Zobacz pełną wersję : problem z canon EF-S 17-55 F2.8 IS USM
lehoo_one
03-06-2007, 11:05
Witam!
Mam problem z obiektywem a dokladniej mówiąc z pierścieniem ostrości.
ma niezłe luzy po jednej stronie, słychać klekotanie. Obiektyw jest jak nowy, na gwarancji. Czy naprawią to na żytniej czy trzeba z tym żyć przy tak super focącym obiektywie?
W moim nic nie klekocze, pierscienie chodza bardzo plynnie z przyjemnym lekkim oporem. A uzywam go juz przeszlo 1/2 roku. Tak ze radze serwis poki szklo na gwarancji.
gorniczy
05-06-2007, 21:21
Ja mam luzik w 10-22, ale to luz "technologiczny" - pierścień faktycznie grzechocze jak się potelepie korpusem. Zakładam, że podobnie jest w Twoim modelu - niczemu to nie szkodzi - ten pierścien nie jest na stałe sprzeżony z regulacją ostrości.
A w Nikkorach 18-70 które są zblizonej konstrukcji (a już napewno podobnego plastiku) telepie się cały wysuwany tubus, a rysują bardzo dobrze...
Pozdr
A w Nikkorach 18-70 które są zblizonej konstrukcji (a już napewno podobnego plastiku) telepie się cały wysuwany tubus, a rysują bardzo dobrze...
Pozdr
No tez mi porownanie czy Ty wogole miales w reku C 17-55 f/2.8 IS ?
A i w C 10-22 tez mi nic nie grzechocze. Ja naprawde radze przynajmniej zadzwonic na Zytnia, przeciez jest gwarancja.
cześć
u mnie wszystko ok nic nie lata
dla pewności radzę sprawdzić w serwisie
Avadra_K
06-06-2007, 09:37
Na razie obiektyw jes super focący, jednak luzy i "klekotanie" nie wróżą nic dobrego. Bież go w kieszeń (o przepraszam w futerał) i smaruj na Żytnią. Teraz masz naprawę za free za chwilę będziesz musiał płacić - możesz też "popracować" nad sprzedawcą i popróbować wymiany na nowy - o ile nie upłynęło za dużo czasu od zakupu
lehoo_one
11-06-2007, 22:16
wymieniłem u sprzedawcy. Teraz jest wszystko w klasie!! super ostrzy, nie klekoce , po prostu luzów brak
wymieniłem u sprzedawcy. Teraz jest wszystko w klasie!! super ostrzy, nie klekoce , po prostu luzów brak
No i tak mowilem ze ma byc. Zabawka ma cieszyc.:-)
W moim egzemplarzu pierścień zoomowania działa z takim dziwnym oporem. Opór ten jest większy w zakresie ogniskowych 17 - 35 przy schodzeniu z 50 do 17. Czy w waszych obiektywach pierścień ten pracuje płynnie, czy też jest opisany przeze mnie efekt??
zbyszekjan
10-06-2008, 12:33
U mnie pierścien zoomowania chodzi płynnie w obie strony.