PDA

Zobacz pełną wersję : kostka do lampy, a ttl...

Nawrot
18-06-2007, 23:43
witam, chciałem sobie podpiąć do mojego lusterka 580ex na kablu synchro (już kupiłem), żebym mógł delikatnie wyciągnąć ją od body. Początkowo byłem święcie przekonany że lampa ma 'dziurkę' do kabla. Okazało się że nie ma więc pomyślałem, że trzeba kupić kostkę do lampy (z tych za 20-30 zł na allegro) , ale mam problem, bo one przecież (chyba) nie przenoszą ttl. Zauważyłem tylko jedną ale za 90zł w której pisało na aukcji że przenosi.

Czy istnieje jakiś inny sposób na to, albo moje rozumowanie jest złe w którymś momencie? :-D

Saurus
19-06-2007, 13:41
Z kablem też by nie przenosiło. Wszystko co ma łącznie mniej niż 6 styków nie przeniesie. Środkowy pin i brzegi stopki dają tylko wyzwolenie lampy w manualu.

Nawrot
19-06-2007, 14:02
Z kablem też by nie przenosiło. Wszystko co ma łącznie mniej niż 6 styków nie przeniesie. Środkowy pin i brzegi stopki dają tylko wyzwolenie lampy w manualu.

to jak zrobic lampe na wyciagu z przeniesieniem ttl

gwozdzt
19-06-2007, 14:32
to jak zrobic lampe na wyciagu z przeniesieniem ttl
odpowiedni kabel nazywa się Off-Camera Shoe Cord 2

Saurus
19-06-2007, 14:38
I kosztuje, przynajmniej według mnie i jak na takie akcesorium, chore pieniądze. Czekam na pojawienie się zamiennika od Delty :)

adalbert
19-06-2007, 14:46
http://www.eurocamera.pl/index.php?pid=104&categories=21&firmid=11&productid=840
219zł

Nawrot
19-06-2007, 16:47
http://www.eurocamera.pl/index.php?pid=104&categories=21&firmid=11&productid=840
219zł

no to już wszystko jasne. Tylko czemu to wszystko tyle kosztuje... :x szczerze mówiąc zawiodłem się ::cry:

mkwiek
19-06-2007, 16:50
Początkowo byłem święcie przekonany że lampa ma 'dziurkę'
580 mark II ma gniazdo PC

vuki
17-07-2007, 15:06
aby nie powielac watkow
czy moge wyzwolic zdalnie lampe 580 II za pomoca radiowego wyzwalacza od lamp blyskowych? zachowam wtedy TTL?
musialbym zrobic przejsciowke maly jack-gniazdo PC

Michał Ciucias
17-07-2007, 16:13
czy moge wyzwolic zdalnie lampe 580 II za pomoca radiowego wyzwalacza od lamp blyskowych? zachowam wtedy TTL?
musialbym zrobic przejsciowke maly jack-gniazdo PC

raczej nie da rady zachować ttl - wyzwalacz radiowy po prostu nie przesyła informacji potrzebnych do zadziałania ttl. Na odbiorniku i nadajniku nie ma nawet odpowiednich pinów.

Jeszcze jedna sprawa, którą zauważyłem przy zdalnym wyzwalaniu lamp EX (bo też kombinowałem z różnymi kabelkami, wyzwalaczami :) - samo zwarcie głównego kontaktu i tego bocznego, schowanego w sankach niestety lampy nie wyzwoli - przynajmniej nie wyzwala 420EX... Trzeba zewrzeć główny kontakt + dwa prawe (zakładając, że główny = górny) + oczywiście boczny, w sankach. Wtedy lampa ruszy, oczywiście jako manualna. Postaram się odnaleźć linka gdzie jest to ładnie opisane.

vuki
17-07-2007, 16:19
mam starego Metza CL-45 i jego mozna wyzwolic dwoma stykami albo manual albo automat
nie mowcie, ze takie cudo (580 EX II) nie blysnie w jakim ustawieniu, ktore zmierzy swiatlo i blysnie ile trzeba (niekoniecznie TTL)

a co z przejsciowka jack-PC - wyzoli sie blysk (nie chce czegos spalic albo stracic czas na robienie czegosc niepotrzebnego)

KuchateK
17-07-2007, 17:45
580 EX II zmierzy swiatlo i blysnie ile trzeba, ale zadna inna lampa Canona z serii EX takiej mozliwosci nie ma.

Praca w manualu nie jest taka ciezka, chyba ze to szybka reporterka. Ale i wtedy mozna oko wytrenowac do oceny odleglosci i tego ile ustawic lampe aby bylo w granicach do podciagniecia z rawa.

vuki
19-07-2007, 07:16
podlaczylem za pomoca wyzwalacza lampe 580EXII z aparatem i niestety tylko w manualu mozna blyskac dobrze, ustawienie ETTL przepala zdjecia, lampa chyba wali full blysk

KuchateK
19-07-2007, 17:00
Tak, wali pelna moca. Przestaw lampe w tryb automatyki wlasnej, 580 mark dwa to ma.

vuki
21-07-2007, 10:23
no fajnie ale gdzie ta automatyka wlasna "siedzi"?
mam ETTL, manual, multi ... a gdzie A?
jak to wlaczyc?

KuchateK
21-07-2007, 16:27
A wyciagnales z pudelka instrukcje do lampy? :mrgreen:

Custom function #5. Flash metering: E-TTL/E-TTL II, TTL-only, external metering auto, external metering manual.

mkwiek
22-07-2007, 17:39
A wyciagnales z pudelka instrukcje do lampy? :mrgreen:

Custom function #5. Flash metering: E-TTL/E-TTL II, TTL-only, external metering auto, external metering manual.

testowaliśmy z kolegą tą lampę - przepala.
w instrukcji jest napisane, że external metering auto działa tylko z markiem III (ale czy o to chodzi??), inaczej trzeba używać external metering manual gdzie wpisuje się przesłonę i ISO ustawione na aparacie.
nie zrozumiałem dokładnie tej instrukcji, więc Kuchatek - może powiesz coś więcej??

KuchateK
22-07-2007, 19:38
Nie czytalem instrukcji, wiec nie powiem nic. Chyba ze ktos wystawi pdf'a, bo Canon jeszcze nie raczyl. Reczne wklepanie przyslony i iso to nie jest jakas wielka przeszkoda.