Zobacz pełną wersję : Drukarka foto - epson, canon czy hp?
Witam Szanownych Forumowiczy po raz pierwszy,
Pomóżcie proszę w rozwiązaniu dylematu z którym walczę już od kilku miesięcy. Po doświadczeniach, całkiem niezłych z resztą, z drukowaniem fotografii na atramentówce ze średniej półki dojrzałem do zakupu porządnego sprzętu. W grę wchodzi format atrament A3+, chyba pigmentowy (jeśli ktoś ma inne zdanie, chętnie poczytam) a więc do dyspozycji są: canon 9500, hp 9180 i epson 2400. Niestety komletnie nie wiem co wybrać, a fachowcy w specjalistycznych sklepach nawet nie słyszeli o takim sprzęcie. Jeśli macie jakieś doświadczenia, bedę wdzięczny za wskazówki. Interesuje mnie przede wszystkim porównanie jakości i kosztów eksploatacji.
Tomasz1972
05-06-2007, 15:20
http://www.canon-board.info/search.php
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=19807
Odeslanie do innego watku w tym wypadku bylo chyba troche za szybko. Oczywiscie warto go przeczytac. W tym wypadku pytajacemu chodzilo o porownanie bardzo konkretnych A3 drukarek. Pisze bo tez jestem opiniami na ich temat bardzo zainteresowany.
Witam Szanownych Forumowiczy po raz pierwszy,
Pomóżcie proszę w rozwiązaniu dylematu z którym walczę już od kilku miesięcy. Po doświadczeniach, całkiem niezłych z resztą, z drukowaniem fotografii na atramentówce ze średniej półki dojrzałem do zakupu porządnego sprzętu. W grę wchodzi format atrament A3+, chyba pigmentowy (jeśli ktoś ma inne zdanie, chętnie poczytam) a więc do dyspozycji są: canon 9500, hp 9180 i epson 2400. Niestety komletnie nie wiem co wybrać, a fachowcy w specjalistycznych sklepach nawet nie słyszeli o takim sprzęcie. Jeśli macie jakieś doświadczenia, bedę wdzięczny za wskazówki. Interesuje mnie przede wszystkim porównanie jakości i kosztów eksploatacji.
Jeśli chodzi o Epsony, to lepiej kupić R1800 - chyba, że drukujesz cz.-b (R2400 ma lepsze szarości).
Tez sie zastanawiam i nie wiem czy wybrac canona (pro 9000) czy epsona (r1800).
wlasnie dostalam wydruk z drukarki pro 9000 (na stronie canona (http://www.yourprint.canon-europe.com/index.html?ctx=39&locale=en_GB) mozna sobie wybrac drukarke, zeby sprawdzic jak drukuje-zdjecie wysylaja w ciagu kilku dni) i szczerze to nie powala na kolana.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jeśli chodzi o Epsony, to lepiej kupić R1800 - chyba, że drukujesz cz.-b (R2400 ma lepsze szarości).
A jak wygladaja wydruki cz&b na r1800?
to samo chyba tyczy sie canona-jesli drukuje sie cz&b to lepiej pro 9500.
A jak wygladaja wydruki cz&b na r1800?
to samo chyba tyczy sie canona-jesli drukuje sie cz&b to lepiej pro 9500.
Uzyskiwane szarości nie są tak meganeutralne, jak w przypadku 2400.
dentharg
06-06-2007, 13:14
Mam Pixme ip4200. Jestem grande zadowolony. Sa juz zamienniki.
Janusz Body
06-06-2007, 13:28
A jak z systemami "continuous ink" w Canonie Pro 9000 bo to dość znacznie redukuje koszta. Epsony mają a z Canonami różnie bywa.
A jak z systemami "continuous ink" w Canonie Pro 9000 bo to dość znacznie redukuje koszta. Epsony mają a z Canonami różnie bywa.
A czy przy stalym zasilaniu uzywa sie oryginalnych tuszy?
A czy przy stalym zasilaniu uzywa sie oryginalnych tuszy?
Raczej jest z tym problem. Lepiej oprofilować drukarkę.
Lepiej oprofilować drukarkę.
Nie obrazasz mnie?;)
W tym temacie jestem zielona wiec prosze o wyrozumialosc :oops:
Nie obrazasz mnie?;)
W tym temacie jestem zielona wiec prosze o wyrozumialosc :oops:
Kupując Epsona otrzymujesz profile barwne, umożliwiające uzyskanie zgodności wydruku z tym, co widzisz na monitorze (o ile ten również jest poprawnie skalibrowany). Niestety - profile te utworzone są wyłącznie dla kombinacji tuszy oraz papierów Epsona. Zmiana jednego z tych składników - tuszy lub papieru - powoduje, że tracimy zgodność kolorystyczną.
W przypadku papierów innych producentów często możemy ściągnąć stosowny profil barwny (np. Tetenal), ale również są to jedynie profile dla kombinacji tusz Epsona + papier danego producenta.
Stosując system stałego zasilania lub kasety do samonapełniania, możemy stosować orginalne tusze, o ile takowe są dostępne, lub tusze innych producentów.
W przypadku Epsona R1800 zastosowano dość niespotykany zestaw atramentów - Y,M,C,MK,PK,R,B - co powoduje, że nie da się wykorzystać dużych kaset z atramentem Epsona do ploterów. Trzebaby zatem zakupić droższego Epsona R2400, który pracuje na typowym zestawie atramentów K3 - PK, MK, LK, LLK, LC, C, LM, M, Y. Do tego drugie tyle trzeba by wydać na zestaw "dawców atramentu" - bycze kasety ploterowe o pojemności 220ml (orginalne kasety małych Epsonów mają po... 13ml!!!), w których atrament wychodzi 3x taniej.
Innym rozwiązaniem jest zakup R1800, zainstalowanie systemu zasilania lub kaset samoresetujących, do tego rozsądna byłaby rezygnacja z atramentów pigmentowych (które są drogie i potrafią załatwić głowicę na amen) na rzecz zwykłych, barwnikowych (które z kolei są mniej trwałe). Tu jednak oszczędność jest spora - atrament jest 10x tańszy i nie musimy się obawiać o głowicę.
Oczywiście jednak nie ma szans, by barwy takowych atramentów były takie, jak barwy orginałów, więc orginalne profile Epsona stają się bezużyteczne. W tym momencie mamy nast. możliwości:
- zakupić spektrofotometr i samemu utworzyć profile barwne dla danych kombinacji papierów i atramentów (rozwiązanie najlepsze, acz kosztowne)
- zlecić komuś, kto ma spektrofotometr, by takowe profile dla nas wykonał (rozwiązanie niezbyt kosztowne, tylko z góry musimy mieć pewność, na jakim papierze będziemy drukować)
- ustawić wszystko suwaczkami na oko (wersja superekonomiczna :lol: )
Czornyj dziekuje za obszerny opis:)
Dzięki wszystkim za cenne uwagi. W międzyczasie trafiłem na super artukuł na stronie www.photo-i.co.uk który wyjaśnia prawie wszystkie moje wątpliwości, poza jedną - która z drukarek jest najtańsza w eksploatacji. Myślę oczywiście o wykorzystaniu w 100% do druku foto.
Czornyj, czy dobrze rozumiem, ze proponujesz kupić r1800 i uzywać z nia atramentów pigmentowych???
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ups, oczywiscie 'barwnikowych' nie 'pigmentowych'
O ile mi wiadomo, R1800 orginalnie również ma bodaj atramenty barwnikowe, chodziło mi tylko o to, że rezygnując z diabelnie kosztownego systemu opartego na R2400 rezygnujemy z atramentów pigmentowych, które pewne zalety sobie mają :D
Korzystając z systemu stałego zasilania możemy wprawdzie stosować atrament pigmentowy nawet i w R1800, ale jest to dość niebezpieczne - musimy bardzo się pilnować, by atrament nie zasechł - mieć w pomieszczeniu odpowiednią wilgotność, najlepiej codziennie coś drukować - a czasem wyjeżdża się np. na tydzień-dwa i już może być problem... Atramenty te stanowią zawiesinę proszku pigmentowego i potrafią zestalić się w dość twardą substancję, co może dość skutecznie załatwić głowicę.
Koszt wydruku z R1800 na orginałach to 3-5PLN/A4, do tego dochodzi koszt 2-3PLN za arkusz oprofilowanego papieru foto. W przypadku kaset/systemu stałego zasilania schodzimy do 30-50 groszy za wydruk, dodatkowo jeśli uda nam się znaleźć jakiś sensowny papier foto w ofercie hurtowni papieru możemy zjechać z ceną papieru do 1PLN/A4 (mam tu na myśli gruby błysk). Summa-summarum możemy zejść z 7-8PLN do 1,30-1,50PLN za odbitkę, a po oprofilowaniu całości zgodność kolorystyczna powinna być nienajgorsza.