Zobacz pełną wersję : Canon 500/4 IS czy raczej Sigma 500/4.5 APO HSM?
cześć
kombinuję co by tu kupić ale jednocześnie oszczędzić.
Mam pytanie do osób, które miały takie szkiełka w ręce, lub czytały coś ciekawego w sieci:
czy warto dopłacać 10k PLN (ostatecznie 6k PLN) za IS i minimalnie jaśniejsze szkło wybierając Canon EF 500/4 IS zamiast Sigma 500/4.5 APO HSM :roll:
Jeśli kupię, to na firmę i za Sigmę zapłacę naprawde relatywnie mało. Pytanie tylko czy byłby to zakup sensowny.
Kolekcjoner
15-06-2007, 19:58
Trudna sprawa ale gdyby to mnie dotyczyło to ja bym stawiał sprawę tak. Jeśli to ma pracować (a spełnia wymagania) to Sigmę jeśli dla siebie to Canona.
Kuba, tych szkiel nie mialem ale powiem tylko, ze czesto przy nawet przecietnej pogodzie fotografuje na 500mm, bez is'a, ciemniejszym szklem (50-500) i nie narzekam..
no ale kazdy kupuje szklo pod swoje potrzeby..cokolwiek kupisz, i tak szczerze zazdroszcze dylematów :mrgreen:
Kolekcjoner
15-06-2007, 22:15
dla siebie
Jak dla siebie to brałbym Canona. Jak zabawa to na całego, a nie półśrodkami :D.
Widzę ze Cię wciągnęło na maxa skoro 400/5.6 nie wystarcza ;).
Też jestem za canonem.
Mam glupie wrazenie (ale to tylko takie gdybanie) ze jak w wielu przypadkach roznic cenowych miedzy L a "inne firmy" - te 10 czy 6 tys doplacasz nie tylko za IS i swiatlo 4 :roll: .
co Canon to Canon, kupisz Sigme i bedziesz zalowac......
no właśnie sam tak myślę, ale tu idzie o spooorą kaskę i mam ciężkie myślenice. Różnica cenowa jest kolosalna, można za to kupić np. 5D ;)
Może ktoś miał oba te szkła w łapie?
no właśnie sam tak myślę, ale tu idzie o spooorą kaskę i mam ciężkie myślenice. Różnica cenowa jest kolosalna, można za to kupić np. 5D ;)
Może ktoś miał oba te szkła w łapie? szkiel tych w lapie nie mialem, ale kupujac teoretycznie gorsze szklo zawsze skazujesz sie na gdybanie, co by bylo gdybym .....? jesli masz kase to zadnych polsrodkow
Bez dwóch zdan i bez zastanawiania sie.
Kuba - kupuj 500/4IS!!
Nie wiem skad w ogle proby zastanawiania sie.
Wybierasz miedzy jednym z najlepszych, najbardzije ergonomicznych i najlepiej sprawdzonym przez zawodowców szklem jakim jest 500/4IS a obiektywem, ktory jest jedynie substytutem jakosci i wytrzymalosci czyli Sigma.
Mialem w swoim zyciu 400/2.8 600/4 oraz 500/4IS i poza 600/4, ktore bardzo lubilem to celem zawsze byla 500mm.
Jest "mala" (pojęcie wzgledne), jest wszechstronna, jest szybka jak diabeł i ma IS. I jest w miare "tania" (znowu pojęcie wzgledne).
Ew. brak 100mm ogniskowej w porownaniu do 600mm rekompensuje ci IS. Oczywiscie szczytem marzen jest i bedzie 600/4IS, ale to juz ciut inne pieniadze.
Kuba - 500/4IS.
Poczekaj, zbierz kase, zamow u kogos w USA.
Tyle z mojej strony.
krzychoo
16-06-2007, 09:41
ech mnie też niedawno dreczyła myśl o 5004IS, jednak kasa duża i zostałem przy świetnym 4005.6L. ciemny ale i wymagający ze względu na krótszą ogniskową jeszcze sprytniejszego podchodzenia ptaków. Umiejętność bardzo przydatna, bo i konwertery leża w torbie. ostatnio fot dudka który chwilami miał za ciasno w kadrze, 70-200 wpiąłem... nie mniej 500tka jest moim marzeniem ale myślę, że tak naprawdę dopiero z 1dmark można poznać jej zalety... wiec lista sie wydłuża
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://http://foto.onet.pl/2p5xc,ow8o1j00h1kj,9char,u.html#9ch0p)
Ech te udręki. Ja jakoś na razie jestem strasznym realistą i taką 500-tkę traktuje na poziomie bardziej niż abstrakcyjnym - trochę to pomaga. Inna sprawa iż 400 5.6 mam dopiero od paru dni więc nie zdążyła mi się nawet opatrzeć :). Może w przyszłym roku 30D albo 40D (jeśli się pojawi) bo 350 ma wielgachne te swoje czujniki AF.
A nuż (widelec) jednak canon stworzy 400 5.6 z IS za jakieś ludzką kasę (dla przeciętnego zjadacza chleba; jakoś nie bardzo sam w to wierzę :roll: ).
Trzeba myśleć optymistycznie i tak jak napisał krzychoo doskonalić swoje umiejętności podchodzenia ptactwa. Nawet przy 500 na 100% się przydadzą.
Ale wracając do głównego wątku.
Kubaman wszyscy piszą o 500 canona w samych superlatywach, sigma jest nieco słabsza (choćby brak IS) i tego nie zmienisz.
W sumie to dylemat masz bardzo rzekłbym popularny: kupić szkło tańsze i słabsze czy lepsze ale droższe (tyle że poziom cenowy nieco inny).
Moim zdanie najdroższe na jakie Cię stać. A jak nie stać to poczekać i doskładać tudzież większy kredyt.
Kiedyś miałem przyjemność pstryknąć kilka fotek 500. :lol:
Rewelacja. IS też swoje daje. Ale i kasa nie mała :sad: .
W!
Mialem do testow Sigme - slabo sie spisywala, wiec oddalismy dystrybutorowi. Dwie sztuki, jedna mydlila (wada produkcyjna), druga mial strasznie zawodny silnik (co moze sie bardzo przydac na takiej ogniskowej), ponad to jak na te pieniadze to slabo z szybkoscia w obu.
500 mam jedna w pracy, z dwa razy uzywalem w praniu - swietna pod kazdym wzgledem, ale zapytacje dlaczego dwa razy tylko??
Heh, powod prozaiczny, mamy rowniez 600 :-) I wole zabierac ja do tele pracy.
Zdrowko
Calliactis
16-06-2007, 11:52
A co z Canonem 300mm f2.8L IS? + 2x TC? Cena niższa o jakieś 8K, masz wyśmienity SZYBKI obiektyw do sportu + z TC x2 masz wymarzone 600mm @f5.6 z IS. Poręczny, bardzo szybki, jakość obrazu - jak dla mnie rewelacyjna (miałem przyjemność porobić trochę tutaj w Manchesterze, ale fotki zdaje się mam w Polsce na stacjonarnym - umieszczę po 23 czerwca).
Ale Kubaman chyba nei fotografuje sportu w ogóle.
;)
mariusz11
16-06-2007, 14:02
A co z Canonem 300mm f2.8L IS? + 2x TC? Cena niższa o jakieś 8K, masz wyśmienity SZYBKI obiektyw do sportu + z TC x2 masz wymarzone 600mm @f5.6 z IS. Poręczny, bardzo szybki, jakość obrazu - jak dla mnie rewelacyjna (
ot właśnie ostatnio zastanawiam sie co wybrać ( w przyszłości), 500/4 czy
300/2.8 z telekonwerterami, jego zalety w stosunku do 500/4 : duuzo mniejszy, lżejszy przez to mniej płoszący ptaki, a przy tym razem z Tc1.4 i Tc2 niesamowicie uniwersalny
Wszystko fajnie tylko mimo wszystko TC jednak troszkę pogarszają jakość. Przynajmniej w tandemie z 400 5.6
w dodatku kubaman ma 70-200 2.8 ma i 400 i jeśli go nie sprzeda (a na polowania z ręki 500 ze swoimi 3.8kg się raczej nie nadaje) mniejszy zakres o ma pokryty.
bierz canona :)
skoro się zastanawiasz to rozumiem że to nie bariera finansowa :)
pomyśl jeszcze że ew. się tą rurą obronisz :)
pozdrawiam
...pomyśl jeszcze że ew. się tą rurą obronisz :)
pozdrawiam
Na miejscu Kuby to wolałbym bronić się samym body niż tym obiektywem, ponieważ obrażenia mogą być przerażające. ;) :mrgreen:
no właśnie sam tak myślę, ale tu idzie o spooorą kaskę
Wlasnie dlatego Canon. Oszczedny placi dwa razy :roll: . Niestety wiem cos o tym z doswiadczenia bo pare szkielek w roznych zakresach roznych firm przeszlo przez moje rece zanim utknalem (ale nie do konca jeszcze) na tym co mam w podpisie.
Ja bym brał canona, z canonem w ręku napewno nie będziesz "płakał" za sigmą, a odwrotnie, bardzo prawdopodobne.
tak jak inni, jeśli masz piniądze to bierz Canona, nie będziesz miał żalu potem do siebie, że mogłeś go mieć:-)
dzięki za rady.
ogólnie problem jest innej natury. Nie chodzi o oszczędzanie kasy, tylko o ewentualne wydanie jej na coś dodatkowego. W sumie bardzo chcę mieć tego Canona, ale jak człowiek robi podsumowanie, to nagle pojawia się myśl o Sigmie - o kurna za różnicę można kupić małe używane auto lub np. 85/1.2 :/
Czytałem sporo dobrych opinii o Sigmie ale nie znalazłem nigdzie bezpośredniego porównania. Nie wiem jak w praktyce wgląda praca z TC, na ile IS jest niezbędny etc. Patrząc na zdjęcia Juzy to jest niezbędny bardzo - on robi świetne fotki 600/4 IS z ręki :shock: ale to najwyższa fotograficzna klasa.
Zestaw 300/2.8 IS nie wchodzi w grę. Po podpięciu TCx1,4 szkło zwalnia o ponad połowę, robi się tylko 420/4 IS. Ja mam już 400/5.6 i nie mam ochoty wydawać kilkunastu tysięcy na IS. Do tego ja chcę 500mm, które można wydłużyć bez straty jakośći do 700mm. W Polsce mają od ręki jeszcze 400/2.8 IS ale jest jeszcze droższy (total netto o 2,5k PLN) oraz krótki (ale jest).
A nie zastanawiałeś się nad używanym - oczywiście z pewnej ręki
zastanawiałem, ale nie ma nic nigdzie, a ja muszę jeszcze mieć fakturę VAT (albo odpowiednio niższą cenę).
Gdzieś czytałem (to akurat było o 300mm) że odkąd powstało 300mm z IS, to kupowanie wersji bez IS jest bezsensem.
nie przytoczę CI miejsca, ale kojarzy mi się, że pisał to któryś z amerykańskich fotoreporterów sportowych.
www.pstryk.pl/opis.php/6244
Ale to już pewnie widziałeś. Jeszcze jakieś czas temu na allegro była 500 na sprzedaż od jednego z lepszych fotografów w dziedzinie zwierząt
adamek, tylko jaka jest różnica w cenie pomiędzy 300/2.8 a 300/2.8 IS? Nie sądzę, że taka jak pomiędzy Sigmą 500/4.5 a Canonem 500/4 IS.
TomS, w pstryku jest stara wersja bez IS, i do tego drogo jak na używane szkło. Ta z Allegro została wycofana, zresztą przez/dzięki perswazjom Rafała Gawełdy, który zna właściciela.
Nawet się nie waż kupować 500/4, bo... nie wyrobię z zazdrości :cry: A tak serio: miałem okazję niedawno się trochę dłużej pobawić - szybkie pokazy, 500/4IS+TCx1.4, po czterech piwkach ;-) Cropami 1:1 można się ciąć. Sigmy nie próbowałem.
500/4 L IS to swietne szklo choc ja osobiscie wole dzwigac 3 kilo wiecej i robic zdjecia 600/4 a co do sigmy to juz wiekszosc powiedziala wszystko,dodam tylko ze za 2-3 latka twoja sigma straci sporo na wartosci a canon jak o niego zadbasz ...praktycznie nic
dodam tylko ze za 2-3 latka twoja sigma straci sporo na wartosci a canon jak o niego zadbasz ...praktycznie nic
Yup, i to jest straszne :( Rozglądałem się za używaną 500-tką na ebayu (nawet w sklepach HK) i.. jak by nie kombinować dochodziłem do wniosku że to nie ma sensu, lepiej kupić nówkę w CH :(
Muflon, no to chyba będzie przełom, na razie to ja ci wszystkiego po kolei zazdrościłem ;)
Jak kupię, możemy iść razem na pokazy lotnicze :)
Problem w tym, że kupić się za bardzo nie da. W Polsce realizacja minimum 6 tygodni, z zastrzeżeniem że cena może sie zwiększyć o 1000PLN ze względu na kursy walut. Mało mi to pasuje. W USA sklepy które wysyłają za granice też puste, bo jak się dowiedziałem europejski dealer nie ma tego szkła i sklepy kupują w sklepach w USA dla klientów. Kurde, może założę sklep :roll:
Dlatego trochę mi chodzi po głowie ta 400/2.8 IS, która jest od ręki. Ale to krótko, chyba bardzo krótko a kaaassssaaaa, niech to szlag..
Kubaman - a jakbyś do tego 400/2.8 IS podpiął extender x1.4 to nie wystarczy ?
Kurcze ktoś kiedyś na forum dał link ze zdjęciami z tego 400/2.8 IS do którego był podpięty TC nie pamiętam tylko który. Ale zdjęcia były świetne. Szczerze mówiąc to jakościowo nie odbiegały od 500 czy 600.
jakościowo to chyba były lepsze, tylko jak pisałem ja chcę podpinać na stałe do 500 TC x1,4, a to oznacza, żę z 400mm musiałby to być TC x2.0
W USA sklepy które wysyłają za granice też puste
A Hongkong? Ostatnio Janusz pokazywal co tam na wystawach lezy :roll: .
Kuba bierz 500 f4 nawet jak bedziesz musial pokombinowac z zakupem. IS sie bardzo przydaje, dodatkowo uniwersalnosc tego szkla jest ogromna, masz za krotko dopinasz 1.4, roznicy w jakosci praktycznie nie ma jesli juz minimalna! Dodatkowo jesli chcesz podrozowac waga nie jest bez znaczenia, 400 czy 600 odpada w bagazu podrecznym. Szklo jest naprawde odjazdowe.
Kilka fotek masz tutaj: http://gallery.mariusz-nowak.net/index.php?list=25
--
Marnow
Kubaman, nawet na allegro jest do kupienia ;
http://www.allegro.pl/item207566783_canon_500_4_l_is.html
słodkie dylematy - canon rulezz - bierz 500 f4 i opowiesz nam wrażenia ale widze ze oprócz ogniskowej to fotki powyżej nie odbiegają od 400 L
Kubaman, nawet na allegro jest do kupienia ;
http://www.allegro.pl/item207566783_canon_500_4_l_is.html
na gieldzie tez sie pojawilo ogloszenie z linkiem do tej wlasniej aukcji...:D
Dilbercik
19-06-2007, 14:22
dobra pora zagrac w lotto... jutro 8mln. i dylematy zakupowe sie skoncza...
na gieldzie tez sie pojawilo ogloszenie z linkiem do tej wlasniej aukcji...:D
Ciekawa zbieznosc, nieprawdaz? :roll:
Avadra_K
19-06-2007, 18:30
:-P KUBA, bież 500-tkę i nawet się nie zastanawiaj. :mrgreen:
Ostatnio miałem takową na weekend i jestem, no jestem poprostu głęboko zakochany w tym szkle:oops: .
Szybka jak diabli, silniczki ładnie pracują, af trafia praktycznie (piszę praktycznie, bo w moim wypadku róznie bywało) za każdym razem - jest poprostu przeurocze. Jak tylko zbiorę te kilkanaście kpln też sobie kupię:rolleyes: Może nie będę go często uzywał ale jest tak fajne, że muszę go mieć. Co do Sigmy - kolega nabył 500-tkę ale po tygodniu oddał, dopłacił i kupił Canona - właśnie tego o którym piszę. Nawet się niezastanawiaj kupuj!!!
Ciekawa zbieznosc, nieprawdaz? :roll:
dla mnie sprawa jest prosta- kubaman narzekal ze kupilbym to 500 f4 is ale ze ciezko dostac , ze trzeba za oceanu sprowadzac etc wiec znalazl sie czlowiek dobrego serca ktory postanowil rozwiazac jego problem i sprzedac swoj obiektyw .......:twisted:
ahh ta moja wiara w ludzi:roll:
Jak tylko zbiorę te kilkanaście kpln też sobie kupię:rolleyes: Może nie będę go często uzywał ale jest tak fajne, że muszę go mieć.
To się chyba jakoś nazywa: ona... :roll: . :mrgreen: ;)
nizm:Dpopularne na CB ale malo kto sie do tego przyznaje
Avadra_K
20-06-2007, 09:02
nizm:Dpopularne na CB ale malo kto sie do tego przyznaje
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: hi, hi, hi... z całym szcunkiem 90% uzytkowników tego forum to sprzętowi ona..... ści, ja bym to przdstawił w inny sposób - to nie onanizm tylko, nazwijmy to hobby:mrgreen: :mrgreen: Takie samo jak zbieranie znaczków pocztowych, czy czegokolwiek, z tą jednak przewagą, że ze sprzętu można czas od czasu zrobić jakiś użytek:rolleyes: :rolleyes: a znaczki to sobie tylko pooglądać można:razz: :razz:
znaczki to sobie tylko pooglądać można:razz: :razz:
rzeklbym, ze tym co ambitniejszym onanistom, sprzet sluzy do tego samego co znaczki, tylko wiecej miejsca w gablotce zajmuje i ciezej kurz z niego scierac :lol:
Problem w tym, że kupić się za bardzo nie da. W Polsce realizacja minimum 6 tygodni, z zastrzeżeniem że cena może sie zwiększyć o 1000PLN ze względu na kursy walut. Mało mi to pasuje. W USA sklepy które wysyłają za granice też puste, bo jak się dowiedziałem europejski dealer nie ma tego szkła i sklepy kupują w sklepach w USA dla klientów.
(..)
Dlatego trochę mi chodzi po głowie ta 400/2.8 IS, która jest od ręki.
Jesli to (aktualna dostepnosc) ma byc argument decydujacy o wydaniu takiego worka $$$ to jest to zly argument. Bardzo, bardzo zly argument. No chyba ze tego lata jest jakies wydarzenie w swiecie ptakow, klasy eskadry F22 latajacych w formacji razem z para B-2 ;-) Masz czas, jeszcze ladnych pare lat minie zanim czlowiek pozabija/potruje wszystkie ladne, kolorowe i machajace skrzydlami ;-)
masz raję Muflon, po prostu trochę mi się odechciało załatwiać te wszystkie sprawy związane z importem po rozmowach z obsługą skle[pów takich jak B&H oraz Adorama. Dopóki robiłem zakupy ze stanów, w pełni on line - zero problemów. Zadzwoniłem, a tu znudzony koleś rzucający urywane słówka w stylu - "Yep", "you can only wait", "call same number someone will teel you", "my name is not important", "you don't have to be recognized customer", etc.
I to wszystko przy ryzyku, że coś spieprzą i nie odliczę sobie tych kosztów.
Skontaktowałem się w sprawie tego używanego. Wygląda świetnie, ale ma już 6 lat. Jak często to się psuje? Bo naprawa kosztuje koło 1000EUR - to wiem.
Wygląda świetnie, ale ma już 6 lat. Jak często to się psuje? Bo naprawa kosztuje koło 1000EUR - to wiem.
Dziwne pytanie.
Co rozumiesz przez "to" ?
Naprawa "czego" kosztuje 1000 EUR ?
Przeciez to tak wiele zalezy...
Wydaje mi sie ze jak nie rzucisz nim o ziemie to nie ma co sie w nim zepsuc tylko z uzywania.
Kubaman - a moze 600/4 L u pstryka ? http://pstryk.pl/opis.php/6244
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: hi, hi, hi... z całym szcunkiem 90% uzytkowników tego forum to sprzętowi ona..... ści, ja bym to przdstawił w inny sposób - to nie onanizm tylko, nazwijmy to hobby:mrgreen: :mrgreen: Takie samo jak zbieranie znaczków pocztowych, czy czegokolwiek, z tą jednak przewagą, że ze sprzętu można czas od czasu zrobić jakiś użytek:rolleyes: :rolleyes: a znaczki to sobie tylko pooglądać można:razz: :razz:
ależ znaczek też możesz nakleić na kopertę:) (najlepiej z przed denominacji):p :lol:
już wyżej pisałem, to starsza wersja - drogo. za tyle to ja mogę mieć 500/4 IS z USa (żeby tylko było do cholerki dostępne)
Kolekcjoner
24-06-2007, 23:24
Ale bez IS-a trochę nie bardzo :(. W tej chwili to już troszkę szkoda kasy.
już wyżej pisałem, to starsza wersja - drogo. za tyle to ja mogę mieć 500/4 IS z USa (żeby tylko było do cholerki dostępne)
Pośpiech złym doradcą - wie że okres letni sprzyja foceniu ptactwa ale chyba lepiej odrobinkę poczekać i mieć to co w tym przypadku rozsądnie dobrane.
Straszliwie jestem ciekaw jak wpłynie taka zmiana szkła na twoje zdjęcia...
pewnie wcale
myślę, że pozwoli mi robić więcej zdjęć poprawnych jakościowo, które dzisiaj wyrzucam bo są rozmazane z względu na poruszenie ręki (IS) lub ruch ptaka (F4.0)
noo i 500/4 L IS przy starej poczciwej 600/4 L to niezla fabryka mydla
Henio, a co masz na myśli? Że niby ostrość słabsza?
A w CH w dwóch sklepach internetowych mają mieć w przeciągu 3-5 dni (jeśli wierzyć toppreise.ch)
Pytanie jak to będzie wyglądało w praktyce i czy cena ok. 8500CHF Cię interesuje.
Jak chcesz, to mogę jutro zadzwonić i zapytać.
jasne ze ostrosc slabsza,nie mowie tu o jakiejs wielkiej i wyraznej roznicy ale o jednak istniejacej.
Dobra optyka w wypadku dlugich teleobiektywow to jednak nie tylko ostrosc,to rowniez rozmycie tla ,plastycznosc,przenoszenie kontrastu-i tu w/g mnie 500 wyraznie zostaje w tyle.
Oczywiscie ma sporo zalet ale w glownym zadaniu jakie ma do spelnienia-robieniu super jakosciowych zdjec- nie spisuje sie tak dobrze jak 600/4 L ,400/2.8 L czy 300/2.8 L
http://allegro.pl/item212628607_canon_ef_600mm_f_4_0_lis_usm.html
Mają też w swojej ofercie 1200/5.6 :shock:
`piękna rzecz biore odrazu dwie. jaby co to jestem pierwszy w kolejce gosc ma tylko 12 sztuk wiec warto sie spieszyć
świetnie, gościu zarabia na sztuce ca 10k pln.
`piękna rzecz biore odrazu dwie. jaby co to jestem pierwszy w kolejce gosc ma tylko 12 sztuk wiec warto sie spieszyć
masz rację :D zastanawiam się czy wogóle mają 70-200 IS L od ręki o innych szkłach nie wspomnę, zresztą tak jest w całej Polsce ..wirtualne sklepy :D szkoda gadać
Kuba, czy robiłeś kiedyś zdjęcia taką armatą jak EF 1200, ewentualnie z taką ogniskową? Jeśli tak, to napisz o swoich wrażeniach. Pozdrawiam
Kuba, czy robiłeś kiedyś zdjęcia taką armatą jak EF 1200, ewentualnie z taką ogniskową? Jeśli tak, to napisz o swoich wrażeniach. Pozdrawiam
sama ogniskowa to zaden problem, bierzesz MTO 500 + telekonwerter 2x albo od razu MTO 1000 i masz przyblizenie
http://allegro.pl/item210927775__aj%5D_lustrzany_ob_mto_3m_5ca_8_500 _sample.html
http://allegro.pl/item212222351_telekonwerter_m42_x2_japan_%5D.html
jakies 400 pln ;)
sama ogniskowa to zaden problem, bierzesz MTO 500 + telekonwerter 2x albo od razu MTO 1000 i masz przyblizenie
http://allegro.pl/item210927775__aj%5D_lustrzany_ob_mto_3m_5ca_8_500 _sample.html
http://allegro.pl/item212222351_telekonwerter_m42_x2_japan_%5D.html
jakies 400 pln ;)
Raczej chodziło mi o wrażenia z użytkowania szkła z taką ogniskową (z jakiej odległości można robić fotki ptaszkom, jaki statyw do tego, no i jakiej jakości produkuje fotki - z telekonwerterem dla 600mm lub bez dla 1200), kwestia techniczna jak ją uzyskać jest oczywista.
???
o kurde, a skąd takie przypuszczenie, że niby ja miałbym mieć możliwość korzystania z takiego szkła :roll: :shock:
???
o kurde, a skąd takie przypuszczenie, że niby ja miałbym mieć możliwość korzystania z takiego szkła :roll: :shock:
Ha, to tylko przypuszczenie:wink: Robisz fajne zdjęcia ptakom, robisz ich dużo, więc prawdopodobieństwo, że coś takiego miałeś w rekach jest zdecydowanie większe niż w przypadku mojej osoby:lol:
mimo wszystko, prawdopodobienstwo uzywania 1200/5.6 w polsce jest dosc niewielkie ;)
mimo wszystko, prawdopodobienstwo uzywania 1200/5.6 w polsce jest dosc niewielkie ;)
Biorąc pod uwagę cenę, którą widziałem na Allegro (~415.000 PLN :shock: ), to raczej tak.
A jednak ;) Podobno w Polsce znajduje się jeden taki obiektyw :)
Reuters ma na pewno a czy ktoś inny, tego nie wiem
no kubaman nie wiem czy gdzies wczesniej napisales (wydaje mi sie ze nie)
ale w koncu kupiles to 500 f4 IS
i jak wrazenie , moze jakies sampelki??
apropos 1200
http://www.stringer.pl/wordpress/?p=290
no tak jakoś wyszło :)
na razie jednak ani nie miałem czasu ani pogoda nie dopisała, próbowałem jedynie na pikniku lotniczym panoramowania z ręki.. trudne ;)
Jak coś porobię to na pewno napiszę, na razie szaleję z aparatem na spektaklach tanecznych (zapraszam do galerii :grin: ;) )
apropos 1200
http://www.stringer.pl/wordpress/?p=290
"babski" kadr pionowy :lol: na dodatek na aparacie zintegrowanym z gripem :D
Kolekcjoner
09-07-2007, 16:32
"Na benedykcie" włosi mieli do tego przyczepioną 5-tkę :D.
ErnestPierwszy
11-07-2007, 10:07
Spóźniony link, ale może komuś się przyda...
Nie najnowsze, ale CYBERDYNE opisuje te 2 szkła. Zamieszcza też linki do zdjęć (działające):
http://tinyurl.com/38ovss
Koleś w teście pisze, że trudno dopatrzyć się różnic w jakości pomiędzy sigmą, a canonem. No nie wiem, ja widzę gołym okiem, że canon miażdży sigmę..
Ja stosuje Sigma 500/4.5 EX w systemie Nikon. Powiem, ze jak dla mnie to dobre szkolo. Pewnie gdybym mial forse to bym mial jakiegos Nikkora ale bym sie takze zastanawial nad tym czy nie brac Sigmy i do tego jednak dolozyc na cos jeszcze. Za roznice naprawde mozna miec wiele. Wada tej Sigmy dla mine ejst to, ze jest 4.5 a nie 4 gdyz w wielu aparatach po dopieciu TC 1.4x nie dziala AF bo robi sie swiatlo 6.3. U mine na D80 i F100 tak jest, ale zawsze dziala informacja o tym, ze ostrosc jest dobrze ustawiona.