PDA

Zobacz pełną wersję : Kodak T-MAX Jaki czas?????

iktorn92
20-06-2007, 20:12
Witam! Mam taki problem gdyż zamówiłem 10 szt. filmów kdak t-max.Jak wiadomo możan go wywoływać w procesie tradycyjnym (koreks). Mam tylko pytanie jaki czas wybrać jego wywoływania bo na Hydrofenie nie jest wyszczególniony. Mój kumpel kiedys wywoływał i mówi że miał problemy.

Prosze o szybką pomoc

Iktorn92

Saurus
20-06-2007, 20:23
Nie ma tego wywoływacza nawet tutaj http://digitaltruth.com/devchart.html a dotychczas większość czasów tam znajdowałem ;) Może lepiej standardową kombinację tmax + D-76, czy Hydrofen ma jakieś specjalne właściwości? ;)

iktorn92
20-06-2007, 20:27
Nie hydrofen to przecież Fomy jest żadna rewelka ale tani.... hcodzi tylko o czas bo nie chce dac np. 10 min a tu mi niedowoła. A t-max to przeciez t-rix wiec.......poszukam jeszcze

rolaj
20-06-2007, 20:34
Hydrofen to b. dobry wywoływacz. Zwłaszcza jeśli zestawisz sobie sam. Ja stosowałem porcję na 1l. rozpuszczaną do 2l. i wywoływałem 7 - 8 min. A może źle pamiętam? To jednak cholernie dawno było :)
Takie znalazłem w necie, może pomoże: http://www.volny.cz/igorpodly/docki9/ciemnia4.pdf

iktorn92
20-06-2007, 20:51
Znalazłem już na stronie fotonegatyw.pl i na stronie producanta w pdf o filmie i tam wszystko jest. Wielkie dzieki za pomoc w tak błyskawicznym czasie. WIELKIE DZIĘKI!!!!!!
Wiem ze hydrofen jest ok sam uzywam trochę czasu ale nie jestem pewien czym będę robił bo kumpel ma po ostatnim ślubie w koncentracie jakąś Fomę. Ja sam mam w piwnicy Agfe neutol 4X1l a z jednej chyba dwa litry wychodzi i 5l utrwalacza do papieru agfy 1:11 także sporo i chyba sam nigdy tego nie przerobie...... pozdrawiam!

esteper
20-06-2007, 20:52
Nie pamietam dokładnie w czym wywoływany był mój Tmax, ale czas był 8m30sec.
Jak dowiem się tylko w czym było wołane to dodam tu info :)

an_zak
23-06-2007, 10:04
Tak zaznaczę, że T-Maxy trzeba nieco mocniej utrwalać, ja utrwalilem tyle, ile stało na utrwalaczu i został mi brunatny barwnik na emulsji. Doutrwalilem i jest git :)