PDA

Zobacz pełną wersję : Londyn - co, gdzie i jak?

mungo
24-06-2007, 16:48
Mam pytanie głównie do canonowców zamieszkujących Wyspy, w szczególności Londyn. Jak to jest z komunikacją miejską? Jaki najlepiej kupić bilet? Czy jest jakiś jeden bilet działający na całą komunikację w Londynie[z pociągami włącznie]? Znalazłem, że jest bardzo korzystna karta Oyester, ale nigdzie nie mogę znaleźć dokładnych informacji w jakich środkach komunikacji działa i czy są jakieś zniżki dla młodzieży nie mieszkającej w Londynie.
W Anglii ostatnio zostały zaostrzone przepisy na lotniskach. Czy zostanę wpuszczony do samolotu z torbą foto z Canonem i Lubitelem wraz z akcesorami?
I ostatnie - co polecacie do zwiedzenia?;)
Wiem, że kompletny OT, ale informacje są mi bardzo potrzebne. Odpowiedzi albo tu, albo na PM lub na maila.
Z góry wielkie dzięki!

Krzychu
24-06-2007, 17:11
W Anglii ostatnio zostały zaostrzone przepisy na lotniskach. Czy zostanę wpuszczony do samolotu z torbą foto z Canonem i Lubitelem wraz z akcesorami?

Możesz mieć tylko i wyłącznie 1 sztukę podręcznego - jeżeli to będzie ww. torba, to powinni bez problemu Cie wpuścić.

Smaczny
24-06-2007, 19:38
Karta Oyster jest rzeczywiście idealnym "biletem" podczas pobytu w Londynie. Informacje znajdziesz na http://www.tfl.gov.uk. W praktyce wygląda to tak, że na wszystkich większych stacjach możesz kupić Oyster za 3 funciaki po czym załadować jakąś gotówką (przydadzą się drobne). Wszystko to oczywiście samoobsługowo, w automatach przy wejściu do metra. Generalnie luzik, ludzie są bardzo przyjaźni i w większości mówią po polsku ;-)

mungo
24-06-2007, 19:51
To do tych informacji dotarłem;) Chodzi mi głównie o to, czy działa ona także w pociągach i czy są zniżki dla młodocianych nie mieszkających w Londynie?

mor_feusz
24-06-2007, 19:53
To zalezy na ile chcesz przyjechac, gdzie bedziesz mieszkal (oczywiscie jak mniemam bedziesz zwiedzal sterfe 1 - czyli centrum). Ze sprzete nie ma problemu. 350D + Sigma 70-300+ Yashica 50mm + Bell&Hovell 100-200, + zestaw wszystkich ladowarek (aparat - akumilatorki i ladowarka) teraz + 580EX II = zadnych problemow (o ile zmiesci Ci sie w 1 plecak/torbe)
Karta OYSTER - zdecydowanie tak - na poczatku musisz sobie ja "wyrobic" co kosztuje 3 funciaki - zawraca si emomentalnie. Rano np. bilet z strefy 3 do 1 kosztuje (A TO SA GODZ SZCZYTU 4.5 funciaka - jak masz oyster'ke [spolszczona nazwa] to 2.5 funciaka) jesli bedziesz na dluzej (tydzien) opalca sie kupic TYGODNIOWA np za 26.xx na strefe 1-3 meterko, pociagi, autobusy - cocchesz -najlepsze rozwiazanie. Mow co chcesz wiedziec - postaramy sie pomoc.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

To do tych informacji dotarłem;) Chodzi mi głównie o to, czy działa ona także w pociągach i czy są zniżki dla młodocianych nie mieszkających w Londynie?
Znizki sa na np pociagi. Musisz sobie wyrobic tzw RAILCARD i masz (nie pamietam dokladnie ile) ok 30kilka % znizki na pociagi. WARUNEK!!!!!!! musisz miec byc nie starszy niz 26 lat!!!. Z metrem jest ciezej (szczegolnie jesli przekroczyles 16 rok zycia). Za metro kasuja :). jesli mieszkasz sterfie (bedzieszmieszkal) 2 lub 3 mozesz kupic znaaaacznie tansza TRAVELCARD (oyster) na sterfe 2-3 - ot znaczy ze mozesz uzywac pociagow imetraw strefie 2i3 ale dodatkowo mozesz uzywac autobusow w strefie 1 (tylko na travelvcard 2-3)

mungo
24-06-2007, 20:02
Jadę na trzy tygodnie i będę mieszkał w Bromley. Są to obrzeża Londynu, południowy wschód. Muszę dojechać tam z lotniska Stansted, na którym ląduje o 20:20 - bezpieczniej będzie wziąć taksówkę, czy telepać się po Londynie nocą[niewątpie, że jest ładnie:D]?
I właśnie mam kłopot określeniem strefy[bodajże 4] znajduje się stacja Bromley North. I właśnie na tym Bromley będę mieszkał i chciałbym sobie pojeżdzić do strefy pierwszej, do centrum i trochę pozwiedzać.

Smaczny
24-06-2007, 20:04
Karta Oyster nie działa jeszcze we wszystkich pociągach. Są plany aby działała ale na razie działa tylko w niektórych. Musisz sobie sprawdzić, w których ewentualnie działa. Co do zniżek się nie wypowiem, ja już niestety jestem w okresie pogwarancyjnym....

Vitez
24-06-2007, 23:33
Karta Oyster nie działa jeszcze we wszystkich pociągach. Są plany aby działała ale na razie działa tylko w niektórych.

Co rozumiesz przez dziala/nie dziala? Jak ja bylem w Londynie w marcu to otrzymalem informacje ze obowiazuje rowniez w pociagach, obym tylko poza strefe nie wykroczyl no i gdzie tylko sie da na dworcach validowal ja (przylozenie do czytnika, najczesciej na peronach).

Co do samolotu - bez problemu mozna wniesc na poklad torbe pelna sprzetu.

merger
25-06-2007, 00:21
znizki dla studentow, jak masz karte ISIC. na euro 26 mielismy z dziewczyna drobny problem, bo na euro26 jest napisane world a nie international i anglicy nie zakumali ;)

Smaczny
25-06-2007, 08:01
Co rozumiesz przez dziala/nie dziala?

Mapka Oyster - National Rail (http://www.tfl.gov.uk/assets/downloads/06-10-19-Oyster-PAYG-Diagram.pdf)

Jak widać kolega mungo będzie miał kłopot z użyciem Oyster w pociągach na Bromley

Kreon
25-06-2007, 08:39
Jesli chodzi o zwiedzanie, to ja kupilem tam bilet na autobus pietrowy za 20 funtow (specjalna linia, ale zabijcie nie pamietam nazwy..), zwiedzasz w/g mapki ktora dostaniesz, wysiadasz kiedy chcesz i wsiadasz kiedy chcesz. W ciagi 3 dni zwiedzilismy 50% tego co zaplanowalismy (nie bylo szans na zwiedzenie wszystkiego, np. w muzeum techniki i w muzeum historii naturalnej (o ile nie przekrecilem nazwy) bylismy caly jeden dzien, ale nie zaluje). Jesli dopisze Ci pogoda (czego Ci zycze) to wsiadaj na pietro w autobusie. Nigdzie sie nie spiesz, 100% tego co zwiedzalismy (muzea itp) sa za darmo, jednak w wiekszosciu przy wejsciu musisz pokazac co masz w bagazu (BTW nawet ochraniarze w naszym jezyku sie wypytuja czy czegos np. ostrego nie mamy). Jak sobie przypomne nazwe tej sieci to jeszcze napisze, ale i tak na pewno znajdziesz, bo jezdzi tych puietrakow od groma.

P.s. Zycze milego pobytu...

tmaciak
25-06-2007, 10:33
Jbezpieczniej będzie wziąć taksówkę

W zeszłym roku za taksówkę z Heathrow do centrum zapłaciłem koło 50 funciaków, więc... :)

mungo
25-06-2007, 10:41
Z Stansted taxi kosztuje ok. 60 funtów...:/
Co do pociągów, to widzę, że będę się musiał nakombinować. Kupię sobie kartę Oyester, i jakiś miesięczny, tygodniowy na pociągi.
Za piętrowymi autobusami nie przepadam;) Szczególnie tymi turystycznymi;) Wolę Underground lub na piechotę. Ale i tak dzięki!
Karty Euro 26 niestety nie posiadam...
Wielkie dzięki wszystkim!

miszaqq
25-06-2007, 20:10
z lotniska Standted polecam ci osobiscie pare razy uzywany http://www.stanstedexpress.com po przylocie zjezdzasz winda dwa poziomy i jestes na peronie, nilet kupisz albo jeszcze na lotnisku albo u konduktora, mozesz sobie tez kupic online na stronie www, dojezdzasz tym na liverpool street a stad juz dostaniesz sie wszedzie, taxi odradzam bo za $$ wydane na londynskiego taksowkarza mozesz sobie cos zwiedzic np. w okolicach londka, inna mozliwa opcja wydostania sie ze standsted jest http://www.nationalexpress.com/ jezdza okragla dobe, srednio co 20-40 minut, rozklad sprawdzisz sobie tutaj http://www.nationalexpress.com/bp/b2.cfm?id=93570893 cena tez jest rozsadna, nigdy nie korzystalem ale ci ktorych znam i korzystali nie narzekaja, chociaz autobusem to jest 1:30h jazdy, dojezdzasz na wszystkim znana victoria station (chyba ze masz ochote wysiasc gdzies po drodze), z komunikacji po miescie to niech ci napisza ci co tam mieszkaja, ja ostatnio londyn zaliczalem w ubielgym roku, wiec nie chce wprowadzac w blad