Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Strona internetowa a muzyka

janfosz
22-06-2007, 22:46
Witam!Kończe prace nad swoją stroną internetową ,czy ktoś z was orientuje się nad stroną prawną dodania muzyki na stronie.Czy powtarzalna sekwencja ze znanego utworu wymaga zgody autora?

mattnick
22-06-2007, 23:23
wymaga...

stdanielo
22-06-2007, 23:56
... i wkurza

mattnick
22-06-2007, 23:57
można zawsze samemu napisać...:)

Zakk Wylde
23-06-2007, 08:52
Mattnick. Nie każdy jest puzonistą. Kiedyś też pisałem o tym a ty to samo.

Nie każdy jest taki Artysta przez duże G jak ty ;)

borkomar
23-06-2007, 11:17
Nie każdy jest taki Artysta przez duże G jak ty ;)

Truth Truth:mrgreen:

fICHU
23-06-2007, 16:13
jak jeden z przedpiszcow napisal.
To wkurza. :/
Co za debilna mania na wrzucanie muzyczek na strony www...
ja moze zboczony jestem, ale dla mnie do www uzywa sie przegladarki a nie przesluchiwarki... :/

Diabel03
23-06-2007, 19:24
Mam nadzieje, że zrobisz jakiś przycisk od wyłączania tej muzyki. Brak takiego guzika zmusza mnie do jak najszybszego opuszczenia grającej strony

minek
23-06-2007, 21:09
Mam nadzieje, że zrobisz jakiś przycisk od wyłączania tej muzyki. Brak takiego guzika zmusza mnie do jak najszybszego opuszczenia grającej strony

Zgadzam się. W słuchawkach / głośnikach mam w czasie pracy lub rozrywki przy komputerze to co chcę. A nie to co mi ktoś probuje narzucić / wmiksować.
Jak zaczyna grać i nie znajdę w ciągu 2 sekund guzika do wyłączenia muzyki (czyli musi być w miarę widoczny), to momentalnie wyłączam guzikiem zamykającym zakładkę z tą stroną, trudno.

mattnick
23-06-2007, 21:26
przy preloaderze na stronie powinien być guzik chcesz muzę na stronie tak/nie

MacGyver
23-06-2007, 21:32
Przyciski są najczęściej słabo widoczne, dlatego ja robię tak jak minek. Niestety bardzo rzadko gusta muzyczne autora strony pokrywają się z moimi :mrgreen:

jarekA
24-06-2007, 09:04

Popieram - najczęściej przy kompie słucham czegoś swojego, a muzyczki na stronach lekko mnie wkurzają.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A tak przy okazji - może zaproponować jaśnie nam panującym na CB umieszczenie jakiejś muzyczki? ;-))))))))))))))))))

Tomasz Golinski
24-06-2007, 11:34
A tak przy okazji - może zaproponować jaśnie nam panującym na CB umieszczenie jakiejś muzyczki? ;-))))))))))))))))))
Coś w tym stylu?
http://youtube.com/watch?v=AEcWy7loyYQ

Sławek
03-05-2011, 12:49
Odgrzewam stary temat, ale może coś w upodobaniach się zmieniło.
Czy ktoś może podać jakieś strony z muzą do stron www . Najlepiej w stosownym formacie. tzn chyba swf czy jakoś tam. Najlepiej darmową lub z łatą formą płatności np. jednorazową.

aciek_l
03-05-2011, 13:28
http://www.jamendo.com/pl/ tu jest dużo darmowej muzyki, choć nie wiem jak z wykorzystaniem komercyjnym, musiałbyś się wczytać w te licencje.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ale ogólnie j.w. - muzyka na stronach to zło... Zwykle "master volume" mam ustawiony tak, głośność w winampie przy normalnym słuchaniu jest na ~20-30%. Nagłe pojawianie się trzy razy głośniejszych niepożądanych dźwięków skutkuje natychmiastowym zamknięciem ich źródła. ;)

zbirr
03-05-2011, 13:34
zamiast szukać gotowego utworu to chyba lepiej przekonwertować na potrzebny format. jest wiele darmowych konwerterów. są też darmowe utwory, i można je zamieszczać gdzie się chce, open source czy jakoś tak licencja się chyba nazywa.
co do muzyczek na strony to są wkurzające dla nas, ale dla np. potencjalnych klientów już niekoniecznie. przykład z niedalekiej przeszłości. oglądam i oglądam w końcu stronka z melodyjką, 1,5s i strona zamknięta, ale z boku słyszę o jaka fajna piosenka, włącz jeszcze raz. na koniec zostałem odesłany od kompa, natomiast lepsza połowa już sobie przeglądała galerie dalej sama.

Sławek
03-05-2011, 13:45
zamiast szukać gotowego utworu to chyba lepiej przekonwertować na potrzebny format. jest wiele darmowych konwerterów. są też darmowe utwory, i można je zamieszczać gdzie się chce, open source czy jakoś tak licencja się chyba nazywa.
co do muzyczek na strony to są wkurzające dla nas, ale dla np. potencjalnych klientów już niekoniecznie. przykład z niedalekiej przeszłości. oglądam i oglądam w końcu stronka z melodyjką, 1,5s i strona zamknięta, ale z boku słyszę o jaka fajna piosenka, włącz jeszcze raz. na koniec zostałem odesłany od kompa, natomiast lepsza połowa już sobie przeglądała galerie dalej sama.
Exactly
Zwłaszcza klientki lubią romantyczną muzę przeglądając fotki ślubne.

evangelion69
03-05-2011, 15:10
muza na stronie? odradzam...

Sergiusz
03-05-2011, 15:53
Ja po cięgach jakie otrzymałem za „muzyczkę” na jednej ze stron www.warsztatyfoto.com.pl na kolejnej jej modyfikacji zrezygnowałem zupełnie z podkładu muzycznego. Ale dogadałem się z alternatywną rozgłośnią radiową i w zasadzie pozostało tylko wymienić linki. Nie mniej odpuściłem temat. Ale od czasu do czasu daje reklamy na taką stronę z orkiestrami przygrywającymi na weselach. Wydaje mi się, że dogadanie się z takim zespołem w celu podkładu muzycznego na stronę nie powinno stanowić problemu.

Sławek
03-05-2011, 16:07
Ja po cięgach jakie otrzymałem za „muzyczkę” na jednej ze stron www.warsztatyfoto.com.pl (http://www.warsztatyfoto.com.pl) na kolejnej jej modyfikacji zrezygnowałem zupełnie z podkładu muzycznego. Ale dogadałem się z alternatywną rozgłośnią radiową i w zasadzie pozostało tylko wymienić linki. Nie mniej odpuściłem temat. Ale od czasu do czasu daje reklamy na taką stronę z orkiestrami przygrywającymi na weselach. Wydaje mi się, że dogadanie się z takim zespołem w celu podkładu muzycznego na stronę nie powinno stanowić problemu.
Nie o taka muzę mi chodzi. To nie ma być muza do kotleta tylko taka której prawie nie słychać. Ma się maksymalnie integrować z obrazem a nie wychodzić do przodu. Nie chcę by ktoś oglądający stronkę stukał sobie butem pod stołem do rytmu, tylko żeby później nie wiedział czy muza była czy nie. Ale żeby przyjemnie mu się taka stronkę oglądało.

Ariene
03-05-2011, 16:26
A ja cały czas czekam kiedy minie ta moda na muzykę na stronie... Zwykle przeglądając zdjęcia otwieram galerie w kilku oknach obok, tak że gra muzyka z kilku i robi się mix. Owszem, można to to wyłączyć, tylko zanim znajdzie się OFF, można się mocno zniechęcić do dalszego oglądania. Nieraz zdarzyło mi się zrezygnować z przeglądania strony, gdzie nie mogłam znaleźć OFF, muzyczka włączała się po każdym odświeżeniu, albo wejściu do kolejnego folderu... Nawet cacy zdjęcia mnie nie przekonały.
Muzyki raczej każdy słucha w ramach własnych poszukiwań (radio, mp3, itp.), bez konieczności szukania jej na stronach ze zdjęciami.

Odradzam w zupełności - jako potencjalna klientka.

Sergiusz
03-05-2011, 16:40
Wiesz co robią osiemnastko-dziewiętnastolatki po wejściu do mnie do samochodu? Przestawiają stację radiową. To co dla mnie jest miodem dla uszu dla nich jest nie do zniesienia. Nie mniej jest to wiekowy próg targetu potencjalnych klientów zdjęć ślubnych. I jeśli z powodu podkładu muzycznego ktoś ma opuścić stronę przed upływem 5 sekund to może lepiej z muzyczki zrezygnować? Nadmiar cukrzenia może spowodować odwrotny skutek.

ewg
03-05-2011, 18:33
Muza na stronie? - Może i miałaby sens (lepiej poznać autora?) gdyby domyślnie była WYłączona! Niestety jak długo klikam... nigdy, nigdy takiej nie spotkałem. :| - Tak cienka jest granica między dobrym smakiem a terroryzmem.

mc_iek
03-05-2011, 21:27
Wystarczy w programie do przygotowania muzyczki znormalizować ją na -28dB i już będzie się tylko sączyć z głośniczków, a nie zabijać...

Sergiusz
05-05-2011, 02:43
Ja to się na tym nie bardzo znam ale czy nie można na stronie podłączyć sobie muzyki lub nagrania i odprowadzić tantiemy do ZAIKS u? Tak w sumie jest w knajpach, klubach czy rozgłośniach radiowych. Tym bardziej, że jeśli chodzi o stronę to można precyzyjnie określić ilość słuchaczy. http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/13199,publiczne_odtwarzanie_muzyki_kosztuje.html