Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : problem z gripem 20D - zasilanie przy otwartej klapce

TomekD
18-06-2007, 11:48
Witam, mój 20D ma już 2,5 roku więc pojawiaja się drobne dolegliwosci zwiazane wszędzie wchodzącym kurzem.
Pierwszy problem to ponowne podawanie zasilania po otwarciu klapki gripa.
W momencie przesunięcia zatrzasku grip odcina napięcie a po jego zwolnieniu i dalszym otwarciu podaje spowrotem (zapala się dioda)
Niby da się z tym zyć ale jest to denerwujące. NIe znalzlem zadnego czujnika, wiecie moze gdzie jest umiejscowiony ?

2 problem to nie otwierająca się lampa, pojawilo się to wczoraj. Mechnizm pstryka ale lampa się nie podnoci.
Wlasnie przeczytałem ze winien moze być zabrudzony czujnik w stopce.
Mam nadzieję że to to...
Pozdrawiam

Vitez
18-06-2007, 21:34
Witam, mój 20D ma już 2,5 roku więc pojawiaja się drobne dolegliwosci zwiazane wszędzie wchodzącym kurzem.
Pierwszy problem to ponowne podawanie zasilania po otwarciu klapki gripa.
W momencie przesunięcia zatrzasku grip odcina napięcie a po jego zwolnieniu i dalszym otwarciu podaje spowrotem (zapala się dioda)
Niby da się z tym zyć ale jest to denerwujące. NIe znalzlem zadnego czujnika, wiecie moze gdzie jest umiejscowiony ?

W zatrzasku. Kiedy klapka zamknieta to zatrzask przesuniety maks do lewej wykrywa zamknieta klapke. Gdy otwarta to zatrzask nie jest maks do lewej.

2 problem to nie otwierająca się lampa, pojawilo się to wczoraj. Mechnizm pstryka ale lampa się nie podnoci.
Wlasnie przeczytałem ze winien moze być zabrudzony czujnik w stopce.
Mam nadzieję że to to...

A na Żytniej co powiedzieli? Ekspertyza jest darmowa a ty z Warszawy wiec czemu tam nie pojechales jeszcze?

TomekD
20-06-2007, 10:04
lampa zaczęła się otwierać.... więc jeden kłopot z glowy.

mój zatrzask cofa się całkowiecie i ponownie wlącza zasilanie więc czekam mnie Żytnia

piast9
20-06-2007, 10:22
A dlaczego nie rozkręcisz gripa i nie sprawdzisz co się stało? To sprawa mechaniczna i tyle. Może faktycznie gdzieś tam brudzik się dostał.

Vitez
20-06-2007, 18:07
mój zatrzask cofa się całkowiecie i ponownie wlącza zasilanie więc czekam mnie Żytnia

Pewnie sprezynka sie wyrobila. Warta 5 zl ale dolicza pewnie ze 100zl za robocizne ;)