Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 400D i usuwanie RAWow

sniper88
06-06-2007, 17:22
Czy w 400d przy zapisie RAW+L da sie w jakis sposob usunąć samego rawa i zostawić jpega?

dentharg
06-06-2007, 19:30
A to sam zapis L nie działa??

sniper88
06-06-2007, 19:34
Dziala:) Mnie chodzi o to, żebym mogl pozbyć się rawa, gdyby mi się karta zapchala (mam 2gb a to starcza na jakies 110 Raw+L)

Jacek Deka
06-06-2007, 19:35
najwyraźniej nie rozumiemy pytania
usunąć RAWa można naciskając na przycisk DELETE na klawiaturze komputera

to po co robić raw+L
lepiej sam raw

Tomasz1972
06-06-2007, 19:38
Autorowi chodzi zapewne o taką sytuację :

robię raw+jpg za chwilkę przeglądam i z udanych zastawiam tylko jpg a rawy wyrzucam , by mieć więcej miejsca na karcie , a te nieudane zostawiam w raw by potem próbowac je ratować .

Tak się nie da :)

Janusz Body
06-06-2007, 19:38
Dziala:) Mnie chodzi o to, żebym mogl pozbyć się rawa, gdyby mi się karta zapchala (mam 2gb a to starcza na jakies 110 Raw+L)

Z poziomu aparatu to sie chyba nie da. Nie wiem po co robić Raw + jpeg ale to inna sprawa. Tak (RAW + L) robią ci co mają pamięci plenty-plenty. Jak masz 2G to sie musisz na coś zdecydowac :)

sniper88
06-06-2007, 19:39
Nie:mrgreen: mnie chodzi o usuwanie z aparatu:D Niedawno zobaczylem jakie raw daje mozliwosci i mi sie spodobalo, ale ze nie zawsze go umiem dobrze wywolac to zapisuje tez jpega. sam raw zajmuje 10-15mb wiec nawet bez jpega szybko mi sie karta zapcha. Wiec wolalbym robic zdjecia na r+l a w razie czego usunac tylko rawy (aparatem, nie z kompa bo to akurat umiem;)).
EDIT:

Z poziomu aparatu to sie chyba nie da.
To żeś mnie zmartwil:???:

Autorowi chodzi zapewne o taką sytuację :

robię raw+jpg za chwilkę przeglądam i z udanych zastawiam tylko jpg a rawy wyrzucam , by mieć więcej miejsca na karcie , a te nieudane zostawiam w raw by potem próbowac je ratować .

Tak się nie da :)
Nie do konca;) Chcialem robic rawy, zeby osiagnac lepsze efekty przy obrobce na kompie, a usuwac tylko wtedy jak mi sie karta zapcha, co przy 2gb i rawach nie bedzie trudne.
ale skoro sie nie da usuwac tylko rawow, to mam pecha, life is brutal:mrgreen:

Jacek Deka
06-06-2007, 19:44
15 MB? dość dużo jak na Rawa
ciekawostka: zauważyłem że robione zdjęcia (w RAW) na wyższym iso zajmują więcej miejsca na CF

Misiaque
06-06-2007, 20:01
Co do obróbki to z tego co doświadczyłem Digital Photo Professional produkuje domyślnie taki sam wynik z RAWa jak z analogicznego JPEGa, więc nie musisz z powodu nieumiejętności zapisywać sobie dodatkowo JPEG. W razie co DPP wyprodukuje Ci JPEGa takiego samego jak aparat, bez konieczności ustawiania czegokolwiek.

sniper88
06-06-2007, 20:46
O, to juz mi pozwoli zaoszczedzic miejsce w razie czego, dzieki:D

Sielan
06-06-2007, 21:38
ciekawostka: zauważyłem że robione zdjęcia (w RAW) na wyższym iso zajmują więcej miejsca na CF

Nie widzę w tym nic dziwnego. Otwórz np. photoshopa, utwórz obrazek o wielkości 1000x1000 pikseli, tylko białe tło i zapisz jako tif z kompresją LZW. Sprawdź wielkość pliku na dysku. Teraz nadaj mu choćby jednoprocentowy szum i zapisz ponownie.
Tak to już jest, że im bardziej urozmaicony obraz (w tym przypaku przez większy szum), tym algorytm kompresujący znajduje mniej powtarzających się sekwencji pikseli, w związku z tym musi utworzyć większy słownik tychże sekwencji.

ewg
06-06-2007, 21:41

W trybie R+L w .CR2 zaszyty jest (do podglądu) pełnowymiarowy a więc większy jpeg niż w trybie wyłącznie R (tu zaszyty jpeg jest niepełnowymiarowy). Dlatego identyczne fotki zrobione w obu trybach będą się znacznie różniły wielkością pliku .CR2 (o różnicę objętości jpega: pełnowymiarowy minus niepełnowymiarowy)

Skoro już wiemy, że w każdym pliku .CR2 mamy dwie bitmapy (czyli cyfrowe fotki: RAW i JPEG) to musimy pamiętać, że obie są skompresowane w celu zaoszczędzenia miejsca na karcie. Każda kompresja jest tym mniej skuteczna (tym wieksze wynikowe pliki) im bardziej skomplikowna jest przetwarzana informacja (szczegółowość zdjecia). Wysokie czułości ISO wprowadzają do zdjęcia taką dodatkową, wysoce skomplikowaną informację w postaci szumu, który jest najtrudniejszy do wydajnego skompresowania. Dlatego też fotki na wyższych iso ważą więcej - tak .CR2 jak i .JPG.

Przykład działania prostej kompresji mojego autorstwa, która nie lubi informacyjnego szumu: :mrgreen:
Mamy dwie liczby (jakby fotki): 999999999 i 396154972
Po kompresji zostaje: 9x9 oraz... 396154972
W przełożeniu na fotki na pierwszym zdjeciu było czyste niebo na iso100 a na drugim również czyste niebo ale na iso3200 EOSa 1dMkIII. :D

EDIT: Sielan mnie wyprzedził, bo ja miałem przypływ wodolejstwa... :oops:

michalab
07-06-2007, 00:14
Nie:mrgreen: mnie chodzi o usuwanie z aparatu:D Niedawno zobaczylem jakie raw daje mozliwosci i mi sie spodobalo, ale ze nie zawsze go umiem dobrze wywolac to zapisuje tez jpega.
Jak RAWa wywolasz DPP to otrzymasz mniej wiecej to samo co jpg z aparatu, wiec mozesz robic tylko RAW.

Fotofil
07-06-2007, 10:10
Co do obróbki to z tego co doświadczyłem Digital Photo Professional produkuje domyślnie taki sam wynik z RAWa jak z analogicznego JPEGa, więc nie musisz z powodu nieumiejętności zapisywać sobie dodatkowo JPEG. W razie co DPP wyprodukuje Ci JPEGa takiego samego jak aparat, bez konieczności ustawiania czegokolwiek.

FastStoneViewer zrobi to samo.

Janusz Body
07-06-2007, 10:24
FastStoneViewer zrobi to samo.

Nie do końca. FastStone wyświetla zaszytego jpega tak jak zapisał to aparat. Tylko, że to miniaturka. Np. dla 5D 2496x1644 a dla 20D 2048x1360. DPP zrobi to lepiej bo w wyniku otrzymasz plik o pełnej rozdzielczości/rozmiarze.

grzanka
07-06-2007, 11:01
rob same RAWy _ zawsze potem jpg wygenerujesz _ odwrotnie _ juz nie pojedzie

Kolekcjoner
08-06-2007, 23:46
Czasami Raw + Jpg się przydaje. Zwłaszcza jak się chce mieć szybko zdjęcia w internecie.

Vitez
09-06-2007, 20:07
Czasami Raw + Jpg się przydaje. Zwłaszcza jak się chce mieć szybko zdjęcia w internecie.

Znaczy... "zwlaszcza jak chce sie miec szybko niedorobione zdjecia w internecie" . Bo jesli to co ci w JPG wychodzi zadowala cie na tyle ze to publikujesz to po co w ogole robisz w RAW? :roll:
Na wszelki wypadek? Szkoda karty.

sniper88
09-06-2007, 20:25
Nie, po prostu czasami wywolywanie rawa bylo w moim wykonaniu...nienajlepsze, ale caly czas sie ucze i robie postepy:D Wiec jpeg byl taki 'jakby raw nie wyszedl'. Mam nadzieje, ze za niedlugo wystarczy mi robienie samego raw'a:mrgreen:

Kolekcjoner
11-06-2007, 13:13
Znaczy... "zwlaszcza jak chce sie miec szybko niedorobione zdjecia w internecie" . Bo jesli to co ci w JPG wychodzi zadowala cie na tyle ze to publikujesz to po co w ogole robisz w RAW? :roll:

Odpowiedź jest prosta często nie ma czasu na obróbkę, a "materiał na portal" trzeba dać od razu. Dlatego Raw + jpg (S) się bardzo przydaje. Dlaczego + RAW? Dlatego, że jak się schrzani (mnie się to zdarza ustawicznie - nie jestem w przeciwieństwie do Ciebie doskonałym fotografem i często popełniam błędy) to mogę - jeśli to szczególnie ważne zdjęcia - je poprawić i to nawet gdy są bardzo mocno schrzanione. Po za tym czasami ktoś chce coś do publikacji - wtedy Raw jest lepszy.
Co do niedorobionych zdjęć - bardzo łatwo ferujesz wyroki to zresztą maniera na wielu forach - czasami treść i szybkość jej dostarczenia jest ważniejsza od jakości.

ewg
11-06-2007, 16:01
Nie, po prostu czasami wywolywanie rawa bylo w moim wykonaniu...nienajlepsze, ale caly czas sie ucze i robie postepy:D Wiec jpeg byl taki 'jakby raw nie wyszedl'. Mam nadzieje, ze za niedlugo wystarczy mi robienie samego raw'a:mrgreen:

Przecież to już ustaliliśmy:

Jak RAWa wywolasz DPP to otrzymasz mniej wiecej to samo co jpg z aparatu, wiec mozesz robic tylko RAW.

Powiem "więcej" niż mniej! ;-) Cokolwiek byś nie zrobił z Raw w DPP to wystarczy przycisnąć Ctrl+Shif+Z (Revert to shot settings) aby przywrócić fotce nastawy z aparatu a przerobienie takiego nietkniętego Rawa na Jpega (ustawienie jakości Jpeg na 8!) da Ci identycznego Jpega jak zrobiłby go sam aparat.

Janusz Body
11-06-2007, 16:45
..... Bo jesli to co ci w JPG wychodzi zadowala cie na tyle ze to publikujesz to po co w ogole robisz w RAW? :roll:

Hihihihi.....

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=20393

a nie mówiłem :)