Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Uwzględnienie cropa w 580EX

Kubaman
15-03-2005, 00:01
pytanie proste, ale nigdzie nie znalazłem na nie odpowiedzi.

Jeśli 580ka uwzględnia wielkość cropa, to czy jej liczba przewodnia podawana w specyfikacji odnoszona jest do full frame czy x1,6? Jeśli do full frame, to teoretycznie siła błysku przy uwzględnieniu cropa w 10D/20D/300D/350D powinna wzrastać o kilkadzieisąt procent. Może się okazać, że siła błysku 580EX jest w przypadku tych body zdecydowanie większa niż 550EX, a to może stanowić różnicę , o której jakoś dotąd nikt nie wspominał :roll:

tiberek
15-03-2005, 00:22
Wyglada, ze podaje sie to do FF. Przy czym IMHO nalezy to traktowac 'przeliczeniowo' tzn. przy GN lampy ogniskowa podaje sie zamiennie zamiast kata widzenia, a nie jako sensu stricto ogniskowa. Stad GN dla 50mm FF jest taki sam jak dla 31mm (przeliczeniowo 50mm) w 20D. Odwrotnie mowiac, tabele "ogniskowa/GN" dla 20D nalezaloby uaktualnic dzielac pozycje "ogniskowa" przez 1.6.
Chyba lampy nam poweru nie dostana tak za darmo. Tak mi sie to widzi ;)

muflon
15-03-2005, 11:03
Hmm ja tam sie w sumie w lampowym biznesie nie orientuję... No ale na zdrowy rozsądek: lampa ma, tego tam, "zooma", który dostosowuje szerokość wiązki do ogniskowej. Bez uwzględnienia cropa, w ogólności ponad połowa (1.6^2) światła idzie "w powietrze", w obszar, który nie znajdzie się na zdjęciu. Po uwzględnieniu cropa, zoom w lampie przymyka wiązkę odpowiednio mocniej - i całe światło jest użyteczne.

(wiem, że to nie jest w 100% tak, bo "zoom" w lampie ma jakiś tam ograniczony zakres działania, ale ogólnie to chyba o to chodzi?)

kavoo
15-03-2005, 11:44
AFAIK liczba przewodnia jest dokladnie taka sama bez wzgledu na to, jaki crop jest uwzgledniany (1.6, 1.3). Po prostu lampa dostosowuje do cropa odpowiednio pole krycia blyskiem oraz jego sile. I wlasnie dzieki temu jest bardziej ekonomiczna od 550EX, co jest podkreslane we wszystkich jej opisach/testach.

tiberek
15-03-2005, 11:49
4 osoby - 4 koncepcje. Widac nie jest to takie proste.

Kubaman
15-03-2005, 12:18
AFAIK liczba przewodnia jest dokladnie taka sama bez wzgledu na to, jaki crop jest uwzgledniany (1.6, 1.3). Po prostu lampa dostosowuje do cropa odpowiednio pole krycia blyskiem oraz jego sile. I wlasnie dzieki temu jest bardziej ekonomiczna od 550EX, co jest podkreslane we wszystkich jej opisach/testach.
może masz rację, ale w takim razie Canon ogranicza programowo maksymalną liczbe przewodnią dla aparatów z cropem na długim końcu zooma :roll: Przecież i tak nie zawsze lampa błyska pełnią mocy, więc oszczędność baterii nie wyklucza zwiększonej siły błysku w specyficznych przypadkach. Przynajmniej powinna byc taka opcja, bo inaczej możliwości lampy są niewykorzystane :roll:

[ Dodano: 15-03-2005 ]

Stad GN dla 50mm FF jest taki sam jak dla 31mm (przeliczeniowo 50mm) w 20D.
ale producent nie wyklucza stosowania tej lampy w aparatach FF, czy wręcz analogach. W takim razie GN dla cropa powinien sie zwiększać (a w każdym razie technicznie istnieje taka możliwość)

Chyba lampy nam poweru nie dostana tak za darmo. Tak mi sie to widzi ;)
Nie dostaje nic za darmo, zastanawiam się, czy przypadkiem w przypadku cropa nie "obcina nam za darmo" zwiększonych możliwości :roll: :evil:

tiberek
15-03-2005, 13:25
Moim zdaniem nie, bo GN jest de facto dla kata widzenia, a ogniskowa jest podana tylko dla ulatwienia (malo kto pamieta kat widzenia 50mm)

Kubaman
15-03-2005, 14:18
OK, to pomyślmy tak:
producent podaje, że zoom lampy jest w zakresie 24-105 (na przykład).
przy 24mm (kąt powiedzmy 20 stopni) GN wynosi 40 przy 105mm (kąt dajmy na to 15 stopni)wynosi 58 (znów dla przykładu, nie mam na myśli konkretnej lampy).

Jeśli podepniesz do Full Frame to mechanizm zooma ustawi 105mm. Jesli body z cropem 1.6, to lampa "wyzoomuje" na 168mm. Ekstrapolując zmianę zakresu GN pomiędzy 24mm i 105mm do 168mm wychodzi, że GN powinna wynosić dużo więcej od nominalnej :roll: . Tryb oszczędzania energii może niwelować ten wpływ, ale tak jak pisałem, powinna przynajmniej być opcja umożliwiająca takie skupienie wiązki światła z lampy, aby maksymalnie wykorzystać palnik.

Jesli jednak producent podaje GN dla aparatów z cropem, to wprowadza w błąd użytkowników aparatów z FF, którzy będą mieli mniejszą liczbę przewodnią od wyspecyfikowanej :roll:

kavoo
15-03-2005, 14:35
Kubaman - a czy przypadkiem w tym momencie nie teoretyzujesz na zasadzie "wg mnie silnik tego konkretnego modelu samochodu powinien umozliwiac rozwiniecie predkosci 320km/h, a w rzeczywistosci samochod ma Vmax 250km/h"? ;-)

Mysle, ze ta lampa po prostu jest tka skonstruowana i kropka. Zalozeniem jej konstrukcji bylo, zeby bez wzgledu na rozmiar sensora miala LP 58. Przy FF bedzie zarla wiecej pradu i sily jej wystarczy na X blyskow. Jesli sensor bedzie mniejszy, to uwzgledni cropa i bedzie podawac slabszy blysk, dzieki temu kondycji jej wystarczy na X + Y blyskow.

Cala filozofia, a jak chcesz miec wyzsza LP to ustaw wyzsze ISO ;-)

Kubaman
15-03-2005, 15:38
no dobra, racja
nie chcę gdybać, po prostu mam nadzieję, że być może ta lampa naprawde błyska mocniej (bardziej skupioną wiązką, bez obcięcia mocy) przy cropie 1,6. Wtedy byłby to duży plus i agrument przemawiający za wyborem 580ki 8)

Tomasz Golinski
15-03-2005, 16:28
Kubaman ma rację! Lampa bez cropa przy 50 mm ustawi się jak na pole widzenia 50mm klasycznych i dużo światła pójdzie w powietrze.

Tzn. GN się nie zmienia (jeśli zdefiniujemy go jako funkcję ogniskowej - czyli kiepsko) ale zmienia się jako funkcja kąta widzenia i tu jest zysk! Tiberek i Muflon dobrze to opisali.

muflon
15-03-2005, 17:05
Co więcej, ja myślę, że lampa nie tylko redukuje moc w zależności od cropa, ale więcej: potrafi w razie potrzeby strzelić pełną mocą wiązką o odpowiednio zmniejszonej szerokości. Co może nie jest formalnie tym samym co zwiększenie GN, tym niemniej owocuje proporcjonalnie wiekszym "powerem". Może ktoś z posiadaczy przetestuje/się wypowie?

kavoo
15-03-2005, 17:47
Biorac pod uwage sposob, w jaki wylicza sie liczbe przewodnia, nie jestem przekonany czy crop ma jakikolwiek wplyw na jej zwiekszenie/zmniejszenie. IMHO chodzi wylacznie o szerokosc strumienia swiatla w blysku, a tym samym oszczednosc energii przy uzyciu lampy z lustrzankami wyposazonymi w sensor mniejszy od FF.

tiberek
15-03-2005, 18:11
Jeśli podepniesz do Full Frame to mechanizm zooma ustawi 105mm. Jesli body z cropem 1.6, to lampa "wyzoomuje" na 168mm.

Nie wiem jak u was ale u mnie lampa zoomuje dokladnie na 105mm, IMHO aparat wie o swoim 'cropie' i wysyla odpowiedni sygnal lampie zeby pokrywala odpowiedni kat widzenia. Nic sie marnuje, nic sie nie zyskuje, jest dokladnie tak jak ma byc. :twisted:
Na przyklad w G3: ogniskowa 21mm -> lampa pokazuje 105mm (crop ca. 5.0); w 300D takze aparat przekazywal poprawione dane i przy okolo 60mm lampa przelaczala mi sie na 105mm. Jakies pytania? :mrgreen:

muflon
15-03-2005, 18:52
Biorac pod uwage sposob, w jaki wylicza sie liczbe przewodnia, nie jestem przekonany czy crop ma jakikolwiek wplyw na jej zwiekszenie/zmniejszenie. IMHO chodzi wylacznie o szerokosc strumienia swiatla w blysku, a tym samym oszczednosc energii przy uzyciu lampy z lustrzankami wyposazonymi w sensor mniejszy od FF.
Zgadza się - tym niemniej, (gdybanie teoretyczne), mając palnik o mocy X, możliwość regulowania tej mocy od 0 do X, regulowania szerokości wiązki i informację o cropie aparatu, lampa może np. przy f=100mm, kiepskim oświetleniu i odległości od obiektu teoretycznie poza zasięgiem przy danej teoretycznej GN (wyliczonej na FF), przy body z cropem skupić wiązkę jeszcze bardziej i błysnąć "pełną mocą". I w efekcie - sięgnąć!

(kurcze, chyba niezbyt to jasno napisałem, ale chyba wiadomo o co chodzi :) mi się wydaje, że to nie jest kwestia "czy się da", bo na logikę musi. Co najwyżej, czy 580EX tak działa, czy też rzeczywiście po prostu redukuje siłę błysku x(crop)^2 i oszczędza baterię)

[ Dodano: 15-03-2005, 17:55 ]

300D takze aparat przekazywal poprawione dane i przy okolo 60mm lampa przelaczala mi sie na 105mm. Jakies pytania? :mrgreen:
O, a to rzeczywiście ciekawe (zakładając że mówisz o innej lampie niż 580EX)... bo w zasadzie oznaczałoby, że cały marketing Canona kłamie :)

(nie żebym uważał że to niemożliwe ;-) )

kavoo
15-03-2005, 19:07
kurcze, chyba niezbyt to jasno napisałem
Kurcze chyba tak :mrgreen:

Nie wiem czy dobrze zrozumialem, ale chyba troche "obok" kombinujesz :-) Liczba przewodnia jest kompletnie niezalezna od ogniskowej.

tiberek
15-03-2005, 19:22
O, a to rzeczywiście ciekawe (zakładając że mówisz o innej lampie niż 580EX)... bo w zasadzie oznaczałoby, że cały marketing Canona kłamie :)
(nie żebym uważał że to niemożliwe ;) )
Słowo honoru 8) Używam 420EX na codzień od jakiś 3 lat i nie wzbudziło to we mnie żadnej sensacji. Przyjałem to jako bardzo naturalne i logiczne. Aparat prosi lampę o doświetlenie np. 7 stopni i tyle. Lampie "zwisa" :twisted: jaka ogniskowa jest w aparacie - czy to 21mm w G3, czy 105mm w EOSie 30. Całe zamieszanie wynika moim zdaniem tylko i wyłącznie z faktu, że w instrukcjach do lamp w tabelach dot. GN podają ogniskową zamiast kątu oświetlenia. :?

muflon
15-03-2005, 19:32
Nie wiem czy dobrze zrozumialem, ale chyba troche "obok" kombinujesz :-) Liczba przewodnia jest kompletnie niezalezna od ogniskowej.
Ależ ja to wiem :) Chodzi mi tylko o to, że lampa o GN=X, która normalnie w takich to a takich warunkach oświetleniowych, przy ogniskowej (nie kącie widzenia!) Y jest w stanie bez informacji o cropie efektywnie oświetlić obiekty do odległości Z, uwzględniając tą informację, jest w stanie oświetlić obiekty do odległości (Z razy jakiś współczynnik >1).

Tyle że z tego co napisał tiberek, wynikałoby, że tak jest już od dawna i 580EX nic w tym względzie nie zmienia :)

Kubaman
15-03-2005, 21:32
Słowo honoru 8) Używam 420EX na codzień od jakiś 3 lat i nie wzbudziło to we mnie żadnej sensacji.
:shock: jeśli tak jest, to przesiadam się na Nikona (Canon kłamie) :evil:

Na czym w takim razie polega funkcja uwzględnienia cropa w 580EX :roll: Czy ktoś wie :?:

[ Dodano: 15-03-2005 ]

Liczba przewodnia jest kompletnie niezalezna od ogniskowej.
Ale jest określona przez stumień swietlny, a ten definiuje się poprzez pole powierzchini/obwód na które pada wiązka swiatła. Takie pole można jednoznacznie zdefiniować kątem widzenia obiektywu, a ten zależy od ogniskowej. Oczywiście GN nie jest bezpośrednio związana z ogniskową, bo dla różnych obietywów mamy różne pole widzenia przy tej samej ogniskowej.

Tomasz Golinski
15-03-2005, 22:37
kavoo, liczba przewodnia nie zależy od cropa, tak jak i ogniskowa nie zależy od kropa. Ale nie niesie to żadnych fizycznych informacji o mocy lampy! Po prostu jest to niewłaściwy parametr. Istotne jest, że lampa lepiej oświetla. Tyle.

To co napisał tiberek jest niezwykle ciekawe... Sprawdziłbym, ale moja lampa w ogóle nie zumuje z 300d ;)

tiberek
15-03-2005, 23:38
Nie wiem co robi 580EX z cropem, ale co do 420EX i G3 to jestem pewien, bo własnie przed minutą dla pewności poraz N-ty to sprawdziłem :D Ustawiając sie na przeliczeniowe 105mm aparat przesłą sygnał lampie -> ustaw się na 105mm.

ALE właśnie naszła mnie myśl o co chodzi z tym cropem w kontekście 580ex. Być może (niestety mam na razie tylko FF SLRy) dSLRy nie mają takiej zmyślnej funkcji jaką zaszyto w G3 i nie transformują tej informacji tzn. 50mm na obiektywie wyzwala "50mm" snop swiatła, zamiast "80mm" (bo takim kątem 'patrzy' 50mm z cropem 1.6) - więc faktycznie lampa wali za szeroko.

Vitez mogłby to szybko zweryfikować lub wręcz przypomnieć sobie jak zachowuje się jego lampa (też ma 420EX) - czy faktycznie lampa pokazuje 50mm czy 80mm dla ogniskowej 50mm na obiektywie. Jeśli tak jak pisze to mamy odpowiedź o co chodzi z cropem i 580ex. Świadczyć by mogła o tym dodatkowo C-Fn.11 (strona 28 PL instrukcji do 580ex) -> dział download :roll: To chyba o to chodzi :D

Konkludując, wychodzi na to, że GN w instrukcji od 580ex jest dla FF i użycie C-Fn.11 zawęzającej wiązke być może zwiększa GN, ale być może Canon stwierdził, że w takiej sytuacji nie bedzię mocniej walił tylko oszczędzał baterie (taka sama moc, tylko węższy snop). Ale to można tylko empirycznie w jakiejś kompletnej ciemnicy sprawdzić :?

Vitez
16-03-2005, 01:22
Akurat w pracy siedze, nie mam sprzetu przy sobie, ale z tego co pamietam to 420tka na 10D i 50 1.8 pokazywala ... 50 :roll: - sprawdze rano jak wroce do domu.

tiberek
16-03-2005, 01:36
No czyli źle :twisted: co oznaczałoby, że faktycznie dSLRy nie zwracają lampom właściwych danych, tak jak to robią PowerShoty. Stąd ten crop w 580ex.
Z mojej teoretycznej wiedzy na temat 580ex, w takim razie podłączenie lampy do 20D powinno spowodować zapalenie się w górnym prawym rogu panela LCD lampy symbolu 'pokropowanej matrycy' i... no własnie... chyba wyświetlenie 80mm dla ogniskowej 50mm na obiektywie.
Czekamy do rana na test :D

kavoo
16-03-2005, 08:25
Liczba przewodnia jest kompletnie niezalezna od ogniskowej.
Ale jest określona przez stumień swietlny, a ten definiuje się poprzez pole powierzchini/obwód na które pada wiązka swiatła. Takie pole można jednoznacznie zdefiniować kątem widzenia obiektywu, a ten zależy od ogniskowej.
My oh my... :-)

Liczba przewodnia to odleglosc ostrzenia razy wartosc przyslony niezbednej do poprawnej ekspozycji przy w/wym odleglosci ostrzenia (dla ISO100). Przykladowo - jesli chcesz poprawie naswietlic obiekt oddalony o 5 metrow stosujac przyslone f/4.0, lampa musi miec liczbe przewodnia conajmniej 20. Jesli uzyjesz przyslony F/11.0, wymagania wzrastaja - bedzie konieczna lampa o LP 55. Moze miec tez oczywiscie wieksza, wtedy po prostu nie blysnie pelna moca.

Nie wiem, czy slusznie traktujecie LP jako "objetosciowa" ilosc swiatla, jaka jest generowana przez lampe. Bez wzgledu na to, czy swieci sie szerokim snopem czy strumieniem pojedynczych fotonow, natezenie swiatla bedzie identyczne! Swiatlo to nie ciecz czy gaz, tutaj cisnienie podczas zawezania strumienia naprawde nie rosnie :mrgreen:

Vitez
16-03-2005, 08:34
Rezultaty testow... dosc przewidywalne:

10D + Tamron 28-75 + 420EX @ 28mm = 28
10D + Tamron 28-75 + 420EX @ 75mm = 70
10D + 50 1.4 + 420EX = 50

10D + Tamron 28-75 + 580EX @ 28mm = 28
10D + Tamron 28-75 + 580EX @ 75mm = 70
10D + 50 1.4 + 580EX = 50

20D + Tamron 28-75 + 420EX @ 28mm = 28
20D + Tamron 28-75 + 420EX @ 75mm = 70
20D + 50 1.4 + 420 EX = 50

20D + Tamron 28-75 + 580EX @ 28mm = 28
20D + Tamron 28-75 + 580EX @ 75mm = 70
20D + 50 1.4 + 580EX = 50

We wszystkich przypadkach gdy byla podpieta lampa 580EX pojawiala sie na jej wyswietlaczu ikonka 'cropa' .
Czyli podejrzewam ze lampa pokazywala 'prawdziwa' ogniskowa obiektywu na wyswieltaczu ale informowala ta ikonka ze sila blysku bedzie zmodyfikowana wg wskaznika cropa z body.

muflon
16-03-2005, 10:00
To teraz brakuje tylko jednego elementu do układanki... czy ktoś kto zna się na tych wszystkich wyliczeniach GN mógłby policzyć jaki teoretycznie maksymalny zasięg ma lampa z GN=58 przy np. f=70,ISO100 (bez uwzględniania cropa)? A potem niech Vitez sprawdzi czy lampa dobrze oświetli obiekt dwa razy dalszy :)

To da odpowiedź, czy "tylko redukuje", czy też raczej "potrafi błysnąć dalej".

kavoo
16-03-2005, 10:11
jaki teoretycznie maksymalny zasięg ma lampa z GN=58 przy np. f=70,ISO100 (bez uwzględniania cropa)?
Polecam lekture:
http://www.naturephotographers.net/articles0703/jm0703-1.html

...i stanie sie jasnosc :lol: ;-)

muflon
16-03-2005, 10:17
Polecam lekture:
http://www.naturephotographers.net/articles0703/jm0703-1.html
...i stanie sie jasnosc :lol: ;-)
Eee, jakoś wyjątkowo nie mam nastroju na grzebanie się we wzorach... Tomek? ;-)

kavoo
16-03-2005, 10:22
Komplet wzorow stosowanych w tym przypadku:
GN=f-stop X distance
GN/distance = f-stop
GN/ f-stop = distance
Koniec filozofii ;-) O ogniskowej i cropie ani slowa ;-)

Nie wiem tylko jakie jednostki dlugosci powinno sie w tym przypadku stosowac - wiadomo, ze stopa jest troche ;-) krotsza od metra :-) W jednym z poprzednich postow wspomnialem o metrach, ale tylko na zasadzie "blizsza koszula cialu". W tekscie (link) mowa jest o stopach.

muflon
16-03-2005, 10:27
Komplet wzorow stosowanych w tym przypadku:
GN=f-stop X distance
GN/distance = f-stop
GN/ f-stop = distance
Koniec filozofii ;-) O ogniskowej i cropie ani slowa ;-)
Nie podoba mi się to (nie w sensie, że kwestionuję wzory, ale po prostu one nie dają odpowiedzi na pytanie). Gdyby to wszystko było niezależne, to jedynym zastosowaniem zooma w lampie byłoby nie-błyskanie po oczach gawiedzi zgromadzonej po bokach :) Poza tym w specyfikacji lampy podaje się przykładowe parametry na obu końcach zooma i zasięg jest istotnie różny.

Zresztą, ja tam się nie znam :) Zapomnijmy o GN - sformułuję pytanie inaczej: jaki teoretycznie maksymalny zasięg ma lampa o mocy takiej jak 580EX przy np. f=70,ISO100 (bez uwzględniania cropa)? A potem niech Vitez sprawdzi czy lampa dobrze oświetli obiekt dwa razy dalszy :)

tiberek
16-03-2005, 10:36
W instrukcji jest podawany GN dla metrów i dla stóp: 58/190.3. Dla FF 50mm GN w metrach jest 42, wiec przy f/8 powinno strzelić na 5.25m. Musiałby ktoś znaleźć jakąś wolną i ciemną przestrzeń do 10m, w której mogłby sprawdzić jak niesie światło z 580ex z cropem i bez cropa przy f/8 (albo dowolnie innych nastawach, wzór jest przecież prosty ;) ) - czy dalej niż na 5m czy nie.

kavoo
16-03-2005, 10:40
W instrukcji jest podawany GN dla metrów i dla stóp
A widzisz... tego nie wiedzialem, swoja 580tke odbieram dopiero w okolicy weekendu ;-)

Tomasz Golinski
16-03-2005, 15:09
kavoo, distance zalezy od ogniskowej! Dlatego podaje się, że 580EX ma GN 58 przy pewnej standardowej ogniskowej. Więc jeśli przeskalujemy ten standard zgodnie z cropem, to znamionowy GN wzrosnie.

Oczywiście dla każdej ustalonej ogniskowej, lampa uwzględniająca crop działa lepiej.

Kubaman
16-03-2005, 15:36
kavoo nie jestem specjalistą od wzorów (jak już wiesz :wink: ), ale to co podałeś nie do końca okresla to o czym mówimy :roll: . Napisałem o strumieniu świetlnym i tak dalej, bo taki jest opis fizyczny tego parametru. Wzór na GN=FxDistance określa liczbę przewodnią, ale zauważ, że według niego GN nie jest stała. A parametr GN okreslany w specyfikacji lampy, to maksymalna liczba przewodnia dla danej ogniskowej. Przyjmując F=1, GN (czyli strumień światła) określony przez producenta np 58@ISO100 wyliczysz maksymalną odległość poprawnego oświetlenia klatki (potoczne rozumienie GN).

A teraz jak się to ma do ogniskowej: z Talesa mając kąt widzenia obiektywu (zależny od ogniskowej :twisted: ) i odległość do obiektu łatwo można policzyć pole powierzchni, przez które przechodzi światło lampy. Określa to naświtlenie naszej klatki, które można zdefiniować jako strumień swietlny, i sprawdzić, czy jeszcze jest na -+0EV, czy już niedoświetla.

[ Dodano: 16-03-2005 ]
oczywiście GN podawany przez producenta w specyfikacji liczony jest dla F=1 i najwiekszej odległości dla której klatka jest naświetlona poprawnie (zmierzonej empirycznie lub ekstrapolowanej)

kavoo
16-03-2005, 15:52
Musze powiedziec, ze wasze argumenty przekonuja mnie w takim samym stopniu, co moje wlasne :lol: i gdyby nie fakt, ze to niemozliwe - zaryzykowalbym stwierdzenie, ze wszyscy mamy racje :lol:

Musze w wolnej chwili (o ktora niestety ciezko) przeszperac net w poszukiwaniu szczegolowych opisow dzialania lampy blyskowej bo zdaje sie, ze bez rozebrania tematu na czesci pierwsze nie dojdzie sie do prawdy ;-)

Vitez
16-03-2005, 17:54
W instrukcji jest podawany GN dla metrów i dla stóp
A widzisz... tego nie wiedzialem, swoja 580tke odbieram dopiero w okolicy weekendu ;-)

Ale instrukcje mozesz odebrac juz teraz... z downloadu :roll: .

A tak w ogole to tak sie zapedziliscie ze juz nie wiem - co wy wlasciwie chcecie udowodnic.
Albo inaczej - co wam to da ze 580 rzeczywiscie bedzie miala sporo wieksza moc na dSLR z cropem niz na FF, poza satysfakcja dowiedzenia wlasnej racji oczywiscie? :twisted: .

Mnie interesuje jedno - ma dzialac dobrze w potrzebnych mi sytuacjach zdjeciwych. Jesli 420tka do tej pory spisywala sie swietnie to podejrzewam ze z 580tka bedzie podobnie :D , tak wiec z radoscia oddam dalsze testy w rece kavoo, bo moje podejscie do testow znacie 8)

kavoo
16-03-2005, 18:23
A tak w ogole to tak sie zapedziliscie ze juz nie wiem - co wy wlasciwie chcecie udowodnic.
Albo inaczej - co wam to da [...] poza satysfakcja dowiedzenia wlasnej racji oczywiscie? :twisted: .
Preawdopodobnie jak zwykle chodzi tylko i wylacznie o to :lol:

Kubaman
16-03-2005, 20:55
no zapędziliśmy się nieco :wink:
ale po pierwsze jest to ciekawa dyskusja :o 8)
po drugie to jednak GN jest pewnym parametrem istotnym dla robienia zdjęć z lampą, jesli w 580EX jest większy niż na papierze dla cropa, to jest to jakiś argument za :roll:

Vitez
16-03-2005, 23:17
po drugie to jednak GN jest pewnym parametrem istotnym dla robienia zdjęć z lampą, jesli w 580EX jest większy niż na papierze dla cropa, to jest to jakiś argument za :roll:

Podaj przyklad sytuacji w ktorej wyraznie wieksza LP (dzieki zmniejszaniu sily "bo jest crop") niz zalozmy 58 jest ci naprawde potrzebna?

Bo wg mnie, w wiekszosci sytuacji wymagajacych uzycia lampy te 58 starcza z zapasem na blysniecie nawet do 20m (liczba mocno szacunkowa, nie chce mi sie kalkulatora odpalac 8) , opieram sie na tym ze mi mocy w 420tce nigdy jeszcze nie zabraklo) a do tego jeszcze mozna zwiekszyc ISO :roll: .

Ja rozumiem - rzeczywiscie moze byc roznica jesli LP na matrycy z cropem bedzie znacznie wieksza niz deklarowana 58 dla fullframe... ale udowodnienie tego da wam wlasnie tylko satysfakcje dowodu wlasnej racji, bo uzytecznosci "codziennej" - nie moge sobie wyobrazic :roll: .

tiberek
16-03-2005, 23:58
Tyle, że wiadomo czy np. w jakimś większym pomieszczeniu masz o te 1.6 więcej czy nie, co może być bardzo istotne. Faktem jest, że do studia to i tak ma to znaczenie takie jak śnieg w maju, bo nie używa się jednej lampy do strzału na maxa. A czy jest zasieg jest większy nie omieszkam sam sprawdzić przy najbliższej sprzyjającej okazji, bo widzę zanik ducha do 'pionierskich testów' :P :mrgreen:
Tak czy siak, dyskusja zlazła trochę na manowce :twisted:

muflon
17-03-2005, 09:55
Podaj przyklad sytuacji w ktorej wyraznie wieksza LP (dzieki zmniejszaniu sily "bo jest crop") niz zalozmy 58 jest ci naprawde potrzebna?
Vitez, ale to nie chodzi o to czy jest potrzebna czy nie (i nie LP, bo ta jest stała, jak już tu ktoś napisał, tylko zasięg), ale po prostu o to, żeby wiedzieć. Ot, tak dla czystej satysfakcji, zaspokojenia instynktu onanisty sprzętowego itp. :) Ja lampy nie posiadam (i nie planuję w najbliższym czasie), a też jestem ciekaw :)

Tomasz Golinski
17-03-2005, 10:10
Muflon, LP nie jest stała, tylko zależy od kąta wiązki światła. Właśnie w tym sęk. Znamionowa LP to jak rozumiem maksymalna LP (np. dla 580EX LP jest 58 dla 105mm, a przy np. 14mm LP jest tylko 15).

Przy szerokim kącie może być istotne czy LP jest 15 czy 30mm.

Jurek Plieth
17-03-2005, 10:17
Znamionowa LP to jak rozumiem maksymalna LP (np. dla 580EX LP jest 58 dla 105mm, a przy np. 14mm LP jest tylko 15).
Od momentu wynalezienia elektronicznej lampy błyskowej aż do niewielu lat wstecz, znamionowa LP odnosiła się do 100 ISO oraz obiektywu standardowego :!: Dopiero w ostatnim czasie marketingowcy wymyślili sobie podawanie LP dla dłuższych ogniskowych, co jest oczywistym nadużyciem, że nie powiem oszustwem.

Tomasz Golinski
17-03-2005, 10:24
Ha, podejrzewałem coś takiego! Juz nawet przy starociu 300ez LP jest przy max. zoomie.

Jurek Plieth
17-03-2005, 10:55
Ha, podejrzewałem coś takiego! Juz nawet przy starociu 300ez LP jest przy max. zoomie.
Zauważ, że uzalażnianie wartości LP od zooma w lampie jest nieracjomnalne choćby dlatego, że nie daje się obiektywnie porównać mocy lamp o różnym stopniu zoomowania.

Kubaman
17-03-2005, 15:27
ale chyba zakres zooma w lampach też jest "standartowy" :roll:
24-105 mm, czyli zamieszane, ale sprawdzić się da

Vitez, przykład:
ogniskowa 17mm (GN dla FF np. 40)
przysłona f=8.0
czułość ISO 100 (bo nie chcemy szumić :wink: )
zasieg lampy: 40/8 = 5m

zrób zdjęcie z odległości powiedzmy trzech metrów w pomieszczeniu o wysokości 4 metrów przy świetle odbitym od sufitu :roll: (dystans około 10 metrów). Nie mówię nawet o zdjęciach w teatrze, gdzie do sufitu masz czasem i 10 metrów, a podejść nie możesz bliżej niż na kilkanaście metrów.

Oczywiście "da się", bo można podbić ISO (ale nie w analogach :!: ), otworzyć przysłonę. Tylko, że ma się mniejsze możliwości. Mnie to głównie interesuje, uważam że warto wiedzieć, nie chcę udowadniać zastosowań :)

Tomasz Golinski
17-03-2005, 19:28
Kubaman, moja 300ez ma zasieg 35-70... Ale i tak jest słabsza od 58... :mrgreen: :mrgreen:

Kubaman
18-03-2005, 00:00
no cóż, widocznie "standardy" się zmieniają :wink:
dobrze że stopka ta sama :mrgreen:

Tomasz Golinski
18-03-2005, 00:07
stopka -> nie do konca. w 300d nie dziala -> A-TTL....

Vitez
18-03-2005, 18:03
zrób zdjęcie z odległości powiedzmy trzech metrów w pomieszczeniu o wysokości 4 metrów przy świetle odbitym od sufitu :roll: (dystans około 10 metrów).

Niestety, nie znam takiego pomieszczenia, nie chce mi sie szukac, wiec z pstrykow testowych nicie :P :twisted: (moje cale mieszkanko ma 30 m^2).

Kubaman
18-03-2005, 20:35
to zrób vertical i odbij od ściany w przedpokoju :D
jeśli robiłeś kiedyś zdjęcia w teatrze na próbie albo na koncercie to powinieneś rozumieć mój przykład

Vitez
18-03-2005, 22:10
W teatrze nie robilem a na koncercie tylko bez lampy (wymog).
Jutro jade na wystawe kotow... sprobuje zlapac odblask w oczach kota z drugiego konca sali - jak sie uda to chyba potwierdzi niezly zasieg 580ki? 8)

dzi
17-05-2005, 19:30
no ale coś canonowi nie wyszło chyba dobrze z tą oszczędnością baterii - zakładając KITa lampa niedoświetla klatki (wygląda to strasznie), gdy crop jest uwzględniany, po wyłączeniu tej przecudownej opcji oczywiście wszystko w należytym porządku. To samo z ef17-40 - na dolnym zakresie wineta jak byk, po wyłaczeniu ok - wyłączam to w CF bo to bez sens i mydlenie ludziom oczów (czy KIT czy Lka, jeden i ten sam koszmarny efekt) - tak naprawde jest ok, ale od 30mm w góre z tą oszczędnością :)

kavoo
17-05-2005, 20:34
Co prawda Tamron jest szerszy od kita i 17-40, ale u mnie w calym zakresie zero winiety, lampa kryje jak trzeba.

dzi
17-05-2005, 20:43
U mnie tarmon też zero winety i lampka se ładnie radzi ;) i tu se możemy oszczedzać ;) , ale szerzej to nie wiem co canon chciał osiągnąc - choć płytka szerokokątna jakimś tam jest rozwiązaniem, to za to nie ma nic to wspólnego z energooszczędnością, a troche powiem, że żałuję, bo roznica w częstotliwości aku w lampie jest spora, gdy używa sie tego uwgzlędnienia cropa

Vitez
18-05-2005, 07:28
U mnie:

- 580EX + Tamron 28-75 - zero winiety niezaleznie czy uwzglednianie cropa w lampie wlaczone

- 580 + 17-40 4L - winieta przy wlaczonym uwzglednianiu cropa, brak winiety przy wylaczonym.

Cos chyba Canonowi nie wyszlo... bo chyba nasadke szerokokatna trzeba stosowac do 17mm a nie 28mm ? :roll:

muflon
18-05-2005, 08:09
Cos chyba Canonowi nie wyszlo... bo chyba nasadke szerokokatna trzeba stosowac do 17mm a nie 28mm ? :roll:
Hmm, a może to właśnie jest chwyt marketingowy? Zawsze można w folderze napisać małymi literkami.

dzi
18-05-2005, 08:43
Hmm, a może to właśnie jest chwyt marketingowy? Zawsze można w folderze napisać małymi literkami.
jesli tak, to ja sie na to nabralem, bo nie ukrywam to mnie skusiło przez zmianą z 420ex ;) - dobrze ze są inne jeszcze zalety tej lampy ;) choć kto wie, czym mnie canon jeszcze zaskoczy (na pewno nie pierwszy i nie ostatni raz ;D )