Zobacz pełną wersję : Olympus SP-550 UZ - pogromca luster? ;)
MrDeadhead
20-06-2007, 20:44
Jakos w szukajce nie moglem znalezc niczego o tym aparacie (a jak byl taki watek to mnie zabijcie, a ten temat wyrzuccie do kosza ;)), ale chce sie dowiedziec co o tym myslicie:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5371
Chyba pod wiekszoscia wzgledow bije dLSRy na glowe. ISO 5000, 15klatek/s, na dlugim koncu (500mm) jasnosc 4.5, podwojna stabilizacja obrazu. Nic tylko brac takiego w kieszen i isc focic ptaki, nie? :D Strach sie bac jakie beda kolejne modele....
Chyba pod wiekszoscia wzgledow bije dLSRy na glowe.Chyba pod wiekszoscia wzgledow bije dLSRy na glowe.
Na pewno nie pod jednym. Jakość obrazu. ;)
Przeważnie jest tak, że im większy zakres ogniskowych tym gorsza jakość obrazu.
EDIT:
Zresztą jest nawet test: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5664&p=0
Oprócz zakresu ogniskowych to ten aparat nie ma zalet ;)
Doczytaj cyfrologię do końca :)
- ISO 3200 i 5000 w niepełnej rozdzielczości
- 15 fps w rozdzielczości 1.2MPx, nominalnie 1.2 fps - to już porażka
- możesz sobie sprawdzić jak wygląda to 3200 i 5000 np na różnych teststronach :)
Tak jak napisał PrzemeS, jedyna zaleta to zakres ogniskowych. Poza tym podobają mi się niektóre gadżety:
- programy tematyczne: zdjęcia przez szybę
- programy tematyczne: potrawy
- AEB: 5 zdjęć w skoku 1/3 EV (tu jakaś pomyłka mam nadzieję :) )
Co nie zmienia faktu, że to pewnie porządny ultrazoomowy kompakt.
MrDeadhead
21-06-2007, 16:21
Hmm... ok, nastepnym razem zaznacze ze chodzi mi o temat lekko z przymruzeniem oka... Ale glownie chodzilo mi ze w takich malpach robia dlugie i dosc jasne szkla. Co do ISO i szybkosci klatek doczytalem. Aaa... i ciekawe ile w nim trwa zoomowanie z jednego konca na drugi :D Dajmy na to ze ma sie wyciagniete 500 i chce sie nagle go wylaczyc to trzeba czekac 30 sec az sie zwinie? :D
FOTOGRAF
21-06-2007, 17:33
30 sek moze nie ale z 3 sek
Ale glownie chodzilo mi ze w takich malpach robia dlugie i dosc jasne szkla.
Długie i jasne to mogą robić przy tak małych rozmiarach matrycy - o ile dobrze pamiętam to najczęściej w zaawansowanych kompaktach jest 1/2,5" (przekątna ok. 1cm - a bywa pewnie i mniej) a w cyfrach z cropem to około 3,5cm. Z tego wynikają średnice szkieł i koszty produkcji (które na pewno rosną szybciej niż wzrost średnicy soczewek).
ciekawe ile w nim trwa zoomowanie z jednego konca na drugi
Może mi się teraz wydaje, ale na Fotopolis chyba napisali, że około 4 sekund. Tylko nie pamiętam czy chodziło o ogniskowanie czy o ostrzenie. Tak czy siak, bardzo długo.
Aparacik pojawił się u mnie w pracy. Muszę przyznać, że wykonanie stoi na bardzo wysokim poziomie. Canony serii Sx IS przy nim to wydmuszki.
:D
Ten program jest rozbrajający :D
Swoją drogą, to już powoli zamienia się w lomografie. Bo z fotografią ma już coraz mniej wspólnego. Twoim zadaniem właściwie jest tylko wcisnąć spust.
Może służyć do robienia takich zdjęć na przykład:
http://plfoto.com/37524/zdjecie.html
KuchateK
25-06-2007, 03:58
Lampy nie mozna podpiac :D
Jak to mozna robic zdjecia nie majac duzej lampy? :mrgreen:
Ja powiem krótko i chyba na temat - miałem ten aparacik w ręce i powiem szczerze bardzo źle się tym zdjęcia robi. Parę rzeczy zauważyłem np AF przy dużym zooomie to porażka - nie potrafił złapać ostrości. Następny fakt - że pomimo stabilizacji zdjęcia przy tym dużym zoomie bez statywu lub dobrej podpórki cięzko żrobić.