Zobacz pełną wersję : 300D - blokada ekspozycji, problem?
Witam forumowiczów,
Śledzę forum od dawna i czytam w miarę na bierząco. Mam taki problem, że po wciśnięciu do połowy spustu migawki prócz fokusa blokuje się też ekspozycja. Sprawdzałem we wszystkich trybach, na różnym sofcie. Przesledziłem instrukcję ale tam też nie znalazłem wskazówek czy można to zmienić. Funkcje użytkownika w menu wasi nic nie zmieniają. Pytanie brzmi: Czy trabant tak ma? Czy da się to jakoś zmienić? Czy może mam aparacik ze psiuty?
Pozdrawiam
Śledzę forum od dawna i czytam w miarę na bierząco.
w miare czy na bierzaco ;)
niedawno bylo o blokadzie ekspozycji - http://canon-board.info/showthread.php?t=23087&highlight=blokada+ekspozycji
pocwicz uwstwienia w c.f.n :twisted:
pocwicz uwstwienia w c.f.n :twisted:
Nie wprowadzaj ludzi w błąd.
po pierwsze: 300D nie posiada CFn.
po drugie: nawet jeśli je posiądzie w wyniku wgrania hacka, to CF #04 nie działa.
Rada dla pytającego: jedyne wyjście to zmiana 300D ktorykolwiek inny korpus, poniewaz 300D jest w tym zakresie niechlubnym wyjątkiem, a wszystkie pozostałe modele posiadają mozliwość konfiguracji, co ma być blokowane: tylko AF, tylko ekspozycja, czy też jedno i drugie.
Nie wprowadzaj ludzi w błąd.
po pierwsze: 300D nie posiada CFn.
po drugie: nawet jeśli je posiądzie w wyniku wgrania hacka, to CF #04 nie działa.
Rada dla pytającego: jedyne wyjście to zmiana 300D ktorykolwiek inny korpus, poniewaz 300D jest w tym zakresie niechlubnym wyjątkiem, a wszystkie pozostałe modele posiadają mozliwość konfiguracji, co ma być blokowane: tylko AF, tylko ekspozycja, czy też jedno i drugie.
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź - czyli jednak szykuje się wydatek, eech
mjastrzebski
14-06-2007, 12:18
Witam forumowiczów,
Śledzę forum od dawna i czytam w miarę na bierząco. Mam taki problem, że po wciśnięciu do połowy spustu migawki prócz fokusa blokuje się też ekspozycja. Sprawdzałem we wszystkich trybach, na różnym sofcie. Przesledziłem instrukcję ale tam też nie znalazłem wskazówek czy można to zmienić. Funkcje użytkownika w menu wasi nic nie zmieniają. Pytanie brzmi: Czy trabant tak ma? Czy da się to jakoś zmienić? Czy może mam aparacik ze psiuty?
Pozdrawiam
No coz, blikuj ekspozycje "gwiazdka".
Choc to tez nie do konca rozwiazuje problem, bo w 300D w trybach AV/T/M, oficjalnie mozna wybrac tylko pomiar swiatla matrycowy, a przy blokowaniu gwiazdka, pomiar na potrzeby blokady jest robiony w centralnym bodajze. Wiec dojsc z tym do ladu, to tragedia jakas.
Nizej dobrze radza. Przesiasc sie na inszy aparat. 300D to pierwszy z tanich dSLR'ow. Poziom jego wykastrowania (do tego czystko softwarowego) moze irytowac. Pozniejsze modele, przycisniete przez konkurencje juz tak nie maja. Swoja droga kiedys za ten wynalazek sie placilo 2/3 tego co dzis 5D kosztuje :D
Marcin
Mam w związku z tym jeszcze jedną kwestię: czy w 350D przycisk AEL działa tylko w trybie pomiaru centralnego jak w 300d, czy też pomiar AEL-a jest taki jak ustawiony aktualnie tryb? Czy da sie ten guzik przeprogramować (niezależnie od ustawionego trybu pomiaru światła)?. Jeśli nie to która pucha takie cuś ma?
mjastrzebski
14-06-2007, 13:44
Mam w związku z tym jeszcze jedną kwestię: czy w 350D przycisk AEL działa tylko w trybie pomiaru centralnego jak w 300d, czy też pomiar AEL-a jest taki jak ustawiony aktualnie tryb? Czy da sie ten guzik przeprogramować (niezależnie od ustawionego trybu pomiaru światła)?. Jeśli nie to która pucha takie cuś ma?
W 350, 400, 20, 30, 5D, bedzie tak samo (chyba niech mnie ktos poprawi jakby co).
Przy wcisnieciu spustu do polowy, swiatlo jest blokowane tylko w matrycowym. W pozostalych trybach pomiaru swiatla (co tam ktory ma), zeby zablokowac swaitlo, trzeba dodatkowo wcisnal AEL. Jesli juz jest blokowany to w takim trybie jaki jest ustawiony.
Dodatkowo masz fukcje uzytkownika, gdzie mozna na to jakos wplywac co jak gdzie jest blokowane. Polecam instrukcje.
Marcin