Zobacz pełną wersję : statyw na wycieczki rowerowe
Jaki statyw polecacie na wycieczki rowerowe ?
Lekki do 1,5 kg z głowicą, krótki do 60 cm, "tani", wytrzymały.
Mam 055 pro + 322RC+329RC4 jest to stanowczo za ciężkie.
Aparat 350
Marek
fotokor1
07-06-2007, 15:13
witam
ja mamManfrotto 718B DIGI to wysokiej jakości statyw do fotografowania na długich czasach migawki lub do używania w przypadku długich obiektywów zmiennoogniskowych, których ciężar często jest przyczyną poruszonych zdjęć. Wyposażono go w głowicę trzykierunkową foto/video z płytką szybkiego demontażu typu "dovetail". Do tego posiada oddzielne blokady panoramowania i pochyłu do przodu oraz krótką ergonomiczną rączkę ułatwiającą kadrowanie i śledzenie poruszającego się obiektu. Za pomocą głowicy można obracać aparatem dookoła osi, pochylać do przodu o 150 stopni i do tyłu o 80 stopni oraz na jeden bok o 90 stopni.
W konstrukcji nóg i kolumny statywu zastosowano trójścienny profil "D" zapewniający dużą sztywność i wytrzymałość sprzętu. Zatrzaski blokady wysuwania nóg są poręczne i szybkie w użyciu. Takie samo rozwiązanie blokady wykorzystano w kolumnie, którą można dodatkowo montować głowicą w dół. Złożony statyw ma 49 cm długości, natomiast po rozłożeniu i wysunięciu osiąga 166,3 cm. W górnej części nóg zastosowano pojedynczy, jednostronny zawias z aluminium, dzięki czemu złożone nogi są krótsze niż w konwencjonalnej konstrukcji.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
dane statywu
Producent: Manfrotto
Długość po złożeniu: 49 cm
Głowica: trzykierunkowa foto/video z płytką szybkiego demontażu typu "dovetail"
Maksymalna możliwa wysokość: 166.3 cm
Maksymalne obciążenie: 2.5 kg
Minimalna wysokość robocza: 47.6 cm
Waga statywu: 1.4 kg
W zestawie: statyw
torba z dwoma paskami do noszenia jak plecak
gwarancja
Aparat 350
Marek
Robiłem zdjęcia ze SLIK-a Sprint ( takiego (http://www.sklepfotograficzny.pl/statywy/Slik/statyw-SPRINT-mini+glowica/) )
Bardzo pozytywne wrażenia. Jak na swoje małe wymiary jest naprawdę stabilny. Miałem na nim - horror - 20D plus Tamron 200-500 :)
Może się nada?
Aparat 350
Marek
Mialem ten sam problem co ty.
Dobrze miec drugi statyw na szybkie wypady rowerowe, lub taki co go schowasz do plecaka czy torby idac na spacer z rodzinnka.
Kupilem najwiekszy wypas z serii velbon utra maxi
http://www.velbon-tripod.com/ultra_maxi.htm
czyli Velbon ULTRA-LUXi-F
Co najwazniejsze statyw zlozony ma 39cm dlugosci.
Wez linijke i zobacz ile to jest.
Wystarczajaco wytrzymaly przy wysunieciu trzech czesci nog aby utrzymac te 1,5kg
Dla mnie priorytetem byla wielkosc przy zlozeniu, bo jesli mialbym kupic 60cm to praktycznie wolalbym brac 055Pro.
NIe wiem jaki masz rower, ale duzo zalezy od przygotowania sobie bagaznika pod statyw czy uchwytow pod statyw. Wymaga to troche zapalu i checi, ale
jak dobrze to zrobisz to nawet z 055Pro bedzie wygodnie i przyjemnie.
Planowałem zakup manfrotto ale nie ma go nigdzie dzisiaj w Krakowie a dzisiaj to chcę kupić czyli posłucham "głosu ludu" i kupuję Velbon MAX i F .
ULTRA-LUXi-F nie ma w sklepach.
I mam pytanie jak go zamocować najlepiej pod ramą roweru ?
Marek
=
Planowałem zakup manfrotto ale nie ma go nigdzie dzisiaj w Krakowie a dzisiaj to chcę kupić czyli posłucham "głosu ludu" i kupuję Velbon MAX i F .
ULTRA-LUXi-F nie ma w sklepach.
I mam pytanie jak go zamocować najlepiej pod ramą roweru ?
Marek
=
Nie ma nic uniwerslanego, najlepiej wychodzi jak samemu sobie pomierzysz i wezmiesz paski, lub paski na rzepy i poszyjesz troche. Nigdy futeraly na statywy nie maja oczek, paskow do zamocowania samego futeralu, a jak maja to nie tam gdzie trzeba. Warto dobrze doszyc uchwyty do futeralu pod swoja rame. Potem bardzo szybko wysunac taki statyw z futeralu.
Mysle jeszcze nad czyms do 055Pro na rower bez futeralu, mocowanym pionowo z boku bagaznika z przodu. Chce zrobic taka kieszen jakie sa w plecakach na nogi statywu i okolicach przedniej piasty, a gore mocowana guma z hakiem.
Co do tego velbona u mnie byl razem z futeralem. Najlepiej doszyc do niego dwa paski ktorymi potem obejmiesz rame. I dobrze miec taki pasek gumowy z rzepami albo sciagajacy do ramy aby sie nie ruszalo.
Ja mam akurat damska rame i futeral na statyw mielem na stale pod kierownica w poprzek. Ale odkad zrobilem przedni bagaznik spokojnie wrzucam go do jednej z sakw.
Tyl jest zarezerwowany na fotelik z malym, z tego tez wzgledu plecak i statyw musi byc z przodu.
Co do velbona lepiej bierz tylko serie Luxi i to z F - tylko ona ma nogi grubosci 24mm i dlugosc 39cm. Nie spiesz sie.
Kupiłem Velbona Ultra MAX i F, fajny, bardzo mały i w odróżnieniu od Manfrotto ma metalową głowicę. Krótki i będzie pasował pod ramę.
Dzięki za rady.
Marek
[/I]
A do jakiego rodzaju zdjęć wykorzystujecie statyw podczas wycieczek rowerowych? Pytam, bo rower zwłaszcza w lecie kojarzy mi się, ze słońcem lub nadmiarem słońca (krótkie czasy). Jak to z tym jest - szczerze pytam???
mattnick
09-06-2007, 11:04
do hdr'ów :) i ptaków w lesie jak jest ciemno
A do jakiego rodzaju zdjęć wykorzystujecie statyw podczas wycieczek rowerowych? Pytam, bo rower zwłaszcza w lecie kojarzy mi się, ze słońcem lub nadmiarem słońca (krótkie czasy). Jak to z tym jest - szczerze pytam???
Czasem do zblizen, trafisz na jakies ciekawy mchy, kore, itp. - bez statywy wtedy nie ma szans.
Po drugie dawno temu ktos mi powiedzial - ze te zdjecie ze statywu zawsze bedzie ostrzejsze, nawet jak masz czas 2x granice bezpieczenstwa.
No i po trzecie dobrze sobie wmowic ze krajobrazy i przyrode robi sie tylko ze statywu, bo dzieki temu dokonujesz selekcji jeszcze przez zroieniem zdjecia. Polega ona na tym, ze jezeli nie chce ci sie roztawiac statywu to znaczy to ze kadr jest tego nie wart. Jesli juz rozstawisz ten statyw to wiecej czasu poswiecisz do wybrania najlepszego kadru. I nie zapelniasz karty/kliszy takimi zdjeciami co do ktorych nie miales przekonania.