PDA

Zobacz pełną wersję : Polar+cokin p, czy dobrze mysle?

arra
22-06-2007, 10:12
Witam

Mam obecnie szklo z gwinetm 67mm (odpowiednik 24mm) i chcialbym miec mozliwoscu uzycia zestawu polar+cokin p. Aktualnie po zalozeniu polara 72mm (przez redukcje 67->72) i nakreceniu szerokokatengo holdera cokin-p, mam winiete na 24mm, ktora znika od 28mm+. Juz sie prawie zabralem do pilowania holdera, ale... po testach wyszlo ze winietuje pierscien!!! 72mm do mocowania holdera, a nie sam holder.

Dlatego tez zwracam sie do znawcow: Czy jezeli powieksze srednice filtra polaryzacyjnego do 77mm i zaloze pierscien mocowania cokin 77mm, czy jest szansa na pozbycie sie winietowania? Moze ktos ma taki uklad?

Pozdrawiam

Peri Noid
22-06-2007, 10:41
A może po prostu zakup porządny polar w systemie Cokin i zakładaj w holder? Nie będzie potrzeby zakładania dodatkowych redukcji, układ filtrów ci się przysunie do korpusu, powiększy kąt i problem powinien zniknąć.

MacGyver
22-06-2007, 10:48
Peri Noid ma rację. Poza tym polar w systemie Cokin wyniesie Cię taniej niż nakręcany 77mm.

arra
22-06-2007, 10:59
Myslalem o tym, ale nie wiem, czy na szerokokatny holder bedzie taki polar pasowal. Poza tym jak sie takiego cokina mocuje, w holderze nie ma gwitnu wewnatrz :/? Po trzecie slyszalem mieszane opinie na temat jakosci polarow Cokin.

PS. Poza tym normalnego polara jestem wstanie uzyc bez mocowania holdera (niekoniecznie zawsze musze biegac z zalozonym holderem)/

Peri Noid
22-06-2007, 11:28
Poza tym jak sie takiego cokina mocuje, w holderze nie ma gwitnu wewnatrz :/? Po trzecie slyszalem mieszane opinie na temat jakosci polarow Cokin.
Polar do Cokina wygląda inaczej - nie ma gwintu, jest wsuwany w pierwszy slot holdera, najbliżej aparatu (specjalnie dedykowany do filtrów okrągłych jak właśnie polar albo np. gwiazdkowy). Oznacza to, że taki polar wykorzystasz jedynie razem z holderem. A co do jakości - ja mam tańszy zamiennik (kosztował mnie chyba coś koło 100zł) i rzeczywiście nie jest najlepszy. Ale jak kupisz coś firmowego to na pewno nie będzie źle.

PS. Poza tym normalnego polara jestem wstanie uzyc bez mocowania holdera (niekoniecznie zawsze musze biegac z zalozonym holderem)/
Więc skoro już masz normalny polar, to dokup drugi do holdera (wyniesie cię dużo taniej niż normalny o średnicy 77mm) i będziesz je wymieniał (skoro masz wykręcić/wkręcić holder, to i polar przy okazji można zdjąć).

arra
22-06-2007, 12:04
Polar do Cokina wygląda inaczej - nie ma gwintu, jest wsuwany w pierwszy slot holdera, najbliżej aparatu (specjalnie dedykowany do filtrów okrągłych jak właśnie polar albo np. gwiazdkowy).

Dzieki za odpowiedz. Rozumiem z tego, ze polara wrzucam ponizej regularnego slota w holderze szerokokatnym, wiec moge miec i polara i szara polowke jednoczesnie majac tylko 1 regularny slot w holderze?

PS. Wlasnie gadalem z Raysfoto, maja polara (Kood - co to za firma?) za 190. Hoya HMC 77mm na aledrogo jest za 199, wiec sam juz nie wiem. Kurcze wydaje sie, ze pomysl z filtrem dedykowanym do cokin jest pewniejszy niz zabawa z polarem 77mm.

PS. Ktos cos slyszlal o jakosci filtrow Kood?

Jeszcze raz dzieki wszystkim za rady.

No i pupa, nie da sie na holder szerokokatny wrzucic 2 filtrow :/

MacGyver
22-06-2007, 12:45
Kup zwykły holder, podróbę, za 22 zł (http://www.allegro.pl/item207605598_uchwyt_holder_do_filtrow_typu_cokin_ p.html) i zetnij mu dwa górne sloty. Będzie szerokokątny, z dodatkowym slotem na polara.

Peri Noid
22-06-2007, 12:52
Dzieki za odpowiedz. Rozumiem z tego, ze polara wrzucam ponizej regularnego slota w holderze szerokokatnym, wiec moge miec i polara i szara polowke jednoczesnie majac tylko 1 regularny slot w holderze?
Ja mam taki holder jak zasugerował MacGyver (popieram tą propozycję). Ma 3 sloty plus dodatkowe miejsce na filtry okrągłe, najbliżej korpusu.