Zobacz pełną wersję : wskazówka na skali ekspozycji w EOS 20D
:?: :roll: :?:
Po założeniu obiektywu 28-135 IS USM do EOS'a 20D zauważyłem, że wskazówka na skali ekspozycji przesunęła się o jedną działkę w lewo (???). Po założeniu innych szkieł mam dalej taki sam objaw - jedna działka na lewo od "0". Może ktoś wie, co jest tego powodem i jak go zlikwidować.
Pozdrawiam
Markos
o kurka wodna :shock: :D
proponuję odpiąc obiektyw, przeczytac instrukcję i zorientować się, na czym polega korekta ekspozycji
Porada: jeśli właczając aparat przesuniesz przycisk maksymalnie do góry uaktywniasz tylne pokrętło (Control Dial). W trybach "twórczych" pracy aparatu służy ono do korekty ekspozycji w zakresie -2 do +2 EV. Dowiedz się koniecznie co to jest EV, po co się robi korektę ekspozycji, i jak aparat mierzy ekspozycję. Albo sprzedaj body.
trochę się pośmiałem :oops: , ale sorki - nie mogę pojąć jak ktoś kupuje dSLR nie wiedząc takich rzeczy :shock: :shock: :shock:
Done! No to po temacie.
Niestety nie mam instrukcji i poruszam się po omacku.
Co do korekcji i EV, to może nie wiem wszystkiego, ale na tyle dużo, że używam
W każdym razie dziękuję!
M.
Hehe, mi sie do dzis (po roku uzywania DSLR) zdarza myslec ze popsulo mi sie tylne kolko, gdy przypadkowo je odepne galka glownego wylacznika :)
Niestety nie mam instrukcji i poruszam się po omacku.
W downloadzie naszym jest (w menu u gory). Dzis podpialem linka 8)
:D :!:
Życie przynosi niespodzianki, a ja już myślałem, że uczynność i prawie bezimienna pomoc :wink: nieistnieją, no cóż miło się jest czasem pomylić.
Dzięki jeszcze raz, instrukcja ściągnięta (temat był rozpracowany na str. 28 pkt 2 :wink: )
Na marginesie jeszcze zapytam, czy jedyną dedykowaną lampą do D20 jest 580EX, czy też może gdzieś, coś tańszego można kupić?
Pozdrawiam
Markos
Na marginesie jeszcze zapytam, czy jedyną dedykowaną lampą do D20 jest 580EX, czy też może gdzieś, coś tańszego można kupić?
Zgodnie z tym co stanowi instrukcja, dedykowanymi do pracy z 20D są lampy EX z serii Speedlite. Jest kilka modeli a 580EX jest z najwyższej półki i oczywiście najdroższa. Proponuję również zapoznać się opisami do modeli 380EX, 420EX, 550EX (pomijam pierścieniowe), oraz zapoznać się z odpowiednimi wątkami/postami na temat tych lamp, których jest sporo na forum. To wszystko powinno dać Ci teoretyczną wiedzę nt. ich możliwości. Najlepszym źródłem cen jest serwis Allegro.
hmmm,
bardziej chodziło mi o ewentualne wskazanie na lampę pracującą z E-TTL II będącą odpowiednikiem lub "namiastką" 580 EX jakiegoś producenta typu Sunpak, Quantaray,...
M.
bardziej chodziło mi o ewentualne wskazanie na lampę pracującą z E-TTL II będącą odpowiednikiem lub "namiastką" 580 EX jakiegoś producenta typu Sunpak, Quantaray,...
A to proszę bardzo. Tu jest wykaz: http://www.photozone.de/2Equipment/canonflash.htm (5 sek. googlowania).
Zwracaj uwagę na lampy które wspierają E-TTL (nie ma pracujących w E-TTL II). Jest na forum dyskusja dot. E-TTL II - radzę rzucić okiem.
Producenci niezależni mogą Ci zaoferować 2. lampki Metz'a i Sigme EF-500.
bardziej chodziło mi o ewentualne wskazanie na lampę pracującą z E-TTL II będącą odpowiednikiem lub "namiastką" 580 EX
http://canon-board.info/viewtopic.php?t=2778
580EX to tylko kolejna lampa z serii EX.
Pech chcial ze wyszla w tym samym czasie co 20D i to spowodowalo ten nieprawdziwe stereotypy ze :
- niby tylko 580EX wspolpracuje z 20D
- niby tylko 580EX wspolpracuje w trybie E-TTL II
Oba powyzsze zdania sa FALSZYWE!
Nie jest to lampa "specjalnie do 20D" czy "jedyna wspolpracujaca w E-TTL II" .
W powyzszym watku masz wyjasnione - E-TTL II to funkcja body, a nie lampy.
Dedykowane lampy do wszystkich EOSow (w tym 20D) to lampy serii EX. Kazda z nich wspiera E-TTLII oraz E-TTL, w zaleznosci jeszcze jczy obiektyw podpiety do EOSa podaje informacje o odleglosci. Jesli tak to masz E-TTL II , jesli nie to E-TTL.
Liste/linki lamp, szkiel i body - masz w tym watku.