Zobacz pełną wersję : KAZDA LAMPA SERII EX (i nie tylko) OBSLUGUJE E-TTL II !
Chcialem tylko zwrocic uwage i obalic ten durny stereotyp wiazania obslugi
E-TTL II tylko z lampa 580EX :/ .
E-TTL II to funkcja BODY a nie lampy - jesli wasze body ma w instrukcji
wpisane ze obsluguje E-TTL II to wcale nie musicie wykosztowywac sie na
najdrozsza lampe Canona :/ .
Moze tytulem sprecyzowania ;-)
1. E-TTL II to nie jest wylacznie funkcja BODY :P To jest po prostu funkcja - moze ja miec albo body, albo lampa, albo jedno i drugie.
2. To, ze body lub lampa posiada funkcje E-TTL II jeszcze nie znaczy, ze zestaw bedzie w tym trybie pracowal - do tego potrzebny jest jeszcze obiektyw przekazujacy do body informacje o odleglosci ostrzenia.
3. Nawet, jesli beda spelnione powyzsze warunki nie jest wcale powiedziane, ze zestaw bedzie pracowac w trybie E-TTL II :P
------
EDIT:
Dodam tylko, ze do do pracy np. 580EX w E-TTL II potrzebne jest body umozliwiajace prace w trybie E-TTL II ;-)
I badz tu czlowieku madry, gdzie tu jest prawda?
Ja czesciej spotykalem sie z opinia, ze czy zestaw bedzie dzialal w tym trybie zalezy tez od lampy - to nawet mowili sprzedawcy w sklepach, do ktorych raczej mam zaufanie.
Trzeba wygooglac dokladny opis ETTL-II i bedzie wszystko jasne. _Wydaje_mi_sie_ ze E-TTL II to takze informacja o cropie i o temp.barwowej blysku a to tylko 580 potrafi co oczywiscie nie umniejsza najwazniejszej funkcji E-TTl II czyli sterowaniu sila blysku przez body min. na podstawie odleglosci punktu AF z obiektywu
Trzeba wygooglac dokladny opis ETTL-II i bedzie wszystko jasne. _Wydaje_mi_sie_ ze E-TTL II to takze informacja o cropie i o temp.barwowej blysku a to tylko 580 potrafi co oczywiscie nie umniejsza najwazniejszej funkcji E-TTl II czyli sterowaniu sila blysku przez body min. na podstawie odleglosci punktu AF z obiektywu
No ręcę opadają normalnie... _Źle_Ci_się_wydaje. Jak sobie wyobrażasz informacje o cropie a szczególnie temperaturze barwowej w korpusach analogowych które E-TTL II posiadają ?
[ Dodano: 13-03-2005 ]
I badz tu czlowieku madry, gdzie tu jest prawda?
To co pisał Vitez stwierdzenie, nie próba polemiki...
Ja czesciej spotykalem sie z opinia, ze czy zestaw bedzie dzialal w tym trybie zalezy tez od lampy - to nawet mowili sprzedawcy w sklepach, do ktorych raczej mam zaufanie.
No to powinieneś je właśnie stracić, zresztą sprzedawcy we wszelkiego rodzaju sklepach (nie tylko foto) to wyjątkowi dyletanci (generalizuję trochę - co by się ktoś na mnie nie obraził) mający marne pojęcie o tym co sprzedają....
Mnie najbardziej z tego wszystkiego zastanawia fakt, ze w wielu tekstach odnoszacych sie do E-TTL II czytalem, ze body musi byc "E-TTL II compliant". moze moja znajomosc jezyka angielskiego nie jest perfekt, ale w moim rozumieniu okreslenie "E-TTL II compliant" oznacza, ze okreslone body jest w stanie wspolpracowac z lampa w trybie E-TTL II, a nie odwrotnie (compliant - usluzny, ulegly, ustepliwy).
A najwiecej ludziom w glowie namieszal sam Canon, wpisujac w specyfikacje 580EX tryb E-TTL II ;-)
dla wszystkich chcących sie czegoś dowiedzieć polecam linki i informacje zawarte na tym forum (http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=46599)
szczególnie polecam pełne wyjaśnienie działania E-TTL i całej filozofii oświetlenia lampą błyskową dla systemu EOS na tej stronie (http://photonotes.org/articles/eos-flash/#ettlii)
a dla leniwych cytuję wprost:
"To summarize, there are two important points to keep in mind. First, E-TTL II does not require any changes to either the flash units or lenses used with an E-TTL II camera - the changes are all basically internal to the camera body. And second, while E-TTL II does use distance data when it’s available and when it’s appropriate (eg: when using direct non-bounce flash), it doesn’t prevent you from using older lenses.
Camera units which support E-TTL II:
EOS 1D mark II, EOS 30V/33V/7S/Elan 7N/Elan 7EN.
Flash units which support E-TTL II:
All EX series Speedlites: 220EX, 380EX, 420EX, 550EX, MR-14EX, MT-24EX."
miłej lektury :)
No to powinieneś je właśnie stracić, zresztą sprzedawcy we wszelkiego rodzaju sklepach (nie tylko foto) to wyjątkowi dyletanci (generalizuję trochę - co by się ktoś na mnie nie obraził) mający marne pojęcie o tym co sprzedają....
Ja tam bez granicznie im nie ufam. Tzn. wiekszosc nie ufam w ogole. Ale Ci byli wyjatkowi :)
A tak na powaznie, to w niektorych dyskusjach, jakie z nimi prowadzilem, to mialem wrazenie, ze nie mala wiedze maja. No albo, ja jestem takim ignorantem, ze mi sie tylko wydawalo - wszystko mozliwe :)
1. E-TTL II to nie jest wylacznie funkcja BODY :P To jest po prostu funkcja - moze ja miec albo body, albo lampa, albo jedno i drugie.
E-TTL II does not require any changes to either the flash units or lenses used with an E-TTL II camera - the changes are all basically internal to the camera body.
Podejrzewam Kavoo ze ten cytat zadaje klam twojemu twierdzeniu :roll: .
E-TTL II to funkcja body tylko i wylacznie. Jesli body jej nie ma, to nie istnieje lampa ktora "ma funkcje E-TTL II" i bedzie naswietlala zdjecia jak z E-TTL II niezaleznie od body do ktorego bedzie przypieta :P
Czyli by dzialal E-TTL II to:
1. Body MUSI miec E-TTL II
2. Lampa musi wspierac E-TTL z tym body (seria EX, Sigma 500 DG, jakies Metze - ciagle nie moge ich zapamietac, a mam ostre podejrzenie ze kazda lampa niezaleznie od producenta wspierajaca E-TTL bedzie rowniez wspierala E-TTL II... ale to tylko podejrzenie)
3. Obiektyw musi podawac informacje o odleglosci (pelna lista jest dostepna pod podanym wyzej linkiem o E-TTL II).
Jesli punkt 1 jest niespelniony to nie ma E-TTL II. Jesli punkt 2 i/lub 3 sa niespelnione to nadal bedzie E-TTL (albo jakis M czy cuś :roll: - zalezy od podlaczonego sprzetu i jego mozliwosci) ale nie E-TTL II.
580EX mimo ze ma w specyfikacji E-TTL II to nie bedzie blyskac w E-TTL II podpieta np do 10D :roll: - to po prostu nowy standard specyfikacji i pewnie kazda lampa EX powinna miec taki dopisek - ze wspiera E-TTL II a nie ze daje magicznie ta funkcje body :roll: .
2. Lampa musi wspierac E-TTL z tym body (seria EX, Sigma 500 DG, jakies Metze - ciagle nie moge ich zapamietac, a mam ostre podejrzenie ze kazda lampa niezaleznie od producenta wspierajaca E-TTL bedzie rowniez wspierala E-TTL II... ale to tylko podejrzenie)
3. Obiektyw musi podawac informacje o odleglosci (pelna lista jest dostepna pod podanym wyzej linkiem o E-TTL II).
Prawie dobrze, na "trzy z dwoma" zasluzyles ;-) Tyle, ze do tego, zeby E-TTL II dzialal, spelnienie jeszcze jednego warunku jest niezbedne :P
vitez, chcesz powiedzieć, że podpinając pod mojego 20D EX 480tkę mogę w pełni wykorzystywać ETTL-II? skąd takie info wytrzasnąłeś?
kurczę, podałem na talerzu i wprost zacytowałem :evil:
zadajcie sobie odrobine trudu i poczytajcie linki :|
vitez, chcesz powiedzieć, że podpinając pod mojego 20D EX 480tkę mogę w pełni wykorzystywać ETTL-II?
Tak, o ile jeszcze szklo ktore masz aktualnie podpiete przekazuje informacje o odleglosci do body.
skąd takie info wytrzasnąłeś?
Takie info, wraz z lista szkiel oraz lamp obslugujacych E-TTL II mozesz znalezc pod tym linkiem, ktory byl podany kilka postow wyzej:
http://photonotes.org/articles/eos-flash/#ettlii
KuchateK
16-03-2005, 20:33
E-TTL II to funkcja body tylko i wylacznie. Jesli body jej nie ma, to nie istnieje lampa ktora "ma funkcje E-TTL II" i bedzie naswietlala zdjecia jak z E-TTL II niezaleznie od body do ktorego bedzie przypieta :P
Jesli punkt 1 jest niespelniony to nie ma E-TTL II. Jesli punkt 2 i/lub 3 sa niespelnione to nadal bedzie E-TTL (albo jakis M czy cuś :roll: - zalezy od podlaczonego sprzetu i jego mozliwosci) ale nie E-TTL II.
580EX mimo ze ma w specyfikacji E-TTL II to nie bedzie blyskac w E-TTL podpieta np do 10D :roll: - to po prostu nowy standard specyfikacji i pewnie kazda lampa EX powinna miec taki dopisek - ze wspiera E-TTL II a nie ze daje magicznie ta funkcje body :roll: .
Mysle ze powinienes tego posta wyprostowac, bo coraz wiecej legend sie tworzy i potem chodza ludzie i opowiadaja dookola "*******y" :twisted:
Napisales "580EX mimo ze ma w specyfikacji E-TTL II to nie bedzie blyskac w E-TTL podpieta np do 10D"
Wyszlo ze nie ma ani II ani "jeden" z 10D :)
Dokladnie to 580'tka z 10D ma E-TTL i tak bedzie blyskac z 10D (300D rownierz). Tak samo jak starsza 550'tka, wszystkie inne EX'y i to co wspiera E-TTL z odpowiednimi lampami Sigmy i Metz'a ktore maja w papierach wpisane e-ttl lub e-ttl II. Wszystkie lampy majace e-ttl lub e-ttl II podpiete do body z e-ttl dzialaja w e-ttl.
Ten sam zestaw wspierajacy E-ttl (EX'y, sigmy i metz'e) podpiety do 20D, 350D czy innego body z e-ttl II daje nam E-TTL II bo to jest funkcja body. Wszystkie lampy majace e-ttl II lub e-ttl w body z e-ttl II blyskaja w e-ttl II.
Napisales ze "Jesli punkt 2 i/lub 3 sa niespelnione to nadal bedzie E-TTL (albo jakis M czy cuś :roll: - zalezy od podlaczonego sprzetu i jego mozliwosci) ale nie E-TTL II."
Napisales w punkcie drugim ze lampa musi do dzialania e-ttl II wspierac e-ttl a ponizej piszesz ze jak nie wspiera e-ttl to nadal bedzie e-ttl albo M. Zamotales rowno moim zdaniem :twisted:
Jesli lampa ma e-ttl to bedzie z body majacym e-ttl II dzialala w e-ttl II. Z body nie majacym e-ttl II a majacym e-ttl bedzie dzialala w e-ttl. Wszystkie lampy majace e-ttl maja e-ttl II. Wszystkie majace e-ttl II maja e-ttl.
Jesli nie ma e-ttl'a to nie bedzie nic :D W praktyce tylko manual.
A ostatnia rzecz ktora mi sie rzucila to permanentne trzymanie sie podawania odleglosci z obiektywu jako warunku niezbednego.
To kolejna legenda i w kilku juz watkach widze podawanie odleglosci jako warunek do dzialania e-ttl II. Bardzo wiele ludzi tutaj do zrobienia "ladniejszych zdjec" pewnie blyska "od sufitu" gdzie sie da i naprawde nie ma znaczenia czy obiektyw podaje czy nie podaje odleglosci do body w tym przypadku.
E-ttl II w 20D/350D bedzie dzialal tak samo. E-TTL II to nie tylko odleglosc z obiektywu ale i inne mierzenie swiatla.
Odleglosc z obiektywu przy e-ttl II brana jest pod uwage TYLKO I WYLACZNIE przy blyskaniu "na wprost" z lampa na aparacie.
Przy odbiciach swiatla od scian, sufitu czy roznych nakladek gdzie lampa pracuje pod katem jak i z lampa poza stopka aparatu swiatlo biegnie droga ktora jest niemozliwa do zmierzenia i odleglosc obiektu w tym przypadku nie ma znaczenia. Przy makro odleglosci sa tak male ze pomiar ktory mozna uzyskac z obiektywu jest tak nieprecyzyjny ze body rownierz go "olewa".
Odleglosc z obiektywu przy e-ttl II brana jest pod uwage TYLKO I WYLACZNIE przy blyskaniu "na wprost" z lampa na aparacie.
Przy odbiciach swiatla od scian, sufitu czy roznych nakladek gdzie lampa pracuje pod katem jak i z lampa poza stopka aparatu swiatlo biegnie droga ktora jest niemozliwa do zmierzenia i odleglosc obiektu w tym przypadku nie ma znaczenia. Przy makro odleglosci sa tak male ze pomiar ktory mozna uzyskac z obiektywu jest tak nieprecyzyjny ze body rownierz go "olewa".
I to sa wlasnie te dwa dodatkowe warunki niezbedne do tego, zeby zadzialal E-TTL II, a o ktorych Vitez slowem nie wspominal - blysk bezposredni i odpowiednio duza odleglosc ostrzenia.
I to sa wlasnie te dwa dodatkowe warunki niezbedne do tego, zeby zadzialal E-TTL II, a o ktorych Vitez slowem nie wspominal - blysk bezposredni i odpowiednio duza odleglosc ostrzenia.
Bo ja napisalem tylko wskazowki i "co mi sie wydaje" a nie bezbledny manual :roll: . Prosze nie traktowac mnie jak wyrocznie :? . Dziekuje za sprostowania :) .
KuchateK
17-03-2005, 16:41
To jeszcze ja :D
Zgodnie z opisem (link wyzej) ktory przeczytalem i paroma innymi zrodlami to nie sa warunki do dzialania e-ttl II. To sa jedynie warunki przy ktorych e-ttl II bierze pod uwage pomiar odleglosci z obiektywu.
E-ttl II jak "wszyscy" wiedza nie konczy sie i nie zaczyna na braniu pod uwage odleglosci a przedewszystkim na "nowym pomiarze" (ktos insynuowal ze tylko programowo zmieniono przeliczanie wartosci z matrycy do pomiaru swiatla). Pomiar duzo bardziej uniezalezniono od punktu ostrzenia i aparat inaczej przelicza co mu wyszlo po przedblysku.
Sprawdza sie to swietnie przy przekadrowywaniu i paru innych sytuacjach gdzie "ten stary" e-ttl mozna zmylic (naprzyklad swiatla w scenie albo biale/czarne materialy) i miec w efekcie przeswietlenie czy niedoswietlenie. Klasyczny przyklad to to ze sporo ludzi jednak ostrzy np. "na twarz" i potem przekadrowywuje, gdzies potem nastepuje po przekadrowaniu przedblysk pomiarowy "gdzies na tlo" czy czarny material i mamy ladne przepalenie.
Zgodnie z opisem (link wyzej) ktory przeczytalem i paroma innymi zrodlami to nie sa warunki do dzialania e-ttl II. To sa jedynie warunki przy ktorych e-ttl II bierze pod uwage pomiar odleglosci z obiektywu.
No dobra, udalo ci sie namieszac mi w glowie, wiec teraz to wszystko poukladaj :lol:
Z tego, co piszesz, wynikaloby, ze automatyka E-TTL II dziala:
1. przy blysku bezposrednim z uwzglednieniem odleglosci ostrzenia,
2. przy blysku odbitym lub malej odleglosci ostrzenia bez jej uwzgledniania.
W takim ukladzie, skoro w pkt. 2 E-TTL II dziala, dlaczego nie dziala z obiektywami, ktore nie maja funkcji przekazywania informacji do body o odleglosci ostrzenia :?: W jednym i drugim wypadku odleglosc ostrzenia nie jest brana pod uwage, wiec tak, jakby takiej informacji w ogole nie bylo...
Moze jednak w przypadku blysku odbitego badz minimalnej odleglosci ostrzenia (zgloszonej przez obiektyw) aparat przelacza sie na automatyke E-TTL?
KuchateK
18-03-2005, 18:07
No dobra... ukladamy...
Po pierwsze link dla angielskojezycznych ze wszystkim:
http://photonotes.org/articles/eos-flash/#ettlII
Zeby nie bylo ze matryca jest zakryta migawka :twisted:
Lustrzanki Canon'a (nie tylko one) maja matryce do pomiaru swiatla upchana w komorze zaraz gdzies tam obok pentamirror'a albo pentaprism'a. Matryca ta ma iles tam pol (300D bodajze 35). Uzywana jest zarowno do pomiaru "zastanego" jak i przedblyskow o okreslonej mocy ktore aparat wysyla tuz przed otwarciem migawki potem miezac czy glowny blysk musi byc mocniejszy czy slabszy.
Generalnie E-TTL II w stosunku do starszej wersji wprowadza dwie nowe rzeczy:
1. Nowy lepszy algorytm pomiaru swiatla
Pierwsza zasadnicza innowacja w e-ttl II w stosunku do e-ttl'a jest to, ze analizowane sa dane z matrycy do pomiaru swiatla zarowno przed jak i po przedblysku. Dwa razy. E-ttl robi to tylko raz.
Swetnie sie to sprawdza przy sytuacjach gdzie fotografowana scena zawiera bardzo odbijajace materialy albo swiatla ktore potrafia wyslac w buraki e-ttl powodujac niedoswietlenie (przeswietlenie zreszta tez)...
2. Odleglosc ostrzenia brana pod uwage w niektorych (!) sytuacjach
E-ttl II moze (podkreslam... moze, nie musi) uwzgledniac informacje o odleglosci ostrzenia z obiektywu. W okreslonych obiektywach EF (lista na stronie) jest enkoder ktory przekazuje do body "na jak daleko" jest wyostrzony. Jesli jest to 4 metry to obiektyw przekazuje do body ta wartosc.
W okreslonych (!) sytuacjach ta odleglosc jest brana pod uwage. Jest to uzyteczne przedewszystkim przy "ostrzymy/przekadrowywujemy" bez uzycia FEL'a. Pomiar odleglosci ma za zadanie zminimalizowac bledy w tej sytuacji.
Slynnym przykladem bledow w e-ttl'u jest scena z dwoma osobami gdzie czujnik ktorym ostrzylismy po przekadrowaniu wypada centralnie "na tlo". W e-ttlu pomiar swiatla jest bardziej uzalezniony od punktu na ktory jest ustawiona ostrosc co powodowalo przepalenia i inne "dzikie jazdy"...
Canon nowy system (e-ttl II) opisuje jako pomiar swiatla na plaszczyznie w przeciwienstwie pomiaru w okreslonym punkcie jak to bylo do tej pory.
Odleglosc z obiektywu nie zawsze jest brana pod uwage.
Pierwsze i najprostrze to to ze nie wszystkie obiektywy maja enkoder i nie wszystkie potrafia przekazac odleglosc ostrzenia do body.
Kiedy uzywamy odbitego flasza rownierz odleglosc nie ma znaczenia bo swiatlo i tak sie odbija od sufitu/scian gdzie raz plaszczyzna od ktorej odbijamy moze byc 3 metry od aparatu a drugi raz 5. Aparat nie ma pojecia ile odbic i ktoredy swiatlo przebiega zeby dotrzec do fotografowanego obiektu.
Glowna zaleta e-ttl'a II w tym przypadku jest nowy sposob pomiaru swiatla i przeliczania wartosci z matrycy.
No i makro... Tam odleglosci sa tak male ze nie ma mozliwosci zmierzyc to na tyle precyzyjnie zeby bylo uzyteczne.
Lampa ma czujnik. Jesli jest skierowana w inna strone jak "na wprost" e-ttl II nie bierze pod uwage odleglosci z obiektywu.
Na stronie do ktorej link podalem pisze, ze uzywajac przewodu pozwalajacego przeslac wszystkie sygnaly z aparatu do lampy odleglosc bedzie rownierz brana pod uwage. Jest to sytuacja gdzie mozna nieco oszukac ustawiajac lampe blizej niz aparat. Nie ma bezposredniej mozliwosci wylaczenia pomiaru odleglosci, mozna jednak tak zamocowac lampe ze do oswietlania "na wprost" poza aparatem byla skierowana w bok tak zeby czujnik w niej przekazywal do body ze jest "w bok" a nie na wprost. Ale to juz wyjatek...
I podsumowanie.
E-TTL II nie wymaga zmian ani w lampach ani w obiektywach. Naprawde nie ma znaczenia ze szkla nie przekazuja odleglosci do body. Nie ma czegos takiego "nie przekazuje odleglosci to jest e-ttl". E-ttl II to rownierz (w zasadzie przedewszystkim) nowy sposob pomiaru swiatla z matrycy, nie tylko pomiar odleglosci. Jedyna zmiana sprzetu wymagana do posiadania e-ttl II jest body.
Po drugie jedynym przypadkiem brania pod uwage przez e-ttl II odleglosci z obiektywu jest lampa skierowana na wprost na aparacie gdzie swiatlo od lampy do fotografowanego obiektu "biegnie" bezposrednio.
Kupa ludzi wali w sufit... nie ma sensu sobie "zawracac gitary" nowymi obiektywami jak nie blyskacie na wprost bo aparat i tak to ignoruje. E-ttl II nie ogranicza stosowania starszych obkiektywow i jego podstawowa zaleta czyli nowy pomiar dziala ZAWSZE :!:
Na koniec pare przykazan :D
Wszystkie lampy z e-ttl maja e-ttl II i na odwrot tez, jak pisze ze ma e-ttl to ma i e-ttl II
E-ttl II to funkcja body. Jedyna naprawde potrzebna rzecza do dzialania e-ttl II jest body z e-ttl II. No oczywiscie... jakas lampa tez :P Dedykowana albo zgodna... tak aby aparat byl w stanie sterowac moca z tej lampy bo inaczej nie ma sensu pomiar przez body jak lampa sobie blysnie ile ona chce :D Generalnie wszystkie EX'y, Sigmy zgodne z e-ttl, metz'e zgodne z e-ttl.
Nie wiem jak metz, ale sigma nowe modele opisuje jako zgodne z e-ttl II, co jednak nie ma znaczenia i wszystkie starsze zgodne z e-ttl rownierz dzialaja "z nowym". Nie ma lamp zgodnych z e-ttl a niezgodnych z e-ttl II (czy w druga strone). Sa najwyzej lampy niezgodne z oboma standardami, ktore na body albo blyskaja zawsze po swojemu (automat albo full pauer) albo wcale.
Nie sa do dzialania wymagane obiektywy ktore przekazuja odleglosc do dzialania e-ttl II. Odleglosc ostrzenia jest wykorzystywana TYLKO I WYLACZNIE przy blyskaniu na wprost. Jesli blyskamy na wprost a nie ma odleglosci z obiektywu nie ma to znaczenia. Aparat dalej mierzy "po nowemu" dwa razy przed i po przedblysku.
E-ttl II ZAWSZE dziala. Jesli body ma e-ttl II to ZAWSZE wykorzystuje nowy "podwojny" pomiar swiatla i nowe algorytmy.
"Po grzyb" nam e-ttl i jego problemy jak polowe z tego mozna wykosic porownaniem co bylo przed blysnieciem pomiarowym i po... Swietnie wychodzi z matrycy ze tam w danym polu jest halogen 1kW i przepala to pole na biala plame i przed i po. E-ttl tego nie ignoruje bo nie wie co bylo przed przedblyskiem... e-ttl II wie bo sprawdzil.
Nie ma automatycznego przechodzenia do innego trybu jesli body ma e-ttl II... No chyba ze ktos recznie ustawia lampe na manualu albo lampa ma swoj "musk" i olewa co body by chcialo zeby zrobila :twisted:
Aha... odleglosc ostrzenia jest rownierz olewana przy lampie w trybie "wireless e-ttl", gdzie korzystamy z kilku lamp albo sterownika. To jest przeciwienstwo tego problemu "z przewodem" :D Pomiar jest nadal dokonywany w nowy sposob. Zawsze i wszedzie :D
Czyli wychodzi na to, ze automatyka E-TTL II dziala zawsze z kazdym obiektywem, nawet tym, ktory nie przekazuje do puszki informacji o odleglosci ostrzenia.
Coz... wyglada na to, ze wszyscy sie w wiekszym/mniejszym stopniu mylili... Vitez rowniez ;-)
KuchateK
18-03-2005, 18:29
Wlasnie dlatego ruszylem ten problem :D Rzucilo mi sie w oczy w paru miejscach, ze ludzie uparcie sie trzymaja przekazywania odleglosci z obiektywu podajac to jako warunek :D
E-ttl to przedewszystkim nowy pomiar.
Gdzies widzialem opis w jaki sposob aparat porownuje przed i po co bylo i jak potem to interpoluje, ale to juz mozna olac bo nieciekawe...
Odleglosc ostrzenia generalnie to tam jest juz taki bonus raczej opcjonalny (i to mocno).
Biorac obiektyw i lampe z body z e-ttl do body z e-ttl II (nawet jak obiektyw nie przekazuje odleglosci ostrzenia do body) i tak oswietlenie z lampa bedzie wygladac lepiej i automat sprawdzi sie w wiekszej liczbie sytuacji przy body z e-ttl II z powodu porownywania swiatla zastanego w stosunku do swiatla z lampy.
W praktyce pasowalo by wziac dwa body, np. 10d i 20d i sprawdzic co i jak w roznych sytuacjach z ta sama lampa i obiektywami :D Ale do tej pory wszyscy mowia ze nawet na wbudowanej lampce jest lepiej.
Generalnie uzywania lampy sie trzeba nauczyc. "Lata praktyki" to najlepsza metoda.
Coz... wyglada na to, ze wszyscy sie w wiekszym/mniejszym stopniu mylili... Vitez rowniez ;-)
Przeczytaj moj pierwszy post.
Nie rozumiem dzieciecej radosci "a Vitez siem pomylil nanana" :twisted: .
Mi glownie chodzilo o to (patrz na temat watku) ze E-TTL II to funkcja body a nie lampy i w tym sie nie pomylilem 8) - bo to najwazniejszy element by E-TTL II dzialal i by ludzie nie pytali sie "czy musze kupic 580EX by miec E-TTL II z 20D" :? . Reszta to sugestie i domysly, a nie powod do glupiej radochy "a Vitez sie pomylil" .
Ty tez sie pomyliles... ale ja wcale nie odczuwam z tego powodu az takiej radochy by ci to wytykac :P , wiec miarkuj swoje wytykanie wszystkich moich pomylek... bym i ja tak nie zaczal, w dzieciecym stylu : oko za oko, wytykac :twisted: , bo mnie to zaczyna po prostu wkurzac - takie wyszukiwanie na sile moich pomylek jakbys chcial obalic jakis nieistniejacy mit nieomylnosci moderatorow/Viteza :roll: - taka sobie misje przypisales tu na forum? Naprawde uwazasz ze to rozsadna i warta wysilku misja? Wyluzuj kavoo z tym troszke bezsensownym wyszukiwaniem i wytykaniem moich bledow, OK ? Prosze? :roll: :oops:
Vitez - polecam uwazna lekture mojego posta:
wyglada na to, ze wszyscy sie w wiekszym/mniejszym stopniu mylili
a zwlaszcza
;-)
na koncu po odniesieniu sie do ciebie.
No, chyba ze naprawde z tak duzym trudem przychodzi ci odroznienie zartu od ironii... jesli tak to daj znac, nastepnym razem pomine cie w swoich odpowiedziach.
Tomasz Golinski
19-03-2005, 00:49
Proponuje odkleić ten wątek, a Kuchatek napisze nowy, który się podklei. Będzie czytelniej i bardziej elegancko.
KuchateK
19-03-2005, 06:10
Mozna i tak...
W sumie po przeczytaniu tego tekstu widac ze robilem 3 rzeczy na raz i jakos nieskladnie napisalem te posty :)