PDA

Zobacz pełną wersję : oprogramowanie eos D30 a vista

cd30
08-06-2007, 22:33
Witam Wszystkich jestem tu nowy (choć forum śledzę już od jakiegoś czasu), i ma pytanie, czy oprogramowanie do eos d30 (zoom browser, eos utility) będzie chodził z systemem vista? A jeśli nie to gdzie można ostać wersję zgodną?
Będę wdzięczny za odpowiedź.
Pozdrawiam
Mariusz

Tomasz1972
08-06-2007, 22:35
nie wiem czy do starego aparatu jakim jest d30 też są , ale najnowsze wersje sterowników i oprogramowania masz na stronie : http://software.canon-europe.com/

PrzemeS
08-06-2007, 22:51
Obstawiam, że to co zostało dołączone na płycie do aparatu, to pod Vistą nie będzie działać.
Jeżeli na oficjalnej stronie są najnowsze sterowniki, pod vistę, to raczej nie będzie problemów. Chociaż za niecałe dwa lata wychodzi nowy Windows i znów trzeba będzie wszystko zmieniać.

Vitez
09-06-2007, 01:45
Chociaż za niecałe dwa lata wychodzi nowy Windows i znów trzeba będzie wszystko zmieniać.

Trzeba? A kto cie zmusi do przejscia na tego nowego windowsa? XP maja byc wspierane do 2012 roku o ile dobrze pamietam. Jedyne utrudnienie to sprzedaz nowych komputerow z OEMowym systemem - od przyszlego roku maja to byc obowiazkowe Visty. Co wcale nie zmienia faktu ze oprocz rekomendowanych systemow pewnie niektore sklepy beda umozliwiac zakup OEMow (zalegajacych na polkach) starszych wersji Windows. Wiec nie ma co dramatyzowac.

MacGyver
09-06-2007, 12:14
...Co wcale nie zmienia faktu ze oprocz rekomendowanych systemow pewnie niektore sklepy beda umozliwiac zakup OEMow (zalegajacych na polkach) starszych wersji Windows...
No pewnie, bo niby czemu miało by być inaczej. W tej chwili mozna jeszcze kupić legalnie OEM-owe Windowsy 98 i Me, a nawet 95, na przykład tutaj (http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=425605&gr_id=4654) (nie jest to żadna machlojka czy naginanie prawa, sprzedawca to działający od wielu lat we Wrocławiu sklep komputerowy, z siedzibą w dość eksponowanym miejscu).

cd30
09-06-2007, 14:32
Dzięki wszystkim za odpowiedź.
Mariusz

PrzemeS
09-06-2007, 16:20
XP maja byc wspierane do 2012 roku o ile dobrze pamietam

XP ma być wspierane do końca tego roku. Takie jest oficjalne stanowisko microsoftu. Do końca roku ma się pojawić jeszcze jeden service pack. W 2008 już nawet przestanie się aktualizować.

Microsoft musi pozbyć się konkurencji. A jedyną konkurencją dla Visty jest XP.

Vitez
09-06-2007, 20:46
XP ma być wspierane do końca tego roku. Takie jest oficjalne stanowisko microsoftu. Do końca roku ma się pojawić jeszcze jeden service pack. W 2008 już nawet przestanie się aktualizować.

Ta... na czasie widze jestes ;) .
http://www.centrumxp.pl/Aktualnosci/3389,XP_po%C5%BCyje_do_2014.aspx

PrzemeS
09-06-2007, 21:39
Ta... na czasie widze jestes.

No cóz... Zmienili stanowisko i tyle. Wcześniej chcieli wspierać do kwietnia 2009, co nawet zostało wspomniane w podanym przez Ciebie linku.

I tak wszystkie stacjonarne i laptoki, które sprzedaje mają już Viste ;)
Z tego co wiem, to tylko Dell dodaje jeszcze XP do swoich notebooków. Pozostali producenci przeszli już na Viste.

Vitez
09-06-2007, 23:44
No cóz... Zmienili stanowisko i tyle.

No zmienili... ale w styczniu! O to mi chodzilo z tym "na czasie".

I tak wszystkie stacjonarne i laptoki, które sprzedaje mają już Viste

Co oceniane pod tym katem wystawia ci negatywna opinie jako niedoinformowanego sprzedawcy :? . Mam glupie wrazenie ze uzywales/naduzywales (choc mozliwe ze nieswiadomie ale to nie wymowka - sprzedawca powinien byc swiadom swojego zakresu zainteresowan) tego nieprawdziwego juz argumentu (o czasie wspierania Win XP przez Microsoft) byle przekonac klientow do Visty :( .

Aha ... nie wiem jak w przypadku laptopow ale w przypadku komputerow stacjonarnych w wielu sklepach mozna sobie zazyczyc dowolny dostepny OEM a nie zmuszac sie do Visty. Niestety niewielu ludzi jest tego swiadomych i narzekaja "mam Viste bo musialem, bo taki zestaw byl" ale milkna lub reaguja wielkim zdziwieniem na pytanie "a probowales negocjowac komponenty zestawu wlacznie z systemem"?

PrzemeS
10-06-2007, 11:59
Mam glupie wrazenie ze uzywales/naduzywales (choc mozliwe ze nieswiadomie ale to nie wymowka - sprzedawca powinien byc swiadom swojego zakresu zainteresowan) tego nieprawdziwego juz argumentu (o czasie wspierania Win XP przez Microsoft) byle przekonac klientow do Visty .

I tu się mylisz. Zawsze mówię klientom jakie problemy może sprawiać Vista, z tego względu, że nie mam zamiaru później się denerwować z klientem, że coś nie działa i jak sprawić żeby zadziałało.
XP OEM można jeszcze kupić bez problemów, także jeżeli klient sobie zażyczy, to zawsze mam na stanie kilka egzemplarzy XP.
Tyle tylko, że nie każdy chce dopłacać te 300zł do komputera. Jakbym składał sam sprzęt to nie ma problemu, ale dostaję wszystko gotowe z fabryki, z płytami Recovery, sterownikami, aktywowanym windowsem, itd.

Z laptopami jest problem, bo później trzeba sterowniki osobno ściągać do wszystkiego. Toshiba, dla serii A200 i P200 nie przewidziała czegoś takiego jak sterowniki pod XP.

Vitez
10-06-2007, 12:50
I tu się mylisz.

A to przepraszam. Tak jak pisalem - to tylko wrazenie.

PrzemeS
10-06-2007, 18:56
A to przepraszam.

Ależ nie ma za co ;)