PDA

Zobacz pełną wersję : S1 IS i ostrzenie

younec
10-03-2005, 13:24
Witam !
Czy ktoś z kolegów może ma jakiś słuszny sposób na autofocus w S1 IS i ciemnych pomieszczeniach ??
Bo mnie generalnie strasznie irytuje jak widzę w jaki sposób ten aparacik to robi.
Podczas ostrzenia kilkukrotnie 'przebiega' przez właściwe nastawienia, a i tak z regóły ustawia się na złej ostrości.

Czy ktoś z obecnych na forum ma może na to dobry sposób ??

Pozdrawiam
Radek Marciniak

mgregor
10-03-2005, 14:20
jedyna rada jaka mi przychodzi do glowy to:
Przyzwyczaj sie i cierpliwosci (chociaz dobrze wiem jakie to denerwujace jak trzeba szybko zdjecie pstryknac)
Jest jeszcze manualne ustawianie ostrosci, moze pomoc, efekty tez bywaja rozne, ale czasem to jedyne wyjscie.

Mam ten aparat juz prawie rok i z autofocusem (w ciemnych pomieszczeniach) zawsze byl klopot. Taki urok. Brak wspomagania autofocusa i takie sa efekty.
Bywa czasem nawet tak, ze gdy przy ostrzeniu pojawia sie pomaranczowa kratka to zdjecie wychodzi ostre.
Frimware 1.02 mial cos podobno pomoc, ale ja specjalnie roznicy nie zauwazylem.

pozdrawiam

Wisozup
10-03-2005, 16:07
cos za cos - szybki 10x zoom, stabilizacja, fajne filmiki a wspomagania AF nie ma :( nie wiem czy to tylko ja mam takie dziwne spostrzerzenie ale wydaje mi sie ze lepiej(chyba troche szybciej) aparacik lapie ostrosc jak AF jest ustawiony na pojedynczy pomiar (Single w menu-->Rec.-->AF Mode)...POZDRAWIAM

Vitez
10-03-2005, 19:09
Doswietlaj sobie malutka, reczna latarka/laserem .

Wisozup
10-03-2005, 22:15
kupie taki laserek jak to snajperzy maja i przykleje do aparacika :lol: zawsze to bedzie mial sobie na czym wyostrzyc w ciemnosciach :wink: