Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Aku AA vs. zamienniki w gripie...

delaa
20-06-2007, 17:11
Witam!

Mam pytanie do praktyków - mam 400D+grip .
I tutaj pytanie:
1: Ładując do gripa dwa zamienniki powiedzmy o pojemności "realnej" ok 1000 mAh (wiem - piszą że mają 2500 mAh i więcej - ale wiem że to raczej bajka ) mamy w gripie około 2000 mAh

2: ładując do gripa 6 AA aku - sprawdzonych, wyselekcjonowanych na ładowarce z komputerem dających prawdziwe 2500-2700 mAh przy rozładowaniu prądem około 0.2C = (bazując na pojemności ok 500 mA) powinniśmy uzyskać dużo lepszy efekt. Myślę że 400D - tyle prądu nie "głabnie" ? może sie mylę ? Czyli jest duuużo lepiej niż jakakolwiek parka zamienników. Nie sądzę żeby nasi wschodni bracia dawali w zamiennikach jakieś extra ogniwa li-ion typu wysokoprądowego.

Jak jest w praktyce - jadę w "bezprądowe" miejsce szukam solucji - ktoś ma jakieś doświadczenia ?

Pozdrawiam DeLaa.

Gooferek
20-06-2007, 17:30
Zapomnij o uzywaniu akumulatorkow AA w gripie. Mialem 350D, kupilem gripa poczatkowo z mysla ze beda uzywal a nich akumulatorow 2100mAh. Jakiez bylo moje wielkie zdziwienie gdy na w pelni naladowanych aku w ladowarce mikroprocesorowej pstryknalem...hmm... nie pamietam, 100-150 zdjec. Zakupilem zamienniki aku za chyba 20-30zl sztuk 2 i teraz baterie laduje raz na jakis czas. Akumulatorki AA maja zbyt mala sprawnosc pradowa zeby zasilic jednak pradozerne body 350D albo 400D. Kazdy zamiennik oryginalnego akumulatora bedzie lepszy niz akumulator AA.

delaa
20-06-2007, 17:48
Dziękuję Bardzo za odpowiedź - czyli praktyka nie potwierdza teorii - ciekawe bo jednak wydawałoby się, że ogniwa w zamiennikach (li-ion) będa gorsze niż markowe (!) NiMH a jednak.

Pozdro !

piast9
21-06-2007, 09:31
1: Ładując do gripa dwa zamienniki (...) mamy w gripie około 2000 mAh

2: ładując do gripa 6 AA aku - sprawdzonych, wyselekcjonowanych na ładowarce z komputerem dających prawdziwe 2500-2700 mAh (...)

I to jest ta zdecydowana różnica? Moim zdaniem nawet, jeśli ona występuje, to nie kompensuje:
- niewygody ładowania 6x AA (2 ładowarki, dość długi czas ładowania)
- podatności na awarie (padnie jedno ogniwo i klops)
- sporo większej masy, która może czasem przeszkadzać
- czy nawet gorszej "obsługi" przez aparat - mam tu na myśli wskaźnik naładowania bateryjki

Z wyjątkiem niskich temperatur, gdzie Li-Ion prędzej padają niż NiMH nie widzę sensu.

Hellfire
22-06-2007, 18:56
Co do zamienników, to jak wygląda ich współpraca z oryginalną baterią w gripie? Niedługo kupuje gripa, bo nie mogę sobie pozwolić na "padnięcie" sprzętu i chciałbym mieć pewność, że w gripie zamiennik i oryginał będą ze sobą dobrze współpracować.

EDIT: chyba pobiłem rekord użycia słowa "grip" w jednym zdaniu, albo ogólnie w wypowiedzi :D

piast9
25-06-2007, 10:02
Współpracują spokojnie. To przecież tylko bateryjka. O wszystko "martwi się" grip i jest ok.

Premislaus
25-06-2007, 11:32
Ja używam zamiennika i oryginalnego aku w gripie i nie narzekam . Wszytko w porządku.

zajec3
05-08-2007, 15:17
hmm no ale takiego zamiennika za 20-30zł czy moze hahnela albo hame ?

levybike
05-08-2007, 15:46
Ja mam gripa z orginalnym akumulatorem i z zamiennikiem za 22 zł i działa super długo trzyma. Acha pojemność zamiennika 800 mAh

grzbiet
05-08-2007, 18:29
Gooferek napisał:

Zapomnij o uzywaniu akumulatorkow AA w gripie.
Czy faktycznie jest tak źle? Bo moim zamiarem był właśnie zakup gripa z myślą o używaniu właśnie akumulatorków AA... A może Twoje akumulatorki siadły, bo długo ich nie używałeś? Może wypowiedzą się inni userzy... bo jednak AA już mam, a w razie potwierdzenia tej informacji będę zmuszony do zakupu oryginalnego akumulatora (jakoś nie mam zaufania do zamienników... no i biedny nie może oszczędzać).

zajec3
05-08-2007, 18:38
moj kolega korzysta z aku AA firmy vipow , poj chyba 2700 i mowi ze mu trzymaja i trzymaja i trzymaja i jest bardzo zadowolony , z tym ze podobno w aparacie wskaznik baterii mu pokazuje ostatnia kreske a on robi dluzej niz jak w oryginalnym na pełnej

grzbiet
05-08-2007, 19:08
Właśnie dlatego jestem zdziwiony słabą sprawnością aku AA w gripie. Mam Philipsy NiMH AA 1,2V 2600 MultiLife w EX430 i nie narzekam na ilość błysków - a z lampy korzystam sporadycznie. Miałem nadzieję, że kupując gripa dokupię 2 szt. MultiLifów i z 1 oryginalnym aku i 10-ma MultiLifami mogę spokojnie focić...

janmar
05-08-2007, 20:32
Gooferek napisał:

Czy faktycznie jest tak źle? Bo moim zamiarem był właśnie zakup gripa z myślą o używaniu właśnie akumulatorków AA... A może Twoje akumulatorki siadły, bo długo ich nie używałeś? Może wypowiedzą się inni userzy... bo jednak AA już mam, a w razie potwierdzenia tej informacji będę zmuszony do zakupu oryginalnego akumulatora (jakoś nie mam zaufania do zamienników... no i biedny nie może oszczędzać).

Jest dokładnie tak jak napisal Gooferek.Zapomnij o AA.Zamienniki Li Jon nawet te tanie ~28 zł uzywam bez problemów .Pozdrowienia.:-)

dixi2006
05-08-2007, 21:08
Używam akumulatorki AA Pentagram 2500mAh Ni-MH INFINITY w gripie z 350D i wystarczają gdzieś "circa about" na 1200 zdjęć bez lampy oczywiście (ładowarka też Pentagram), więc nie narzekam;-) dopiero dzisiaj (wyjazd na żaglówkę) skłonił mnie do rozpakowania drugiej baterii NB2l,żeby wziąć drugi wkład do gripa jako zapasowy. Wcześniej z OLIM C3050 używałem baterii AA Hama, Duracell i w/g moich doświadczeń były do niczego, natomiast Pentagramy (niedrogie) zawsze spisywały się b.dobrze.

ruiner
05-08-2007, 21:33
Witam wszystkich (pierwszy post)

Uzywam zarowno wkladu z dwoma akumulatorami LI-Ion (oryginalny Canona plus zamiennik Hahnela), jak i wkładu z 6 akumulatorami Sanyo Eneloop 2000 mAh. Body 400D, grip oryginalny Canona.

Oba trzymaja dlugo - powyzej 1000 zdjec (od 1000 do 1500 w zaleznosci od uzytkowania - lampa, LCD etc).

Na plus aku Li-Ion trzeba oczywiscie zapisac szybkosc ladowania (w sumie 3h w porownianiu do 2x5h w mojej ladowarce 'paluszkow'), ale jako dodatkowy zapas energii na dluzsze wyjazdy akumulatory paluszki sprawdzaja sie dobrze (tym bardziej ze Eneloopy praktycznie nie rozladowywuja sie gdy nie sa uzywane).

grzbiet
05-08-2007, 21:49
Ruiner, jeśli możesz to powiedz czy to jest ten Hahnel:http://sklep.fotojoker.pl/produkt.php?id=9927, a jeśli tak powiedz na jego temat cos więcej, tzn. ile zdjęć można na jednym ładowaniu zrobić, jak długo "trzyma", ile go masz i jak sie sprawuje, itp. Z góry dziękuję.

ruiner
05-08-2007, 21:57
Dokladnie ten. Zamiennik mam dopiero od 2 miesiecy, wiec trudno powiedziec cos o jego zuzywalnosci, jak narazie trzyma caly czas tak samo dlugo (Hahnel daje dwa lata gwarancji). Trudno mi powiedziec ile zdjec robie na samym Hahnelu, gdyz od poczatku siedzi w gripie razem z oryginalnym akumulatorem Canona - dzialanie wspolne opisalem powyzej.

Do powyzszej listy za i przeciw zapomnialem dodac jeszcze kwestii ciezaru - oczywiscie akumulatory paluszki waza nieco wiecej w porownaniu do wersji 2Li-Ion, ale dla mnie to nie jest jakies wyraznie wieksze obciazenie (choc pewnie dla niektorych moze to byc minus).

alfik
07-01-2008, 10:18
Ja zakupiłem grip z myśla o tym ze bede używał włąsnie akumulatorkow AA a nie dwoch baterii na poczatko jak włożyłem kiepskie akumulatorki to było zle , ale po zakupe nowych SANYO ENELOOP zrobilem juz dobrze ponad 1000 zdjec ( dokładnie nie wiem, wiekszosc bez lampy) a bateria dalej pełna ( przynajmniej tak wskazuje ) wiec wydaje mi sie że paluszki spełnia swoje zadanie. Wydaje sie że ze względow pojemnościowych 6 baterii AA po 2000mah powinno wytrzymać znacznie dluzej niz dwie baterie dedykowane, a jak ktos chce robic zdjecia w nocy z dlugimi czasami naswietlania i jeszcze na mrozie to chyba to bedzie lepsze rozwiazanie. Oczywiscie akumulatorki AA musza byc dobrej firmy no i najlepiej nowe i razem uzytkowane od poczatku. Osobiscie uwazam to za dobra alternatywe gdyz mamay zawsze mozliwosc jakiegos ratunku jak nam siadzie zasilanie bo chyba latwiej zdobyc 6 akumulatorkow niz jedna bateria do aparatu poza domeme

Aro
08-01-2008, 14:40
Ja rowniez uzywam oryg. aku + zamiennik i jest całkiem przyzwoicie ;)

kruchacz
08-01-2008, 19:02
A ja używam i tego i tego, przy czym akumulatorki AA używam też do lampy więc i tak ciągle je ładuję.

Co do żywotności AA to przefociłem całe wakacje czyli około 800 zdjęć i nie było wołania o prąd i ja nie odczuwam różnicy między używaniem akumulatorów AA a dedykowanych akumulatorów w gripie!

Pavlik
04-02-2008, 20:53
a więc róznie jest z AA, zrobiłem moze 300-350 fotek na 6 sztukach GP 2700 mAh w gripie - albo bo są nowe i raz tylko naładowane i będzie lepiej ;-) albo .. czeka mnie kupno zamiennika NB-2LH

TomS
04-02-2008, 21:06
Kiedyś z ciekawości do koszyczka dałem 6 aku i powiedziałem że nigdy więcej. Jak zrobiłem 1 zdjęcia to aparat się wyłączył. I musiałem aku wyciągnąć i włożyć i znowu 1 zdjęcie i tak w kółko.

root
27-04-2008, 18:25
ja używam gripa z dwoma oryginalnymi akumulatorkami. sprawują się rewelacyjnie - 2000+ zdjęć na jednym doładowaniu.

Bodzius
11-06-2008, 08:01
Właśnie kupiłem nowego gripa Canona BG-E3 i zastanawiam się na czym dłużej będzie pracował aparat (350D) - na dwóch bateriach Canona, czy może dłużej na 6 akumulatorach AA? Jakie macie doświadczenia w tej kwestii? Zastanawiam się po prostu co dokupić do zestawu - dodatkową baterię, czy paluszki.

ecki74
11-06-2008, 08:13
Najlepiej dokupić baterię oraz paluszki (akumulatorki). Jak masz dodatkową lampe błyskową to możesz paluszki do niej wykorzystać a baterie bedziesz zawsze miał w zapasie.

Bodzius
11-06-2008, 08:45
Dobra koncepcja, ale chwilowo nie chcę szaleć z wydatkami, dlatego ponawiam pytania - co wg waszego doświadczenia trzyma dłużej - paluszki czy baterie?

MMM
11-06-2008, 12:43
Dobra koncepcja, ale chwilowo nie chcę szaleć z wydatkami, dlatego ponawiam pytania - co wg waszego doświadczenia trzyma dłużej - paluszki czy baterie?
Tak z grubsza to przecież możesz sobie przeliczyć pojemność aku i baterii (uwzględniając różnicę napięcia) i będziesz wiedzieć co teoretycznie powinno na dłużej starczyć.

kubaj
11-06-2008, 13:06
paluszki czy baterie

zadne z wymienionych najlepiej dzialaja akumulatorki dedykowane

ale zeby nie byc goloslownym to imho najlepiej dziala:

akumulatorek dedykowany canona w body
akumulatorek zamiennik z tych drogich czyli hahnel, gp, hama ale w body... czyli >60pln
akumulatorek zemiennik w premium gold
akumulatorek zamiennik "cala reszta" czyli maxcele nonamy itp itd
potem ta sama lista ale w gripie orginalnym, przy zalozeniu ze wkladamy tylko jeden
potem w gripie chinskim