PDA

Zobacz pełną wersję : Mój zestaw...

Strony : 1 [2] 3 4 5 6

muflon
20-11-2004, 21:35
I jutro jade po plecak i wsio ;-)
Taa... jasne... ;-)

Arkan
20-11-2004, 21:41
I jutro jade po plecak i wsio ;-)
Taa... jasne... ;-)

Muflon, resztę to mu do plecaka zapakują :mrgreen:

Spontan
20-11-2004, 21:57
No dobra dobra jeszcze może 70-200 f/2.8 IS kupie ale to nie teraz :mrgreen:

;-)

Mori
21-11-2004, 12:22
No dobra dobra jeszcze może ....

Jassssssssssne. :lol: "Następnie kupię X, później przyjdzie czas na Y ..." brzmi już lepiej. ;)

"Witamy na Canon Board. Przykro nam z powodu Twoich wydatków."

muflon
30-11-2004, 23:21
No to 20D mam i ja :) Pierwsze wrażenia organoleptyczne, w porównaniu do 10D (raczej taki ogólny "feeling", bo o technikaliach, jakości fotek, szumach itp. przelano już megabajty tekstu):

- Szybki. Piekielnie szybki, subiektywnie dużo bardziej niż po prostu różnica między 3fps i 5fps. Jeśli pominąć mniejszy bufor RAW (tylko 6 klatek), to pod względem szybkostrzelności chyba bliżej do 1D(mk2) niż do 10D :) Niech no ja teraz tylko na jakiś airshow pojadę ;-)

- Głośny. Piekielnie głośny. Zapewne konsekwencja poprzedniego...

- Nareszcie dokładny AF! Oczywiście pierwszą rzeczą, którą zrobiłem po przyniesieniu body do domu było pomęczenie plansz testowych :) (takich jak tu niedawno wrzucałem). No i po prostu jest OK - równie dobrze jak w "referencyjnym" 300D którego używałem do testów mojej 10-tki.

- Wbrew temu, co można gdzieniegdzie przeczytać, nie ma dużej różnicy wagi ani jakości wykonania w stosunku do 10D. Myślę, że po dodaniu gripa będzie w praktyce równie solidny

- Grip - to jest chamstwo :( Przymierzałem BG-ED3 i naprawde bez żadnego problemu mogliby body zaprojektować tak, żeby pasował. Kilka dodatkowych gramów plastiku i pojedyncze milimetry szerokości body. A i tak przecież kazdy posiadacz dwóch body kupilby zapewne dwa gripy (bo jak się do tego przyzwyczaić, to cięzko jest bez :) ). Niestety, już nieraz się wszyscy przekonaliśmy, że firma na "C" jest od robienia pieniędzy, a nie od "robienia dobrze" klientom :-/

- Matówka jest taka jakaś... hmm.. inna :) W 10D wyraźnie widać jakąś tam "strukturę" (koncentryczne kółka, czy coś takiego, nie mam pod ręką żeby sprawdzić). Tutaj jest to bardziej jakby nałożona nieregularna "tekstura papieru". W praktyce sprawia gładsze wrażenie niż 10D - strukturę widać dopiero po dość mocnym wpatrzeniu się. Nie jest to ani lepiej, ani gorzej - po prostu inaczej.

- Joystick - na mnie ten pomysł nie zrobił większego wrażenia. W sumie równie wygodne jak kręcenie dwoma pokrętłami naraz - choć IMHO nieco wolniejsze (bo trzeba: "klik, klik, klik" zamiast "trrrrrrrak" :-) ). Na pewno świetne rozwiązanie dla kogoś, kto używa wielu punktów AF - ja nie :)

- Pokrętło zmiany trybów - chodzi dużo ciężej (nie wiem, może to kwestia wyrobienia mojej 10-tki), sprawia trochę tandetne wrażenie. Podobnie jak kółko pomocnicze. No i tandetny, jakby "wklejony" napis Canon na lampie...

- DIGIC II i szybkość review - hmm, poprawa jakaś jest, ale prawdę mówiąc spodziewałem się większej (przechodzenie między zdjęciami, zoom in/out) Nie powala.

- Wybór jakości zapisu (kombinacje JPEG+RAW) - nareszcie tak, jak powinno być od początku.

- "Instant on" - hmm, zdziwiłem się jak szybko można się do takiej rzeczy przyzwyczaić.

- Pasek - grr... z wypruciem białych napisów, to jeszcze sobie może żona jakoś poradzi, ale na te czerwone paski po bokach to chyba nie ma bata :(

sal
05-12-2004, 01:15
No to 20D mam i ja :) Przypomniało mi się co zapomniałem napisać w mailu. Dlaczego właściwie nie sprzedałeś 10D (ewentualnie nie poprosiłeś o wymianę na nowy egzemplarz, a potem sprzedałeś) i nie dołożyłeś pieniędzy z 20D do 1DMkII?

Spontan
05-12-2004, 12:17
Przybył mi Mini Trekker Classic. Genialny jest :mrgreen:

muflon
05-12-2004, 17:14
Dlaczego właściwie nie sprzedałeś 10D (ewentualnie nie poprosiłeś o wymianę na nowy egzemplarz, a potem sprzedałeś) i nie dołożyłeś pieniędzy z 20D do 1DMkII?
Bo zona sie w koncu zbuntowala :mrgreen:

Myslalem o tym.. ale to jest jednak przegiecie wydac tyle pieniedzy na zabawke :-/ Choc z drugiej strony, ponoc to odroznia amatora od zawodowca: ten pierwszy nie musi usprawiedliwiac wydatkow ;-)
Pewnie wroce do tematu za jakis rok.. w miedzyczasie po cichutku dokupie troche szkla :)
A z serwisem i 10D bede walczyl do upadlego.

sal
05-12-2004, 17:50
Bo zona sie w koncu zbuntowala :mrgreen:
Tak właśnie myślałem :) Bo finansowo by Ci wyszło prawie na to samo... A ja wczoraj zrobiłem upgrade z mojego pomarańczowego Kingstona 512MB na Sandiska 1GB :)

muflon
05-12-2004, 23:06
Nie wyszłoby na to samo... No chyba że z body kupionym w US :) Ale ja po przygodach z 10D nie kupię body bez możliwości przetestowania i ew. zwrotu. Co innego mniejsze rzeczy - kiedy pojadę do Polski po świętach, to już będzie czekał na mnie transport zza wielkiej wody: CompactDrive 80GB, 2x1GB CF, grip do 20D i inne takie drobnostki ;-)

A jeżeli mi nie przejdzie uraz do "profesjonalnego" sprzętu Canona, to kolejna przymiarka do jedynki pewnie gdzieś tak w 2006...

snowboarder
05-12-2004, 23:52
A jeżeli mi nie przejdzie uraz do "profesjonalnego" sprzętu Canona, to kolejna przymiarka do jedynki pewnie gdzieś tak w 2006...

Hej, zerknalem na twoje zdjecia i szczerze nie widze zadnego sensu nawet myslec o 1D MKII
To aparat reporterski, 8 ramek/sec. Po co ci to? :roll:
Na serio, ludzie rzucili sie na 1D MKII, bo nie bylo nic lepszego, teraz masowo (uwierz mi) wyprzedaja go i kupuja 20d. W codziennym uzytku dla twoich potrzeb nie odczujesz zadnej roznicy. Niektorzy nawet twierdza, ze 20d ma lepszy dynamiczny zakres. Jesli chcesz odczuc roznice, to masz tylko jedno wyjscie - 1DS MKII baby!
To jest kompletna bajka. Rozdzielczosc oslepia. Ale znowu, wlasnie wydrukowalem na nowej drukarce kumpla jedno z moich zdjec, 300 f4L IS + 1.4x II, wiec nie najwyzsza "mozliwa" jakosc: http://www.wildlifeland.com/Canon20d/Best/pictures/greatblue4.html
Wielkosc: 31x22 cale czyli ~ 80x55 cm. Po prostu rewelacja. Z bliska i z lupa mozna sie dopatrzec nieostrosci, ale z pol metra - zyleta. I jest to pierwszy moj tak duzy wydruk.
Wiec po co mi 1DS MKII?
(probuje sie przekonac, niezle mi idzie, nie?)

A.

Czacha
06-12-2004, 00:10
1d mkII to nie tylko sprzet reporterski.. to sprzet ktory ma np. mnoznik 1.3 a nie 1.6 ... jest trwalszy.. no co ja bede gadal, duuuuzo lepszy? :)

czy musze byc profi i robic super zdjecia, zeby miec super sprzet? nie :D

maku
06-12-2004, 00:13
1d mkII to nie tylko sprzet reporterski.. to sprzet ktory ma np. mnoznik 1.3 a nie 1.6 ... jest trwalszy.. no co ja bede gadal, duuuuzo lepszy? :)

czy musze byc profi i robic super zdjecia, zeby miec super sprzet? nie :D

No właśnie. Poza tym jednak raczej wątpię żeby 20D miał taką samą szybkość i precyzję AF co 1dmk2 a w przypadku zdjęć reporterskich jest to jednak wielki plus.

Chris
06-12-2004, 00:17
Na serio, ludzie rzucili sie na 1D MKII, bo nie bylo nic lepszego, teraz masowo (uwierz mi) wyprzedaja go i kupuja 20d.

Tez mam takie informacje ze stanow - cos w tym jest

pozdr.
Krzysiek

maku
06-12-2004, 00:38
Z tego co do mnie trafiło to 20D daje ostrzejszy materiał wyjściowy.
Nigdy niestety nie miałem możliwości pobawienia się takim sprzętem jak 1Dmk2.
Powtarzam więc tylko to co gdzieś tam przeczytałem.

muflon
06-12-2004, 00:52
Hej, zerknalem na twoje zdjecia i szczerze nie widze zadnego sensu nawet myslec o 1D MKII. To aparat reporterski, 8 ramek/sec. Po co ci to? :roll:
Z jednego prostego powodu: nie obchodzę się ze sprzętem zbyt delikatnie i lubię mieć taki, który umie co nieco znieść ;-) A skoro widziałeś moje zdjęcia (góry), to możesz się domyślać, co to oznacza :) Jednym słowem: weatherproof. Poza tym 20D ma rzeczywiście wszystko czego potrzebuję.

[ Dodano: 05-12-2004, 23:59 ]

Poza tym jednak raczej wątpię żeby 20D miał taką samą szybkość i precyzję AF co 1dmk2 a w przypadku zdjęć reporterskich jest to jednak wielki plus.
Ale ma centralny cross-sensor - to już jest blisko ;-)
BTW, to jedyna istotna cecha 20D której nie przewidziałem trafnie przed wypuszczeniem go na rynek ;-)

[ Dodano: 06-12-2004, 00:00 ]

Tez mam takie informacje ze stanow - cos w tym jest
Może to, że za cenę 1Dmk2 można mieć niewiele gorsze (pod wieloma względami) 20D i dwa dobre szkła? ;-)

Tomasz Golinski
06-12-2004, 01:24
No i 8fps świetnie działa przy samolotach ;)

maku
06-12-2004, 01:38

Właśnie. To też mnie zastanawia. Do tej pory aparaty były szybsze w RAW. 20D jest szybszy w JPEG. A przecież konwersja z raw do JPEG zżera jednak trochę mocy przerobowej procesora. Wygląda na to że jest to ograniczenie sztuczne. :?
To oczywiście tak na chłopski rozum. :)

Ale jest tu na forum parę mądrzejszych ode mnie więc może mi to wytłumaczą?
:roll:

Tomasz Golinski
06-12-2004, 01:42
maku, kiedyś w komputerach zapis na dyskach skompresowanych był wolniejszy niż na zwykłych. Teraz jest na odwót (a przynajmniej przez jakiś czas było). Krótko mówiąc: procesor jest na tyle szybki, że zdąży zjotpegizować w czasie krótszym, niż trwałby zapis RAWa na karcie.

maku
06-12-2004, 01:58
To brzmi sensownie.
Przyznam że liczyłem po cichu na jakiś Wasiaware co by to załatwił. :lol: :lol: :lol:
A tak d...a blada.
:?

Tomasz Golinski
06-12-2004, 02:02
Jakiś Wasiaware mógłby pomóc. Wiadomo, że algorytmy można optymalizować... Ale raczej hardwaru nie... Nie wiem, co jest wąskim gardłem...

maku
06-12-2004, 02:20
8f/sec to jest już ograniczone mechaniczne.
Ale gdyby tak robił te swoje 5 w RAW. :lol:

Tomasz Golinski
06-12-2004, 02:23
nie tyle fpsy sa istotne co rozmiar bufora... a tego raczej sie nie shakuje. o ile algorytm nie jest strasznie glupi...

muflon
06-12-2004, 09:05
Eee, 5fps jest prawie tak samo fajne :) Naprawdę, byłem bardzo zdziwiony jaka jest subiektywna różnica w szybkości.. dla mnie wystarczy :)

Tomasz Golinski
06-12-2004, 09:11
Właściwie tak, ale jaki komfort przy fotach typu samolot+księżyc albo dwa samoloty z przeciwka. Wiem, że da się złapać normalnie :twisted: ale po co? ;)

Mori
28-12-2004, 04:32
No i w końcu pełna gama szkieł. :mrgreen:

muflon
28-12-2004, 10:31
No i w końcu pełna gama szkieł. :mrgreen:
Nie pełna, nie pełna.. brakuje Ci co najmniej TC albo 100-400L ;-)
Ale fakt, że docelowo też bym tak chciał...

Mori
28-12-2004, 14:17
100-400 nie kce. :) TC kiedyś kupię. :) Ale najpierw monopod i Cokin.

lucien
28-12-2004, 14:23
hej ho:
300d black body (uuuuuu bardzo profi :)))))))) )
Sigma 18-125
Canon 50 mm
Sigma 75-300 mm

Mateusz
04-01-2005, 06:28
Text poddany edycji przez Aszu
Zarejestrowałem się tu tylko po to, by napisać tylko jeden raz. 20D, 28-70/2.8 L, 70-200/2.8 L IS, 580EX. Drobiazgów nawet nie wspominam. A teraz najlepsze. Fotografia wciągnęła mnie trzy miesiące temu, a ten sprzęt mam dopiero miesiąc.
Najważniejsze jest jednak to, że Wy robicie artystyczne zdjęcia, a moje wychodzą jak z głupiego jasia.

Mori
04-01-2005, 09:00
A gdybyś Ty wiedział na jakim poziomie znajdujesz się ... :lol:

muflon
04-01-2005, 09:10
20D, 28-70/2.8 L, 70-200/2.8 L IS
(..)
P.S. Gdybyście jeszcze usłyszeli jak tanio za to wszystko dałem ...
Phi, 20D? A żadne jedynki z tego TIRa nie wypadły? ;-)

DoMiNiQuE
04-01-2005, 09:32
Zarejestrowałem się tu tylko po to, by napisać tylko jeden raz. Przy mnie koledzy wypadacie bardzo cieńko.[...]

to teraz pochwal sie zdjeciami a nie sprzetem :-PPP

p13ka
04-01-2005, 10:15
Zarejestrowałem się tu tylko po to, by napisać tylko jeden raz. Przy mnie koledzy wypadacie bardzo cieńko.
20D, 28-70/2.8 L, 70-200/2.8 L IS, 580EX już idzie pocztą. Drobiazgów nawet nie wspominam. A teraz najlepsze. Fotografia wciągnęła mnie trzy miesiące temu, a ten sprzęt mam dopiero miesiąc.
Najważniejsze jest jednak to, że Wy na swoim złomie robicie artystyczne zdjęcia, a moje wychodzą jak z głupiego jasia.

A teraz dziecko odłóż sprzęt spowrotem i wyłącz komputer zanim wróci ojciec albo starszy brat i ci manto spuszczą za dotykanie nie swoich rzeczy :wink:

kavoo
04-01-2005, 10:15
]to teraz pochwal sie zdjeciami a nie sprzetem :-PPP
"cieńko", "pomażyć"... sam widzisz, ze kolega Mateusz jest dopiero na etapie zglebiania tajnikow polskiej ortografii, wiec nie liczylbym na to, ze znajdzie jeszcze czas na robienie zdjec ;-)
Poza tym wyraznie napisal, ze zamierzal zamiescic na tym forum tylko jednego posta... i cale szczescie ;-)

Vitez
04-01-2005, 14:28
Nie karmcie trolla...
jesli bedzie powtarzal swoje "gornolotne" wypowiedzi to szybko stad zniknie (tzn zostanie znikniety 8) ).

Chris
04-01-2005, 14:51
Vitez jak troll sobie juz pojdzie - skasuj ten belkot bo szkoda miejsca na serwerze

Aszu
04-01-2005, 15:00
I po małej korekcie textu Matusza, text nadaje się do użytku.
Oryginał zachowany jest w uzasadnieniu Ostrzeżenia.

Spontan
04-01-2005, 15:52
kurde ale obciach, moj imiennik :-? :-? :lol:

Tomasz Golinski
04-01-2005, 15:56
Nie bardzo wiem, czym się podniecacie. Facet napisał, że robimy lepsze zdjęcia niż on. Polał to dużą ilością ironii. Czy jest się za co obrażać? Napisał przecież praktycznie to samo, co Muflon ma w stopce.

muflon
04-01-2005, 16:05
Napisał przecież praktycznie to samo, co Muflon ma w stopce.
Bana mi, bana ;-)

Aszu
04-01-2005, 16:21
Czemu nie?

Vitez
04-01-2005, 18:24
Nie bardzo wiem, czym się podniecacie. Facet napisał, że robimy lepsze zdjęcia niż on. Polał to dużą ilością ironii. Czy jest się za co obrażać? Napisał przecież praktycznie to samo, co Muflon ma w stopce.

Przeczytaj jego tekst (ten oryginalny, w uzasadnieniu ostrzezenia podany) jeszcze raz... potem przeczytaj najlepsza wg mnie riposte - p13ka .
Gosc napisal typowa trollowa zaczepke by sie wywyzszyc/dowartosciowac.
Jesli probujesz go bronic to albo jestes urodzonym obronca ucisnionych - niezaleznie od slusznosci sprawy probujesz stawac w obronie; albo identyfikujesz sie z Mateuszowym podejsciem do zycia... a juz wiesz jak na takie podejscie reaguja inni forumowicze - gratuluje 8) .

Tomasz Golinski
04-01-2005, 18:45
Vitez, przeczytałem oryginał. I koleś nie próbuje się wywyższyć, a raczej poniżyć. Nie bronie nikogo, tylko jak napisałem, jestem ciekaw, co was tak wzburzyło.

BTW. Radze ci zmoderować sobie drugą część Twojego postu.

maku
04-01-2005, 19:20
Jak dla mnie sens wypowiedzi jest prosty:

„Mam lepszy sprzęt od was a wy i tak robicie lepsze zdjęcia ode mnie. Dajcie sobie więc spokój z szukaniem lepszego sprzętu i dalej róbcie zdjęcia”

Nie widzę w tym nic obraźliwego. Tak więc muszę się zgodzić z Tomkiem.

hazan
04-01-2005, 19:31
Wydaje mi sie ze niewiel osob doczytalo tekst Mateusza do konca - widać przecież że chłopak ironicznie pisze o swoim sprzecie i o tym ze mimo wszystko sprzet zdjec nie robi - wiec prosze bez nerwow (szczegolnie nazywanie kogos trolem jest mało smaczne)

p13ka
04-01-2005, 19:44
Chodzi raczej o infantylność postu Mateusza. Dorwał się dzieciak do kompa i napisał z błędami co mu ślina na język przyniosła, pierwszego i (zgodnie z deklaracją) ostatniego posta, zaadresowanego do cienkich złomiarzy. A to, że przy okazji przyznał, że mu fotki nie wychodzą to dobrze. Świadczy o postępującym dojrzewaniu :wink:

Spontan
05-01-2005, 18:32
no i mam 24-70 :mrgreen: CUUUUUUDOOOOO :D :) 8)

maku
05-01-2005, 20:50
Życzę duuuuuuużo radości z nowej zabawki. :D :D :D

muflon
20-01-2005, 01:58
No to dotarł do mnie transport spóźnionych prezentów gwiazdkowych :-) Grip do 20D, databank, 2 karty pamięci, czytnik CF Cardbus (nareszcie porządny - tyle że niestety póki co nie obsługiwany w oficjalnym jądrze, tylko w serii -ac, grrr), ładowarka na 2xBP511... no ogólnie mówiąc kupa drobnostek ;-)

Kilka uwag co do gripa, w kontekście dyskusji, które się tu odbyły:

- Dla mnie jedyną zauważalną różnicą w (subiektywnie ocenianej) jakości wykonania jest to, że powierzchnia z tyłu nie jest pokryta tym... no wiecie, tym takim chropowatym :)
- Jest minimalnie wyższy niż BG-ED3. Jednak w zestawie z body, ciągle 10D jest większe.
- Osławione problemy ze stykiem: pierwsza rzecz, którą zrobiłem po założeniu to próba "rozerwania" go z body :-) No i owszem - po naprawdę chamskim rozciągnięciu jest w stanie na moment zgubić kontakt ze światem. Ale sądząc po ilości siły jakiej musiałem do tego procederu użyć, to chyba raczej teoretyczny problem :) Zobaczymy w praktyce z 70-200. Jakby co, to i tak znam hacka, który rozwiązuje problem :mrgreen:
- Problem z bateriami: hmm... nie używałem go jeszcze przez dłuższy czas, a to co testowałem, to było raczej "w stanie" ;-) tym niemniej mam niejasne przeczucie, że mogę mieć ten problem z nieprawidłowym wskazywaniem stanu baterii, opisywany na dpreview ;-( Ale to też czas pokaże. Na to niestety póki co chyba hacka nie ma :(
- Pozytywnie zdziwiło mnie to, że magazynek na 6xAA jest dostarczony w zestawie - myślałem, że to jest accessory dokupowane oddzielnie. Nie, żebym planował używać, ale zawsze cieszy :)
- No i ma błyszczące napisy z przodu - może żona coś wymyśli ;-) :mrgreen:

A co do databanku, to napiszę krótko: to jest dokładnie to o co chodzi.

maku
20-01-2005, 02:09
- No i ma błyszczące napisy z przodu - może żona coś wymyśli

Fajną masz żonę. Sprzęt Ci tuninguje. :D

Kubaman
03-02-2005, 22:11
chwilę nieco dłuższej nieobecności na forum wykorzystałem do uzbrojenia sie w nowy sprzęt. :D No już jakiś tam zestaw mam, zwłaszcza, że moja nowa
SIGMA 70-200/2.8 APO HSM
idealnie pasuje do Tamrona. Obiecuję niedługo jakiś teścik i pierwsze wrażenia.
pozdrawiam

Auwo
04-02-2005, 19:25
Kubaman, napisz cos wiecej o tej sigmie - bo mi sie wlasnie "czajnik" wlaczyl na jasniejszy tele :)

Kubaman
05-02-2005, 00:34
napiszę po weekendzie, jak trochę popstrykam
postaram się o jakiś opis mimo, że jeszcze się z nią nie "obmacałem"

Dolek
10-02-2005, 19:26
Heja
Jestem tu nowy ale też się pochwalę
EOS 20D
EOS 30
Sigma 17-35 f/2,8-4
Canon 85 f/1.8
Canon 28-105 f/ 3,5-4,5
Canon 100-300 f/4,5-5,6
Ruska 500 f/8 lustrzanka
Speedlite 380ex
telekonwerter Kenko Pro 300
Pierścienie makro
trochę filtrów UV-ki, polary, ocieplające,
Teraz 28-105 idzie w odstawkę, bo jedzie do mnie Tamron taki jak Viteza :lol:
Sprzętu trochę jest ale jak patrze czasem na jakieś fotki to jeszcze się muszę dużo uczyć :oops:
Pzdr

yogo65
10-02-2005, 22:00
Witam!
Jeśli już się tak wszyscy chwalą, to ja też się ochwalę, a co!
Mój zestaw:
Canon 1D MarkII
Canon 16-35mm/2.8 L USM
Canon 24-70mm/2.8 L USM
Canon 50mm/1.8 MkII
Sigma 70-200mm/2.8 APO EX HSM
2 x 1GB CF Sandisk Ultra II
2 x 1GB SD Sandisk Ultra II
2 x NP-E3
550 EX Speedlight
Velbon 750
blendy itp. itd.
w planach: 14mm/2.8 Sigma lub Canon i Canon MP-E 65mm 1-5x macro i 85mm/1.8
Pozdrawiam

Spontan
10-02-2005, 22:11
heh, stawiac marka na velbonie ....

Vitez
10-02-2005, 22:17

Moze to pod lampe 550? ;)

A jesli rzeczywiscie pod aparat... yogo - zmien 16-35 na 17-40 a za roznice kup statyw a nie wyrob statywopodobny 8)

Jurek Plieth
10-02-2005, 22:35
A jesli rzeczywiscie pod aparat... yogo - zmien 16-35 na 17-40 a za roznice kup statyw a nie wyrob statywopodobny 8)
A co, na Manfrotto wychodzą ostrzejsze zdjęcia? To chyba pisał ten sam gościu, co zna się dobrze na akumulatorach :mrgreen:

yogo65
10-02-2005, 22:38

Nie widzę problemu ŻADNEGO z Velbonem. 250 dawała sobie radę z Mareczkiem i nie widzę powodu, dla którego miałbym coś teraz zmieniać. 750 jak dla mnie "spełnia wymogi unijne":-) Pewnie za jakiś czas, jak gotóweczki trochę leżącej będzie zakupię jakiegoś Profesora, ale jak narazie nie widzę potrzeby....ale wszystkiego naraz się nie da...Nie jestem Horovitz czy jakiś inny Mosze Szlangbaum...A co do 16-35mm...Nie zamienił bym go na żadne 17-40.
Pozdrawiam

Cychol
10-02-2005, 22:41
Statyw jak statyw :), ale aparatu Ci zazdroszczę :lol:

Spontan
10-02-2005, 22:53
w sumie to ja też mu zazdroszcze aparatu ... hieh.. ale statyw... to ekhm i tak 50mm f/1.8 MK II jakos nie pasuje do reszty, niedobrze niedobrze :!: 8)

yogo65
10-02-2005, 22:59
w sumie to ja też mu zazdroszcze aparatu ... hieh.. ale statyw... to ekhm i tak 50mm f/1.8 MK II jakos nie pasuje do reszty, niedobrze niedobrze :!: 8)
Taaak? A to dlaczego? Bo nie kosztuje 6000 PLN? Przecież to jest świetny obiektyw, zresztą dużo szybszy niż 50mm/1.4. Chyba, że znasz jakis inny lepszy?

maku
10-02-2005, 23:00
Tak jakoś to brzmi jakby każdy zazdroszcząc usiłował się jednak jakoś podbudować.
Ale co tam. Przyznam się że ja też zazdroszczę.

yogo65
10-02-2005, 23:01
A co, na Manfrotto wychodzą ostrzejsze zdjęcia? To chyba pisał ten sam gościu, co zna się dobrze na akumulatorach :mrgreen:
Na Manfrotto jest lepszy bokeh...W przeciwieństwie do Gotzo. Tam jest lepsza głębia. Prawie 3D.

[ Dodano: 10-02-2005 ]

Na Manfrotto jest lepszy bokeh...W przeciwieństwie do Gitzo. Tam jest lepsza głębia. Prawie 3D.

kavoo
10-02-2005, 23:49
Taaak? A to dlaczego? Bo nie kosztuje 6000 PLN? Przecież to jest świetny obiektyw, zresztą dużo szybszy niż 50mm/1.4. Chyba, że znasz jakis inny lepszy?
Nie no, profanacja ;-) To prawie tak, jakbys Rado albo inna Doxe nosil na gumowym pasku z bazaru :D Do takiej puszki to 50/1.0L powinno sie dokrecac ;-)

Jurek Plieth
10-02-2005, 23:55
[
Lepsze to były chyba tylko Pentaxa. Ale bagnet jakiś, nie tego...

yogo65
11-02-2005, 00:22
Nie no, profanacja ;-) To prawie tak, jakbys Rado albo inna Doxe nosil na gumowym pasku z bazaru :D Do takiej puszki to 50/1.0L powinno sie dokrecac ;-)[/quote]
Tak, tylko po co? Po pierwsze 50mm/1.0 jest nie jest juz produkowane, po drugie dosyć trudno dostępne,a po trzecie przypomina mi się taka anegdota. Kolega kupił bagażnik dachowy do swojego samochodu i zaraz po tym wybierał się na weekend do Zakopanego. Pogoda raczej nie sprzyjała, kolega raczej mało "usportowiony" a gość sie uparł na zamontowanie rowerów na dachu. Zapytany " Po co?" odpowiedział: "Dla prestiżu" I tak mi to własnie wygląda w tym wypadku. Sorry, chyba nie miałeś okazji używać 50mm/1.4. Poza solidna budową, (to fakt) ja osobiście nie widzę powodu, dla którego miałbym płacić taką kasę za ten obiektyw. Jedynym jego minusem dla mnie jest plastikowe mocowanie. Profanacja? Być może. Mam to gdzieś. Stosując analogie do bazaru...To nie gumowy, tylko bardzo dobry pasek z naturalnej skóry, tylko że nie ma na jego wewnętrznej stronie wydzierganego w chińskich obozach pracy napisu DOXA.

kavoo
11-02-2005, 00:27
My oh my... czyzbys byl kolejna osoba na forum, ktora nie zna znaczenia emotikonki --> :wink:?

:-)

yogo65
11-02-2005, 00:37
My oh my... czyzbys byl kolejna osoba na forum, ktora nie zna znaczenia emotikonki --> :wink:?

:-)
Przepraszam, uniosłem się ;-)

[ Dodano: 10-02-2005 ]
Z tego wszystkiego pomieszałem trochę...Z mojego poprzedniego postu mozna zrozumieć, że plastikowe mocowanie ma obiektyw 50mm/1.4 co jest oczywiście nieprawdą. Miałem na mysli 50mm/1.8 MkII.

Jurek Plieth
11-02-2005, 08:57
Z tego wszystkiego pomieszałem trochę...Z mojego poprzedniego postu mozna zrozumieć, że plastikowe mocowanie ma obiektyw 50mm/1.4 co jest oczywiście nieprawdą. Miałem na mysli 50mm/1.8 MkII.
Czy tak jest na pewno? Mój jest cały plasticzany, ale bagnet ma metalowy!

p13ka
11-02-2005, 09:09
Czy tak jest na pewno? Mój jest cały plasticzany, ale bagnet ma metalowy!

Bo pewnie masz 50/1.8 Mk I and nie Mk II jak pisał yogo65 :roll:

Jurek Plieth
11-02-2005, 09:16
Bo pewnie masz 50/1.8 Mk I and nie Mk II jak pisał yogo65 :roll:
Tak, mam ten starszy model. Nie wiedziałem, że MKII jest cały z plastiku. :shock:

p13ka
11-02-2005, 09:26
Nie wiedziałem, że MKII jest cały z plastiku. :shock:

Tak niestety jest. Canon postanowił zdecydowanie odróżnić 50/1.8 Mk II od 50/1.4, gdyż przy 50/1.8 Mk I różnica ta była marginalna i nie przemawiała do konsumentów.

Dolek
11-02-2005, 10:21
Ale jak rozumiem to nie ma wpływu na to, że np po dwóch latach będzie miał takie luzy jak rozklekotany rower mojej babci? :mrgreen:

yogo65
11-02-2005, 11:17
Ale jak rozumiem to nie ma wpływu na to, że np po dwóch latach będzie miał takie luzy jak rozklekotany rower mojej babci? :mrgreen:
Przy jego cenie (mówimy o obiektywie) w razie "rozklekotania" można go po prostu wyrzucić. Babcia pewnie będzie jeździć dalej na klekoczącym rowerze, ale taki już urok rowerów, na których jeżdżą babcie.

[ Dodano: 11-02-2005 ]

Wracając jeszcze do statywów. Może to nie zmienia dla Was postaci rzeczy, ale mówiłem cały czas o Velbonie Sherpa 750, nie o plastikowych wersjach Velbona...

Mori
11-02-2005, 14:47
Wracając jeszcze do statywów. Może to nie zmienia dla Was postaci rzeczy, ale mówiłem cały czas o Velbonie Sherpa 750, nie o plastikowych wersjach Velbona...

Jak masz kasę to zainteresuj się Manfrotto 055NAT3 + głowicą do tego - niebo a ziemia w porównaniu z Velbon.

muflon
11-02-2005, 14:56
Jak masz kasę to zainteresuj się Manfrotto 055NAT3 + głowicą do tego - niebo a ziemia w porównaniu z Velbon.
Ale trochę cięższe ;-) Może jemu właśnie zależy na "przenośności" całego zestawu? Nie wiem jak z tą sigmą 70-200, ale pozostałe obiektywy taki Sherpa powinien spokojnie utrzymać. Ja sobie może kiedyś kupię jakiś mniejszy model do wycieczek w góry, bo moje Manfrotto to jednak jest kawał klamota...

BTW. Yogo65, czemu zdecydowałeś się na Sigmę 70-200/2.8, a nie któregoś Canona? Sądząc po sprzęcie na brak gotówki nie narzekasz :) No chyba że robisz zdjęcia zawodowo - wiadomo, profi musi usprawiedliwiać wydatki ;-)

Mori
11-02-2005, 15:04
Może jemu właśnie zależy na "przenośności" całego zestawu?

Manfrotto ma szeroką ofertę. ;)

muflon
11-02-2005, 15:25
Może jemu właśnie zależy na "przenośności" całego zestawu?
Manfrotto ma szeroką ofertę. ;)
Eee tam, w katalogu Manfrotto 055 zalicza się m.in. do kategorii "Hiking & Outdoors" ;) Dziękuję, postoję. Wystarczy mi, że po wejściu na górkę ~1500m z moim 190+460 jestem ledwo żywy...

Kiedyś (kiedy mi już zupełnie odbije :-D) sprawię sobie coś Gitzo z serii Mountaineer 0-1, ot co :)

yogo65
11-02-2005, 16:02
Może jemu właśnie zależy na "przenośności" całego zestawu? Nie wiem jak z tą sigmą 70-200, ale pozostałe obiektywy taki Sherpa powinien spokojnie utrzymać. Ja sobie może kiedyś kupię jakiś mniejszy model do wycieczek w góry, bo moje Manfrotto to jednak jest kawał klamota...

BTW. Yogo65, czemu zdecydowałeś się na Sigmę 70-200/2.8, a nie któregoś Canona? Sądząc po sprzęcie na brak gotówki nie narzekasz :) No chyba że robisz zdjęcia zawodowo - wiadomo, profi musi usprawiedliwiać wydatki ;-)
Dzięki za informację o Manfrotto, rzucę okiem. Jeśli jest cięższy to faktycznie mnie nie interesuje. Wg mnie Velbon jest udanym kompromisem między ceną, możliwościami i wagą. Jeśli chodzi o 70-200 Sigmy...Kupowałem kilka obiektywów razem i w związku z tym, że nie używam 70-200 często zdecydowałem się na Sigmę. Może za jakiś czas go wymienię na inny...W tej chwili nie widzę takiej potrzeby.

BrainDamage
04-03-2005, 00:27
300D z 1GB Pretec 80x, kit, 50/1.8, Marumi WPC CPL (do każdego obiektywu po jednym), Tamron SP AF 28-75mm F/2,8 XR Di Aspherical (IF) MACRO.
Największą frajdę sprawia jednak 50/1,8.

yogo65
07-03-2005, 01:16
Największą frajdę sprawia jednak 50/1,8.
Prawda? A nikt mi tutaj nie chce uwierzyć, że to jest bardzo dobry obiektyw...

Pszczola
07-03-2005, 10:24
Jak to nikt?

Aszu
07-03-2005, 12:29
Za 2600 można kupić Lkę 17-40 Canona.

Auwo
07-03-2005, 12:47
Aszu, mozna za 2500 :)

b'Art
08-03-2005, 22:07
(pieniazki...).

tylko jedno słowo zacytowałem :)
moim zdaniem nie ważne kto jakim BeeMWu jeździ - ALE JAK !!!!!!!!!!
Pozdro :!:

Vitez
09-03-2005, 14:20
(pieniazki...).

tylko jedno słowo zacytowałem :)
moim zdaniem nie ważne kto jakim BeeMWu jeździ - ALE JAK !!!!!!!!!!
Pozdro :!:

To forum w glownej mierze jest sprzetowe.
Juz gdzies tlumaczylem po co te wypisy sprzetu w tym watku albo w podpisie.
Ktos chce cos kupic... chce spytac uzytkownikow danego sprzetu o wady/zalety, czy warto itp. Majac takie zestawienie - latwo moze wybrac uzytkownika i go podpytac o opinie.
Nie chodzi o samo chwalenie sie, ale o wygode ewentualnych przyszlych posiadaczy 8)

Acro
10-03-2005, 20:23
Dużo osób chwali Tamrona, a ja jednak kupiłem Tokine AF 28-70 f2.8 AT-X 287 AF PRO SV.
Wykonanie - rewelacja w porównaniu z tym co miałem do tej pory, a zdjęcia - niestety na razie nie mam porównania.

Vitez
14-03-2005, 18:53
Zmiany (lekko rewolucyjne) u mnie w zestawie... dochodzi 20D (i na dniach grip) , 50 1.4 , 70-200 2.8 L IS i TC 1.4x oraz lampka 580EX i TC-80N3.
Dojdzie jeszcze 17-40 4L, torba Stealth Reporter 650 i glowica 322RC2 z 322RS.
Odejdzie niedlugo 50 1.8 i Sigma 18-50 i torba Carena, zmieniony bedzie monopod na 334B z glowica 484RC2. Chwilowo bede tez mial 350D jak juz bedzie dostepny :roll: .

Spontan
14-03-2005, 18:57
fiu fiu to 3 body.. to juz prawie Profi?? :mrgreen:

Czacha
14-03-2005, 18:58
to mowisz ze w koncu zaczniesz fajne zdjecia robic? :roll: czekamy.. :mrgreen:

muflon
14-03-2005, 19:01
Zmiany (lekko rewolucyjne) u mnie w zestawie...
Nono, ładnie. Mam jakieś dziwne wrażenie, że podejrzanie upodabniasz swój zestaw do mojego :) Do tego też planuję podobne zakupy w bliższej (TC1.4) i dalszej (580EX) przyszłości. I wyleczyłem się chyba ostatecznie z zamiany 17-40 na 16-35 - on jest po prostu "good enough" :)

Z ciekawości dwa pytania:
- Czemu zdecydowałeś się wydać tyle $$$ na TC-80N3? Powszechna jest przecież opinia że to zabawka dla burżujów, a dla 99% ludzi wystarcza 3x tańszy RS :)
- Czy ściągasz to wszystko jakimś większym transportem z US? (tak jak ja raz na rok :-) )

Vitez
14-03-2005, 19:07
to mowisz ze w koncu zaczniesz fajne zdjecia robic? :roll: czekamy.. :mrgreen:

A idz sie utop :P . "Fajne" to rzecz gustu (a ty masz zupelnie inny gust niz ja, co widac po twoich zdjeciach - jak zaczniesz jakies fajne robic to pogadamy :twisted: ) i niezalezne od sprzetu (no prawie) ... a ze potrzebuje i mam kase to kupuje to co potrzebuje :P .

350D bedzie chwilowo, potem z kitem, 50 1.8 i 100-300 jedzie do siostry :roll: ... no chyba ze naprawde na EOS3 sie skusze to bedzie jako trzecie body 8)

Spontan
14-03-2005, 19:10
bez złośliwości...
do czego ci potrzebne te 3 body i te fajne eLe ??
tak z ciekawosci raczej pytam

Vitez
14-03-2005, 19:11
Z ciekawości dwa pytania:
- Czemu zdecydowałeś się wydać tyle $$$ na TC-80N3? Powszechna jest przecież opinia że to zabawka dla burżujów, a dla 99% ludzi wystarcza 3x tańszy RS :)

Mam dwa koty, ktorys z nich sika mi na buty, podlacze sprzet do pradu na statywie, ustawie na TC intervalometer shooting i nareszcie sie dowiem ktore to bydle robi :twisted: bo glupio tak karac obie kocice gdy tylko jedna winna.
Albo... w czasie zabaw lozkowych tez intervalometer...
Tak... to zabawka dla burzujow ale ja jakos caly czas czulem ze nie bylbym do konca zadowolony ze zwyklego RS i w niektorych sytuacjach bylby on dla mnie niewygodny (niektorzy mowia ze 10D to zabawka dla burzojow podczas gdy rownie ladne zdjecia 300D zrobi - prawda? 8) )

- Czy ściągasz to wszystko jakimś większym transportem z US? (tak jak ja raz na rok :-) )
To co mam w podpisie juz do mnie doszlo - od Tommy_J i w zadowalajacej mnie cenie a z bezproblemowa gwarancja u niego, nie chcialoby mi sie babrac w zalatwianie sprzetu z USA a potem drzec przy odsylaniu tam na gwarancje.

sal
14-03-2005, 20:27
Burżuj! :)
A ja się chwilowo wyleczyłem z zakupów fotograficznych...
Nie ma sensu, bo jakoś nie mam ochoty biegać z aparetem teraz w ogóle. Dlatego też nie mam ze sobą nic. Nawet kompaktu :) I żyję. A poza tym jakby co, to muflon przyjedzie i pofoci :)

Cychol
14-03-2005, 21:12
Zmiany (lekko rewolucyjne) u mnie w zestawie...

nooo Vitez gratuluje zakupów i zasobów piniężnych :D i życzę Ci żeby sprzęt się szybko zamortyzował :)

Vitez
14-03-2005, 23:01
życzę Ci żeby sprzęt się szybko zamortyzował :)

Dziekuje, ale sprzet kupowalem bez planow amortyzacyjnych - ot tak, na wlasne potrzeby a nie by nim zarabiac (dlatego 20D a nie 1DMkII :( - kompa jeszcze zmienic chce).
Oczywiscie jesli zdarzy sie oferta to raczej nie odmowie ;)

Muflon - musze przyznac ze rzeczywiscie wzoruje sie na tobie... a jak juz skompletuje (kwestia paru dni) to moge po prostu skopiowac podpis? 8)
Podoba mi sie ta rymowanka "kupa sprzetu i zero talentu" - pasuje i do mnie :mrgreen:

Edit:

Dodam jeszcze ze zrobilem ok 12 pierwszych fotek 20D z czego kilka fotek to 20D+70-200 2.8 na 200mm i przyslonie 2.8 a sfocilem na tych ustawieniach... linijke :mrgreen:
efekt - AF trafil W PUNKT i jestem z tego powodu bardzo zadowolony - kolejny raz wygralem na loterii dobre body bez FF/BF :P i kolejny raz moge twierdzic ze to marginalne przypadki.
(gdyby wyciagnac z serwisu Canona informacje "ilosc napraw AF w 10D/20D" i zestawic je z iloscia sprzedanych tych body to nareszcie mialbym dowod :roll: ).

muflon
14-03-2005, 23:50
Albo... w czasie zabaw lozkowych tez intervalometer... Eee, już lepiej w 20D włozyć jakąś kartę 4GB, ustawić na medium/fine (bufor) i ogień ciągły :) Albo kupić kompakta :-D

To co mam w podpisie juz do mnie doszlo - od Tommy_J i w zadowalajacej mnie cenie a z bezproblemowa gwarancja u niegoNie dziwię się, przy takiej reklamie jaką mu robisz :) Nie pytam o dokładne ceny (tajemnica handlowa :-D), ale napisz chociaż ile procentowo drożej od przeciętnej Amazonowej?

Muflon - musze przyznac ze rzeczywiscie wzoruje sie na tobie... Ha, wiedziałem! Od dawna coś węszyłem :-D

a jak juz skompletuje (kwestia paru dni) to moge po prostu skopiowac podpis?Nawet nie próbuj :twisted: Wiesz ile trzeba sie nakombinować żeby to wszystko upchnąć? All rights reserved :mrgreen:

Podoba mi sie ta rymowanka "kupa sprzetu i zero talentu" - pasuje i do mnieJa nigdy nie ukrywałem, że w siedmiostopniowej klasyfikacji fotografów spełniam praktycznie wszystkie kryteria Measurbatora (młody, zawodowo w IT, lubiący zabawki, pogaduszki o sprzęcie itp). Tym bardziej cieszę się, gdy z rzadka ktoś zauważy w moich fotkach jakiś sens...

Tomasz Golinski
15-03-2005, 00:02
Albo... w czasie zabaw lozkowych tez intervalometer... Eee, już lepiej w 20D włozyć jakąś kartę 4GB, ustawić na medium/fine (bufor) i ogień ciągły :) Albo kupić kompakta :-DA może podpiąć do komputera łatwiej? I dysk większy... (zależy ile czasu kto potrzebuje ;) )

Vitez
15-03-2005, 20:46
Posprawdzaj jeszcze FF/BF na bocznych sensorach, chyba że nie ma to dla Ciebie znaczenia i wystarcza, ze jest OK na centralnym.

Bocznych sensorow w 10D uzylem kilka razy w pierwszym tygodniu jego uzywania kiedy sie nim bawilem, testowalem itp. Podejrzewam ze w 20D beda rownie przydatne 8)

EricWangCN
23-03-2005, 02:49
my equipment :
EOS3+EOSD60+17-40/4+70-200/4+550EX+Gizto1228+1276M+Ricoh kr5+50/1.7

Szymański Adam
25-03-2005, 20:22
Mam pytanie do Vtezia. Dlaczego pozbywasz sie Sigmy 18-50/2,8 domyslam sie, ze na rzecz 17-40/4 czy glownym powodem jest duze winetowanie przy 2,8 ? W kazdym razie cos Ci sie w nim nie podoba - a znasz go zapewne z praktyki czy moge prosic o nieco wiecej na ten temat (Sigma 18-50/2,8) nie oczekuje argumentu bo "L" ka jest lepsza, ale rzetelnych uwag na temat.

Vitez
25-03-2005, 22:00
Mam pytanie do Vtezia. Dlaczego pozbywasz sie Sigmy 18-50/2,8 domyslam sie, ze na rzecz 17-40/4 czy glownym powodem jest duze winetowanie przy 2,8 ? W kazdym razie cos Ci sie w nim nie podoba - a znasz go zapewne z praktyki czy moge prosic o nieco wiecej na ten temat (Sigma 18-50/2,8) nie oczekuje argumentu bo "L" ka jest lepsza, ale rzetelnych uwag na temat.

Eeeee... a spojrzales dokladniej na moja stopke?(o przepraszam, juz nie mam tego szkla w stopce... ale kiedys mialem). Pozbywam sie Sigmy 18-50 3.5-5.6 DC . Nie mam Sigmy 18-50 2.8 EX DC, ani w ogole jej nie mialem w reku i nie znam sprawy z winietowaniem jej przy 2.8 . To sa dwa rozne szkla.
Wymieniam szklo Sigmy bedace odpowiednikiem kitowego 18-55 na 17-40 4L z powodu: jakosc, jasnosc (dobra jakosc juz przy f4) , E-TTL II .
Gdybym mial Sigme 18-50 2.8 EX do 10D to do 20D tez bym ja wymienil na 17-40 4L . Dlaczego? Roznica jedna dzialke jasnosci - w 20D mozna bez obaw o oczko wyzej podbic ISO, a w zamian zyskuje podawanie odleglosci ostrzenia do E-TTL II, czyli lepsza wspolprace z lampa z 17-40, a szklo to przeznaczone bedzie glownie na imprezy, wesela itp.

Aha... moj nick ma na koncu z nie ź jak widac :roll: (forum przyjmuje nicki z polskimi znakami wiec gdybym mial ź to bym mial), tak wiec odmienia sie Viteza a nie Vitezia :twisted:

Szymański Adam
26-03-2005, 00:25
Przepraszam za Nick, ale nie założyłem okularów (naprawdę). A o Sigmę 18-50/2,8 pytałem, gdyż zastanawiam się nad tym szkłem. Na razie 17-40/L muszę przeboleć - zraziłem się, może kiedyś wkręcę do aparatu :roll: jakiś dobry egzemplarz. Kupiłem 10-22 i wg. mojego subiektywnego testu jest bardziej ostra niż 17-40. Niestety AC ma sporą, ale można ją skorygować w PS bez problemów. Dla takiego kąta można przymknąć oczy na pewne niedoskonałości tego szkła.
Na marginesie czytając posty na forum jakże często napotykam na wręcz odmienne zdania dotyczące tego samego szkła. Jak to możliwe by szkiełko i oko a i nieco matematyki były różne dla różnych szkół! :roll:

Vitez
26-03-2005, 01:14
Jak to możliwe by szkiełko i oko a i nieco matematyki były różne dla różnych szkół! :roll:

Po prostu sa rozne egzemplarze, roznej jakosci. to samo pisze sie o niektorych ezgemplarzach Tamrona 28-75 2.8 , podobnie bywa z frontfocus/backfocus w dSLR (glownie 300D/10D/20D bo to najpopularniejsze modele).
Uzgodnilismy wspolnie ze po prostu kontrola jakosci Canona kuleje... glownie w szklach/body o najwiekszym popycie, ale i wsrod topowych wyrobow zdarzaja sie potkniecia (typu 70-200 2.8 IS L z uszkodzonym IS albo z wielkimi paprochami w srodku).

Dlatego co bardziej doswiadczeni fotografowie przed kupnem szkla typu 17-40 4L albo 24-70 2.8 L znajduja sprzedawce ktory ma kilka egzemplarzy, testuja na szybko wszystkie i wybieraja najostrzejszy...
Ja z drugiej strony ufam ze jak mi ostrosc mojego 17-40 4L nie bedzie odpowiadala to go na inny egzemplarz wymienie.

Auwo
26-03-2005, 14:10
Vitez, a wlasnie jak ostrosc Twojego 17-40 ?

muflon
26-03-2005, 16:43
Wiosna idzie... kwiatki, pszczółki, te sprawy.. ;-) Z tej wiosennej radości sprawiłem sobie makro :)

Vitez
26-03-2005, 22:19
Vitez, a wlasnie jak ostrosc Twojego 17-40 ?

Ostro jedzie do mnie jeszcze... na tyle ostro ze jeszcze go nie mam ale w stopke tak odgornie wpisalem :P .

DoMiNiQuE
27-03-2005, 13:16
Wiosna idzie... kwiatki, pszczółki, te sprawy.. ;-) Z tej wiosennej radości sprawiłem sobie makro :)

muflon i jak Ci sie podoba setka? ja sie w niej 'zakochalem' ;-)

filip71
27-03-2005, 21:35
Wiosna idzie... kwiatki, pszczółki, te sprawy.. Z tej wiosennej radości sprawiłem sobie makro

No właśnie - sam jestem przed takim zakupem i czy ogniskowa 100 ci starcza.
Biore pod uwagę:
- Sigma 50 f/2,8
- Canon 100 f/2,8
- Sigma 150 f/2,8

Rozrzut ogniskowych bardzo duży ale jeszcze się nie bawiłem typowymi szkłami MAKRO. Wiem, że do owadów potrzebne jest min. 100 ale ja będę focić przyrodę (kwiaty itp.). Plus dla 100-tki to ogniskowa do portretów i dlategi zapytuję jakie wrażenia i funkcjonalność?

muflon
27-03-2005, 22:49
]muflon i jak Ci sie podoba setka? ja sie w niej 'zakochalem' ;-)
Jeszcze nie zdążyłem się porządnie pobawić. Ale z kilku pstryknięć naokoło w domu, to ostrość szokuje :) Do tego dokładność AF, zarówno w 10D jak i 20D... mimo milimetrowej GO, AF chodzi jak w zegarku (szwajcarskim :-) ). Pod tym względem to chyba najdokładniejszy obiektyw z moich czterech.

kavoo
27-03-2005, 23:58
Filip - do kwiatow setka bedzie IMHO idealna, zarowno do ich "portretow", jak i bezwstydnego zagladania im tu i owdzie ;-) Na robalach jeszcze nie testowalem ale obawiam sie, ze te 31cm od plaszczyzny materialu swiatloczulego do punktu ostrzenia przy powiekszeniu x1.0 moze byc troche male i te bardziej plochliwe chitynki beda sie zrywac z kadru w podskokach ;-)

EF 100/2.8 Macro ma dlugosc ~12cm, wiec po odjeciu tego (oraz odleglosci miedzy filmem/sensorem a bagnetem) od tych 31cm wychodzi, ze trzeba sie do modela zblizyc na 18-19cm... nie jest to duzo.

muflon
28-03-2005, 15:56
]
Wiosna idzie... kwiatki, pszczółki, te sprawy.. ;-) Z tej wiosennej radości sprawiłem sobie makro :)muflon i jak Ci sie podoba setka? ja sie w niej 'zakochalem' ;-)
Update: O k... :shock: :shock: :shock: Ja niby wiedziałem jaka jest teoria do makro, że GO jest "dość krótka" itp... ale to jednak nie oddaje szoku jakiego doznałem po wypróbowaniu tego ustrojstwa w działaniu :roll:

Póki co to nic z tego nie kapuję :) W warunkach kontrolowanych (statyw, remote, mirror lockup) jakieś malutkie stokrotki kradzione z łąki wychodzą mi ostre od f/16 wzwyż :) W "polu" z ręki - praktycznie nic... Ostatni raz tak się czułem rok temu po kupnie 10D :)

DoMiNiQuE
28-03-2005, 17:36
Póki co to nic z tego nie kapuję :) W warunkach kontrolowanych (statyw, remote, mirror lockup) jakieś malutkie stokrotki kradzione z łąki wychodzą mi ostre od f/16 wzwyż :) W "polu" z ręki - praktycznie nic... Ostatni raz tak się czułem rok temu po kupnie 10D :)

Dokladnie tak samo zareagowalem jak Ty :-)
Przy skali odwzorowania 1:1 i powiedzy f/8 zrobienie zdjecia z reki graniczy z cudem - te 'mikro' drzenia aparatu doprowadzaja do szalu ;-)

Vitez
01-04-2005, 13:33
Do mojego zestawu doszedl 1DsMkII ... niestety na studio mi zabraklo wiec chwilke polezy i poczeka na pelne wykorzystywanie ;)

Tomasz Golinski
01-04-2005, 13:37
Wygrałeś na loterii? :mrgreen:

Jurek Plieth
01-04-2005, 13:41
Do mojego zestawu doszedl 1DsMkII ...
I co? Tak kupiłeś pierwszy z półki, czy zgodnie z Twoją teorią przetestowałeś najpierw co najmniej 10 egzemplarzy? :mrgreen:

Czacha
01-04-2005, 13:51
gdyby ktos cos wiedzial - http://canon-board.info/viewtopic.php?t=3042

Tomasz Golinski
01-04-2005, 14:04
moderatorzy, a śmiecą... :roll:

Vitez
01-04-2005, 14:56
moderatorzy, a śmiecą... :roll:
Egoista a patrzy na innych ;)

EOS
14-04-2005, 18:37
hmmmm..... widze ze ladny sprzet niektorzy tu maja, mozna pozazdroscic :)
Pozdrawaim

Auwo
14-04-2005, 18:39
@EOS - nie ma czego :)

EOS
14-04-2005, 18:41
@Auwo
oj jest ;)

Auwo
14-04-2005, 18:52
i co, chcialoby Ci sie to wszystko nosic :)

EOS
14-04-2005, 18:54
@Auwo
w wygodnym plecaku czemu nie ;) jak np:
http://www.tamrac.com/images/5578-acsTri_1_lrg.jpg

http://www.tamrac.com/images/5578-HrnL_1_lrg.jpg

muflon
14-04-2005, 20:27
OOO, plecak wygląda super, na oko sporo pojemniejszy od mojego Nature Trekkera.

Auwo
14-04-2005, 20:28
i zarazem sporo ciezszy ladunek w srodku :)

muflon
14-04-2005, 20:30
Ale z drugiej strony to już jest naprawdę do ekstremalnych jazd... zresztą nazwa mówi wszystko :)

EOS
14-04-2005, 20:33
Tak, wiekszy od Lowepro, 29 x 15 x 42.5 cm(lowepro) vs. 33 x 34 x 56cm (Tamrac)

Polaco
06-05-2005, 21:10
No to chyba moja kolej ;) 20D z kitem, Tamron 28-75 f/2,8 (i te wszystkie oznaczenia ktorych nie jestem w stanie zapamietac), 70-200 L f/4. W planach mam nadzieje dokupic grip'a (jak sie skoncza problemy z nimi) :)

Vitez
07-05-2005, 16:34
W planach mam nadzieje dokupic grip'a (jak sie skoncza problemy z nimi) :)

E to chyba byly przesadzone plotki jakichs slabeuszy co dokrecac nie umieja. Grip owszem - ciutke sie luzuje ale nie powoduje to rozlaczenia zasilania o ile porzadnie go przykreciles. Nawet z lufa 70-200 bez obaw trzymam jedna reka aparat tylko za gripa i nic sie nie stalo.

Polaco
07-05-2005, 22:34
E to chyba byly przesadzone plotki jakichs slabeuszy co dokrecac nie umieja. Grip owszem - ciutke sie luzuje ale nie powoduje to rozlaczenia zasilania o ile porzadnie go przykreciles. Nawet z lufa 70-200 bez obaw trzymam jedna reka aparat tylko za gripa i nic sie nie stalo.
No wiesz Vitez, sam Canon sie przyznal do problemow z gripem, wiec cos w tym na pewno jest. Poczekac nie zaszkodzi, a zawsze bedzie jakas pewnosc ze to bedzie dzialac tak jak powinno, na pewno czytales ten watek na p.r.f.c. wiec tam nie chodzilo o to ze sie luzowal a o to ze wskazywal jakies dziwne wartosci jak sie pracowalo na aku...

Vitez
07-05-2005, 23:50
1. Napisalem "chyba"
2. Napisalem SOA #1 = "u mnie dziala"

Nie trzeba sie rozpisywac 8)

Polaco
09-05-2005, 21:00
1. Napisalem "chyba"
Punkt dla Ciebie ;)

2. Napisalem SOA #1 = "u mnie dziala"
Drugi punkt.

A jak Tobie dziala ten grip z akumulatorkami ?? Tez masz takie problemy jak opisuja w sieci ??

Auwo
19-05-2005, 18:28
zmienilem konfiguracje - Lubitel 166B i dwa swiatlomierze Canona - 10D i 20D :D

KuchateK
19-05-2005, 18:31
LOL... Duze troche :) I tego... Punktowego nie maja :mrgreen:

Auwo
19-05-2005, 18:33
KuchateK - wykosztowalem sie na body (cale 15 pln) i na negatyw (16,50 pln) wiec wiesz , na Sekonica nie wystarczylo srodkow :D:D:D

KuchateK
19-05-2005, 18:44
Minolty sa tansze :) Akurat zostaje reszta na jedno czy dwa body i pare negatywow...
Ale sample fajne ;)
http://www.pbase.com/cameras/lubitel/166b

Auwo
19-05-2005, 19:01
"zakrecilem" Ilforda Delta 400 - po niedzieli zobaczymy co z tego wyjdzie :D

a co powiesz na to http://www.pbase.com/image/19864799

kavoo
19-05-2005, 19:18
http://www.heayes.com/lubitel.htm

Looknijcie na pierwszy obrazek, cos pieknego:

cork added for stability
:lol: :mrgreen:

Fajny sprzecik
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://kavoo.psp.com.pl/emoticons1/icon2.gif). Ja powoli zaczynam dojrzewac do jakiegos dalmierza :roll:

Auwo
19-05-2005, 19:21
kavoo - zastosowalem zamiast "cork"-a plytke cd :D hehehe

Pszczola
19-05-2005, 20:48
KuchateK - wykosztowalem sie na body (cale 15 pln) i na negatyw (16,50 pln) wiec wiesz , na Sekonica nie wystarczylo srodkow :D:D:D

No to w ramach niesienia bratniej pomocy w obcinaniu kosztow moge Ci sprezentowac 3 ostro przeterminowane negatywy typ 120, sama klasyka:

ORWO Color 19 DIN (to chyba bedzie 100)
ORWO B&W 22 DIN (125)
FOTON HL B&W 400

Tylko trzeba umiec pracowac z przeterminowanymi negatywami ;-)

Arkan
19-05-2005, 21:02
http://www.heayes.com/lubitel.htm

Looknijcie na pierwszy obrazek, cos pieknego:

:lol: :mrgreen:

Fajny sprzecik
źródło (http://kavoo.psp.com.pl/emoticons1/icon2.gif). Ja powoli zaczynam dojrzewac do jakiegos dalmierza :roll:
Ja już dojrzałem. Właśnie do mnie jadą piękna Minolta Hi-Matic 7SII i Rolleiflex T :-)

Auwo
19-05-2005, 21:50
Pszczola - bardzo chetnie przyjme podarek i obiecuje nie zmarnowac tak waznych klatek :)

Tak przy okazji - po niedzieli po raz pierwszy w zyciu mam zamiar wolac negatyw :D - ciekawe co mi z tego wyjdzie hehehe.
Moze jakies wskazoweczki ?!

kavoo
19-05-2005, 22:16
Ja już dojrzałem. Właśnie do mnie jadą piękna Minolta Hi-Matic 7SII i Rolleiflex T :-)
Tak po prawdzie to jestem raczej zdecydowany (Canonet lub Voigtlander), ale odkladam ten zakup na pare miesiecy - po jutrzejszym zakupie (juz chyba tylko jakis kataklizm moze mi w nim przeszkodzic ;-)) bede potrzebowal sporo czasu na regeneracje sily nabywczej mojej kieszeni :roll: A i bawic sie bede mial czym, wiec nie ma sensu od razu rozgladac sie za nowa zabawka ;-)

Auwo
19-05-2005, 22:17
kavoo , a coz to za zakup ?, czyzby Twoj podpis mial sie stac jutro jednolity ???

adamek
19-05-2005, 23:32
Auwo: a co chcesz wiedzieć o wywoływaniu? :)

Auwo
19-05-2005, 23:35
adamek - wszystko hehehe - jeszcze nigdy tego nie robilem :) w sumie jak bede mial problem to zapytam, na tym etapie zbyt wiele jest niewiadomych :)
zachcialo mi sie negatyw do samodzielnego wolania to mam ;) jutro w drodze na polwysep helski odbieram w wejherowie ciemnie - zainwetsowalem w nia cale 100 pln :mrgreen:

adamek
20-05-2005, 00:42
ja zawsze chętnie odpowiem. :)
A jak coś to kiedyś na stronach foto był krótki "howto wywoływać"

Auwo
20-05-2005, 00:46
zassalem sobie cos w stylu "howto wywolywac" ale jak to czytac po ciemku :mrgreen: hehehe
Bede kombinowal - najwyzej rolka z probnymi ale jakze waznymi fotami pojdzie na marne :)
Thx

adamek
20-05-2005, 01:10
e tam. Mi pierwsza rolka poszła jako tako - czyli nie najgorzej. Za toile radości było po otworzeniu koreksu...
I okrzyk mojego brata: "To naprawdę działa!!!"

:D

kavoo
20-05-2005, 06:33
kavoo , a coz to za zakup ?, czyzby Twoj podpis mial sie stac jutro jednolity ???
mhm :-)

Pszczola
20-05-2005, 08:28
Pszczola - bardzo chetnie przyjme podarek i obiecuje nie zmarnowac tak waznych klatek :)

Podaj mi na PM swoj adres analogowy. Chwilowo jestem w rozjazdach. Negatywy moge wyslac we wtorek.

kavoo
20-05-2005, 15:07
No dobra... schudlem o pare PLN, jeszcze teraz tylko czekam az przyjdzie zamowiony monopod (glowica juz czeka na odbior) i zasuwam na testy do ZOO :-)

-------------------
EDIT:

OK, przykleilem na szybko (tak dla swietego spokoju ;-)) tablice ISO i pstryknalem nowa zabawka. Oczywiscie statywu nadal nie mam, wiec test jak zwykle troche partyzancko robiony... ale chyba kiksow tym spowodowanych uniknalem.

EF 100-400mm/4.5-5.6 - 100mm @ 4.5 (centralne 20% kadru)

źródło (http://kavoo.psp.com.pl/photos/eos20d/100400_100_45.jpg)

EF 100-400mm/4.5-5.6 - 400mm @ 5.6 (centralne 20% kadru)

źródło (http://kavoo.psp.com.pl/photos/eos20d/100400_400_56.jpg)

Vitez
20-05-2005, 21:15
A ja sie na dwoch koncertach przekonalem ze do szkla z IS monopod mi zbedny - tylko przeszkadzal w przeciskaniu sie przez tlum :(

kavoo
20-05-2005, 21:59
A ja sie na dwoch koncertach przekonalem ze do szkla z IS monopod mi zbedny - tylko przeszkadzal w przeciskaniu sie przez tlum :(
Akurat tutaj nie mam na mysli koniecznosci uzywania monopodu ze wzgledu na mozliwosc poruszenia zdjecia, tylko wygode focenia w sytuacji, gdy jednak dosc ciezki zestaw (100-400 wazy ponad 1,5kg z pierscieniem mocujacym) mozna sobie oprzec.

A to, ze dzieki IS mozna bezstresowo focic to ja juz sie przekonalem :D Nawet lysego przy 400mm z reki da sie trafic: http://kavoo.psp.com.pl/photos/eos20d/moon.jpg

Co prawda musialem troche podostrzyc, ale nie da sie ukryc, ze mozna zrobic nieporuszone zdjecie :-) Czas mialem zablokowany AELem na 1/400, wiec dosc wyraznie ponizej minimum 1/ogniskowa x crop.

BTW - jako, ze jest to moje pierwsze szklo z IS, nie moge sie nacieszyc jego dzialaniem... jak dziecko :lol: Niesamowicie podoba mi sie, jak sie najpierw popatrzy normalnie przez wizjer przy ogniskowej 400mm i poobserwuje jak rece drza, a potem docisnie sie do polowy spust migawki - od razu widac w wizjerze jak sie obraz stabilizuje... zupelnie jakbym chlapnal sete dla uspokojenia garsci :lol: :D

Vitez
21-05-2005, 02:20
Akurat tutaj nie mam na mysli koniecznosci uzywania monopodu ze wzgledu na mozliwosc poruszenia zdjecia, tylko wygode focenia w sytuacji, gdy jednak dosc ciezki zestaw (100-400 wazy ponad 1,5kg z pierscieniem mocujacym) mozna sobie oprzec.

A to akurat rzecz gustu... dla mnie body z gripem i tych gabarytow lufa jest prawie idealnie wywazone i cholernie wygodnie sie takim foci 8)
(70-200 bardzo nieznacznie rozni sie waga)

BTW - jako, ze jest to moje pierwsze szklo z IS, nie moge sie nacieszyc jego dzialaniem...

Ja wczesniej przez pare godzin mialem okazje 28-135 sie bawic oraz przez tydzien 75-300 IS ... wiec jako tako przywyklem do IS.
Co nie zmienia faktu ze za kazdym razem jak sie stabilizacja wlaczy to w wyobrazni przemyka mi Abrams pedzacy gorami/dolinami z lufa niewzruszenie w jedno, to samo miejsce wycelowana 8)

Hint: stabilizacja jest najskuteczniejsza (z obserwacji) wlasnie przez te pierwsze pare sekund.

Auwo
23-05-2005, 01:21
Jeszcze jedno slowo a propos Lubitela itd. - pierwsze wolanie w zyciu zakonczone sukcesem - ciesze sie jak cholera :) Fajna zabawa :)

muflon
26-05-2005, 00:57
No to ja też dochrapałem się długiego-białego-wysuwanego ;-)

Zwiedzałem dziś sklepy w Genewie z mocnymi intencjami zakupowymi. Niestety 24-70 znowu znalazłem tylko przeciętny egzemplarz. W sumie na baaaardzo upartego mógłby być (i miałem wielką chętkę go wziąć) ale dałem sobie jeszcze na wstrzymanie.

Natomiast 100-400 próbowałem dwie sztuki w różnych sklepach - po minucie pstrykania "tą drugą" i oglądania miniaturek na wyświetlaczu już wiedziałem że to jest to :)

kavoo
26-05-2005, 06:20
Klub 100-400 rosnie :twisted:

Vitez
26-05-2005, 08:04
Pociesze was ze tez na to zbieram :twisted:

p13ka
26-05-2005, 08:16
Klub 100-400 rosnie :twisted:
:grin: No to jest nas już trzech :grin:

sal
27-05-2005, 13:00
Onanisci sprzetowi, kurka jego mac...

muflon
27-05-2005, 13:04
Onanisci sprzetowi, kurka jego mac...
A czy ktoś tu to neguje? :)

sal
27-05-2005, 13:07
A czy ktoś tu to neguje? :) A czy ja cos takiego napisalem? :) A Ty sie nawet nie pochwaliles. Phi. Oby Ci reka odpadla od tego push-pulla :) A ja sobie kupie 100-400 i postawie na polce, o. Albo podepne do Minolty :>

muflon
27-05-2005, 13:23
A czy ja cos takiego napisalem? :) A Ty sie nawet nie pochwaliles.
Spoko spoko, wycieczka do Zurichu po 24-70 nadal aktualna :) czekam na feedback.

Phi. Oby Ci reka odpadla od tego push-pulla :)
Dziękuję, wzajemnie :-)

sal
31-05-2005, 21:29
To ja się pochwalę, że muflonowi się prz^H^H^Hsygnaturka wydłuży :)

muflon
01-06-2005, 00:18
A ja przez grzeczność nie zaprzeczę :)

Auwo
01-06-2005, 00:25
muflon masz teraz niezly problem - co kupic w nastepnej kolejnosci :) hehe
gratuluje upolowania "odpowiedniego" egzemplarza :)

muflon
01-06-2005, 00:31
Pożyjemy zobaczymy :) - póki co, to jedyne co mogę powiedzieć to to, że wybrałem jeden z (w sumie) czterech, który wydał mi się dość dobry. No ale takie "testowanie" w sklepie to żadne testowanie :). Wyjdzie w praniu.

A w następnej kolejności - zamiana 10D+17-40 na 16-35 (tego jeszcze nie jestem pewien, ciągle się waham) i jako konsekwencja tego - jedynka w 2006 :) A gdzieś w międzyczasie lampa.

Auwo
01-06-2005, 00:40
Tez sie wahalem sprzedac 10-ke czy nie - wydawalo mi sie , ze potrzebna itd, a w gruncie rzeczy nawet gdy bralem ja na sesje to i tak lezala nie uzywana :)

Vitez
01-06-2005, 00:42
Tez sie wahalem sprzedac 10-ke czy nie - wydawalo mi sie , ze potrzebna itd, a w gruncie rzeczy nawet gdy bralem ja na sesje to i tak lezala nie uzywana :)

A ja sie bardzo ciesze ze nie sprzedalem - dziewczyna bardzo chetnie uzywa i sie przyucza 8) .
Muflon - a moze 17-35 2.8L ? Jutro bede go testowal ciutke.

Auwo
01-06-2005, 00:45
Vitez - moja żona zamiast dźiwgania 10-ki z gripem woli eleganckie buty :) hehe
Albo 33-ke, jest o wiele lżejsza.

muflon
01-06-2005, 00:51
A ja sie bardzo ciesze ze nie sprzedalem - dziewczyna bardzo chetnie uzywa i sie przyucza 8) .
Muflon - a moze 17-35 2.8L ? Jutro bede go testowal ciutke.
Eee, nieee.. to jest dość stara konstrukcja i akurat tu jestem skłonny zgodzić się z wyznawcami słowa "telecentryczność" ;-) Poza tym wolę nowy, z gwarancją.

BTW, mojemu znajomemu telefonicznie podali cenę 2200CHF, ale gdy wpadliśmy z dwoma body itp. to nagle na rachunku pojawił się magiczny "CPS discount" (300CHF) :) Ki diabeł? Ma się rozumieć nie protestowałem ;-)

Auwo
01-06-2005, 00:56
muflon - pozazdroscic jak sprzedawcy w Szwajcarii profesjonalnie podchodza do sprawy.
Jednak CPS cos daje :)

muflon
01-06-2005, 01:02
Hej, ale dowcip polega właśnie na tym, że ja z CPS nie mam nic wspólnego :)
Zresztą przy okazji też się o to wypytałem i konkluzja była taka, że jednak potrzebne są jedynki (abstrahując od legitki). Ale na rachunku mam jak byk: "Artikelrabatt CPS: -310.00".

Auwo
01-06-2005, 01:09
widocznie zrobiles dobre wrazenie :)
Do CPS mozna sie zapisac juz z 10-ka :)

muflon
01-06-2005, 08:46
Do CPS mozna sie zapisac juz z 10-ka :)
Nie można - przerabialiśmy to parę miesięcy temu (podałbym linka, ale wyszukiwarka uparcie odmawia wyszukania słowa na 3 litery...).

Polaco
01-06-2005, 09:04
Wyjasnicie Panowie ten skrot CPS ?? Bo jakos nie wiem o co Wam chodzi :evil:

muflon
01-06-2005, 09:08
Wyjasnicie Panowie ten skrot CPS ?? Bo jakos nie wiem o co Wam chodzi :evil:
Ehem, forumowa wyszukiwarka może i nie chwyci trzech literek, ale Google jak najbardziej...
http://www.google.com/search?q=cps+canon

Pszczola
01-06-2005, 09:08
http://www.cps.canon-europe.com/membership/whatisCPS.jsp

Auwo
01-06-2005, 09:24
muflon - chyba zmienili kryteria - zreszta zobacz sam :

CPS Membership Qualified Equipment
Analogue - Cameras
EOS-1V
EOS-1N RS
EOS-1N
EOS-3

Digital - Cameras
EOS-1Ds
EOS-1D
EOS-1D Mark II
EOS-1Ds Mark II
EOS 10D
EOS 20D

Wide Zoom - Lenses
EF16-35mm f/2.8L USM
EF17-35mm f/2.8L USM
EF17-40mm f/4L USM
EF20-35mm f/3.5-4.5 USM

Standard Zoom - Lenses
EF24-70mm f/2.8L USM
EF28-70mm f/2.8L USM
EF28-135mm f/3.5-5.6 IS USM
EF28-300mm f/3.5-5.6 L IS USM

Telephoto Zoom - Lenses
EF70-200mm f/2.8L USM
EF70-200mm f/2.8L IS USM
EF70-200mm f/4.0L USM
EF100-300mm f/4.5-5.6 USM
EF100-400mm f/4.5-5.6L IS USM
EF35-350mm f/3.5-5.6L USM
EF70-300mm f/4.5-5.6 DO IS USM

Ultra Wide - Lenses
EF15mm f/2.8 Fisheye
EF14mm f/2.8L USM
EF20mm f/2.8 USM

Wide - Lenses
EF24mm f/1.4L USM
EF28mm f/1.8 USM
EF35mm f/1.4L USM

Standard & Medium Telephoto - Lenses
EF50mm f/1.0L USM
EF50mm f/1.8
EF50mm f/1.4 USM
EF85mm f/1.2L USM
EF85mm f/1.8 USM
EF100mm f/2.0 USM

Telephoto - Lenses
EF135mm f/2.0L USM
EF135mm f/2.8 SF
EF200mm f/1.8L USM
EF200mm f/2.8L USM
EF300mm f/2.8L USM
EF300mm f/2.8L IS USM
EF300mm f/4.0L IS USM

Super Telephoto - Lenses
EF400mm f/4.0 DO IS USM
EF400mm f/2.8L IS USM
EF400mm f/5.6L USM
EF500mm f/4.0L IS USM
EF600mm f/4.0L IS USM
EF1200mm f/5.6L USM

Macro/Close-up - Lenses
EF50mm f/2.5 Compact Macro
EF100mm f/2.8 Macro USM
EF180mm f/3.5L Macro USM
MP-E65mm f/2.8 1-5x Macro Photo

TS-E - Lenses
TS-E24mm f/3.5L
TS-E45mm f/2.8
TS-E90mm f/2.8

Extenders - Lenses
EXT EF 1.4X II
EXT EF 2X II

SPEEDLITE TTL - Accessories
Speedlite 580EX
Speedlite 550EX
Speedlite 540EZ
Speedlite 480EG
Speedlite 420EX
Speedlite 380EX
Macro Twin Lite MT-24EX
Macro Ring Lite MR-14EX
Speedlite Transmitter ST-E2

WINDER TTL - Accessories
Power Drive Booster PB-E1
Power Drive Booster PB-E2

Other - Accessories
WFT-E1

Polaco
01-06-2005, 09:28
http://www.cps.canon-europe.com/membership/whatisCPS.jsp
Dzieki za linka, ale rozwalilo mnie to: "you should own at least 2 Professional Canon AF bodies and 3 Canon L-series lenses", kurcze, za malo sprzetu mam w torbie, lepiej zapomne o tym linku bo mnie z domu wywala ;)

sal
01-06-2005, 09:29
Gdzies tam sie przegryzajac przez FAQ znalazlem informacje o Press ID. Moze w tym lezy pies pogrzebany?

muflon
01-06-2005, 09:32
muflon - chyba zmienili kryteria - zreszta zobacz sam :
Prze-ra-bia-liśmy :) Lista na WWW nie odzwierciedla faktycznych poglądów CPS (i każdy autoryzowany przedstawiciel Canona, z którym do tej pory gadałem, za to przepraszał :mrgreen: )

Gdzies tam sie przegryzajac przez FAQ znalazlem informacje o Press ID. Moze w tym lezy pies pogrzebany?
Yup - być może to też. Ale mimo wszystko, tylko jedynki. Zresztą, nie wiem czy przysłuchiwałeś się, jak rozmawiałem na ten temat z Frau Cośtamcośtam - powiedziała jw.

Auwo
01-06-2005, 09:39
w takim razie trzeba na 10-ce zero zamalowac :lol:

sal
01-06-2005, 09:39
Zresztą, nie wiem czy przysłuchiwałeś się, jak rozmawiałem na ten temat z Frau Cośtamcośtam - powiedziała jw. Tak - sluchalem. Ale to w sumie tylko ich zdanie :) Inna sprawa, ze moze faktycznie odzwierciedlac 'zdanie' CPS-u... Mam jednak wrazenie, ze kluczowe jest tutaj slowo 'professional' :(

muflon
01-06-2005, 09:57
Mam jednak wrazenie, ze kluczowe jest tutaj slowo 'professional' :(
Też mam takie wrażenie. Ale moze również oznaczać 'professional equipment' :) Taki samo jak ze sprzedawcami - na stronie Canona jest wyraźny podział na "Digipoint" i "Canon Pro Imaging Partner".

Ee, nieważne. Jak kiedys ta jedynkę kupię, to spróbuję znowu :)

sal
01-06-2005, 10:04
Ee, nieważne. Jak kiedys ta jedynkę kupię, to spróbuję znowu :) A ja Ci wtedy z wielka przyjemnoscia przypomne, jak to pisales ze jedynki nie potrzebujesz :>

Auwo
01-06-2005, 10:31
heheehe - ale pamietaj, ze potrzeba Two Professional AF Canon SLR bodies ;)

muflon
01-06-2005, 10:32
To wtedy kupię na Ebayu jakąś zajechaną analogową jedynkę ;-)

Vitez
01-06-2005, 16:06
heheehe - ale pamietaj, ze potrzeba Two Professional AF Canon SLR bodies ;)

A wszystkim w Polsce ktorzy sie na to napalaja przypomne:

"We regret that we are currently unable to accept applications for CPS Membership from countries other than those listed where we have the necessare CPS support staff."

sal
01-06-2005, 16:09
To wtedy kupię na Ebayu jakąś zajechaną analogową jedynkę ;-) Popytalem 'moich' Anglikow z UK i zeznali, ze Ci ktorzy sie zalapali na CPS - maja jednocyfrowe body... :(

KuchateK
01-06-2005, 16:13
Zajechane jedynki analogowe teraz tanio nawet maja... Jak by tak rabaty dawali to sie nawet oplaci wziac ze dwie dla seriala...

Auwo
01-06-2005, 16:29
Zajechane jedynki analogowe teraz tanio nawet maja... Jak by tak rabaty dawali to sie nawet oplaci wziac ze dwie dla seriala...
hehehehe

kavoo
01-06-2005, 17:30
A tak swoja droga ciekawostka - w galerii na stronie CPS jest MASA zdjec robionych nie tylko 10D i 20D, ale nawet... trabantem :-)
No to jak to jest w koncu z tymi ich wymaganiami? ;-)

Vitez
01-06-2005, 17:32
A tak swoja droga ciekawostka - w galerii na stronie CPS jest MASA zdjec robionych nie tylko 10D i 20D, ale nawet... trabantem :-)
No to jak to jest w koncu z tymi ich wymaganiami? ;-)

Tak jak wyzej - zajezdzone profi kupione dla seriala by wejsc do CPS, a zdjecia pokazuja juz ze swoich roboczych body ;)

bebop
03-06-2005, 08:09
mój zestawik narazie nieduży ale się rozrasta:
aktualnie 20D zgripowany + EF50/1.4 + 17-40/4 + sigma 105mm macro + lapka 550.

sporadycznie używam jeszcze 70-300 USM III, poprzedni aparat czyli 300D (z kitem) przejęła żona, od której czasem zabieram go jako backup :-) - sam aparat z gripem, bo do tego kita to mam awersję.

w szufladzie leży zenitar do canona (2.8/16mm), czasem go wyjmuję i dziwne foty robię :-)

z nowych rzeczy nadejdzie albo 200mm/2.8L albo 135/2L i mam nadzieję,*że będzie to dzisiaj, bo koło południa jadę do sklepu :-) pomacać z zamiarem kupna. no i statywy. potem przyjdzie czas na mały zoom w okolicach 24-70(80) ze stałym światłem 2.8. czyli tamron/sigma/canon (to ostatnie przy mocnym przypływie gotówki).

chwilowo sprzęt mieści się do Nova 4AW, ale chyba dojrzewam do CompuTekker /Plus. tym bardziej, że dużo korzystam z laptopa (Apple Powerbook 12"). Zdjęcia póki co ImageTank, ale Epson P2000 już na horyzoncie się majaczy - po wakacjach coś chyba się tutaj zmieni :-)

Vitez
03-06-2005, 16:35
lapka 550

Łapka 550? A co to takiego? :mrgreen:

chwilowo sprzęt mieści się do Nova 4AW, ale chyba dojrzewam do CompuTekker /Plus. tym bardziej, że dużo korzystam z laptopa (Apple Powerbook 12"). Zdjęcia póki co ImageTank, ale Epson P2000 już na horyzoncie się majaczy - po wakacjach coś chyba się tutaj zmieni :-)

Szczerze polecam 650 Stealth Reporter - ma tez kieszen na laptopa 8) . A Epsona 2000 rowniez jak najbardziej polecam :!:

bebop
03-06-2005, 16:57
Łapka 550? A co to takiego? :mrgreen:

jak weźmiesz do ręki lampę zewnętrzną 550EX to masz coś takiego jak "lapka" :-)

Szczerze polecam 650 Stealth Reporter - ma tez kieszen na laptopa 8) . A Epsona 2000 rowniez jak najbardziej polecam :!:

plecak plecak. torbę już mam. za dużo rzeczy na jednym ramieniu bym nie chciał nosić :roll:

a z zakupami kicha. interfoto to totalna ściema. dzwonię, umawiam się, tuż przez umówionym spotkaniem dzwonię (bo adresu zapomniałem), a się*okazuje że nie ma obiektywów dla mnie! :confused: bardzo polecam. total profeska.

bebop
05-06-2005, 19:22
no i jest 135/2L, udało mi się łyknąć w końcu sztukę. teraz tylko już przymiarki do tele circa 400mm. chociaż chyba po drodze zatrzymam się przy 70-200/2.8 lub stałce 200/2.8.

sal
17-06-2005, 18:28
A ja się w końcu przesiadłem na 350D. Teraz w kolejce czekają szkła 'wstępne', czyli 17-40 i 70-200. Tylko się nie mogę zdecydować co ma być pierwsze. Trzeba będzie pomyśleć co na wakacjach będzie do focenia...

Auwo
17-06-2005, 23:44
no to doszedł 85/1,8 ;)

arek354
25-06-2005, 14:17
Cześć. Dziś dołączyłem do grona użytkowników cyfrowych Canonów :) Posiadam od godziny 11:50 i 54 sekundy (wydruk z paragonu) Canona EOS 350 D z kitowym obiektywem i 1 Gb kartą Kingstona (sprzedawca poinformował mnie, że to ten wolniejszy typ, ale ja dopiero zaczynam, więc na początek chyba wystarczy). Do tego zestawu pasuje obiektyw z 300v o zakresie 28/105 mm 1:4-5.6 więc jest już troszkę lepiej, bo nie jestem zdany tylko na kitowe szkło. Pozdrawiam :)

krzesieg
25-06-2005, 14:40
ja od 3 dni jestem szczęśliwym posiadaczem wymarzonego 20D i obiektywu 70-200L 2,8...
na szeroki kąt dopiero będę zbierał a w fotografii żużlowej niezbędny jest tele dlatego wybrałem go jako mó pierwszy obiektyw.
Zastanawiałem się, jak każdy nad 350D ale tłumaczenie Viteza strony Boba i wizyta w sklepie w celu dotknięcia obu aparacików wskazały jednoznacznie na 20D - pomogło mi zwłaszcza zdanienie pamiętam czyje "... analogi miały wszystkie taką samą jakość zdjęć i wyższe modele kupowało się dla większej funkcjonalności..." - to dla tych którzy się wahają pomiędzy 20D a 350D.

Auwo
25-06-2005, 20:25
zapomniałem dopisać, że ubył 70-200/f4 (santiblue ma go teraz w swoim ekwipunku) a w jego miejsce przybył 70-200/f2,8

Cichy
26-06-2005, 19:52
To może ja :)

Znowu zmieniłem system :P

CANON 20d
Tamron 17-35 2.8-4
Canon 50mm 1.8
Canon 70-200 L 2.8
Lampa Sigma 500Super eTTL II
Ultrasoft Lumiquest
monopod manfrotto 680
Głowica 234RC
i parę innych ciekawych pierdół.

adamek
26-06-2005, 20:06
No to i ja.

*Canon 33V
*28-105 4-5.6
*50.18 + gumowa osłona przeciwsłoneczna System Bank.
*blenda taka fajna duża biało-srebrna yin-yan (z pokrowcem ;) )
*statyw velbon maxi347E + głowica ph237Q (z pokrowcem)
*Kostka na lampę błyskową aby mieć gniazdo lamp studyjnych.
*Powiększalnik Durst CIs 35 z głowicą kolorową
*ob. powiększalniowy Rodenstock Ysaron 50/3.5
*Cała kupa kuwet, koreksy, szczypce, termometry itp itd.

A w szkole używam lamp Elfo i światłomierza gossen Variosix F2.I jakichś głupot softboxowo-garnkowo-snootowych.

Krawcio
27-06-2005, 21:13
A ja mam tylko EOSa 350D silver i kita 18-55 II USM ;)

tec
30-06-2005, 21:12
Po 3 latach "męczarni" z kompaktami i hybrydami Canona (A40, A60, G5), nastał czas 300D :) .
Po G5 została mi lampa 420EX i soczewka makro Raynox 250. Jutro dojdzie Canon 50/1.8 a przed urlopem Sigma 70-300 APO.

piotr.23
30-06-2005, 21:25
http://www.buyaleratec.com/diphcocrplpa.html

Nowy gadżet: nagrywarka na baterie. Wkłada się kartę CF, naciska guzik i po chwili można wyciągnąć wypaloną płytkę... Działa bez komputera. Jeśli kogoś ciekawi więcej szczegółów, to chętnie napiszę.

Pozdr | Piotr

Venio
30-06-2005, 21:35
w takiej cenie to juz bym wolał image tanka :/

tessar
01-07-2005, 12:22
Graty :
300D kit (żony)
20 d
1,4/50
17-30/2,8
28-80/2,8
70-210/2,8
konwerter 2x
lampy 360 550 580
analogi to inna historia ale pudła dwa 1 i 5
średni hassel 530 , 80 50 i 250 szkła
duży fuji 680 ex (dwa pudła), 50, 150 250 przystawka bardzo archaiczna imacona
jakieś swiatła ,
ponad 50 starych pudełek ...takie hobby czasem naprawiam....

C41photocrew
15-07-2005, 14:58
-Canon 20D
-Canon 350D
-Canon 30
-70-200 F4 L
-28-135 F3.5-5.6 IS
-50 1.8 II
-SpeedLite 580
-Lowepro Mini Trekker AW
-Lowepro Nova 4
-Jakies tam filtry:P
-Powiększalnik OPEMUS 6 + graty do ciemni:)
-pilocik do canona 350d
-itd

Orzeszek
16-07-2005, 12:19
Canon 20D, reszta jak w podpisie + troche drobnych akcesoriów (filtry itp.). A nie długo dojdzie z drobnicy wężyk, druga karta i zapasowy akumulator. A w dalszych planach lampa błyskowa, jakaś długa stałka 300 lub 400 a potem maże jakiś szeroki kąt.

Jerry99
18-07-2005, 23:15
No to i ja się dopiszę (w ramach chwalenia się)...
W czeluściach plecaka LowePro MicroTrekker 200 bezpiecznie podróżują:
Canon 20D na pasku OpTech/USA ProLoop
EF-S 17-85 f/4-5.6 IS
EF 70-200 f/4 L
420ex
filtry UV, CIR-POL, karty pamięci (2x1GB)
iPod Photo 40GB + PhotoConnector (jako opcjonalny fotobank)
statyw Velbon (już wkrótce upgrade)

slawek!!
23-07-2005, 23:24
Canon 350D, Canon 18-55 II USM, Sigma 70-300 4-5,6 APO DG, Sndisc ultra II 512 MB , fotobank OTG 40GB, Fuji S5000, XD 512MB, 2x128MB - i to by było na tyle przynajmniej na razie. Z czasem pewnie się rozwinę ;-)

Driver
02-08-2005, 23:25
Jerry - zazdroszcze ci tego paska !! :o

perlpa
03-08-2005, 08:50
Pomysł wydaje się fajny tylko trochę to drogo wychodzi. Poza tym trzeba ze sobą targać pudełko płyt a to zajmuje sporo miejsca w torbie.
Napisz prosze coś więcej.

Canonman
03-08-2005, 15:49
A ja jestem analogowcem...
EOS 1N + PB-E1 + Hand Strap E1
EOS 33 + BP300 + RC1
EOS EF-M
CANONET G-III QL
EF 20/2,8 USM
EF 50/1,8 Mark I
[EF - marzenie ;-P] 300/2,8 ARSENAL JASZMA
Manfrotto 681B
LowePro Mini Trekker
LowePro Nova 4
Filtry i inne shity...
aaa... no i jeszcze Speedlite 550 EX
w zamiarze EF 300/4 L (IS=?) USM i EF 70-200/4 L USM
Ale snobizm co...??

muflon
03-08-2005, 15:51
(..)EOS EF-MŁojezu, a skąd-eś to wykopał? ;-)

Canonman
03-08-2005, 16:09
Kupiłem na części, głównie chodziło mi o matówkę z klinem i rastrem. Kiedyś czytałem artykuł Szwayki o podmiance matówek do EOSa 30/33. Faktycznie działa :-). Podmieniłem bo mam 300/2,8 manualne a klin i raster jest zbawieniem... Kto używa EOSa 30/33 ze szkłem manualnym wie o czym mówię. A tak na marginesie to EF-Mką nie cyknąłem ani jednej rolki... pozdrawiam.

perlpa
04-08-2005, 07:28
Byłem analogowcem - jak pewnie wielu z Was...
Po pracy z EOS 1N została mi tęsknota za szerokim kątem, pomiarem punktowym (to mniej) i wielkim, jasnym wizjerem (to najbardziej)
Obecnie uzywam:

EOS 10D + grip
EF 50/1.8 Mk I
EF 100/2.8 macro
EF 70-200/4 USM L
Tamron 28-75/2.8
550 EX + softbox Lumiquesta + kabel
Manfrotto 55 + głowica 308RC
pierścienie posrednie kenko
radio wyzwalacz + 2xlampa GN54 z wyzwalaczami, stawywami, parasolkami
blendy: 100cm, 170x110cm + uchwyt
dyfuzor: 158x192cm
Torba Tenba P655

Taki zestaw dobrze spisuje mi się przy portrecie, makro i czasem przy ślubie.
Największa bolączka to brak szerokiego kąta ale myślę na tym (czytaj zbieram kasę :) )

Dla dużych powiększeń w makro używam; pierścienie + 100mm + 50mm podłaczony na retro przez przejściówkę + statyw + lampy
przykład tutaj: http://www.perlpa.prv.pl/makro/maxi9.jpg

Praca z blendami i dyfuzorem pozwala mi zapanować nad nawet bardzo ostrym oświetleniem słonecznym.

Pozdrawiam

Zielony
07-08-2005, 09:24
No trochę tego chłopcy macie...
Ja narazie tylko to ze stopki plus może trochę jakiś innych drobiazgów...

Ale...: 'już za parę dni, za dni parę, wezmę kredyt i... i gitare?...' ;)
Reszta zakupów już wkrótce somewhere in USA...
Some people says: dreams don't come truth, but i don't believe them 8)

Zastanawiam się nad zmianą szkła tego EF-s'a na jakieś inne w tej cenie.
Zależałoby mi też na tym zakresie ogniskowych, ale chyba nie da rady... :?
Nie wiem czy by go nie sprzedać i nie dołożyć do 17-40L...
Myślałem też o tej Sigmie 18-50/2.8 DC.
Ktoś porównywał? Chodzi i porównanie z EF-S 17-85 IS
Prawda jest taka, że chciałbym to założyć i popróbować, ale tutaj na wsi i okolicy nikt takim sprzęciorem nie dysponuje... :(
Od października będę w W-wie to może wtedy... :roll:

hekselman
07-08-2005, 17:45
Jerry - zazdroszcze ci tego paska !! :o
Nie zazdrość - DOMKE do Canona JEST LEPSZY.

hekselman
07-08-2005, 17:48
A tak na marginesie to EF-Mką nie cyknąłem ani jednej rolki... pozdrawiam.
...to tak jak ja na 28-70/2.8L...a waży parę deko i człowiek targa jak głupi.

Canonman
07-08-2005, 17:55
dobre... hahaha

barbarow
07-08-2005, 23:38
Canon EOS 1 D
Canon EF 15 Fish Eye
Canon EF 17-40 / 4.0 L USM
Canon EF 28-70 / 2.8 L USM
Canon EF 70-200 / 2.8 L USM
Canon EF 300 / 2.8 L IS USM
Speedlite 550 EX

i do tego jeszcze jedna puszka pod tytułem EOS 10D

Pozdrówka

GoTo
09-08-2005, 17:40
Witam,
300D mam od kilku dni i w zasadzie niespecjalnie mam się czym chwalić (a to przeca wątek do chwalenia się jest 8-) ), a już po przedpiścy to wogóle... tylko się załamać ;)

Moje zabaweczki:
300D srebrny + kit 18-55
Tamron AF 75-300 F/4-5,6
Speedlite 420EX
... i tyle :sad: a, jeszcze jakieś filtry, kilka kart, wszystko to w torbie Lowepro Nova 3 AW (trochę na zapas) i jakiś stary beznadziejny (bardziej bujany niż koń na biegunach :evil: ) statyw Velbon, a no i jeszcze Helios z pierścieniami i Zenitem 11 ;)

Następne będą 50/1.8 i coś 28-75 (zapewnewne "legendarny" i szeroko polecany Tamron) i potem już dłuuugo nic... no chyba że wygram w totka :mrgreen:
Nie mogę się tylko zdecydować w jakiej kolejności, ale to raczej problem egzystencjalny, ech... ;)

Fotonal
23-08-2005, 10:35
W sumie to jak w podpisie +
do noszenia uzywam LowePro Mini Trekker (taki sobie)
i Beseler Sedona 900 (plecak marzenie, niestety troszke przymaly na to co mam).
Przenosne studio fleszowe Honeywell (3 szt), dziesiatki roznistych filtrow, i cala kupa fotobadziewia - ksiazke mozna by napisac zamiast listy :D

muflon
05-10-2005, 20:00
No to dokleiłem ostatni element domowego ołtarzyka... Pewnie teraz dopiero się posypią gromy od różnych ekrów, że "taki sprzęt full wypas a zdjęcia jak z A40" ;-)

DoMiNiQuE
05-10-2005, 20:02
No to dokleiłem ostatni element domowego ołtarzyka... Pewnie teraz dopiero się posypią gromy od różnych ekrów, że "taki sprzęt full wypas a zdjęcia jak z A40" ;-)

Muflon, Gratulacje! :mrgreen:

sal
05-10-2005, 20:02
No to dokleiłem ostatni element domowego ołtarzyka... Pewnie teraz dopiero się posypią gromy od różnych ekrów, że "taki sprzęt full wypas a zdjęcia jak z A40" ;-) Nie rozmawiam z Tobą od dzisiaj. Nie dość, że nic nie powiedział, to kupił to... coś. W niedzielę się lepiej mi na oczy nie pokazuj (a będę mógł Cię dotknąć chociaż? :)

Jurek Plieth
05-10-2005, 20:11
Teraz proszę o obiektywne testy AF!
Aha, bym zapomniał - wszystkiego dobrego na nowej drodze życia :mrgreen:

muflon
05-10-2005, 20:17
Hmm, nie ukrywam, że AF już testowałem ;-) No i upadła moja teoria o walniętym 17-40 (dzialal idealnie z 10D, o którym wiedziałem, że wymaga kalibracji, a z 20D był trochę BF). Upadła, bo wszystkie 6 szkieł z jedynką ostrzy w punkt. Oj, i to jak ostrzy :o

bebop
05-10-2005, 20:21
Hmm, nie ukrywam, że AF już testowałem ;-) No i upadła moja teoria o walniętym 17-40 (dzialal idealnie z 10D, o którym wiedziałem, że wymaga kalibracji, a z 20D był trochę BF). Upadła, bo wszystkie 6 szkieł z jedynką ostrzy w punkt. Oj, i to jak ostrzy :o

i to jest to co chcialem uslyszec... :-)

Nemeo
05-10-2005, 20:26
Muflon, gratuluje sprzętu i wyrozumiałej żony. :)

sal
05-10-2005, 20:27
Muflon, gratuluje sprzętu i wyrozumiałej żony. :) E tam sprzętu. Żony mu głównie gratuluj :) Reszta, to efekt wtórny :P No to może mi się w końcu uda kupić 70-200 *chlip*

Jurek Plieth
05-10-2005, 20:36
...Upadła, bo wszystkie 6 szkieł z jedynką ostrzy w punkt. Oj, i to jak ostrzy :o
Tak czułem Daniel, tak czułem :D

Duty
05-10-2005, 20:41

Mozesz zrobic maly eksperyment? Zrob zdjecie 1D z 17-40 z ustawieniem obiektywu na 17mm i zmierz ostrosc AF za pomocą automatycznego wyboru punktów- tak, zeby 2-4 sie zapalily. Moze byc zdjecie czyjejs twarzy. Ostrzy w punkt w takiej konfiguracji?

Zielony
05-10-2005, 20:45
osz...k...

muflon
05-10-2005, 21:10
Mozesz zrobic maly eksperyment? Zrob zdjecie 1D z 17-40 z ustawieniem obiektywu na 17mm i zmierz ostrosc AF za pomocą automatycznego wyboru punktów- tak, zeby 2-4 sie zapalily. Moze byc zdjecie czyjejs twarzy. Ostrzy w punkt w takiej konfiguracji?
No twarzy to teraz nie zrobię (cieeemno), ale z prób typu dywan, czy książki ze statywu+mirror lockup wychodzi dobrze. Zapala się powiedzmy grupka 4 punktów i w tym miejscu jest raczej OK. Oczywiście biorąc poprawkę na ISO800, f/4, 1/4s (czyli warunki do testowania precyzji AF takie sobie) i fakt, że "to miejsce" wypada czasem gdzieś z boku :-) Może jeszcze powtórzę w jakichś normalnych warunkach.

A tak w ogóle to proszę mnie nie męczyć :mrgreen: Focus chart powędrował ostatecznie do śmietnika (no bo to w końcu ostatni zakup, więc nie będzie więcej potrzebny, nooo nieee? ;-) ), i nawet jeśli coś jest nie do końca OK, to ja nie chcę o tym wiedzieć :). A kolejne "testy" będą się sukcesywnie pokazywać w dziale "Galerie" :-)

Auwo
05-10-2005, 21:16
muflon - teraz ten podpisik w końcu ładnie wygląda ;)
aż mi się wytrzeszcz pojawił, co widać na załączonym obrazku :D

Duty
05-10-2005, 21:21
No twarzy to teraz nie zrobię (cieeemno), ale z prób typu dywan, czy książki ze statywu+mirror lockup wychodzi dobrze. Zapala się powiedzmy grupka 4 punktów i w tym miejscu jest raczej OK. Oczywiście biorąc poprawkę na ISO800, f/4, 1/4s (czyli warunki do testowania precyzji AF takie sobie) i fakt, że "to miejsce" wypada czasem gdzieś z boku :-) Może jeszcze powtórzę w jakichś normalnych warunkach.

W lutym byłem na targach w UK - opisałem technikowi Canona na stoisku dziwne zachowanie 1DMKII wlaśnie w takiej konfiguracji. Wychodził zawsza BF na 100% -potężny. Przy ustawieniu środkowym punktem OK, przy innych ogniskowych - zawsze OK. Tylko te 17mm i wielopunktowy AF - zawsze BF. Sprawdzone na 2 puszkach 1DMKII i na 2 egzemplarzach 17-40. Więc sprawa bez kitu. A wyszło, jak chcialem komuś szybki portret zrobić. Nie na jakichś testach.
Spec z serwisu się uśmiechnął, powiedzial, że to "kwestia matematyki" i że pracują nad tym.
Widać dopracowali - tylko nie w firmware, ale w nowej wersji :)

muflon
05-10-2005, 21:26
No nie, jeśli to się ma rozchodzić o "potężny" BF, to zdecydowanie nic takiego nie ma.

Tomasz Golinski
05-10-2005, 21:34
no bo to w końcu ostatni zakup
Hehehehe.

Robert P.
06-10-2005, 08:22
Muflon, gratulacje!!!

jethro
06-10-2005, 14:03
Witam,
mam 10D od prawie roku, w ciągu tego czasu dokupiłem dwa obiektywy do stardardowej Sigmy 18-55 (taką dali w kompecie zamiast 18-55 Canona) - Canona 50mm/1.8 oraz Sigma 70-300/4,5-6,5 DG APO Macro. Niedwano kupiłem lampę (zbliża się zima i będę jej potrzebował) Canon Speedlight 580EX.

Po ostatnim wypadzie przywiozłem pełno zdjęć krajobrazu, większość jest do d..., które były zrobione Sigmą 18-55, dlatego moje pytanie jest następujące:
czy warto zmienić na Sigmę 10-24 DG? Czy ktoś z was ma lub miał z tym szkłem doczynienia. Jeśli nie warto kupić tego szkła proszę o podowiedź co warto kupić w cenie do 2200 PLN.

Pozdrawiam.