Zobacz pełną wersję : Sprzedawca z Allegro "Gandini " proszę o opinie
Witam
To mój pierwszy post na tym forum chciałbym sie przywitać i zasięgnąć opinii o sprzedawcy z allegro GANDINI (http://allegro.pl/show_user.php?uid=231621) , jeśli ktoś u niego kupował i móglby podzielić sie swoimi doświadczeniami byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam
witaj
ja u niego co prawda nie kupowałem ale 1189 pozytywnych opini o nim to mało? :)
Wejdź Pan na: http://canon-board.info/showthread.php?t=481
i w opcji 'przeszukaj ten wątek" daj: Gandini
Wyskoczy Ci parę postów gdzie są informacje na jego temat.
Wszystko to wcześniej przeczytałem ale z tego względu że wpisy były z przed roku czy dwóch to wolę zapytać o aktualne "wrażenia" bo to różnie bywa. Natomiast jeśli chodzi o te pozytywy na allegro (ponad 1000 ) to dotyczą sprzedaży filtrów i pędzelków wiec nie są miarodajne chociażby w kwestii załatwiania jakichkolwiek spraw reklamacyjnych , a przy zakupie sprzętu za ponad 10000 zl to jest ważna rzecz.
Witam,
rozmawialem z Panem Slawkiem kilkukrotnie, radzilem sie na temat sprzetu i za kazdym razem otrzymywalem rzeczowa odpowiedz. Zawsze konkretnie i na temat i co najwazniejsze wszelkie kontakty utrzymywane na kolezenskim poziomie. Jesli chodzi o zakupy u tego allegrowicza to kupilem filtr UV, a obecnie dogadujemy zakup lampy 580EXII - z cala odpowiedzialnoscia moge POLECIC - perfekcyjny kontakt i natychmiastowa wysylka (mozliwosc wysylki ubezpieczonej - kurierem).
Pozdrawiam.
Fan nr 1
03-06-2007, 23:13
Rok temu kupowałem u Gandiniego 350D cała transakcja przebiegła OK. Odbiór osobisty Puszke mogłem testować do woli. Do wykorzystania podczas testów był statyw, komp, monitor. Ogólnie -polecam
P.S Sprzedawca zadbał tez o mur ceglany za oknem do testowania ostrości obiektywu i niebieskie niebo, niezbędne jak wiadomo do testowania szumów
;-)
P.S II Przed zakupem czytałem komentaże do jego aukcji i w którymś pozytywie za pędzelek czy bateryjkę jakiś zbyt szczery klient napisał, że transakcja bez zastrzeżeń body dotarło na czas :-)
Witam,
Ja kupowałem ostatnio u niego -> końcówka marca, 350D i polecam w 100%, wszystko było tak jak uzgadnialiśmy na gg. Polecam :)
Kupowałem rok temu obiektyw 50mm canona, dwa dni i obiektyw był u mnie, polecam
Tamrona 17-50 bralem u gandiniego, a ze z mojej strony nie bylo mozliwosci odbioru osobistego to poprosilem o sample w rawach na podanych przezemenie ogniskowych i przyslonach, a w dodatku gandini zapewnil ze jezeli cos nie bedzie gralo z moim body(20d) to pomio tego ze u niego na 30d jest ok to wymieni na inny, jednak wszytsko jest ok i pieknie dziala do dnia dzisiejszego.
Gosciu w porządku i idzie na rękę. Zależy mu aby klient był zadowolony. Brałem u niego Fuji F31fd
przesyłkę i pakowanie obiektywu (sigma) OK, ale taka głupia wpadka miał być obiektyw, który ostrzy od 1m a był od 1,5m - są 2 wersje
underhand
04-06-2007, 16:41
w sierpiu 2006 bralem 30D.wszystko w porzo tzn.: szybko ,towar bez wad mimo podejrzanej najnizszej wowczas ceny. smialo polecam!!!
polecam czlowieka i ja :-)
W kwietniu brałem u niego 30D. Zakup ekspresowy. 4 kwietnia miałem już sprzęt i skorzystałem z cashback canona. Pieniądze mam już na koncie. W chwili zakupu jego 30D była najtańsza na allegro. Poniewaz brałem poza aukcją (brak prowizji) dogadaliśy się co do podziału kosztów przesyłki.
Wcześniej prawie kupiłem u niego 17-40 ale ktoś zwinął mi go sprzed nosa. Ponieważ zależało mi na czasie, kupiłem u droższej konkurencji.
POLECAM
Bralem u niego dwa razy z odbiorem osobistym. Pierwszym razem tamrona 28-75, testowałem ile chciałem, miałem do dyspozycji kompa, statyw. Dodatkowo testowałem 2 inne szkła, którymi byłem tez zainteresowany. Drugi raz brałem dla kolegi fuji s5600, tez bez problemów. polecam tego pana.
Kupowałem u niego lampke do Alfy i moge polecic. Bezproblemowy kontakt a z cena zawsze mozna sie dogadac ;)
marcello1976
16-07-2007, 20:03
Ja tez polecam. Wlasnie nabylem 24-105L. Kupilem poza allegro, wiec cena byla atrakcyjna, a jeszcze kilka zl mniej zaplacilem (wyszla przesylka platna po polowie). Przesylka przyszla tak zapakowana, ze z 10 minut ją rozprawiczalem ;-) I jeszcze jedno: poniewaz wkrotce wyjezdzam na urlop, zapytalem co w przypadku, gdyby z obiektywem bylo cos nie tak. Dostalem odpowiedz, ze zostania mi zwrocone pieniadze.
mattnick
16-07-2007, 20:15
niby super a nie bardzo wie co sprzedaje :P
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img112.imageshack.us/my.php?image=zrzutekranu1mx6.png)
niby super a nie bardzo wie co sprzedaje :P...
:lol: nooo, nie wygląda to za dobrze
L IS może to jego samoróbka;)
a to wy nie wiecie ze canon wypuscil nowy model 17-40 z IS em :lol:
super szklo , mam od tygodnia i naprawde rewelka
foto-computers
22-03-2009, 18:03
Witam,
NIE POLECAM! pomijam fakt ze facet nie potrafi sie wyslowic po polsku i jego wiedza na temat foto jest na poziomie przedszkola, nie ma pojecia co sprzedaje wystarczy zapytac glebiej i sie gubi, nie to jest jednak najwazniejsze, wazne jest ze mozna miec spore problemy kupujac u niego bo ma sprzet z niemiec i nie wystawia faktur vat czyli sprzedje nie wykazujac w urzedzie skarbowym swoich dochodow co moze sie skonczyc zniknieciem sprzedawcy - problem z reklamacja towarow i dochodeniem gwarancji, do tego odwoluje oferty w swoch aukcjach, wszystko chce zalatwiac poza allegro, przebija tez oferty na swoim podstawowym koncie gandini, drugim niby prywatnym kontem foto-computers (oba konta z Ostrzeszowa)
zachecam do porownania stron o mnie, co do tresci sa zadziwiajaco podobne i napisane w takim samym stylu
strona o mnie ganini (http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=231621)
strona o mnie foto-computers (http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=4702220)
dokladnie taki sam tekst w obu przypadkach, cytat:
"Dołożę wszelkich starań, by zakupiony u mnie towar dotarł do klienta bezpiecznie i jak najszybciej.
Staram się wszystkich traktować poważnie i uczciwie, co potwierdza moja długa historia transakcji, wiec uważam że jeżeli masz "olej w głowie" to Wiesz, że możesz mi zaufać."
"Dołożę wszelkich starań, by wylicytowany towar dotarł do klienta bezpiecznie i jak najszybciej.
Staram się wszystkich traktować poważnie i uczciwie, co potwierdza moja historia transakcji, wiec uważam, iż możesz mi ufać."
wnioski pozostawiam czytajacym, mysle ze szkoda ryzykowac
pozdrawiam
as
tomek1976
22-03-2009, 21:54
Ponad miesiąc temu zakupiłem u tego tip-a Canona 40D. Zakup, oczywiście poza allegro. Sprzęt zgodny z opisem i moimi oczekiwaniami.Błyskawiczna przesyłka. W środku pudełka gwarancja, dowód zakupu sprzętu w Niemczech, komplet dokumentów, książeczek i kilka innych dupereli. Z uwagi na to, że zakup odbywał się poza aukcją, sprzedający przejął koszty wysyłki, dodatkowo dorzucił mi dwie sztuki zamiennika BP-511. Wszystko za kwotę 2,5 tys. pln. Dobry kontakt, facet posiada podstawowe wiadomości o sprzedawanym sprzęcie, choć raczej pasjonatem fotografii nie jest. Gdybym miał dokonać zakupu raz jeszcze, na pewno bym się ponownie zdecydował.
Dla rozjaśnienia sytuacji dodam, że ponad rok temu kupowałem Canona 400d u jednego ze sprzedawców oferujących swój sprzęt za pośrednictwem allegro. Nie podaję nazwy, aby nie być posądzonym o stronniczość i krecią robotę. Przy zakupie otrzymałem body razem z obiektywem kitowym. Na aukcji oferowany był 18-55 USM, otrzymałem bez USM. W sumie różnica żadna, ale jest zgrzyt. Po otwarciu paczki i pierwszych fotach okazuje się, że akumulator wytrzymuje 200 fotek i posiada wytarte styki. Chcę zawiesić aparat na szyi, ale...nie mam paska, bo sprzedający zapomniał dosłać. Do aparatu otrzymałem paragon - jako dowód zakupu i jakąś gwarancję sprzedawcy wypisaną "na kolanie". Kolor body srebrny, opakowanie po czarnym. Instrukcja, to nieudolny skan oryginalnej instrukcji papierowej , dołączony na płycie CD. Po kilkutygodniowych bojach gość dosłał mi brakujące elementy i "łaskawie" dorzucił zamiennik BP-511, bo jak wytłumaczył:"...mogło dojść do pomyłkowej zamiany akumulatora z testowanego egzemplarza z moim". Mając świadomość lekkiego wy....chania mnie, machnąłem już ręką na pozostałe szczegóły transakcji, bo nie mam czasu na dochodzenie roszczeń, które rozbijają się o kwotę 100, czy 200zł.
Zmierzam do tego, by pokazać, że faktura, czy paragon nie świadczą o tym ,że transakcja będzie przebiegała bez zarzutu. Dla mnie, jako kupującego liczy się, abym otrzymał sprzęt zgodny z moimi oczekiwaniami, tzn. kompletny,nowy,z kompletem dokumentów gwarancyjnych i zakupiony po atrakcyjnej cenie. Sposób rozliczenia się sprzedawcy z US zostawiam jemu oraz organom podatkowym.
PS.Pomimo iż sam jestem bardziej czytelnikiem, niż aktywnym uczestnikiem forum CB, to czasem zadziwiają mnie osoby, które rejestrują się li tylko po to, aby wysmażyć jakąś kąśliwą wypowiedź pod czyimś adresem.
Pozdr.
Kupowałem od Gandiniego chyba z dwa lata temu stałkę klasy L - dowód zakupu był z jakiejś niemieckiej hurtowni z datą wystawioną na jakieś 2 miesiące wcześniej - efekt taki że gwarancji niby 22miesiące ale w Polsce tylko 10.
Pomijając takie minimalne zgrzyty kontakt był konkretny i rzeczowy, można kupować.
Witam,
wazne jest ze mozna miec spore problemy kupujac u niego bo ma sprzet z niemiec i nie wystawia faktur vat czyli sprzedje nie wykazujac w urzedzie skarbowym swoich dochodow co moze sie skonczyc zniknieciem sprzedawcy - problem z reklamacja towarow i dochodeniem gwarancji
A w czym problem jeśli chodzi o sprzęt kupowany w Niemczech?? Jeśli jest karta gwarancyjna i niemiecki dowód zakupu, to sprzedający (w tym przypadku Gandini) nie jest do niczego potrzebny, bo to jest gwarancja producenta a nie sprzedawcy :-) Kupowałem u Gandiniego i faktycznie może nie jest "oblatany" w temacie jak wielu innych sprzedawców (np. forumowy Tovers ;-) ), ale zakup był bezproblemowy, wysyłka szybka i dobrze zabezpieczona, wszystkie dokumenty w komplecie i sprzęt bez zarzutu.
Też mnie trochę dziwią takie jadowite posty z zupełnie nowych kont. Może od razu trzeba było wysłać kopię posta na adres odnośnego Urzędu Skarbowego ;-) ;-)
zadziwiają mnie osoby, które rejestrują się li tylko po to, aby wysmażyć jakąś kąśliwą wypowiedź pod czyimś adresem.
A mnie to wcale nie zastanawia, z reguły cel jest jasny :mrgreen:
GhostRider
22-03-2009, 22:31
Kupowałem u Gandiniego i faktycznie może nie jest "oblatany" w temacie jak wielu innych sprzedawców (np. forumowy Tovers ;-) ), ale zakup był bezproblemowy, wysyłka szybka i dobrze zabezpieczona, wszystkie dokumenty w komplecie i sprzęt bez zarzutu.
Się również pod tym chyba podpiszę :mrgreen:
Też dobrze wspominam zakup (2 lata wstecz), ostatnio kupiłem u innego TIPa i w sumie mam paragon na ten sam sklep w Niemczech (chyba jakas jedna hurtownia zaopatruje naszych TIPów :) )
underhand
23-03-2009, 11:38
Pan Gandini spoko gosc ,rzadko slyszalem zlą opinię na jego temat. Sprzedaz to priorytet a kto i co z tym sprzetem robi ma gdzies. jest na biezco i zawsze mozna sie dogadac...zdradze ze nie tak dawno znalazlem u niego nowa 5D I niesmiganą ;)
Witam
Kupiłem u Gandiniego 2x30d , 1x40d, ....
Szybko, solidnie . Na dwie puszki otrzymałem z Canona zwrot części zapłaty, towar bdb.
Kontakt jest dobry, wysyłki szybkie..
A kolega foto- computers, który zaglada Gandiniemu do dochodów( dywagacje n/t urzędu skarbowego) sam pierwszy rzuci kamień?...
jak na nowego forumowicza(marzec 2009)trochę za ostro.
Witam, zamówiłem za pobraniem 50D o 15:00, nastepnego dnia o 9:00 miałem już na miejscu. Z czystym sumieniem polecam.
Jest sposób skuteczny zamiast narzekania - nie pasuje - nie kupuj. Wszelkie żale pozazakupowe (nie mówię o takich, gdy sprzedawca oszukał etc) są nie na miejscu.
donald7000
27-03-2009, 15:24
Jakiś czas temu kupiłem u niego lampę 580EX II - spoko.
Kupiłem też puszkę - szkoda tylko że nie miałem innego aparatu to pokazałbym wam jak zapakował. Oryginalne pudełko było zapakowane w zbiorowy karton po mleku, który ma nacięcia i się oczywiście wszystko rozleciało, nie wiem czy on czy już kurier włożył to wszystko w czarny worek foliowy. Gdybym osobiście odbierał paczkę to nie wiem jakby się to skończyło, "moja" dostała operę.
Na szczęście karton oryginalny był nietknięty. Ale mimo to jak się wysyła sprzęt za 3k to mimo iż klient już zapłacił to warto go dobrze zapakować.
Żenada :(
Ceny jednakie ma Gandini nie dyskwalifikują go jako sprzedawcy, mogę polecić!
Kupowałem od Gandiniego chyba z dwa lata temu stałkę klasy L - dowód zakupu był z jakiejś niemieckiej hurtowni z datą wystawioną na jakieś 2 miesiące wcześniej - efekt taki że gwarancji niby 22miesiące ale w Polsce tylko 10.
Pomijając takie minimalne zgrzyty kontakt był konkretny i rzeczowy, można kupować.
Czy ktos bral cos od Gandiniego na normalna fakture vat / paragon fiskalny? Czy tylko jakies niemieckie dowody zakupu? Pytam w kontekscie obowiazku zaplaty 2% podatku od czynnosci cywilno-prawnych przez kupujacego w przypadku zakupu powyzej 1000,49 zl, oczywiscie obowiazek taki powstaje tylko jesli sprzedajacy nie wystawi f-k vat lub paragonu z kasy.
pozdrawiam,
dario
Kryzys kryzysem, konkurencja konkurencją, ale ciśnienie trzeba trzymać. Najwyraźniej ktoś powinien nowe zaworki sobie kupić jak stare już nie trzymają.
Kupowałem i u Gandiniego ( 70-200 IS ) i u Toversa. W obu przypadkach w mojej ocenie bez najmniejszego zarzutu. Wręcz przeciwnie. Właściwa i konkretna informacja i taka usługa. Moim osobistym zdaniem mogę tylko polecić i obu pozdrawiam!
Gandini - LX3 - bez nalotu, bez kłopotu.
jasnezetak
30-03-2009, 16:26
Polecam.. !! naprawdę super sprzedawca !!
dixi2006
30-03-2009, 17:32
Przeczytałem cały wątek...i w sumie niezła akcja reklamowa :)
Przeczytałem cały wątek...i w sumie niezła akcja reklamowa :)
Być może... Ale jak ktoś pyta - odpowiadam, a jeżeli znacznie więcej byłoby krytycznych?
Witam. Pan który mnie tak obraża o nicku foto-computers to kawał g...a. Jego nick Allegro martinjorgss Arkadiusz Sapalski tel. 500911600 martinjorgss@gmail.com Licytował u mnie jak opętany w dwóch aukcjach. Lampę SB-900 i Fuji S5Pro http://allegro.pl/item578589678_fuji_s5_pro_nowy_gwarancja_2_lata_s5 pro_body.html Towar chciał odebrać osobiście. Lampy nawet nie miałem na stanie ale nawet nie zapytał wcześniej o to. Liczył że początkowa cena licytacji S5 Pro się utrzyma. Niestety się przeliczył. W mailach do mnie był bardzo niemiły. Zaczął się wygrażać skarbówką. Że też takie łajzy chodzą wśród nas. Postanowiłem mu nic nie sprzedawać. Wystarczyło by, gdyby na początku się ze mną skontaktował i umówił na termin, a na pewno byśmy się dogadali co do ceny kompletu. A co do faktur, to można zapytać się osoby o nicku ryzykant78 która wygrała tę aukcję. Dostała paragon fiskalny.
Witam. Pan który mnie tak obraża o nicku foto-computers to kawał g...a. Jego nick Allegro martinjorgss Arkadiusz Sapalski tel. 500911600 martinjorgss@gmail.com
Jaki by nie był, upublicznianie danych osobowych jest niezgodne z prawem.
(...) Licytował u mnie jak opętany w dwóch aukcjach. Lampę SB-900 i Fuji S5Pro (...) Lampy nawet nie miałem na stanie ale nawet nie zapytał wcześniej o to.
Nie musiał. Nie wystawia się do licytacji czegoś, czego się nie ma.
margo7355
03-05-2009, 21:55
Ostatnio wśród sprzedawców internetowych jest taka własciwie bardzo negatywna praktyka -powinna byc napiętnowana-sprzedaje się towar którego nie ma ,dotyczy to nie tylko allegro ale i sklepy internetowe, na dodatek żeby sciągnąc klienta zaniża się ceny i np w ceneo wychodza bardzo atrakcyjne ceny .
4 dni temu u takiego psedo-sprzedawcy foto-boguti "kupiłem " canona ef-s 10-22 za !!! 1390 zł - tak stało na stronie sklepu -oczywiście za jakiś czas otrzymałem informację że towaru nie ma na stanie...zasadniczo też nie doszukałem się adnotacji na stronie sklepu-że wykaz towarów w tym sklepie internetowym nie jest ofertą handlową w rozumieniu Art66 ust 1 kodeksu cywilnego i wg mnie transakcja powinna zostać zrealizowana, ale....cóż to tylko tacy pseudo sprzedawcy na krótką metę.
Tak .... panie gandini
Jak wygląda pana profesjonalizm to jestem w stanie wykazać. Na moje usilne dopytywania o dowód zakupu (nie znam procedury egzekwowania gwarancji ani w nikon polska ani deutchland, jednak można założyć że czegoś takiego mogą rządać) zbywa mnie pan. Moje dociekania kończy pan krótko radą iż mam zakupić u konkurencji bo pan jest jusz zmęczony tymi głupimi pytaniami.
Ja rozumie że cięzko napisac że dowodem zakupu będzie paragon lub faktura, polska lub niemiecka z datą (w zależności od ???)
Tak się składa że internet to doskonała kopalnia wiedzy - dzięki pana lakonicznym mailom zadałem sobie torchę trudu by poszukać (każdy to może zrobić) I ..... był przypadek że klient dostał od pana towar z paragonem zakupu 2 m-ce wcześniejszym niż jego zakup co wymiernie skróciło polską gwarancje o 1/6 zaśniemiecką o 1/12, inny klient dostał uzywaną baterię wraz z zakupionym u pana aparatem, w którym brakowało róniez paska na szyje. To tylko cos na szybko - możemy temat pociągnąć i powstawiam konkretne linki do tych informacji.
Ja rozumie że wielu ma pan zadowolonych klientów - jednak niech każdy wie że nie jest to u pana regóła i na co się poprzez transakcje z panem naraża. Jak mówi porzekadło - raz na wozie raz pod wozem
Pisze pan o dogadywaniu się (Wystarczyło by, gdyby na początku się ze mną skontaktował i umówił na termin, a na pewno byśmy się dogadali co do ceny kompletu) - hehehe jeśli tak prostej odpowiedzi nie potrafi pan udzielić (faktura paragon) to co chce pan dogadywać ??
Ktoś wychwala pana profesjonalizm - ale chyba nie profesjonalizm sprzedawcy. Sądząc po tym jak potraktował pan moje proste pytania zakładam że korzystając z niemieckiej gwarancji za pana pośrednictwem narażam się na takie same olanie (zawsze przecież trzeba dopytac o kilka spraw, przesyłki koszta, terminy sposoby wysyłki itp a odpowiadanie tak strasznie pana męczy ....) NO COMMENT
Radzi pan skorzystac z konkurencji - z pewnością. Nie dla kazdego kwota 4k zl to pryszcz i cos wartego zaryzykowania dla 50 zl. Bynajmniej w ofertach konkurencji jasno napisane jest co jest dowowdem zakupu. U pana o dziwo tylko lepsze aparaty nie posiadaja takiego info (co innego filterki czy lampy za które to ma pan większość komentarzy na allegro, tam bez problemu można przyczytac FAKTURA LUB PARAGON)
Dla zainteresowanych slużę historią korespondencji.Zaś jesli pan będzie próbował coś przekręcać w tej histori (po pana zamieszczeniu danych osobowych niedoszłego klienta na tym forum) nieomieszkam wkleić całej korespondecji by przyjrzał się jej każdy. Myślę że jest się czym chwalić - pełen profesjonalizm, doskonała obsługa, wzorowe kompetencje, można się dogadać, umówić, pan jest elastyczny ...... coś pominąłem ????
na koniec mała informacja - to sprzedawca jest dla klienta a nie odwrotnie i bardzo ważna uwaga - nie ma głupich pytań są tylko głupie odpowiedzi zazwyczaj podowdowane ignorancją lub niekompetencją pytanego
Nie pozdrawiam i niczego nie życzę
ps w kontescie kilku wypowiedzi (w tym pana) o straszeniu skarbówką rozumiem że brak konkrentych odpowiedzi na moje pytanie nie był podyktowany obawą iz jest to jakas prowokacja US. Zaś w dobie szalejącego kryzysu pan na sprzedaż nie narzeka - w związku z czym niewarto dbać o potencjalnego klienta - rewelacyjny profesjnalizm.
sokol3015
13-05-2009, 00:13
Z foto-bogutti miałem to samo co margo7355 też "kupiłem" canona 10-20 za 1390 zł bo taka cena była wyatawiona - zamówienie zostało przyjęte, lecz po dwóch dniach odrzucone z powodu braku towaru. Oczywiście obiektyw ten cały czas był w ofercie sklepu tylko już w cenie 3300 zł. Czy przyjęcie zamówienia przez sklep internetowy nic nie znaczy?
Jeśli dostaniesz mailowo potwierdzenie zamówienia - wtedy znaczy. Można nawet się sądzić.
tomek1976
13-05-2009, 02:04
I ..... był przypadek że klient dostał od pana towar z paragonem zakupu 2 m-ce wcześniejszym niż jego zakup co wymiernie skróciło polską gwarancje o 1/6 zaśniemiecką o 1/12, inny klient dostał uzywaną baterię wraz z zakupionym u pana aparatem, w którym brakowało róniez paska na szyje.
Mniemam, że Kolega nawiązuje do jednego z moich wcześniejszych postów. Cytowana sytuacja nie odnosiła się w żadnym wypadku do transakcji z Gandinim. Opisywałem - dla pokazania kontrastu - swoje perypetie przy zakupie aparatu u jednego z "uznanych" sprzedawców występujących w "alledrogo". Jasno wynika to z mojej wypowiedzi.
Słów kilka odnośnie Gandiniego. Dwa tygodnie temu dokonałem kolejnego zakupu. Tym razem był to C 24-105IS f/4. Ponownie nie odnotowałem żadnych problemów. Super kontakt, konkretna oferta, mały bonus w postaci niższej ceny na filtr UV. Osobiście - polecam. A to, że znajdą się osoby nieusatysfakcjonowane..., cóż..."jeszcze się taki nie urodził, co by wszystkim dogodził" :)
Pozdrawiam.
Kupowalem u Gandini kilkakrotnie na allegro i poza nim, zarowno aparat jak i drobiazgi - zawsze wszysko cacy ;)
W zeszłym roku kupowałem u Gandiniego 5D - zero problemów, później 24-105 - zero problemów, następnie 135L - zero problemów. Zawsze jednak dzwoniłem w celu ustalenia szczegółów. Rachunki niemieckie miały właściwą datę.
Chyba, że się coś teraz zmieniło. Faktem jest, że wystawiając towar na licytacji należy go po prostu mieć na stanie lub zamieścić info, że dostawa za ... dni. I nie byłoby problemu.
Zresztą zawsze przy takich transakcjach (duże kwoty) dzwonię do sprzedającego i jeśli coś mi nie odpowiada to szukam innych ofert w necie.
panie Lee73 i foto-computers człowieku o tysiącu twarzach, a każda z nich tak samo brzydka. Jedna rada. Proszę wybrać się do gabinetu psychiatrycznego :) Jeśli to nie pomoże to służę pomocą, i postaram się głupotę z łepetyny wyrzucić :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Panie Cichy. Dobrze Pan wie że towar może być na stanie w momencie wystawienia aukcji. Lecz może ktoś go zakupić np. odbierając osobiście. Aukcji wolę nie likwidować bo jest szansa że mogę go mieć ponownie w ciągu kilku dni. Dlatego wolę aby wcześniej zadano mi pytanie czy jest dostępny w danej chwili lub w jakim czasie mogę go mieć ponownie.
Panie Cichy. Dobrze Pan wie że towar może być na stanie w momencie wystawienia aukcji. Lecz może ktoś go zakupić np. odbierając osobiście. Aukcji wolę nie likwidować bo jest szansa że mogę go mieć ponownie w ciągu kilku dni.
I ja takiego podejścia sprzedawców nie trawię. Byle złapać na haczyk a potem "proszę poczekać aż będzie". O ile by to była aukcja to OK, ostatecznie przejdzie - byle przediot był dostępny w momencie jak aukcja się kończy.
Ale jeśli jest to 'Kup teraz" to po kliknięciu na 'Kup Teraz' oczekuję że jest możliwość odebrania przedmiotu jesze tego samego dnia :p .
Tak więc choćbyś nie wiem jak to tłumaczył - znajdą się tacy którzy takiego postępowania sprzedawców nie lubią czy wręcz za naciąganie uznają.
sprocket73
22-05-2009, 13:31
witam
akurat miałem ze sprzedawcą Gandini przyjemność dwukrotnie
3 lata temu kupiłem u niego canona s3, cena zestawu wychodziła kilkaset zł taniej niż u innych sprzedawców na allegro... cała transakcja i kontakt były bez zarzutu, poza tym można z tym człowiekiem pogadać na gg o sprzęcie przy okazji
rok temu kupiłem u niego 450D, również sporo taniej niż gdziekolwiek indziej, całkowicie poza allegro (nawet bez licytowania "filtra")... przelałem pieniądze w ciemno i bez strachu czekałem na przesyłkę
oba sprzęty działają do dzisiaj bez zarzutu, pochodzą z niemiec i miały dołączone niemieckie dowody sprzedaży, nie wiem jakby wyglądało gdyby się coś popsuło na gwarancji, ale kupując taniej trzeba mieć świadomość, że ponosi się pewne ryzyko
czytając wypowiedzi w tym wątku widzę cały tłum zadowolonych klientów i paru niezadowolonych sprzedawców dla których Gandini jest konkurencją, której nie mogą dogonić
czytając wypowiedzi w tym wątku widzę cały tłum zadowolonych klientów i paru niezadowolonych sprzedawców dla których Gandini jest konkurencją, której nie mogą dogonić
Czemu zawsze jest tak, że jak są pozytywne komentarze, to jest wszystko OK, a jak pojawiają się negatywne, to zawsze musi być to spisek nieuczciwej konkurencji ?
Panie Cichy. Dobrze Pan wie że towar może być na stanie w momencie wystawienia aukcji. Lecz może ktoś go zakupić np. odbierając osobiście. Aukcji wolę nie likwidować bo jest szansa że mogę go mieć ponownie w ciągu kilku dni.
Nie jestem pewien, czy "dobrze wiem". Mnie się nie zdarzyło, żeby ktoś u mnie wygrał licytację lub zrobił 'kup teraz' i okazałoby się, że nie ma wylicytowanego towaru. Można się tak przejechać dostając negatywa lub złą opinię na forum ;)
towar może być na stanie w momencie wystawienia aukcji. Lecz może ktoś go zakupić np. odbierając osobiście
nie trawie takich sprzedawcow co nie odloza sprzetu ktory wystawili, chciwosc czy co, jak czegos nie mam to nie wystawiam, regulamin firmy allegro prosze przeczytac
I trzecia grupa - potencjalni klienci, których mierzi i odstrasza praktyka oferowania sprzętu, którego się fizycznie nie posiada "bo mógł właśnie się sprzedać i MOŻE będzie za kilka dni" :roll: .
Nie jestem konkurencją (i nie widzę sensu zwalania winy za negatywne opinie od razu na konkurencję :roll: ), mogłem być potencjalnym klientem. Ale cieszę się, że Gandini się przyznał w jaki sposób rozumuje prowadzenie biznesu. Dzięki takiej szczerości sprzedawcy mogę uniknąć dość nieprzyjemnej dla klienta sytuacji oczekiwania "ileś tam" na zamówiony towar.
Pisząc, że w trakcie wystawiania towaru na sprzedaż jest on dostępny, lecz może ktoś go w trakcie trwania licytacji zakupic przy odbiorze osobistym, czy poza Allegro drogą mailową że nie kończe odrazu aukcji, miałem na myśli opcje towarów z licytacją a nie kup teraz. Dlatego zostawiam różne formy kontaktu do mnie aby zapytac się o dostępnośc danego przedmiotu. Na maile odpowiadam szybko. Co do gwarancji zakupionych u mnie przedmiotów to nie ma z nimi nigdy problemów. Temat sprawdzony. Dodatkowo na Canona, Nikona daję kolejne 12 miesięcy realizacji gwarancji za moim pośrednictwem. Ze zwrotami częsci gotówki z promocji Canona "Cash Back" również nigdy nie było problemów.
sprocket73
22-05-2009, 21:44
Ale cieszę się, że Gandini się przyznał w jaki sposób rozumuje prowadzenie biznesu. Dzięki takiej szczerości sprzedawcy mogę uniknąć dość nieprzyjemnej dla klienta sytuacji oczekiwania "ileś tam" na zamówiony towar.
OK, może zareagowałem zbyt gwałtownie. Rzadko udzielam się tutaj na forum, a i ekspert ze mnie żaden, zarówno od handlowania, jak i od fotografii.
Zgadzam się, że niedobrą praktyką jest oferowanie towaru, którego się nie ma. Podejrzewam, że są firmy, które stale działają w ten sposób, że wstawiają coś i dopiero jak klient kupi i zapłaci to ściągją towar z hurtowni, a kupujący dostaje go po 2 tygodniach od zrobienia przelewu - tak miałem niedawno na allegro i byłem zły. Jednak w przypadku Gandiniego obie rzeczy dostałem natychmiast po zrobieniu przelewu. A kontakt z nim przez GG jest natychmiastowy i praktycznie całodobowy. Poza tym ujął mnie jedną rzeczą, szczerością właśnie... kiedy zapytałem go o ultrazooma napisał, że nie handluje rzeczami, które nie uważa za dobre... dziwne podejście jak na handlowca, nieprawdaż ?
A po co to wszystko piszę? Bo przypadkiem trafiłem na wątek, w którym czepiają się człowieka, który dla mnie okazał się najlepszym partnerem do zrobienia interesu. Staję więc w jego obronie, aby dać w ten sposób motywację wszystkim sprzedawcom do robienia na klientach jak najbardziej pozytywnego wrażenia.
krisv740
22-05-2009, 22:33
jestem dość często gościem na allegro i w sklepach internetowych....
na swoje hobby i potrzeby zarabiam ciężką pracą...
wydając swoje pieniądze chcę otrzymywać towar/zakup tak szybko jak to mozliwe i nie interesują mnie oferty właśnie wirtualne.
czasami coś sprzedaję na allegro, nigdy nie wystawiłem przedmiotu którego nie posiadałem. mam możliwości kupna wielu rzeczy w hurtowniach i na zachodzi i w polsce, mógłbym to robic jak podmiotowy sprzedawca, ale nie uważąm tego za właściwe. to byznes z początku lat '90 w polsce.
dobrze.... zgadzam sie z Vitez - wiem u kogo nie kupować...
nie piję broń boże do uczciwości sprzedawcy...
dlaczego to piszę?
bo więcej osób powinno swoją wypowiedzią zająć stanowisko w sprawach które ich dotyczą. wyrazić swoje za lub przeciw, co niniejszym czynię...
wczoraj otrzymałem od "Gandini" gripa i kartę CF - przesyłka przyszła bardzo szybko i jestem zadowolony.
xpressive
24-05-2009, 00:19
ja pisałem do tego Pana czy na d60 nikona posiada rachunek czy fakturę, no to już z 5 dzień ani słychu ani nic (jak nie dłużej). Pytanie czy klientów mam gdzieś, czy też głupich szuka.
januszP.
24-05-2009, 09:24
ja mam bardzo sympatyczne odczucia przy zakupie u Gandiniego. Ma człowiek 100% pozytywów a zatem (tak można wnioskować żeby nie obrażać komentujących ) wszyscy, którzy dokonywali transakcji u Gandiniego są zadowoleni! Odnoszę wrażenie, ze niektórzy bujają w obłokach. Bo chcieli by za pół ceny, udając naiwnych i nierozgarniętych bez wiedzy na temat składników cen. Takich obsługuje tylko MM.:mrgreen:
tatakazika
24-05-2009, 13:05
Ogolnie gandini to kombinator ale kto w tych czasach nie kombnuje...
Odwoluje ofert z aukcja przed czasem uzasadniajac, ze sprzet uleg uszkodzeniu w transporcie a ponizej ma te same aparaty z opcja KUP TERAZ.
U mnie ma duzy "-" i na mnie nie zarobi zadnej zl...
Dołożę swoje trzy grosze.
Po zapytaniu o fakturę dowiedziałem że ceny które są na allegro to są złe ceny i po takich cenach nie może mi sprzedać sprzętu.
Nie wiem czy chodziło o to że nie może wystawić faktury, chyba tak.
Pozdrawiam
O to chodziło obgadywaczu żałosny że na 50D i lampę nie miałem ceny końcowej jak na tamrona 28-75 i nie sprzedałbym w tej cenie w opcji kup teraz jak prosiłeś w mailu bo przez prowizję jaką pobiera Allegro to mi się nie opłaca. Cytat maila"Witam.
Jestem zainteresowany kupnem tegoż aparatu, oraz obiektywu http://www.allegro.pl/item661340515_tamron_af_28_75_f_2_8_30d_20d_5d_400 d_350d_raty.html
Proszę o informację czy istnieje możliwość zakupu bez licytacji (zależy mi na czasie, może kup teraz) i w jakiej cenie ?"
U mnie już nic nigdy nie kupisz.
Chyba to nie ten sam klient, ale tak czy inaczej, PR nie do pozazdroszczenia :D
Merauder
27-06-2009, 13:27
Witam. Pan który mnie tak obraża o nicku foto-computers to kawał g...a. Jego nick Allegro martinjorgss Arkadiusz Sapalski tel. 500911600 martinjorgss@gmail.com Licytował u mnie jak opętany w dwóch aukcjach. Lampę SB-900 i Fuji S5Pro http://allegro.pl/item578589678_fuji_s5_pro_nowy_gwarancja_2_lata_s5 pro_body.html Towar chciał odebrać osobiście. Lampy nawet nie miałem na stanie ale nawet nie zapytał wcześniej o to. Liczył że początkowa cena licytacji S5 Pro się utrzyma. Niestety się przeliczył. W mailach do mnie był bardzo niemiły. Zaczął się wygrażać skarbówką. Że też takie łajzy chodzą wśród nas. Postanowiłem mu nic nie sprzedawać. Wystarczyło by, gdyby na początku się ze mną skontaktował i umówił na termin, a na pewno byśmy się dogadali co do ceny kompletu. A co do faktur, to można zapytać się osoby o nicku ryzykant78 która wygrała tę aukcję. Dostała paragon fiskalny.
Apropo skarbowki to jesli faktycznie nie wystawia Pan paragonow lub jakichkolwiek dowodow sprzedazy to mysle, ze US moze Panu narobic niezlego bigosu.
Ostanio dosc medialna sprawa nie wydania paragonu za usluge skserowania jednej kartki, strata dla Państwa Polskiego 2 gr (słownie: dwa grosze), kara wymierzona przez sad 130 zl plus pewnie koszta sadowe.
Powyzszy przyklad moze jest absurdalny, ale nie trudno domyslec sie jak bedzie w Pana przypadku, gdy w gre wchodza znacznie wieksze pieniadze.
Dodam tylko, ze mi to generalnie wisi, bo z tego co przeczytalem w tym watku Pana klientem nie zostane. Na obecnym forum jest przynajmniej dwoch sprzedawcow, ktorym w ciemno bym przelal pieniadze i mialbym pewnosc ze max w 3 dni sprzet bedzie u mnie. Nie mowie juz, ze mialbym paragon lub fakture. Nie mowiac juz o wczesniejszym sprawdzeniu sprzetu przed wysylka na zyczenie i nie mowie tutaj tylko o tym czy sprzet dziala czy nie.
Praktyka wystawiania aukcji bez pokrycia w towarze jest karygodna i powinna byc napietnowana, w przypadku allegro zawieszeniem konta. I prosze sobie uswiadomic w koncu, ze wystawiajac aukcje towar powinien byc na stanie, nie wiem czy sie Pan orientuje, ale w przypadku zakupu na aukcji czy to kup teraz czy zakonczonej licytacji zostaje zawarta umowa kupna sprzedazy.
Najsmieszniejsze jest to, ze do zakupu u Pana nie zrazily mnie negatywne komentarze paru osob czy jak Panu sie to wydaje konkurencji tylko Panskie odpowiedzi na nie, zwazywszy te dotyczace mozliwosci braku sprzetu na stanie pomimo wiszacych nadal aukcji.
Panie Merauder. Cokolwiek te komiczne słowo oznacza jeśli wcześniej nie połamie ktoś sobie na nim języka:) Może to słowo należy używać do ćwiczenia dykcji??? Właśnie takich "pseudo klientów" blokuje odrazu. Nawet nie chcę nic takim cieciom jak "ty" przez baaaardzo małe "t" cokolwiek sprzedawać.. Cieszę się bardzo że nic nie kupisz u mnie:) Od takich psycholi, trzymam się z daleka i nie chce mieć nic z nimi do czynienia. Nawet nie mam zamiaru nic na te wypociny odpisywać. Idź, leć przepłacać u innych!!! Czekają na ciebie przez baaaardzo małe "c" z otwartymi ramionami :)
Cichy! To był ten klient bo mam nieszczęśnika jeszcze w moich mailach :)
h4ry (hryry) :) Wystawiam faktury.
Zbastuj Gandini, to nie forum onetu. Zdziwię się, jeśli za ostatnie wypowiedzi tutaj nie dostaniesz bana.
Zbastuj Gandini, to nie forum onetu. Zdziwię się, jeśli za ostatnie wypowiedzi tutaj nie dostaniesz bana.
Bana nie, ostrzeżenie - tak.
Ale to i dobrze że się tak zachowuje - sam sobie ocenę wystawia.
Przynajmniej wiadomo którego sprzedawcę omijać.
fahrenheit
05-07-2009, 09:42
Nie ruszał mnie spór Gandiniego z kupującym, ale forma pisania sprawia,że przypomniało mi się zakończenie nieśmiertelnego telefonu do radia Maryja. Na koniec ksiądz tam mówi "pięknie się Pan nam przedstawił przed milionami słuchaczy".
ja gdy sie zapytalem o mailowo, to owszem napisales, ze wystawiasz, ale wtedy cene podales znacznie wyzsza, na tle konkurencji malo atrakcyjna. Wiec z tym wystawianiem dowodow sprzedazy to taka polprawda :)
Nie wszystkim daje tak dobre ceny. Odliczysz sobie vat, dochodowy i weźmiesz w koszty a chciałbyś taką cenę jak Ci co nie potrzebują FV i którym paragon wystarczy. Nie za dobrze byś się miał? :)
Gandini zauwazyłes ze sam sobie strzelasz gole????
Mówie Ci to jako klient który 3x u Ciebie kupił i jest zadowlony, a nie jako konkurencja.
Coś tam kiedyś u Gandiniego kupiłem, ale teraz mam pewność że to był na pewno ostatni raz - i to oczywiście nie z powodu tamtych zakupów tylko tego co tu wypisuje...
No wiesz Gandini, to że ktoś sobie odliczy później, to raczej jego sprawa... każdy przedsiębiorca chce zaoszczędzić bo zus-y za coś w końcu musi płacić, a "paragonowiec" nie martwi się o takie rzeczy. No ale miej politykę cenową jak dla Ciebie wygodna. pozdrawiam
bartholomeo
07-07-2009, 14:11
Ja jednak Gandiniemu musze podziękować. Kupiłem ostatnio używany obiektyw do którego sprzedający nie dołączył dowodu zakupu. Po rozmowie telefonicznej i podesłaniu kopii gwarancji dostałem od Gandiniego kopię paragonu.
Ja jednak Gandiniemu musze podziękować. Kupiłem ostatnio używany obiektyw do którego sprzedający nie dołączył dowodu zakupu. Po rozmowie telefonicznej i podesłaniu kopii gwarancji dostałem od Gandiniego kopię paragonu.
:) :) I publicznie piszesz na forum o tym ?
bartholomeo
07-07-2009, 17:44
Obiektyw kupłem od osoby która kupiła od Gandiniego, natomiast paragon chyba był wystawiony poprawnie, skoro dostałem jego kopię. Pewnie gdzieś zaginął po drodze ;)
W ten sposób, myślałem, że zakup z zupełnie innego źródła.
Na maile odpowiadam szybko.
hehehe:mrgreen:
z wyjątkiem tych z pytaniem a FV.
Na te nawet nie raczysz odpisać.
Polska to jednak dziwna kraj. Wszedzie indziej handlowiec wypowiadajac sie na publicznym forum probuje zaskarbic sobie zaufanie obecnych i przyszlych klientow. Po tym co przeczytalem (i nie chodzi mi o rzetelnosc i wiarygodnosc, a o elokwencje wypowiedzi i powazne podejscie do zagadnienia) jestem lekko zazenowany.... Reszte, a przede wszystkim styl wypowiedzi pozostawie Panu G pod rozwage.
Pozdrawiam.
Próbowałem kupić u tego Pana 5dmkII ( cena była ustalona i termin dostawy także tzn. luty tego roku) i po kilku dniach zwodzenia i braku odpowiedzi na telefony i sms dałem sobie spokój z tym Panem ale nie z 5d mkII, który kupiłem u innego TIPA.
Merauder
08-07-2009, 12:45
Panie Merauder. Cokolwiek te komiczne słowo oznacza jeśli wcześniej nie połamie ktoś sobie na nim języka:) Może to słowo należy używać do ćwiczenia dykcji??? Właśnie takich "pseudo klientów" blokuje odrazu. Nawet nie chcę nic takim cieciom jak "ty" przez baaaardzo małe "t" cokolwiek sprzedawać.. Cieszę się bardzo że nic nie kupisz u mnie:) Od takich psycholi, trzymam się z daleka i nie chce mieć nic z nimi do czynienia. Nawet nie mam zamiaru nic na te wypociny odpisywać. Idź, leć przepłacać u innych!!! Czekają na ciebie przez baaaardzo małe "c" z otwartymi ramionami :)
Cichy! To był ten klient bo mam nieszczęśnika jeszcze w moich mailach :)
h4ry (hryry) :) Wystawiam faktury.
Zawsze na forach (niezaleznie od tematyki ) jest tak, ze jesli ktos nie ma nic merytorycznego do powiedzenia (brak argumentow) to ucieka sie do prywatnych wycieczek na poziomie jakim to mozemy zobaczyc wyzej. I z reguly jest tak, ze tacy ludzie piszac takie rzeczy zaslaniaja sie klawiatura komputera, bo na zywo by sie nigdy czegos takie powiedziec nie odwazyli. To chyba nazywa sie cykorstwo.
No coz, pozostaje mi tylko pogratulowac poziomu wypowiedzi, ktory bezapelacyjnie przysporzy wielu "klientow"
A co do Cichego to tak sie sklada, ze nigdy jego klientem do tej pory nie bylem.
Zawsze na forach (niezaleznie od tematyki ) jest tak, ze jesli ktos nie ma nic merytorycznego do powiedzenia (brak argumentow) to ucieka sie do prywatnych wycieczek na poziomie jakim to mozemy zobaczyc wyzej.
Nie tylko na forach. Vide:argument Ad Personam (http://pl.wikipedia.org/wiki/Argumentum_ad_personam) ;).
Polecam...bezproblemowy gość...właśnie przyszła mi puszeczka canona :) cała akcja trwała 3dni...wpłata - zaksięgowanie wysyłka - odbiór :-)
POLECAM :D
Gorąco Polecam, kupiłem 70-200. Szybka i dobrze zabezpieczona przesyłka. Wpłaciłem w środę pieniążki na konto, w piątek obiektyw już miałem. Szybkie odpowiedzi na Maile. No i 2 letnia gwarancja ! POLECAM !!!!
Merauder
10-07-2009, 21:47
Żenujące...
Nie przesadzaj, ten pierwszy ma juz 4 posty :)
Wielu tipów na CB tak zaczynało: sprzęt z Niemiec na niemiecki rachunek. Sam tak kupowałem od uznanych dziś tipów i nie narzekałem. FV? - sklep. Ale z całym szacunkiem Gandini - bez nerwów - poniosło cię w wątku. Niepotrzebnie. Klienci, zwłaszcza ci niedoszli potrafią być...no , niemili. Ale spokojnie:)
Wielu tipów na CB tak zaczynało: z Niemiec na niemiecki rachunek. Sam tak kupowałem od uznanych dziś tipów i nie narzekałem. FV? - sklep. Ale z całym szacunkiem Gandini - bez nerwów - poniosło cię w wątku. Niepotrzebnie. Klienci, zwłaszcza ci niedoszli potrafią być...no , niemili. Ale spokojnie:)
Ditto - witanie się w wątku słowami "użytkownik X to kawał gnoja..." traci piaskownicą.
Na formalne zwrócenie uwagi za chamskie odzywki Gandini zareagował na privie w ten sposób:
Od mojego podwórka PAJACU się odwal ! Patrz swojego RYNSZTOKA lepiej.
Publikuję, żeby nie było później pytań dlaczego ma bana u nas na forum.
Ciekawski
22-07-2009, 22:02
Jak to się stało że nagle Gandiniemu zniknęły na allegro wszystkie negatywy?
Jak to się stało że nagle Gandiniemu zniknęły na allegro wszystkie negatywy?
A miał jakieś?
Ciekawski
22-07-2009, 22:25
Jasne że tak, przynajmniej kilkanaście!
Opisywały głównie jakieś nieporozumienia transakcyjne, nie pamiętam żeby ktoś się skarżył na jakość towaru, raczej opóźnienia w dostawie itp.
Były jeszcze kilka dni temu a teraz zniknęły.
Może ma jakieś dojścia do obsługi technicznej Allegro.
handlarz
23-07-2009, 00:18
Jasne że tak, przynajmniej kilkanaście!
Opisywały głównie jakieś nieporozumienia transakcyjne, nie pamiętam żeby ktoś się skarżył na jakość towaru, raczej opóźnienia w dostawie itp.
Gandini z tej strony. Nie wiem człowieku co brałeś, ale ja nie miałem żadnego negatywa ani neutrala
trolluch
23-07-2009, 05:50
No to teraz ban permanentny za konto-klona...
Ciekawski
23-07-2009, 07:52
Dopuszczam możliwość że to ja strzeliłem fałszywym oskarżeniem, bo zaraz po przeczytaniu tego tematu, około tydzień temu, oglądałem na allegro konta kilku sprzedawców, w tym Gandiniego, a także niejaki SKLEP CYFROMAN, który ma 155 negatywów i mogłem zamienić delikwentów.
Biorąc pod uwagę Wasze zdziwienie (znikające negatywy?? To niemożliwe!!) wydaje mi się że właśnie tak było.
Przepraszam Gandini.
po prostu masakra jak to czytam!
ja osobiście nigdy nic nie brałem od Gandini, ale moi znajomi tak - i byli zadowoleni!
Wiadomo, jak to od TIPA - była gwarancja z pudełka oraz dowód zakupu z niemieckiego sklepu. osobom prywtanym faktura nie była potrzebna do niczego, jej brak rekompensowała bardzo atrakcyjna cena.
Niestety, po prostu chamskie wypowiedzi pana gandini spowodowały, ze osobiście nigdy nie kupię u niego niczego oraz każdemu będę odradzał zakupu u niego.
Tak a propo osotatnimi czasy jakieś zdziczenie obyczajów nastało, bardzo popsuł się mój sprawdzony sklep fotoaparaciki.pl z Pabianic...niestety
donald7000
01-08-2009, 12:59
Dopuszczam możliwość że to ja strzeliłem fałszywym oskarżeniem, bo zaraz po przeczytaniu tego tematu, około tydzień temu, oglądałem na allegro konta kilku sprzedawców, w tym Gandiniego, a także niejaki SKLEP CYFROMAN, który ma 155 negatywów i mogłem zamienić delikwentów.
...
Przepraszam Gandini.
Piszesz o delikwentach a przepraszasz Gadniniego. Zanim coś napiszesz po przeczytaniu jakiegoś postu, wyjdź na balkon, ochłoń i przemyśl.
Paczka: Kiedyś szukając opinii o sprzęcie trafiałem najczęściej na ciała opiniotwórcze nie mające do czynienia z omawianym tematem, mam nadzieje że przyszli czytelnicy szybko wyłowią Cię jako "ciało opiniotwórcze" miernej jakości.
Ciekawski
03-08-2009, 09:28
Piszesz o delikwentach a przepraszasz Gadniniego.
Wystarczy że ktoś napisze tekst na poziomie powyżej podstawówki i już nic nie rozumiesz.
Poproś jakiegoś licealistę o przetłumaczenie mojego posta.
Jeśli chodzi o Gandiniego to nie zniechęcałbym się tak od razu.
Nie zabieramy go przecież do wytwornego na przyjęcie, tylko kupujemy od doświadczonego i taniego sprzedawcy.
Wydaje mi się, że można się z nim dogadać, wystarczy przed zapytać o dostępność towaru i o dowód zakupu.
przynajmniej nie narzuca sobie horrendalnej marży i takimi sposobami, żeby było jak najtaniej, nie tylko dla niego, ale też dla jego klientów.
Merauder
06-08-2009, 19:59
[...]
Jeśli chodzi o Gandiniego to nie zniechęcałbym się tak od razu.
Nie zabieramy go przecież do wytwornego na przyjęcie, tylko kupujemy od doświadczonego i taniego sprzedawcy.
Wydaje mi się, że można się z nim dogadać, wystarczy przed zapytać o dostępność towaru i o dowód zakupu.
przynajmniej nie narzuca sobie horrendalnej marży i takimi sposobami, żeby było jak najtaniej, nie tylko dla niego, ale też dla jego klientów.
Ja wole robic interesy w milej atmosferze na poziomie, niz z gosciem o lotach pipipipipiip (wlasnie przed chwila dostalem ostrzezenie za nieparlamentarne slowo na "d")
A co do marzy, to taaa, pewnie jeszcze pracuje dla Caritas Polska. Jakie ma marze nigdy nie zdradzi to oczywiste, ale zapewniam Cie nie robi tego charytatywnie. Co do marz, to gra w otwarte karty masz cene, nie podoba sie, nie kupuj.
Ciekawski
07-08-2009, 13:23
Pozwolę sobie zauważyć, że w moim poprzednim poście zniknęły dwa słowa i teraz tekst wygląda nieco głupkowato.
Powinno być:
,,Nie zabieramy go przecież do wytwornego LOKALU na przyjęcie, tylko kupujemy od doświadczonego i taniego sprzedawcy.
Wydaje mi się, że można się z nim dogadać, wystarczy przed ZALICYTOWANIEM zapytać o dostępność towaru i o dowód zakupu."
Pamiętam, że pisałem te słowa, chyba forum szwankuje.
Wybaczcie mały off topic.
Czy taki powód odwołania aukcji jest ok?
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=755785922
Merauder
28-09-2009, 14:22
Czy taki powód odwołania aukcji jest ok?
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=755785922
Ja mysle, ze to tylko kolejny pograzajacy tego goscia krok.
Hmm... Temat postów - TIP. Rozszyfrowuje się to TANI IMPORTER PRYWATNY.
A część forumowiczów chce faktur i paragonów... Ma pretensje, że towar przeleżał u sprzedawcy 2 miesiące i że jest z Nimiec... A Importer to ma kupować w Canon Polska i takie wystawiać gwarancje... Kupować towar po cenach z wyprzedaży a mieć towar jak z salonu...Dobrze prawi Zulu-Gula - Polska to dziwny świat!
Ja mysle, ze to tylko kolejny pograzajacy tego goscia krok.
taa zdecydowanie - człowiek doskonały się odezwał. Może ty mi 9 paczek podarujesz....
Zulu-Gula....
taa zdecydowanie - człowiek doskonały się odezwał. Może ty mi 9 paczek podarujesz....
Ten człowiek już dał się poznać z takiej strony, że zakładanie jego złej woli wcale nie dziwi. Poza tym uważasz, że ta oferta była jakoś wyjątkowo atrakcyjna?
Dokładnie, sam miałem dwa nieudane podejścia u tego TIP-a i wyciągnąłem z tej nauki wnioski :p, inni widać jeszcze muszą uczyć się dalej :mrgreen:.
Ostatnio robię "małe" zakupy, dokupując rózne elementy, równiez na allegro. Bardzo dziękuję za ten wątek i za wystąpienia pana (przez bardzo małe "p") Gandiniego. Mam straszną alergię na prymitywnych cwaniaczków więc będę go omijał szerokim łukiem.
Merauder
28-09-2009, 21:10
Zulu-Gula....
przeczytaj sobie caly watek, potem gadaj.
Ten człowiek już dał się poznać z takiej strony, że zakładanie jego złej woli wcale nie dziwi. Poza tym uważasz, że ta oferta była jakoś wyjątkowo atrakcyjna?
Nie wiem, ale albo mam problem z czytaniem ze zrozumieniem albo zamiast w Gandiniego wymierzyles we mnie :)
Nie wiem, ale albo mam problem z czytaniem ze zrozumieniem albo zamiast w Gandiniego wymierzyles we mnie :)
Miałem na myśli Gandiniego, faktycznie w tym kontekście mogło to nie być takie oczywiste.
paweleverest
12-10-2009, 23:26
Ja chciałbym tu trochę odczernić Gandiniego - brałem u niego 40D jakieś 1,5 roku temu. Forma sprzedaży wysyłkowa paragon niemiecki z ważną europejską gwarancją. Aparat do tej pory działa bez problemów, wiec mogę tylko polecić.
Co do spraw związanych z fakturami i paragonami to dziwi mnie podejście osób, które widząc cenę oferowaną przez allegrowego TIP'a na poziomie 20% mniej niż w normalnym sklepie liczą na pełną dokumentacje.
Ludzie cudów nie ma!! Albo płacicie drożej, albo godzicie się na jakiś przekręt. Sklep który sprzedaje na fakturę nie nakłada sobie takiej marży !! Różnica cen jest wynikła z podatków, które trzeba odprowadzić gdy działa się w 100% legalnie.
Sprawa kolejna - dostępność towaru ( dzwoń ,dzwoń i dzwoń ) każdemu może nagle zabraknąć. Zresztą pod tym względem Gandini nie jest wyjątkiem ( Bogutti, Kristopheros i reszta tipów tez mają braki. O zgrozo !!! tak "renomowany" sklep jak FOTO-it nie ma połowy tego co wystawia, a jak już dotyczy to droższych rzeczy to w 80% są to aukcje bez pokrycia. Mnie osobiście dwa razy olali przy zakupie 1d mark III i raz przy 300 2,8L IS a co najgorsze za każdym razem nie odpowiadali na e-maile, dopiero po telefonie Pan Łukasz miał "sprawdzić" i oddzwonić i oczywiście mnie olał - trochę to dziwne jak na dobę kryzysu i klienta chcącego wydać 14kzł ( totalne dno odnośnie obsługi !!! ))
Na koniec - cóż Gandiniego w tym wątku trochę poniosło ( o liście do Viteza już nie wspominając :D) ale... każdy z nas ma czasami słabsze chwile.
(...) tak "renomowany" sklep jak foto-it (...)
;) ;)
paweleverest
12-10-2009, 23:39
Cudzysłów nie jest tam bez przyczyny :) Mówiąc krótko sikam na nich sikiem prostym - mojego głosu w słuchawce już nie usłyszą :)
bigmaras
12-10-2009, 23:43
Ja chciałbym tu trochę odczernić Gandiniego - brałem u niego 40D jakieś 1,5 roku temu. Forma sprzedaży wysyłkowa paragon niemiecki z ważną europejską gwarancją. Aparat do tej pory działa bez problemów, wiec mogę tylko polecić.
Wystarczyła by adnotacja, że sprzedawany towar pochodzi z zagranicy, wówczas wszystko było by jasne i sprzedawca wzbudzał zaufanie.
Co do spraw związanych z fakturami i paragonami to dziwi mnie podejście osób, które widząc cenę oferowaną przez allegrowego TIP'a na poziomie 20% mniej niż w normalnym sklepie liczą na pełną dokumentacje. Ludzie cudów nie ma!! Albo płacicie drożej, albo godzicie się na jakiś przekręt. Sklep który sprzedaje na fakturę nie nakłada sobie takiej marży !! Różnica cen jest wynikła z podatków, które trzeba odprowadzić gdy działa się w 100% legalnie.
Tutaj podobnie, należy w treści wyraźnie zaznaczyć, że nie wystawia faktur.
Sprawa kolejna - dostępność towaru ( dzwoń ,dzwoń i dzwoń ) każdemu może nagle zabraknąć. Zresztą pod tym względem Gandini nie jest wyjątkiem ( Bogutti, Kristopheros i reszta tipów tez mają braki. O zgrozo !!! tak "renomowany" sklep jak FOTO-it nie ma połowy tego co wystawia, a jak już dotyczy to droższych rzeczy to w 80% są to aukcje bez pokrycia. Mnie osobiście dwa razy olali przy zakupie 1d mark III i raz przy 300 2,8L IS a co najgorsze za każdym razem nie odpowiadali na e-maile, dopiero po telefonie Pan Łukasz miał "sprawdzić" i oddzwonić i oczywiście mnie olał - trochę to dziwne jak na dobę kryzysu i klienta chcącego wydać 14kzł ( totalne dno odnośnie obsługi !!! ))
Reguły allegro są chyba jasne. Wystawia się towar, który się posiada, jeżeli nie zgadza się z regułami to niech nie pcha się na allegro.
IMHO Jak najdalej od takich naciągaczy. Rekordowe liczby negatywów mówią same za siebie.
paweleverest
13-10-2009, 08:01
Nie mam tu interesu żeby bronić Gandiniego czy jakiegokolwiek innego TIP,a z allegro, ale:
Wystarczyła by adnotacja, że sprzedawany towar pochodzi z zagranicy, wówczas wszystko było by jasne i sprzedawca wzbudzał zaufanie.
Tutaj podobnie, należy w treści wyraźnie zaznaczyć, że nie wystawia faktur.
Tak a poniżej powinien dopisać jeszcze " Urzędnicy ze skarbówki proszę do mnie nie dzwonić to ogłoszenie to tylko taki dowcip :D" Jeżeli inteligencja kupującego jest na tyle mierna, żeby nie zauważyć że ktoś sprzedaje nowy towar po 4000 a w sklepach jest po 5500 to coż może i coś takiego trzeba by pisać.
W USA na zabawkach dla dzieci typu strój Superman'a jest adnotacja dużymi literami "Uwaga dziecko w tym stroju nie będzie umiało latać" Świadomośc umysłową ludzi, do których skierowane jest to ostrzeżenie pozostawiam bez komentarza.
Ja sam nie jestem zwolennikiem takiej sprzedaż bo to jednak nieuczciwa konkurencja wobec legalnie działających firm, ale... tacy ludzie są maja atrakcyjny towar ( kosztem braku faktury, gwarancja przeważnie na niego jest ) i dużo chętnych na kupno.
Reguły allegro są chyba jasne. Wystawia się towar, który się posiada, jeżeli nie zgadza się z regułami to niech nie pcha się na allegro.
IMHO Jak najdalej od takich naciągaczy. Rekordowe liczby negatywów mówią same za siebie.
Tu akurat to chciałem tylko napisać ze ja osobiście z TIP'ami nie maiłem pod tym względem nigdy problemu w przeciwieństwie do opisywanego już wyżej "cudownego sklepu" jakim jest FOTO-it ( oby im córki za pijaków powychodziły :) )
bigmaras
13-10-2009, 08:33
Jeżeli inteligencja kupującego jest na tyle mierna, żeby nie zauważyć że ktoś sprzedaje nowy towar po 4000 a w sklepach jest po 5500 to coż może i coś takiego trzeba by pisać.
Z tych aukcji co ja widziałem, różnica w cenie to ok 200zł. Zatem Ja osobiście dołożyłbym te 200zł aby kupić z pewnego źródła z wszelkimi dokumentami. Zdaje sobie jednak sprawę, że znajdą się i tacy co zaryzykują nawet dla takiej kwoty.
paweleverest
13-10-2009, 11:58
W sumie to niepotrzebnie zaangażowałem sie w ten wątek bo chciłem jedynie napisać, że w moim przypadku cała transakcja z Gandinim odbyła sie OK. Ja osobiście go polecam. Denerwuje mnie tylko ten stadny atak na człowieka który faktycznie dał sie niepotrzebnie ponieśc emocjom, a którego przeszłośc handlowa na allegro jest jak dla mnie bardzo udana.
Wypadłao by sprawdzić czy faktycznie ktoś ma jakieś negatywne komentarze bo w tym wypadku to zwykłe oczernianie bez podstaw:
http://www.allegro.pl/show_user.php?search=gandini
Życzyłbym każdemu ze sprzedających na allegro takiego konta !!!
Z tych aukcji co ja widziałem, różnica w cenie to ok 200zł. Zatem Ja osobiście dołożyłbym te 200zł aby kupić z pewnego źródła z wszelkimi dokumentami. Zdaje sobie jednak sprawę, że znajdą się i tacy co zaryzykują nawet dla takiej kwoty.
Z czasówm mojego zakupu pamietam znacznie wiekszą róznice, ale oczywiście to indywidualna kwestia i każdy powienien wybrać to co mu pasuje najbardziej.
Przeczytałem cały wątek i dowiaduję się tutaj bardzo ciekawych rzeczy, w takim razie w sposób naturalny rodzi się pytanie: jaki dowód sprzedaży przedkłada wyżej wymieniony Pan Gandini?? Jeśli nie jest to faktura to MUSI być polski paragon z kasy fiskalnej (każda sprzedaż musi by poddana fiskalizacji i ewidencji - nie ważne w jakiej formie, tzn. czy jest to faktura vat, faktura vat marża czy właśnie zwykły paragon)
Czy osoby które zakupiły sprzęt od jak rozumiem firmy Gandini otrzymały polski paragon fiskalny/fakture vat/fakture vat marżę w przypadku sprzętu używanego?? Jeśli nie to jestem ciekawy czy dana osoba, która dokonała takiego zakupu rozliczyła się z właściwym dla swojego miejsca zamieszkania Urzędem Skarbowym w zakresie podatku od czynności cywilno prawnej (2% PCC), która dotyczy KAŻDEGO zakupu powyżej kwoty 1001,00 PLN i jest po stronie Kupującego.
Sprawa jest rozwojowa i wymaga dalszego, wnikliwego zainteresowania z naszej strony.
Merauder
14-10-2009, 14:53
W sumie to niepotrzebnie zaangażowałem sie w ten wątek bo chciłem jedynie napisać, że w moim przypadku cała transakcja z Gandinim odbyła sie OK. Ja osobiście go polecam. Denerwuje mnie tylko ten stadny atak na człowieka który faktycznie dał sie niepotrzebnie ponieśc emocjom, a którego przeszłośc handlowa na allegro jest jak dla mnie bardzo udana.
[...]
Dac poniesc sie emocjom mozna raz, lub dwa. A nie konsekwentnie przez pol watku bluzgac na ludzi (w tym Bodajze po banie pisal pod innym nickiem). Rozumiem, ze Ty masz pozytywne doswadczenie z tym ""Panem", ale sa tacy (w tym Ja), ktorzy wola zakupy z kims o wyzszym poziomie kultury osobistej.
allxages
14-10-2009, 14:53
A ja myślę, że się niektórzy za bardzo nudzą w pracy i piszą głupoty.
Denerwuje mnie tylko ten stadny atak na człowieka który faktycznie dał sie niepotrzebnie ponieśc emocjom, a którego przeszłośc handlowa na allegro jest jak dla mnie bardzo udana.
"Ponieść emocjom" - OK, bym zrozumiał, gdyby to był jednorazowy wyskok. Przeczytaj jednak wszystkie jego posty (13), sprawdź daty tych postów...
Mi to nie wygląda na jednorazowe 'poniesienie emocjami' a raczej że ten typ tak ma.
Jeśli ktoś jest z zasady gburem to nie ma co go w tym kierunku bronić. Za to ktoś, kogo poniosły emocje potrafi przepraszać za swoje wybuchy... zamiast pisać kolejne i tylko takie obraźliwe posty w tym samym tonie.
Wypadłao by sprawdzić czy faktycznie ktoś ma jakieś negatywne komentarze bo w tym wypadku to zwykłe oczernianie bez podstaw:
http://www.allegro.pl/show_user.php?search=gandini
Życzyłbym każdemu ze sprzedających na allegro takiego konta !!!
Negatyw można usunąć "za porozumieniem stron" . Nie wnikam w jaki sposób i z kim się porozumiał, ale być może mu się udało.
To że teraz nie ma negatywów nie znaczy że nigdy nie miał.
Poza tym negatywne komentarze na Allegro mają niewielką wartość bo są zbyt rzadko wystawiane - głównie w obawie przed komentarzem odwetowym. Fajnie by było gdyby było jak na ebayu - że Sprzedający nie może Kupującemu odwdzięczyć się negatywem...
trolluch
15-10-2009, 08:29
Negatyw można usunąć "za porozumieniem stron" . Nie wnikam w jaki sposób i z kim się porozumiał, ale być może mu się udało.
To że teraz nie ma negatywów nie znaczy że nigdy nie miał.
Z tego co się orientuję, to komentarz usunięty 'za porozumieniem stron', dalej jest widoczny na karcie użytkownika, tyle, że przekreślony i nie jest wliczany
do punktów allegrowicza.
to jak jest w koncu z zakupami u Gandiniego?
otrzymujemy paragon czy nie?
czy bez paragonu/faktury serwis na żytniej reflektuje gwarancje?
Pzdr
Pzdr
Nie znam serwisu, który honoruje gwarnację bez dowodu zakupu. Zresztą w warunkach gwarancji jest wyraźnie napisane, że jest ona ważna razem z dowodem zakupu.
Pzdr
Myślałem , że ten wątek umarł śmiercią naturalną . Ale nieeee .
Uważam , że z pewnych ( zrozumiałych dla większości ) powodów , powinien być zakończony . :idea:
Masz do wyboru osoby , które znają sprzedawcę - i z dobrej i złej strony . Na PW osoby do których się zgłosisz udzielą Ci odpowiedzi .
Niektóre końcowe wypowiedzi w tym temacie były - wg mnie - troszkę niesmaczne i niebezpieczne . :rolleyes: Niebezpieczne nie dla mnie .
Wiesz, czasami jest tak, że przymkną oko na brak dowodu zakupu. Tak swojego czasu działał serwis SE, jeśli wpisana data na karcie gwarancyjnej była nie później niż rok od zgłoszenia. Nokia często miała podobnie. Jak jest teraz - nie wiem.
Wiem jedno - bez dowodu zakupu bym nie kupował nic co niby jest na gwarancji.
Trochę spóźniłem się z odpowiedzą .
Na Żytniej honorują paragon z zachodu i podbitą gwarancję .
Sprawdziłem - pytałem . Nawet przesyłałem dokumenty .
Trochę spóźniłem się z odpowiedzą .
Na Żytniej honorują paragon z zachodu i podbitą gwarancję .
Sprawdziłem - pytałem . Nawet przesyłałem dokumenty .
USA też zachód ;)
USA też zachód ;)
A skąd wiesz w którą stronę jadę ?. :lol:
Rzeczywiście - chodziło mi przede wszystkim o najbardziej popularne źródło niemieckie .
W środę, późnym wieczorem, po konsultacji telefonicznej, złożyłam u Gandiniego zamówienie.
Dzisiaj, w piątek, zamówiony obiektyw mam u siebie, wraz z dowodem zakupu i gwarancją.
Kontakt telefoniczny i mailowy bez jakichkolwiek zastrzeżeń.
Mogę tylko polecić !
paweljon
30-04-2012, 14:24
ostatnio zakupiłem u sprzedawcy body 5d mk II
wszystko solidnie zapakowane, w pudełku gwarancja i dowód zakupu
kontakt mailowy bardzo dobry, nie widzę więc przeciwwskazań żeby nie polecić
sprocket73
09-05-2012, 23:29
Wczoraj ok 13:00 dogadałem się ze sprzedajacym co do 60D, dzisiaj ok 10:00 przywiózł mi go kurier. To już trzeci aparat jaki u niego kupiłem, zawsze oferował bardzo atrakcyjną cenę. Polecam.
Kupiłem u Gandiniego C 70-200/2.8 w naprawdę korzystnej cenie, szybciutko dotarł, kontakt był również wzorowy. Śmiało rekomenduję.
Polecam jak najbardziej, od lat u niego sie zaopatruję i nigdy nie było lipy :P szybko, sprawnie i tanio
Również mogę polecić zakupy u Gandiniego.
Kupowałam tam kilka razy i jak do tej pory wszystko ok.
Mąż też tam się zaopatruje:)
Sz@tynbury
19-06-2012, 12:54
Kupiłem 70-200 f/4L IS USM, a dzisiaj kurier przysyła mi torbę Lowepro Toploader Zoom 55AW. Mam nadzieję, że to tylko pomyłka i że nowo upieczony posiadacz Elki będzie chciał ją oddać. Na wszelki wypadek sporządziliśmy z kurierem protokół. Tak więc zawsze sprawdzajcie to co wam przysyła kurier. Bez protokołu ciężko będzie walczyć o swoje.
Kupiłem 70-200 f/4L IS USM, a dzisiaj kurier przysyła mi torbę Lowepro Toploader Zoom 55AW. Mam nadzieję, że to tylko pomyłka i że nowo upieczony posiadacz Elki będzie chciał ją oddać. Na wszelki wypadek sporządziliśmy z kurierem protokół. Tak więc zawsze sprawdzajcie to co wam przysyła kurier. Bez protokołu ciężko będzie walczyć o swoje.
Nie bardzo rozumię co w tym poście robi Twoja informacja ?. Czy ta sytuacja dotyczy sprzedawcy Gandini ?.
Poza tym - co znaczy , że "kurier Ci przysłał" ?. Kurier tylko dostarcza przesyłki ?!.
A nawiązując do Twojej informacji - najprawdopodobniej , ten co miał dostać torbę , dostał Twój obiektyw . Ten nie popełnia błędów , kto nic nie robi . Pytanie tylko - co na to sprzedawca ?.
Kupiłem 70-200 f/4L IS USM,
Rozumiem, że zapłaciłeś za ten obiektyw przelewem Gandiniemu :?:
a dzisiaj kurier przysyła mi torbę Lowepro Toploader Zoom 55AW. Mam nadzieję, że to tylko pomyłka i że nowo upieczony posiadacz Elki będzie chciał ją oddać.
Rozumiem, że sprawdziłeś, że nadawcą był Gandini a Ty adresatem tej paczki :?:
Na wszelki wypadek sporządziliśmy z kurierem protokół. Tak więc zawsze sprawdzajcie to co wam przysyła kurier. Bez protokołu ciężko będzie walczyć o swoje.
Może wcale nie będzie trzeba "walczyć", tylko należałoby skontaktować się ze sprzedawcą telefonicznie lub mailowo i wyjaśnić sprawę omyłkowej przesyłki, a dopiero potem opisać tutaj jak sprzedawca załatwia takie sprawy :?:
Sz@tynbury
19-06-2012, 15:21
Rozumiem, że zapłaciłeś za ten obiektyw przelewem Gandiniemu :?:
Tak. Zapłaciłem z góry.
Rozumiem, że sprawdziłeś, że nadawcą był Gandini a Ty adresatem tej paczki :?:
Oczywiście
Może wcale nie będzie trzeba "walczyć", tylko należałoby skontaktować się ze sprzedawcą telefonicznie lub mailowo i wyjaśnić sprawę omyłkowej przesyłki, a dopiero potem opisać tutaj jak sprzedawca załatwia takie sprawy :?:
Nie nastawiałem się na walkę, dopuszczałem możliwość pomyłki. Opisałem sytuację jaka miała miejsce. Po wszystkim od razu zadzwoniłem ale nie mogłem się dodzwonić. Właśnie po tym wszystkim napisałem poprzedniego posta nie wspominając o tym, że nie mogłem się dodzwonić, nie jestem zwolennikiem teorii spiskowych, chociaż trochę się wystraszyłem. To dla mnie jest sporo pieniędzy. Po jakimś czasie ponownie zadzwoniłem, "Gandini" odebrał i obiecał mi, że sprawę odkręci. Wiem tylko tyle, że mój obiektyw został wysłany do osoby, która zamawiała 70-200 2.8, dalej nie brnąłem w sprawę (przed chwilą dostałem informację, że nawet nie odebrała tej paczki)
Co by nie mówić jest to jakiś zgrzyt ale jestem wyrozumiały. Pomyłki się zdarzają, najważniejsze, żeby dało się je naprawić.
Krzyzzzzz
15-04-2014, 15:58
Pan Gandini to wyjątkowo nerwowy chłop, zdecydowałem się kupić u niego Nikona d7100 poza allegro, gdy zacząłem dopytywać o warunki gwarancji towaru pochodzącego z Niemiec, strasznie się zdenerwował, stwierdził, że on takich klientów cyt "trucicieli du**" nie chce, i żebym krotko mówiąc się od niego odczepił, załączam korespondencję z ww panem:
Krzysztof
12:48 (3 godziny temu)
do sklep
Nikon d7100 nowy body z podstawowym zestawem, cena (łącznie z przesyłką za pobraniem) 3450 zł, adres: mam pytanie odnośnie instrukcji, czy jest ona papierowa/na plycie i czy jest w w języku polskim
Krzysztof 12:51 (3 godziny temu)
tel 793 744 833 W dniu 15 kwietnia 2014 12:48 użytkownik Krzysztof
FOTOGandini foto@fotogandini.pl
12:57 (2 godziny temu)
do mnie
Dziękuję. Dzisiaj kurierem Fedex do Pana wychodzi aparat.
Pozdrawiam
Gandini
Krzysztof
13:08 (2 godziny temu)
do FOTOGandini
Po rozmowie z Panem sprzed minuty rezygnuję z przedmiotowego sprzętu, proszę nic do mnie nie przysyłać
Zakrzewski
W dniu 15 kwietnia 2014 12:57 użytkownik FOTOGandini <foto@fotogandini.pl> napisał:
FOTOGandini
13:14 (2 godziny temu)
do mnie
Panie, przecież ja już wykasowałem Pana zaraz po rozmowie, i nie miałem zamiaru cokolwiek wysyłać. Nie chce takich nie trybów, trucicieli du... klientów u siebie.
Swoją drogą pan gandini musi mieć klientów na zbyciu, skoro sam sobie wybiera jacy ludzie mogą u niego robić zakupy
W dzisiejszych czasach.... Niesamowite
A panu gandini polecam melisę
tobie tez się melisa przyda
a o co konkretnie chodzi?
bo z posta nic kompletnie nie wynika
Ogólnie widzę transakcja na poziomie :D A klient, cóż, awanturujący się, nie dość, że ma tanio, to jeszcze gwarancję by chciał i instrukcję. W tyłku się przewraca ;)
GalaktycznyMuczaczo
15-04-2014, 16:17
Krzyzzzzz ale to chyba jego sprawa to raz czy chce wybierać czy nie? Ty chciales zrezygnować z zakupu on wykasował zamówienie. Chciałeś zakupić nikona, zalogowels sie na forum canona i to dzisiaj tylko po to aby wylać swoje żale bo ktoś miał taniej sprzęt na allegro niż inni i go nie zdołałeś kupić z pewnych względów które tobie nie odpowiadały? Sorry kolego ale jeżeli chcesz mieć wszystko tak jak sobie życzysz to zapraszam do sklepów stacjonarnych takich jak MM , czy Saturn w przypadku problemu wszystko rozwiazesz, nawet super sklepy internetowe sprowadzaja sprzet zza granicy i zdarzaja sie zawirowania z gwarancją. Ochłoń, ogarnij się i przestań się żalić
Kupowałem kilka razy u Gandiniego i zero problemu. Idzie się dogadać z ceną czy wymianą, gwarancja jest honorowana na Żytniej.
Ogólnie mogę polecić.
Ja właśnie zbudowałem zaufanie u Pana Gandiniego kupując kolejno 6d i Sigmę 35, w dodatku po cenach nieco niższych niż u konkurencji. Osobiście polecam.
Ja u niego kupilem 1dx i 24-70 l ii nawet casback byl :)
pomiarowiec
15-04-2014, 22:07
Ja również mogę polecić tego sprzedającego. Kupowałem poza alle... wszystko w najlepszym porządku!
Krzyzzzzz
16-04-2014, 09:56
Wyluzujcie się ludziska, co go tak bronicie, z jego rodziny czy co... :D- przez dwa lata żadnego ruchu w temacie a tu nagle tyle odpowiedzi na mój jeden post
Krzyzzzzz ale to chyba jego sprawa to raz czy chce wybierać czy nie? Ty chciales zrezygnować z zakupu on wykasował zamówienie. Chciałeś zakupić nikona, zalogowels sie na forum canona i to dzisiaj tylko po to aby wylać swoje żale bo ktoś miał taniej sprzęt na allegro niż inni i go nie zdołałeś kupić z pewnych względów które tobie nie odpowiadały? Sorry kolego ale jeżeli chcesz mieć wszystko tak jak sobie życzysz to zapraszam do sklepów stacjonarnych takich jak MM , czy Saturn w przypadku problemu wszystko rozwiazesz, nawet super sklepy internetowe sprowadzaja sprzet zza granicy i zdarzaja sie zawirowania z gwarancją. Ochłoń, ogarnij się i przestań się żalić
Rozmowa telefoniczna (zarówno przed jak i po zamówieniu sprzętu) z panem Gandini przebiegała kulturalnie, nie rozumiałem jednak na jakiej podstawie w razie problemów ze sprzętem będzie realizowana gwarancja (do tej pory tego nie rozumiem :confused: i będę wdzięczny za wyjaśnienie), skoro sprzęt jest kupowany w Niemczech ze sklepu x (właściwie to nie wiem czy ze sklepu, bo pan Gandini lakonicznie stwierdził, że towar kupuje od ludzi którzy kupują go w Niemczech i przywożą go do Polski, nic więcej nie chciał wyjaśnić) to oprócz gwarancji którą stempluje pan Gandini, powinienem chyba dostać paragon ze sklepu w Niemczech, pan Gandini stwierdził że nie, że gwarancja jest realizowana tylko na podstawie jego paragonu i gwarancji którą on stempluje. Więc załóżmy że ja zakładam sobie sklep z aparatami, następnego dnia jadę do Niemiec, kupuję w tamtejszym sklepie aparat, przywożę go do swojego sklepu i kolejnego dnia sprzedaję Kowalskiemu wystawiając mu paragon i stemplując gwarancję swoją pieczątką i nie wydając niemieckiego paragonu, nie muszę mieć jakieś umowy z serwisem Nikona żeby honorowali gwarancję podbitą przeze mnie?
I to jest jedyna rzecz którą się chciałem dowiedzieć od pana Gandiniego: czy ma pan umowę z serwisem nikona, czy też dołącza pan paragon(gwarancję) wystawiony przez sklep Niemiecki?
Na pytanie to nie otrzymałem odpowiedzi, tylko stwierdzenie że truję du... i że on takich klientów nie chce
Napisałem więc jeszcze tylko maila żeby mi nic nie przysyłał, w razie gdyby jednak przysłał i później twierdził że nie wywiązałem się z zamówienia
A to czy to jego sprawa czy chce wybierać klienta czy nie, odpowiem pewnie że jego sprawa, ale skoro twoim zdaniem GalaktycznyMuczaczo tak się powinno rozmawiać się z klientem, nawet najbardziej upierdliwym :), to zakładam że albo jesteś bezrobotny albo masz tyle kasy ze masz wywalone na wszystko i wszystkich
W swoim poście nigdzie nie doszukałem się wyżalania z mojej strony, nie twierdzę także że towar który sprzedaje pan Gandini jest zły, stwierdziłem tylko że pan Gandini to nerwowy chłop,
zauważyłem temat z prośbą o ocenę sklepu pana Gandiniego i taką ocenę wystawiłem, może ona się jeszcze komu przyda przed zakupem w ww sklepie ;)
Pozdrawiam wszystkich i ogólnie życzę więcej luzu, peace
diabolique1982
16-04-2014, 11:11
Osobiście kupiłem u Pana FotoGandini 6D + 24-70L II i żadnych problemów podczas transakcji nie było. Towar nowy wraz z fakturą (objęty programem CashBack).
bronimy bo tu sami zadowoleni klienci
a skoro nie rozumiesz co się do ciebie mówi (prościej przecież było zadzwonić do serwisu i się dowiedzieć, ale po co) to kup sobie w MM
facet ma doswiadczenie i woli upierdliwców omijać i ja mu się nie dziwię
Osobiście nie bardzo widzę sens kupowania od TIPów jak Gandini, którzy jeszcze sprawiają wrażenie jakby nie zależało im na kliencie (to moje obserwacje z kilku kontaktów moich znajomych z TIPami, są tożsame z powyższymi obserwacjami Krzyzzzzzzzzzzzzia). Tylko nieco taniej (no bo co to jest 200-300 zł na korpusie za 6 tys., nie wspominam że z "regularnym" sprzedawcą często również można się dogadać w kwestii nieco niższej ceny), a sprzęt niewiadomego! pochodzenia, nie do końca jasne warunki transakcji, rodzące obawy o domniemane problemy z gwarancją czy serwisem. Najbardziej nie odpowiadałoby mi niewiadome pochodzenie sprzętu (vide "od ludzi którzy kupują w Niemczech"! - czy nikogo to nie odstręcza od zakupu?), wręcz bałbym się o jakieś "refurbished", uszkodzone, wycofane i naprawione, bądź kupione gdzieś w nocy od Turków. To tylko moje przemyślenia i decyzje, do których mam prawo, a które przedstawiają inny pogląd na kupowanie od TIPów niż forumowy mainstream, więc z luzem. :)
rozmawiałem z nim na gg, bo faktycznie cenowo jest najlepszy obecnie w kraju. Pytałem o fakturę bo jak wiadomo kupując sprzęt do firmy mogę odliczyć sobie 23% Vatu czyli o te 23% teoretycznie taniej. Chłopak odpowiedział że faktury nie daje, więc mnie osobiście się nie kalkuluje, bo nawet kupując u niego taniej mam drożej o Vat którego nie odliczę. (wyjaśnienie dla nieprowadzących DG :-) Skąd jego super ceny? Myślę, że kupuje towar w uni na fakturę 0% Vat i o ten Vat ma towar tańszy. Vat powinien być przez niego odprowadzony podczas sprzedaży w Pl ale tego nie robi i ta sprzedaż w ogóle nie jest nigdzie rejestrowana więc o ten Vat jest tańszy. Jest to oczywisty wałek ale dla osoby prywatnej która nie potrzebuje faktury i jeśli jakość towaru jest potwierdzona a gwarancja honorowana to oszczędność w moim rozumieniu jest ewidentna. Czasy kombinowania mam już za sobą i nie lubię tego typu machlojek bo zawsze niosą za sobą jaką taką niefajną energię więc sam bym tam nie kupił ale gdybym był studentem dla którego każde 100zł to pewnie oferta byłaby kusząca.
a może po prostu nie jest VAT-owcem, bo prowadzi sprzedaż na małą skalę? jeśli wystawia paragon to jest OK:)
Już dawno temu kupiłem 400d. Wszystko w porządku. Nie wiem jak teraz, ale to raczej człowiek, który buduje swoją markę długodystansowo i po prostu z tego żyje. Dlatego nie widzę powodu dlaczego miałby coś kombinować. No, ale każdy musi sam decydować.
Też chciałbym nie być vatowcem... :D
Trzeba było przy rejestracji działalności nie deklarować rozliczenia VATu, albo tyle potem nie zarabiać ;)
a tak serio coś nie tak napisałem jeśli chodzi o księgowość?
Jeśli się sprzedaje 2 zestawy foto na krzyż w miesiącu to się nie wpadnie w Vat... Tyle w temacie.
Limity przejścia na VAT (http://www.vat.pl/limity_przejscia_na_vat_539.php)
150 000zł
Faktycznie w handlu foto jeśli ktoś się tym zajmuje można szybko taki obrót osiągnąć. Nie wiem nawet jaka jest marża z takiej kwoty. 5-10%?
Nie każdy zna zasady księgowości więc warto czasami to wytłumaczyć.
Nie polecam zakupów. Jest co prawda troszkę taniej nić w sklepie ale ja dołożę te 200 zł w zamian za fakturę, gwarancję i uśmiech obsługi. Wycofuje aukcje w poniedziałek o 1 w nocy bo mu nie odpowiedziałam na maila wysłanego w sobotę o 2 w nocy. Po prostu nie było mnie w weekend przy kompie, poza tym nie śpieszyłam się bo aukcja miała skończyć się w środę. Jak się komuś chce poczytać na dole szczegóły.
⢠Dnia 15.05.2015 zalicytowałam przedmiot Canon Eos 6D Body Nowy Gwar. (numer: 5330112018)
Data złożenia oferty pią, 15 maj 2015, 12:04:14
Zakończenie licytacji śro, 20 maj 2015, 03:08:57
⢠Dnia 15.05.2015 o 14.41 otrzymałam maila z zapytaniem od Sprzedającego
Witam
Zalicytowała Pani w mojej ofercie. Potrzebuje Pani zakupić obiektyw na firmę z fakturą Vat, czy prywatnie i paragonPani wystarczy?
Pozdrawiam
Gandini
⢠Dnia 15.05.2015 o 20.13 odpowiedziałam na maila.
Dzień dobry,
Prywatnie, paragon mi wystarczy.
Pozdrawiam,
⢠Dnia 16.05.2015 â SOBOTA godzina 02:04 otrzymałam maila
Rozumiem. Proszę podać adres do wysyłki, i w poniedziałek Pani aparat wyślę kurierem za pobraniem lub po wpłacie na konto po cenie wywoławczej z aukcji.
Pozdrawiam
Gandini
W weekendy rzadko sprawdzam pocztę, najczęściej wyjeżdżam. Sprawdzam pocztę w poniedziałek rano. Po 57 godzinach od wysłania wiadomości przez Sprzedającego przeczytałam ją. Jeśli zaś liczyć godziny robocze w dni powszednie to miałam na to 3 godziny.
Sprzedający aukcję usunął w poniedziałek o 1.22 w nocy zamieszczając komentarz:
Powód odwołania podany przez Sprzedającego:
"Brak kontaktu, brak odpowiedzi na moje zapytania o fakturę Vat Brak zaufania do takiej osoby czy w ogóle go zakupi. Czarna lista"
Pragnę nadmienić, że miałam czas na finalizację transakcji do środy śro, 20 maj 2015, 03:08:57
Podaję same fakty bez ich wartościowania. Pozostawiam ocenę osobom czytającym.
Biedny sprzedawca, wpisał na czarną listę bo jeszcze nie daj Boże faktury by się klientowi zachciało :)
Dokładnie. Tym kupującym to już się w głowach pomieszało.
Zmienił ksywę na Gandini, (http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=231621) i sprzedaje "igły widły i powidły" łącznie z drzewkami choinkowymi LED na Boże Narodzenie :)))).
A ja w końcu od niego nie kupiłem: Dość nieuprzejmy w korespondencji, (trudno widać tak chowany, więc o to pretensji nie mam).
Ale merytorycznie:
- Nie chce podać kiedy obiektyw kupiony w Niemczech, (nie wiem ile zostało gwarancji, na stronie twierdzi że 24 m-cy, hm...).
- Nie chce podać czy szkło nie ma uszkodzeń i czy jest ostre..
- Jego wymówka: "Obiektyw jest nowy niewyjmowany z pudełka", nie wiem czy mu wierzę, więc odpuszczam.
Aukcja tu (http://allegro.pl/canon-ef-100-400-f-4-5-5-6-l-is-ii-usm-nowy-gwar-i5380014642.html) - jak ktoś ma ochotę...
Pozdrawiam,
Doc
Zmienił ksywę na Gandini, (http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=231621) i sprzedaje "igły widły i powidły" łącznie z drzewkami choinkowymi LED na Boże Narodzenie :)))).
A ja w końcu od niego nie kupiłem: Dość nieuprzejmy w korespondencji, (trudno widać tak chowany, więc o to pretensji nie mam).
Ale merytorycznie:
- Nie chce podać kiedy obiektyw kupiony w Niemczech, (nie wiem ile zostało gwarancji, na stronie twierdzi że 24 m-cy, hm...).
- Jego wymówka: "Obiektyw jest nowy niewyjmowany z pudełka", nie wiem czy mu wierzę, więc odpuszczam.
Aukcja tu (http://allegro.pl/canon-ef-100-400-f-4-5-5-6-l-is-ii-usm-nowy-gwar-i5380014642.html) - jak ktoś ma ochotę...
Pozdrawiam,
Doc
Jako , że nie jest to "kup teraz " i cena końcowa nie jest znana , to tym bardziej przy tej kwocie dałbym sobie spokój i po dopłacie max kilku procent kupiłbym u "normalnego" sprzedawcy.
Doc
towar fabryczny a ty się pytasz o jego stan
tez by mi się nie chciało odpisywać, bez urazy
jacek_63
24-05-2015, 22:18
Moja historia niesfinalizowanego kupna Fuji X-T1 wygląda tak:
---------------------------------------------------------------------
From: Allegro [mailto: powiadomienia@allegro.pl]
Sent: Saturday, May 16, 2015 2:20 AM
To: ...
Subject: Wiadomość dotycząca wysyłki przedmiotu
Wiadomość od: Gandini (4089)
Witam
Licytuje Pan w mojej ofercie. Potrzebuje Pan zakupić aparat na firmę z fakturą Vat, czy prywatnie i paragon Panu wystarczy?
--------------------------------------------------------------------
From: ...
Sent: Saturday, May 16, 2015 8:16 AM
To: foto@fotogandini.pl
Subject: RE: Wiadomość dotycząca wysyłki przedmiotu
Szanowny Panie,
aparat chcę kupić dla siebie do użytku prywatnego, więc paragon w zupełności wystarczy.
Jeśli wygram aukcję, to będę zainteresowany przesyłką kurierską pobraniową – wybaczy Pan, ale po raz pierwszy w życiu będę kupować poprzez internet za takie pieniądze i mimo, że ma Pan doskonałą opinię również na forum Canon-board.info, to pewien „dreszczyk emocji” z uwagi na kwotę pozostaje.
Pozdrawiam,
...
(jacek_63 na CB)
From: FOTOGandini [mailto:foto@fotogandini.pl]
Sent: Saturday, May 16, 2015 1:57 PM
Subject: Re: Wiadomość dotycząca wysyłki przedmiotu
Cieszę się, że ma Pan o mnie dobrą wiedzę, i wie, że nikogo nie zrobiłem w tzw. bambuko Na pewno też się Pan zorientował, że nie sprzedaję takiego sprzętu poprzez Allegro.
Mogę wysłać stosowne oświadczenie którego mam już wzór, że zobowiązuję się do wysłania aparatu. W innym przypadku nie dojdziemy do porozumienia.
Pozdrawiam
Gandini
From: ...
Sent: Saturday, May 16, 2015 3:13 PM
To: 'FOTOGandini'
Subject: RE: Wiadomość dotycząca wysyłki przedmiotu
Szanowny Panie,
z Pańskiej odpowiedzi rozumiem, że transakcja na proponowanych przez Pana w Pańskiej aukcji Allegro warunkach przesyłki kurierskiej pobraniowej nie jest możliwa. Wobec takiego stanu rzeczy proszę o wycofanie mojej oferty, ponieważ nie dokonam zapłaty z góry, a zapłata przy odbiorze osobistym nie wchodzi w rachubę z uwagi na odległość.
Pozdrawiam,
Po tej korespondencji wysłałem poprzez Allegro prośbę o wycofanie mojej oferty z powodu odmowy sprzedaży przedmiotu na warunkach jak w aukcji.
Następnego dnia dostałem mail'a z A. o odwołaniu mojej oferty oraz równocześnie mail'a:
-------------------------------------------------------------------
From: FOTOGandini [mailto:foto@fotogandini.pl]
Sent: Sunday, May 17, 2015 10:12 PM
Subject: Re: Wiadomość dotycząca wysyłki przedmiotu
Ja jak najbardziej mogę aparat sprzedać kurierem za pobraniem, ale nie jak Pan napisał po wygraniu aukcji, tylko po podaniu danych teleadresowych do jego wysyłki.
Pozdrawiam
Gandini
-------------------------------------------------------------------
Korespondencji nie ciągnąłem, bo i po co?
Ostatecznie aparat kupiłem w sklepie internetowym w Katowicach. Cena raptem o 168 zł wyższa, odbiór osobisty (pracuję w tym mieście, więc nie było specjalnego wyjazdu), płatność na miejscu gotówką po obejrzeniu sprzętu, body zaplombowane, normalna faktura, pełen instruktaż o rejestracji na www.fujifilmworld.com dla uzyskania gwarancji (i tu wątpliwość, co z gwarancją przy zakupie od Gandiniego...), ogólnie miło i uprzejmie.
Tyle mojej historii.
Jedyna ocena Pana Gadnini'ego z mojej strony to to, że nie podoba mi się traktowanie przezeń aukcji na A. jako "słupa ogłoszeniowego" - jak się prowadzi działalność, to takie uciekanie od kosztów prowizji imho nie świadczy dobrze o solidności biznesmena.
Pomijąc meritum sprawy-wydaje mi się, że bardzo nieeleganckie jest publikowanie (czy tez nie narusza prawa?)na forum prywatnej korespondencji..
Opiszę swoje bardzo pozytywne doświadczenia z tym sprzedającym,
kupowałem u niego dwukrotnie, pierwszy zakup to 6d,w trakcie korespondencji e-mailowej udało się trochę obniżyć cenę z allegro, przed naciśnięciem kup teraz warto zapytać :)
gwarancja:
po ponad roku 6d zepsuł się, skontaktowałem się ze sprzedawcą i wysłałem mu aparat, po 2 tygodniach aparat wrócił naprawiony( naprawiany był na żytniej). 24 miesięczna gwarancja działa.
korzystając z sytuacji że aparat był u sprzedawcy postanowiłem kupić sigmę 35 i poprosiłem o sprawdzenie jej z moim body i o przesłanie zdjęć. Sprzedawca postarał się i pożyczył akumulator do sprawdzenia obiektywu bo nie wysyłałem go z aparatem, przesłał mi zdjęcia, obiektyw ostrzy w punkt.
Polecam tego sprzedawce i na pewno nie są to moje ostatnie zakupy u niego.
Już kilkakrotnie zrobiłem u Pana Gandini zakupy i za każdym razem byłem usatysfakcjonowany. Przy okazji ma dobre ceny, więc nie mam powodu by go nie polecić*:)
Właśnie miałem wątpliwą przyjemność "prawie" zrobienia zakupów u Pana Gandiniego. Prawdopodobnie tanie przedmioty z opcją KUP TERAZ można kupować. Droższe typu aparaty i szkła trzeba uważać. Wystawia bez opcji KUP TERAZ w korzystnej ofercie ale przed zakończeniem odwołuje aukcje i oferuje zakup poza Allegro ale uwaga - nie zgadza się na przesyłkę ze sprawdzeniem zawartości !!! Straciłem przez tego Pana dwie doskonałe oferty używanego sprzętu mając ofertę trochę droższą ale na nowy sprzęt. Finalnie okazało się, że jak najbardziej ale po cichu wysyłka za pobraniem bez sprawdzenia zawartości. Kwota prawie 5000 w ciemno bez faktycznego zamówienia, praw z tytułu zakupu przez internet, rekojmi itp. .... Uważajcie !
Właśnie miałem wątpliwą przyjemność "prawie" zrobienia zakupów u Pana Gandiniego. Prawdopodobnie tanie przedmioty z opcją KUP TERAZ można kupować. Droższe typu aparaty i szkła trzeba uważać. Wystawia bez opcji KUP TERAZ w korzystnej ofercie ale przed zakończeniem odwołuje aukcje i oferuje zakup poza Allegro ale uwaga - nie zgadza się na przesyłkę ze sprawdzeniem zawartości !!! Straciłem przez tego Pana dwie doskonałe oferty używanego sprzętu mając ofertę trochę droższą ale na nowy sprzęt. Finalnie okazało się, że jak najbardziej ale po cichu wysyłka za pobraniem bez sprawdzenia zawartości. Kwota prawie 5000 w ciemno bez faktycznego zamówienia, praw z tytułu zakupu przez internet, rekojmi itp. .... Uważajcie !
Rozumiem, że zaproponowałeś pokrycie kosztów wysyłki z opcją sprawdzenia zawartości ?
Rozumiem, że zaproponowałeś pokrycie kosztów wysyłki z opcją sprawdzenia zawartości ?
Tak oczywiście łącznie z ubezpieczeniem na pełną kwotę.
To oczywiste że należy uważać i zakupy u TIPa różnią się delikatnie od zakupów w sklepie np. ceną żeby pokazać najbardziej rzucającą się w oczy różnicę, ale chyba zostałeś zaszufladkowany do kategorii "trudny klient" bo widziałem conajmniej dwie przesyłki (nie do mnie ja ostatnio wybieram te prostsze sposoby - sklep stacjonarny i na macadora - panowie wiedzą że macanie zakończy się kupnem więc nie robią żadnych problemów) od tego sprzedawcy były wysłane z opcją sprawdzenia zawartości i nie było problemów - ale oczywiście należy uważać i rozumieć różnicę.
100% pewności przy zakupach Gandini.
Tak oczywiście łącznie z ubezpieczeniem na pełną kwotę.
Zastanawiam się co można sprawdzić przy listonoszu, chyba tylko to ze coś jest w paczce. Jeżeli piszesz o użytkowniku który ma 4700 pozytywnych komentarzy i oceny 5.0, dodatkowo 14 dni na zwrot, POK to nie wiem czego ty się obawiasz. Masz 14 dni na sprawdzenie a walczysz o 3 minuty sprawdzenia przy listonoszu
Zastanawiam się co można sprawdzić przy listonoszu, chyba tylko to ze coś jest w paczce. Jeżeli piszesz o użytkowniku który ma 4700 pozytywnych komentarzy i oceny 5.0, dodatkowo 14 dni na zwrot, POK to nie wiem czego ty się obawiasz. Masz 14 dni na sprawdzenie a walczysz o 3 minuty sprawdzenia przy listonoszu
Takie prawa to mam przy zamówieniu przez ALLEGRO od firmy albo w sklepie internetowym. Przy zamówieniu od osoby fizycznej jaką w mailu jest Gandini wszelkie uprawnienia nie obowiązują albo są dyskusyjne. Komentarze również nie działają poza Allegro a już samo to, że sprzedający pisze do kupującego w stylu "nie licytuj bo i tak odwołam aukcję przed jej zakończeniem" świadczy o jego podejściu do klienta. Przesyłka ze sprawdzeniem ma na celu sprawdzenie zawartości a nie sprawności i wszystkich funkcjonalności sprzętu bo przecież ryzykuję zakup "w ciemno".
Zgoda jak ktoś powiedział wyżej - zostałem zakwalifikowany jako trudny klient bo raczyłem się o coś zapytać. Powinno być tak - oferta sprzedaży poza allegro, nic nie pytasz tylko łykasz i jesteś wtedy super :)
Nie mam pretensji do GANDINIEGO ale jak widzę, że niejedna osoba spotkała się z podobnym traktowaniem to piszę aby inni wiedzieli jak jest i byli przygotowani. Jeśli ktoś ma blisko i może podjechać pewnie wygląda to inaczej.
Takie prawa to mam przy zamówieniu przez ALLEGRO od firmy albo w sklepie internetowym. Przy zamówieniu od osoby fizycznej jaką w mailu jest Gandini wszelkie uprawnienia nie obowiązują albo są dyskusyjne. Komentarze również nie działają poza Allegro a już samo to, że sprzedający pisze do kupującego w stylu "nie licytuj bo i tak odwołam aukcję przed jej zakończeniem" świadczy o jego podejściu do klienta. Przesyłka ze sprawdzeniem ma na celu sprawdzenie zawartości a nie sprawności i wszystkich funkcjonalności sprzętu bo przecież ryzykuję zakup "w ciemno".
Zgoda jak ktoś powiedział wyżej - zostałem zakwalifikowany jako trudny klient bo raczyłem się o coś zapytać. Powinno być tak - oferta sprzedaży poza allegro, nic nie pytasz tylko łykasz i jesteś wtedy super :)
Nie mam pretensji do GANDINIEGO ale jak widzę, że niejedna osoba spotkała się z podobnym traktowaniem to piszę aby inni wiedzieli jak jest i byli przygotowani. Jeśli ktoś ma blisko i może podjechać pewnie wygląda to inaczej.
Jezeli poprawnie napisałeś Nick sprzedającego to Gandini sprzedaje na allegro jako firma.
Ja nie pamiętam teraz czy Gandini sprzedaje jako firma, czy jako osoba prywatna. Zdaje się, ze jako firma. Pamiętam jednak, ze cokolwiek od niego kupiłem nie bylo problemów, takze ze zwrotem obiektywu. W odróżnieniu od np. MediaMarkt gdzie sprzęt sprzedawany jako nowy okazał sie używany (body z nabitymi 10k klatek). Takze 5dIII kupiłem od tipa z allegro prosto z Niemiec - bez problemu, nowka z rachunkiem i gwarancja honorowana w PL. Wydaje sie ze najwazniejsza jest uczciwość sprzedawcy, a nie czy jest milutki w mailach. Nie dziwie sie tez ze ktos chce unikac wysokich prowizji przy sprzedaży droższego sprzętu - albo masz cenę, albo zakup z profitem dla allegro.
Jezeli poprawnie napisałeś Nick sprzedającego to Gandini sprzedaje na allegro jako firma.
Proszę Cię :)
Proszę Cię :)
O co mnie prosisz ?
Wystawia faktury więc raczej nie Kowalski ;-) ale robicie z igły widły
Naprawdę nie umiecie odróżnić oferty sklepowej od oferty "tipa" ?
Cichy ja to wiem Ty to wiesz, ale przeciętny Kowalski ma to gdzieś. Kupowałem nie raz u Jacka i nigdy nie było problemu, każdemu zdarzają się wpadki.
Jakie ma to znaczenie że to TIP ?
Przychodzą mi do głowy przynajmniej 3 zasadnicze różnice, no ale nie mnie o tym pisać. Sam tak zaczynałem 12 lat temu, tylko wtedy odsetek handlujących sprzętem foto legalnie na allegro był odwrotny, niż jest obecnie.
Jakie ma to znaczenie że to TIP ?
Myślę, że chodzi raczej o stan świadomości kupującego.
Jeśli trzyma w łapie ręcznie wypisany paragon z "fotahaus Zacharias" (mam takie dwa :mrgreen:) to niech nie sądzi, że jest to pełnowartościowy dowód zakupu. Chociaż Canon to "kupuje".
Można to olewać albo się z tym czuć źle ale świadomość musi być.
To tak odnośnie uogólnionego TIPa a nie konkretnie Gandiniego bo u niego nie kupiłem nic.
Przychodzą mi do głowy przynajmniej 3 zasadnicze różnice, no ale nie mnie o tym pisać. Sam tak zaczynałem 12 lat temu, tylko wtedy odsetek handlujących sprzętem foto legalnie na allegro był odwrotny, niż jest obecnie.
Czyli Tip nie handluje legalnie ?
--- Kolejny post ---
Myślę, że chodzi raczej o stan świadomości kupującego.
Jeśli trzyma w łapie ręcznie wypisany paragon z "fotahaus Zacharias" (mam takie dwa :mrgreen:) to niech nie sądzi, że jest to pełnowartościowy dowód zakupu. Chociaż Canon to "kupuje".
Można to olewać albo się z tym czuć źle ale świadomość musi być.
To tak odnośnie uogólnionego TIPa a nie konkretnie Gandiniego bo u niego nie kupiłem nic.
Od Gandiniego dostałbym paragon z fotohaus a nie FotoGandini ?
Czyli Tip nie handluje legalnie ?
Rozwiń sobie ten skrót i odpowiedz sam na to pytanie :)
Rozwiń sobie ten skrót i odpowiedz sam na to pytanie :)
Wiem co oznacza ten skrót. Jestem ciekaw co wystawia taki sprzedawca
Od Gandiniego dostałbym paragon z fotohaus a nie FotoGandini ?
Mój post dotyczył dwóch szanowanych na CB Tipów, od których dostałem wspomniane przeze mnie rachunki.
To było lata temu.
Nie wiem jakimi dowodami sprzedaży dysponuje Gandini. Być może fakturami VAT lub paragonami z kasy fiskalnej i cała dyskusja jest bezprzedmiotowa.
Mój post dotyczył dwóch szanowanych na CB Tipów, od których dostałem wspomniane przeze mnie rachunki.
To było lata temu.
Nie wiem jakimi dowodami sprzedaży dysponuje Gandini. Być może fakturami VAT lub paragonami z kasy fiskalnej i cała dyskusja jest bezprzedmiotowa.
Tyle tysięcy komentarzy na 1 koncie, byłoby głupotą działać nielegalnie. Wystarczy kilka donosów na brak paragonu i problemy murowane.
Zebrać 5tys pozytywów za sprzęt foto to nie lada wyzwanie.
A sprawa rozbija się o jednego niezadowolonego z obsługi.
pan.kolega
15-04-2016, 21:22
Ale to nie jest istotna różnica z punktu widzenia tego, o co chodzi w tej dyskusji. A chodziło o to, czy taki Gandini ma obowiązek honorowania zwrotów w ciągu iluś tam dni. Gdyby skończyło się na sądzie, to podejrzewam, że jakość i stopień urzędowości i powagi kwitów i pieczątek nie miałby żadnego znaczenia, ważne by było, czy sprzedający sporadycznie sprzedaje własny sprzęt w ramach swojego hobby, czy też trudni się handlem w większych ilościach w sposób ciągły, w celu zarobienia pieniędzy. I takie warunki taki tip by spełniał, w związku z czym, powinien podlegać obowiązkom takim jak każdy sklep. Ja natomiast sprzedając cokolwiek na ebay jasno deklaruję, że nie przyjmę absolutnie żadnych zwrotów.
W sumie wystarczy sprawdzić w Internecie, ze FotoGandini to legalnie działająca firma od 2008 roku. W dodatku same pozytywne opinie.
misiek70
16-04-2016, 20:57
Witam potwierdzam bezproblemowe zakupy u "Gandini " (Canon EF 70-200 mm f/2.8L IS II USM ,Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM),obiektywy przyszły oryginalnie zapakowane(jak prosto z fabryki). Z paragonem zakupu(bo chciałem paragon)oczywiście zakup poza Allegro.
Z paragonem zakupu(bo chciałem paragon)oczywiście zakup poza Allegro.
Czyli scenariusz, który opisał miszak się zgadza:
Wystawia bez opcji KUP TERAZ w korzystnej ofercie ale przed zakończeniem odwołuje aukcje i oferuje zakup poza Allegro
Jaki był ten paragon, z kasy fiskalnej czy pisany ręcznie? Jak było z ceną, była taka jak na allegro, korzystniejsza, czy mniej korzystna?