PDA

Zobacz pełną wersję : rawshooter

FOTOGRAF
17-06-2007, 16:47
czesc

mam maly problem z ravshooterem, otoz kiedy wywoluje rawa w ravshooterzze wszystko jest elegancko ale keidy otwieram fotke w gimpie do zmiejszenie to ona nie jest ani rozjasniona, nie ma zadnego kontrastu, nie jest wyostrzona i niebo nie jest niebieskie tylko np fioletowe.

drugie pytanie jest takie czy w ravshooterze mozna zmiejszac fotki?

i kolejne a zarazem ostatnie pytanie to dlaczego jak kiedys obrabialem fotki tym programem to po zmiejszzeniu w gimpie do 1024 pix dluzszy bok fotki mialy powyzej 400kb a teraz jak dojde do 200kb to jest doslownie cud... czego to mzoe byc wina? mnie? programu? sposobu obrabiania?

pozdrawiam

crater
17-06-2007, 18:11
2) mozna zmniejszac fotki -> w zakladce Batch process trzeba zaznaczyc Resize i ustawic wielkosc eksportowanej fotki.

Co do zmiany wielkosci to prawdopodobnie p[rzestawiles jakosc wyowlywanych zdjec.

FOTOGRAF
17-06-2007, 18:14
jakosc jest na maximum

tak to u mnie wyglada

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://images22.fotosik.pl/163/ac699921be25c1e3.jpg)

crater
17-06-2007, 18:25
moze jest to zwiazne z pprzestrzenia robocza, ty masz ustawion ProPhoto RGB. Podjerzewam ze wczensiej miales Adobe RGB 1998

FOTOGRAF
17-06-2007, 18:56
faktycznie to o to chodzi :)
dzieki crater za pomoc :)

crater
17-06-2007, 19:12
zaden problem

Vitez
18-06-2007, 00:41
nie jest wyostrzona

Dlaczego na zaprezentowanym screenshocie nie masz zaznaczonego 'apply sharpening' ?

drugie pytanie jest takie czy w ravshooterze mozna zmiejszac fotki?

Chyba sie da ale rozmiar ustawiasz w calach/cm/mm - w linijce nad ktora jest PPI. Latwo sobie przeliczyc na piksele.

i kolejne a zarazem ostatnie pytanie to dlaczego jak kiedys obrabialem fotki tym programem to po zmiejszzeniu w gimpie do 1024 pix dluzszy bok fotki mialy powyzej 400kb a teraz jak dojde do 200kb to jest doslownie cud... czego to mzoe byc wina? mnie? programu? sposobu obrabiania?

Jesli w RawShooterze nic nie ruszales (ale jak widac jednak cos ruszales) to moze w Gimpie ustawienia jakosci zapisu inne. A moze w Rawshooter zmieniles opcje Metadata na none, a wczesniej z metadanymi zdjecie wiecej zajmowalo. A wcisnalbys w Rawshooterze F1 i poswiecil pol dnia na lekture i przecwiczenie interesujacych cie opcji - byc moze wielu dalszych pytan unikniesz?