym tygodniu, bo trzeba troszkę popracować po wakacjach ;-)
Pozdrawiam

Olgierd
07-07-2007, 22:29
No to szybciutko: te fotki są dobre, a kilka kancerek zmyliło forumowych ekspertów :mrgreen:
Tak na poważnie poszukuję kogoś kto potrafi dokonać oceny fotografii, ale jak widać to o wiele trudniejsze niż robienie zdjęć.
Dziękuję i pozdrawiam.

FOTOGRAF
07-07-2007, 22:37
te fotki są dobre

Tak na poważnie poszukuję kogoś kto potrafi dokonać oceny fotografii

no widzisz, sam sobie juz odpowiedziales

Kubaman
07-07-2007, 23:21
well, no i mam już wyrobione zdanie

popmart
08-07-2007, 08:48
No to szybciutko: te fotki są dobre, a kilka kancerek zmyliło forumowych ekspertów :mrgreen:
Tak na poważnie poszukuję kogoś kto potrafi dokonać oceny fotografii, ale jak widać to o wiele trudniejsze niż robienie zdjęć.
Dziękuję i pozdrawiam.

egh.... widzę że poszukujesz kogoś kto oceni twoje fotografie DOBRZE a nie je oceni ....

niestety choc imo fotki zdradzają próby zrobienia ciekawych i przemyslanych zdięć to już efekt w wiekszości jest mocno średni ... np 2 są fatalnie nieostre, jedno niedoświetlone, i miewaja różne błędy jak deformacje itp (nie ma co sie rozpisywać dużo zostalo powiedziane) .

niestety fotki nie są dobre a już dla kogoś kto mieni się "posiadaczem mkIII" ich poziom techniczny jest niezadowalający ... i nic by nie było dziwnego w tym że ktoś kto ma forsę kupuje sobie super sprzęt i się uczy ale dziwne już jest to że niby się uczy ale ale nie przyjmuje do wiadomości tego że robić MkIII też trzeba umieć i sam aparat choć doskonały zdięć sam nie robi .... i to głównie śmieszy/dziwi oceniających i zapewniam Cię kolego że ocena była by pochlebniejsza jakbyś okazał nieco amatorskiej pokory. bo jak na uczącego się amatora to fotki są nawet nienajgorsze może nawet dobre ....

Olgierd
09-07-2007, 02:35
egh.... widzę że poszukujesz kogoś kto oceni twoje fotografie DOBRZE a nie je oceni ....
Gratuluję pierwszej DOBREJ oceny ;) szkoda tylko że po 5tys. odsłon :shock:

... i nic by nie było dziwnego w tym że ktoś kto ma forsę kupuje sobie super sprzęt i się uczy ale dziwne już jest to że niby się uczy ale ale nie przyjmuje do wiadomości tego że robić MkIII też trzeba umieć i sam aparat choć doskonały zdięć sam nie robi ....
Oczywiste.

...zapewniam Cię kolego że ocena była by pochlebniejsza jakbyś okazał nieco amatorskiej pokory.....
... a ja Cię ponownie zapewniam że nie na tym mi zależy :mrgreen:

stdanielo
09-07-2007, 06:53
Gratuluję pierwszej DOBREJ oceny ;) szkoda tylko że po 5tys. odsłon :shock:

ale komu gratulujesz? sobie?

CamelXP
10-07-2007, 21:48
Tak na poważnie poszukuję kogoś kto potrafi dokonać oceny fotografii

a za ile?

McKane
10-07-2007, 22:32
Eee przesadzacie nie sa takie zle te zdjecia. Tylko kazdy patrzy przez pryzmat sprzetu i od razu ocena sie wypacza.
3 jest calkiem calkiem (nieco standardowe) natomiast 4 jest juz bardzo fajne. W 1 fajnie wkomponowal sie krzyz w serce dzwonu. To zdjecie lepiej wygladaloby jednak w wiekszym formacie ale i tak rewelacji nie ma.
W 2 ciekawy pomysl tylko technicznie kuleje.
Ostatnie zdecydowanie najslabsze.

Tendencja do oceniania zdjecia przez pryzmat poprawnego naswietlenia czy tez ostrosci prowadzi do takich bezsensownych opinii. 90% komentarzy skupia sie na tym czym bylo robione zdjecie a nie na meritum. Gdyby Olgierd napisal ze 300d to ide o zaklad ze oceny bylyby zupelnie inne o ile w ogole ktokolwiek by sie odezwal w tym watku.

Kubaman
10-07-2007, 22:36
myślę, że bardziej chodzi o postawę. Olgierd wszak "testował" nam tę puszkę z wielkim znawstwem w wątku o Mk3. No i wyszło jakie to znawstwo.

Kolekcjoner
10-07-2007, 22:36
(....) Gdyby Olgierd napisal ze 300d to ide o zaklad ze oceny bylyby zupelnie inne o ile w ogole ktokolwiek by sie odezwal w tym watku.

Otóż to :mrgreen:.

McKane
10-07-2007, 22:37
myślę, że bardziej chodzi o postawę. Olgierd wszak "testował" nam tę puszkę z wielkim znawstwem w wątku o Mk3. No i wyszło jakie to znawstwo.

Aaaa faktycznie teraz kojarze. Dawno mnie nie bylo i wypadly mi takie szczegoly :)

AndyG
11-07-2007, 23:36
Jestescie jak dzieci. Podobne opinie doprowadzily do tego ze np na digart wiekszosc autorow pisze "przepalenia celowe" bo inaczej kazdy komentujacy drze morde ze przepalone. Autor mial taka wizje a nie inna, to jest jego dzielo, jak sie nie podoba to po co dyskutowac? Mozna poogladac inne galerie. A tu wszyscy zastanawiaja sie co podmiot liryczny mial na mysli. Olgierd, milych wakacji, a reszcie zalecam wakacje, bo wyczuwam silna potrzebe odpoczynku.

DoMiNiQuE
12-07-2007, 08:03
Jestescie jak dzieci. Podobne opinie doprowadzily do tego ze np na digart wiekszosc autorow pisze "przepalenia celowe" bo inaczej kazdy komentujacy drze morde ze przepalone. Autor mial taka wizje a nie inna, to jest jego dzielo, jak sie nie podoba to po co dyskutowac? Mozna poogladac inne galerie. A tu wszyscy zastanawiaja sie co podmiot liryczny mial na mysli. Olgierd, milych wakacji, a reszcie zalecam wakacje, bo wyczuwam silna potrzebe odpoczynku.
Wg Ciebie zdjecia wykonane z przypadkowymi ustawieniami mozna nazwac wizja autora? To chyba jakas nowa, wyzsza forma sztuki, ktorej wiekszosc z nas nie ogarnia ;)

Driver
12-07-2007, 09:01
wiekszosc z nas nie ogarnia ;)

celna pointa która powinna być zakończeniem tych dywagacji z cyklu "jak z małpki to są wybitne dzieła, ale jak z jedynki to już gnioty"

Bahrd
12-07-2007, 09:57
celna pointa która powinna być zakończeniem tych dywagacji z cyklu "jak z małpki to są wybitne dzieła, ale jak z jedynki to już gnioty"

Tylko poczekajcie, jak ja dorwę "emkatrójkę", to będziecie Olgierda wspominać z rozrzewnieniem... ;)
Miłych wakacji wszystkim!

marekb
12-07-2007, 10:04
ja już dorwałem 5D i jak wam swoje pokażę to sie od Olgierda odczepicie

muflon
17-07-2007, 13:10
Wg Ciebie zdjecia wykonane z przypadkowymi ustawieniami mozna nazwac wizja autora?
Oczywiście :) I myślę że jako stary forumowicz dobrze wiesz jak się ta dziedzina "sztuki" nazywa :mrgreen:

DoMiNiQuE
17-07-2007, 13:13
Lomografia marktrojka? :mrgreen:

sniper88
18-07-2007, 14:46
Wg Ciebie zdjecia wykonane z przypadkowymi ustawieniami mozna nazwac wizja autora? To chyba jakas nowa, wyzsza forma sztuki, ktorej wiekszosc z nas nie ogarnia ;)

Ja kiedys na lekcji sztuki dot abstrakcji za zmiecie kartki i nazwanie tego kaczką pływającą po Loarze dostalem bdb.....
tak naprawde ja w tym i tak widzialem tylko pognieciony kawalek papieru, ale dla mojej nauczycielki to 'dzielo' mialo w sobie jakies glebsze przeslanie:mrgreen:
Wiec zapewne to wiekszasc z nas nie dostrzegla glebi przeslania tych zdjec:p

hyzop
21-07-2007, 19:27
A tu to Galeria czy Hydepark :confused:

Vitez
21-07-2007, 23:57
A tu to Galeria czy Hydepark :confused:

A to zalezy od autora watku. Galerie Uzytkownikow naleza do uzytkownikow - bardzo malo moderujemy/przenosimy/usuwamy chyba ze na wyrazne zyczenie autora.

matt
22-07-2007, 21:02
ciekawe czy ,gdyby nazwal ...wakacje z hasselbladem ,tez by tak wzalo?...:)

fotosc
23-07-2007, 11:52
ciekawe czy ,gdyby nazwal ...wakacje z hasselbladem ,tez by tak wzalo?...:)

watpie w to , bo my to canonowcy jestesmy :D :D

Bahrd
28-08-2007, 12:34
Inne wakacje z MkIII:
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1032&thread=24558291

akustyk
28-08-2007, 12:47
Inne wakacje z MkIII:
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1032&thread=24558291
temu panu gratulujemy zroznicowania podejscia i nie bania sie podejsc blisko do modela. tzn. jesli przez blisko rozumiemy rure 300mm i 20 m od obiektu :)

jakosc zajefajna, ale przy trzecim zdjeciu juz ziewalem. takie odstrzeliwanie z przyczajki

Bahrd
28-08-2007, 15:14
temu panu gratulujemy zroznicowania podejscia i nie bania sie podejsc blisko do modela. tzn. jesli przez blisko rozumiemy rure 300mm i 20 m od obiektu :)

Nie neguje, ot nie każdy lubi obcować bliżej z Tajkami ;) No i jeszcze na wodzie...

mungo
28-08-2007, 17:50
Wy nie widzicie tutaj podstępu. Jak spojrzycie na notkę Olgierda pod jego postami, ma napisane, że "markuje 3ką". Chyba wiecie co znaczy markowac[ukrywać, zakrywać, poprawiać]. Po wpisaniu "markować" w google wyskakuje słownik Kopalińskiego i tam przekierowanie na stronę z hasłem "markierant". Cytuję ze słownika:

markierant próżniak, bumelant udający, że coś robi, stwarzający pozory pracy, markujący robotę, markierujący. (http://www.slownik-online.pl/kopalinski/DF7FBEC472DD2DE4C12565DA00497B63.php#5cc3dedf94751 e96c12565da004996d7)

Co z tego wynika? Ano tyle, że pan Olgierd poprostu zdjęć robić nie potrafi, a kupił sobie MIII tylko i wyłącznie po to, żeby podnieść się na duchu i żeby wychodziły mu fajne foty. Otóż pan Olgierd musiał się niemile rozczarować, kiedy jego foty nie wzbudziły publicznego aplauzu. Niestety tak jest - im bardziej profesjonalny aparat, tym trudniej zrobić nim dobre zdjęcie.
Tutaj jest różnica - z amatorskich aparatów zdjęcia wychodzą zazwyczaj dobre, prawie nigdy wyśmienite, wspaniałe. Natomiast z profesjonalnych, w rękach profesjonalistów zdjęcia zazwyczaj wychodzą wspaniale, wyśmienicie o świetnej jakości[czego nie ma w amatorskich].
Mam nadzieję, że mnie zrozumieliście. Znowu się za bardzo rozpisałem, za co przepraszam, jeśli dotarłeś już do tej części posta.

777
28-08-2007, 18:26
Niestety tak jest - im bardziej profesjonalny aparat, tym trudniej zrobić nim dobre zdjęcie.

swiete slowa:mrgreen:

Kubaman
28-08-2007, 22:48
Co z tego wynika?
niezależnie od intencji spodziewaj się, że w twoim wątku w galeriach pojawi się fala nietuzinkowej krytyki..